Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

2012: risicovrij beleggen bestaat niet

In 2011 heeft het begrip zekerheid een andere lading gekregen. Een risicovrije belegging blijkt feitelijk niet te bestaan. Dit jaar is de risicoperceptie in vrijwel alle beleggingscategorieën gestegen, met een sterk gestegen koersvolatiliteit als direct zichtbaar gevolg. De risicopremies zijn over de gehele linie gestegen met lagere koersen als voorlopige (logische) uitkomst.

In 2012 zullen de omgevingsfactoren, naar ik verwacht, vrijwel identiek zijn aan die van 2011, maar acht ik de kans dat de scores per ultimo volgend jaar toch per saldo positief zullen zijn, vrij hoog in.

Dat komt in de eerste plaats doordat vraag 7 (dDe Fed-rente) al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid juist kan worden beantwoord: de Federal Reserve heeft eerder dit jaar al aangekondigd de rente tot halverwege 2013 ongewijzigd te laten. Ik verwacht dat ECB-president Mario Draghi (vraag 6) in Europa voor dezelfde politiek zal (moeten) kiezen.

Lage korte rente is in beginsel de benzine voor hogere aandelenkoersen. Ik voorzie daarentegen wel een hogere lange rente: een weerspiegeling van de toegenomen onzekerheid met betrekking tot de herfinanciering van de staatsschulden. De door mij verwachte stijging van de lange rente is, in historisch perspectief, evenwel niet als uitzonderlijk te kwalificeren.

Willem Burgers Voorspellingen
 ultimo 2012

"De Olympische Spelen in Engeland kan aanleiding zijn voor een hernieuwd optimisme onder beleggers"
Stand AEX: 365
Stand Dow Jones: 14.500
Eurodollar: 1,15
Goud: 2200 dollar
Olie (WTI, per vat) 82
ECB-rente: 0,25%
Fed-rente: 0,25%
Tienjarige NL-obligatierente: 3,25%
Samenstelling van de eurozone: Identiek aan nu.
Naam van onze valuta: euro
President van de Verenigde Staten: Obama
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De "bazooka" van 2012: Carla Bruni-Sarkozy
De verrassing voor 2012: De terugkeer van (enig) optimisme onder beleggers.
Plus: zet in de goede (rendements)volgorde: eurozone, Groot-Brittannië, Oost-Europa, Verenigde Staten, Japan, BRIC, Afrika, Azië: BRIC, Verenigde Staten, Azië, eurozone, Groot-Brittannië, Japan, Oost-Europa, Afrika

De euro(zone) zal met veel politiek gesteun en gekraak overeind blijven. Het politieke speelveld staat in 2012 in het middelpunt van de belangstelling met verkiezingen in nagenoeg alle belangrijke landen. Ik voorzie op dit punt uiteindelijk weinig veranderingen.

Obama wordt in de Verenigde Staten herkozen vanwege het ontbreken van een aansprekende Republikeinse tegenkandidaat. In Europa zal Merkozy, misschien wel tegen de publieke opinie in, uiteindelijk overeind blijven. Sarkozy zal daarbij steun ondervinden van eega Carla, mijn bazooka voor 2012. The female touch zal een bijdrage leveren om uit de crisis te komen.

Ik heb een lagere olieprijs ingevuld, maar op dit punt ben ik, eerlijk gezegd, het minst gerust. Escalatie van de politieke situatie in het Midden-Oosten (Iran, Israël) kan het totaalbeeld ingrijpend veranderen in negatieve zin.

Milde recessie
De euro verliest verder terrein tegen de dollar, hetgeen ertoe bijdraagt dat Europa slechts in een milde recessie geraakt die in het tweede halfjaar alweer achter de horizon zal verdwijnen. Dan nog zal slechts sprake (kunnen) zijn van een geringe economische groei, maar die is voldoende om een positieve waarde-ontwikkeling van goed gepositioneerde ondernemingen te mogen verwachten.

Gezien de lage absolute en relatieve beurswaardering van deze categorie, ben ik positief gestemd om hier een aantrekkelijke total return (> 20%) te kunnen realiseren.

Mijn longposities zijn aandelen die naar mijn mening een onwaarschijnlijke discount doen ten opzichte van hun fair value. Indien mijn scenario voor 2012 bewaarheid wordt, verwacht ik van mijn drie geselecteerde ondernemingen een total return van ten minste 50%.

Zoals aangegeven, ik ben slechts selectief optimistisch. De aanhoudende schuldenproblematiek zal onveranderd een negatieve impact hebben op de koersvorming van ondernemingen die actief zijn in sectoren die direct of indirect hiermee te maken hebben. Zo houd ik er rekening mee dat de bieding van Mexichem op Wavin wel eens geen doorgang zou kunnen vinden.

Ook verwacht ik dat vastgoedgerelateerde ondernemingen met onveranderd guur weer te maken krijgen. ING neemt weliswaar de juiste maatregelen om de crisis het hoofd te bieden, maar de externe marktomstandigheden zijn dermate uitdagend dat de beurswaardering volgend jaar per saldo lager zal zijn. Om met Obama te spreken: “It gets worse before it gets better”.

Hernieuwd optimisme
Tenslotte, in 2012 zijn er Olympische Spelen in Engeland, in Londen in het bijzonder. Dit evenement kan aanleiding zijn voor een hernieuwd optimisme onder beleggers, denk aan de Olympische Spelen in Australië in 2000 en het wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland van 2006.

Dit brengt mij tot de verwachting dat het tweede deel van 2012 de eindsprint zal laten zien die nodig is om mijn prognoses realiteit te laten worden.


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem Burgers

Auteur:

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. allesweter 2 januari 2012 12:39
    Een voorspoedig 2012 en vooral een gezond 2012.
    Adviezen geven ondanks alle mooie verhalen blijft moeilijk.
    Winnaar Gouden Deurmat 2011. Op basis van in het verleden behaalde resultaten. Belachelijk.

    Addvaluefund MIN 20,74% over 2011. !!!!!!!!!!!
    NIET gewerkt met opties. Bijna het gehele jaar 100% belegd.
    Ik heb nooit zo makkelijk mijn geld kunnen verdienen.
  2. hutjeflut 3 januari 2012 04:08
    nou een eurodollar op 1,15 word ik toch aardig depresief van.
    alles is al aardig in prijs gestegen en zeker electronica word hierdoor aardig duur wat aarig nadelig kan zijn en niet alleen voor consumentverkopen...
    ikzelf hoop dan ook dat we snel terug gaan naar een eurodollar op 1.42 / 1,45 en rond dat punt stabiliseren aangezien dat wat positiever is voor de consument.

    mijn pc aankoop is al uitgesteld omdat hij in 3 maanden tijd al meer dan 300 euro duurder geworden is.
  3. forum rang 4 theo1 11 januari 2012 11:25
    Risicovrij beleggen bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. Wie zichzelf wijsmaakt dat risicovrij beleggen bestaat, houdt zichzelf voor de gek. Beleggen is risico nemen. Altijd. Als er economen zijn die denken dat er een risicovrij rendement bestaat, dan zegt dat vooral veel over die economen.
  4. [verwijderd] 11 januari 2012 12:49
    het valt op dat sommige traders /adviseurs totaal niets begrijpen van een economie. Dit jaar wordt inderdaad een knaller, een schulden-bubbel knaller welteverstaan.

    Drie scenario's zijn mogelijk: hyperinflatie door onbeperkt geld drukken door centrale banken (die zijn al flink op de goede weg) of keihard ingrijpen om de schuldenberg overal drastich terug te brengen (gaat veel pijn doen!) of er wordt gezamenlijk afgeschreven en dus is iedereen failliet.
    Geen van de 3 scenario's is positief, ook scenario 1 niet. Echt niet, want dat pad zijn we aan het bewandelen maar betekent wel dat alle spaartegoeden (en pensioenen) waardeloos worden.

    Voor alle - slapende - adviseurs... droom fijn verder.

    PS een langdurig zeer lage rente is funest voor een gezonde economie. Dat het tijdelijk positief is voor een beursniveau klopt maar het schuldenprobleem wordt er wel groter en groter door. Een gezonde economie heeft sparende mensen nodig, geen mensen die door te lage rente meer en meer schulden aangaan.
  5. [verwijderd] 11 januari 2012 14:50
    quote:

    hutjeflut schreef op 3 januari 2012 04:08:

    nou een eurodollar op 1,15 word ik toch aardig depresief van.
    alles is al aardig in prijs gestegen en zeker electronica word hierdoor aardig duur wat aarig nadelig kan zijn en niet alleen voor consumentverkopen...
    ikzelf hoop dan ook dat we snel terug gaan naar een eurodollar op 1.42 / 1,45 en rond dat punt stabiliseren aangezien dat wat positiever is voor de consument.

    mijn pc aankoop is al uitgesteld omdat hij in 3 maanden tijd al meer dan 300 euro duurder geworden is.

    Hola, dat mag niet! Bij inflatie wordt je geacht dingen eerder te kopen en bij deflatie aankopen uit te stellen! Althans dat zeggen lieden die zeggen dat deflatie slecht is altijd... om vervolgens de geldpers/kraan wijd open te zetten.

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.