Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

In of uit de olie?

De media had het afgelopen week over hedgefondsen, een adviseur was berispt omdat hij een hedgefund in een defensieve portefeuille had gestopt. Nu had hij Madoff geselecteerd. Maar als je fondsen (en funds) selecteerteer op volatility dan was Madoff door zijn voorspelbare rendementen heel laag volatiel en was het dus eigenlijk een heel goede keuze.

Om het verhaal nog vreemder te maken de accountant trof geen blaam en als iemand al iets had moeten weten dan was hij het. Maar we hebben het er niet meer over want maar weinig mensen snappen wat een hedge fund is, of doet.

Iedereen kent ze als sprinkhaan of speculant. Terwijl als je alleen al van tijd tot tijd volledig uit de markt wil stappen als vermogensbeheerder voer je een hedgefundstrategie en dus gauw naar iets anders... de olieprijs.

Elektrisch rijden
De olieprijs was iets gestegen door spanningen rond Iran. Maar zoals ik vorige week ook al zei het is ondanks de zwakke euro onmogelijk te verklaren waarom de benzineprijs op een topniveau staat. Als het zo doorgaat ruil ik mijn opgefokte Punto Abarth maar in voor een elektrische auto.

Ik heb dan ineens overal in Amsterdam een gratis parkeerplek, dus ruimte genoeg want er zijn veel meer plekken dan verkochte auto’s en ik krijg dan ook nog eens gratis stroom van de gemeente. Er bestaat zelfs groene stroom voor een CD-speler met benzinemotorgeluiden.

Ik blijf ook lachen om de naïefiteit van de wereld, een land waar de olie uit de grond gutst is zogenaamd voor een vreedzame doelstelling bezig met een enorme investering in atoomenergie.

Dus alsof een Eskimo een ijsjeswinkel gaat starten op de Noordpool. Alleen zijn hoorntjes van de Eskimo’s minder gevaarlijk. De Twindicator heeft nog steeds een koop maar ik zie toch wel degelijk een verzwakking in het technische plaatje.

De spread tussen Amerikaanse Crude-olie en de Noordzee Brent-olie is weliswaar kleiner dan hij een aantal maanden geleden was, maar nog steeds is het niet helemaal genormaliseerd.

De Dow Jones Eurostoxx Energy-index dreigt een verkoopsignaal te geven. Dus omdat de oliewaarden belangrijk zijn in de aandelenindices is het van het grootste belang om de ontwikkelingen in de olieprijs goed te volgen.

Ik kan onmogelijk positief blijven over de AEX-index als de oliegerelateerde waarden dalen.

Dalingen
Nu had ik verwacht dat Royal Dutch Shell (RD) omlaag zou gaan. In een interview met een concurrent-beleggingswebsite had ik RD een verkoop meegegeven. De Twindicator geeft ook een verkoopsignaal. En extreme daling zal het niet worden maar als je het zo ziet, kunt u prima een call verkopen.

BP heeft een veel minder mooie performance laten zien en laat ook een verzwakking zien. Maar zo grafisch gezien lijkt BP een goedkoper aandeel dan RD.

Ik heb om het duidelijk te maken deze twee aandelen in één grafiek gezet zonder schaal, waarbij BP rood is en RD zwart.

Gauw verder met Fugro. Dit aandeel is ook erg aan de olie-industrie gekoppeld en liet een soortgelijke daling zien als RD. Fugro heeft nog geen verkoopsignaal gegeven maar ik heb wel al calls verkocht. Als de koers nog verder daalt, moeten we tijdelijk even afscheid nemen.

SBM Offshore heeft wel al een verkoop gegeven. Kortom ik begrijp niet helemaal hoe de AEX nog wel koopsignalen kan geven. Ik stel voor om voor de zekerheid gewoon bescherming te nemen.

Gek op goud
Sprekend over bescherming; ik heb het niet over goud. Ondanks dat goud vanuit de historie gekoppeld is aan de olieprijs. Oliesjeiks hielden historisch ook altijd van goud. Maar ik zie in de goudgrafiek een negatief patroon en zou op deze niveaus dan ook geen koper durven te zijn.

Als u dan echt iets in de edelmetalen moet doen zou ik eerder zilver kopen. Als ik de twee in een grafiek gooi, zie ik weer dat (zwart ) zilver onder goud staat (rood) en u dus eerder zilver moet kopen dan goud.

Kodakmoment
Ik sluit af met een Kodakmoment of een momentje voor Kodak. Het ooit vermaande fotomerk stond aan de basis van digitale fotografie en heeft zich ondanks dit nooit helemaal weten aan te passen aan de verandering van techniek.

De overstap van fotorolletje naar digitaal afdrukken is aan het bedrijf voorbij gegaan. Nu hopen ze met wat rechtszaken weer uit de faillissementsaanvraag te komen. Triest te zien dat een verandering in de techniek zo veel gevolgen kan hebben.

Internet heeft extreem grote gevolgen. Veel beroepen en bedrijven hebben geen bestaansrecht meer sinds het internet bestaat.

Als ik naar de langetermijngrafiek kijk, dan zie ik dat de internethype dit fonds toch op een all time high had gezet. Als u toen voor uw pensioen was ingestapt rond de 100 dollar dan had u nu nagenoeg niets meer overgehad. Langetermijnvisies, maar zeker spreiding is dus van belang.

Om toch nog positief af te sluiten zonder internet had ik nu geen internetbroker en ook geen vermogensbeheertak. Dus internet is niet een slecht ding!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 januari 2012 19:34
    Beurzen die omhoog gaan met overal failliete landen. Of hoe wil je het anders noemen als het terugbetalen van de schuld niet eens ter sprake komt? We hebben het alleen nog maar over reduceren van de groei tot max X-procent. Voor USA komt het einde sneller:

    www.caseyresearch.com/articles/us-gov...

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.