Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het geheim van koerswinst

Ik heb eens eerder geschreven over Morgan Stanley’s Gerard Minack. Een Australiër die met veel cijferbagage en een hoop gezond verstand een van de strategen is bij deze zakenbank. Deze week kreeg ik weer zijn Down Under Daily binnen (DUD voor kenners). En daarin staan weer een aantal mooie grafieken die ik u niet wilde onthouden. Als eerste de grafiek die aangeeft waar de koerswinst nu precies vandaan komt.

Minack deelt het op in verandering van de waardering en verandering van de onderliggende winsten. Het roze stuk is het beste stuk, dat is de onderliggende winstgroei. Het is helemaal niet erg als koersen niet stijgen, zolang de onder liggende winsten maar wel omhoog gaan. Dat is het afgelopen jaar wel gebeurd. Alleen de waardering ging naar beneden omdat men een recessie in Europa vreest, en terecht.

Omdat u toch vaak in Nederland belegt heb ik hetzelfde plaatje voor de AEX gemaakt. U ziet dan ook dat er voor het eerst een kleine winstdaling wordt verwacht. Deze dalende trend zal zich met de recessie in Europa doorzetten.

Redelijk normaal
Op waardering heeft hij ook nog even ingezoomd. Als je naar de developed markets kijkt ziet je de de-rating helemaal duidelijk. Ik dacht altijd dat een koers-winstverhouding op basis van der verwachte winsten van 12 a 15 redelijk normaal was. De huidige 11 is erg goedkoop, maar dit plaatje suggereert een verder daling van de waardering. Ik verwacht het niet, maar ook Minack maakt zich niet veel zorgen over de waardering. Maar wel over het niveau van de winsten.

Als je kijkt naar de winst in percentage van het bruto binnenlands product dan zit deze ratio op een heel hoog punt. Leuk voor de ondernemingen, maar de meeste analisten verwachten dat dit op een structureel hoog niveau blijft.

Is hij voor het komende jaar dan heel somber? Ja, maar dat is niet op basis van deze grafieken. Deze zijn voor de lange termijn. Het komende jaar hangt het af of u gelooft dat er een monetaire verruiming komt en deze zal leiden naar grotere balansen, dan zullen aandelen stijgen. Maar dat denkt hij niet. Hij verwacht dat het macro economische plaatje somberder zal worden en dus blijft hij heel voorzichtig.

Woensdag liet ik u op Twitter zien dat de macro-economen in de eurozone een recessie verwachten van -0,1% voor 2012. In de zomer was dat nog een verwachte groei van 1,5%. In de Verenigde Staten gaat de consensus uit van een plus van 2,1% in 2012.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Gunther 12 januari 2012 15:43
    Dit is ook mijn visie. Koerswinst interesseert me niet op de korte termijn. Als de onderliggende winsten stijgen, dan komt die koerswinst vanzelf een keer. Daarom kijkn ik puur naar bedrijven met een continue winstgroei en dan maakt de macro economie ook een stuk minder uit. Dat een koers dan daalt is alleen maar een mooi moment om in te stappen of uit te breiden.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.