Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

AEX onder de 200

Gisteren was ik als introducé aanwezig bij het jaardiner van de Vereniging van Vermogensbeheerders en Commissionairs. De tafelrede werd verzorgd door professor dokter Dolf van den Brink, hoogleraar financial institutions aan de Universiteit van Amsterdam.

Van den Brink was behoorlijk somber over de westerse economische ontwikkelingen voor de komende vijf jaar. Als fervent aanhanger van de Kondratieff-cyclus stelde hij dat de cyclus top in het jaar 2000 is geplaatst.

Onze economie is ondertussen in de neergaande trend van ruim elf jaar onderweg, ongeveer op de helft van de totale neergaande cyclus.

Japan-scenario
Het ergste moet echter nog komen volgens Van den Brink. Door het verlagen van de rente en het hierdoor kunstmatig overeind houden van instellingen en landen die gebukt gaan onder een zware schuldenlast wordt geprobeerd het toekomstige leed te verzachten.

Eerder gebeurde dit in Japan waar ze al twintig jaar in een depressieve economie leven en hierdoor een kleine 40% economische output hebben misgelopen. Van den Brink vraagt zich af of hoe lang Europese leiders dit gaan volhouden.

Hoe te langer deze situatie in stand wordt gehouden hoe negatiever dit zal zijn voor de economische groei. De schuld moet toch een keer betaald worden.

Snel helpen
Volgens Van den Brink is het zaak om de Grieken op zo’n kort mogelijke termijn van hun schuldenlast af te helpen. Door nu 200 miljard euro op tafel te leggen voorkom je dat de schuld verder uit de hand loopt en biedt het kansen voor Griekenland om weer economisch te groeien.

Ieder jaar dat Europa wacht met het herstructureren van de Griekse schuld komt er 100 miljard euro schuld bij. De oplossing komt dan steeds verder weg te liggen en zorgt ervoor dat er een Japan-scenario komt.

Ook van inflatie wil Van den Brink niets weten. Hij haalt hiervoor de formule M * V = P * T van econoom Irving Fisher aan. De geldhoeveelheid (M) groeit wel binnen Europa maar de omloopsnelheid (V) is flink gedaald. Dit zorgt ervoor dat de inflatiedruk weg blijft.

Onder de 200
Van den Brink ziet ten slotte de AEX-index onder de 200 punten duiken. Pas dan is er een moment aangebroken om zwaar in aandelen te stappen. Dit zorgde tijdens de tafelrede gisteravond onder de vermogensbeheerders voor wat rumoer.

Met het vooruitzicht op vijf zeer magere jaren en flinke economische krimp begonnen we met een nare bijsmaak aan het hoofdgerecht...


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Richard Abma

Auteur:

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Herr Professor 16 november 2011 13:48
    Een hoogleraar die in Kondratieff gelooft? Daar kan professor doctor Diederik Stapel nog wat van leren. Weet de professor niet dat er geen enkele voorspellende waarde van het verleden van beurskoersen of wat voor economische indicator dan ook uitgaat? Economie en beurzen zijn niet te voorspellen.

    Anders gezegd: hoeveel miljard heeft de professor al verzameld met zijn voorspellende kennis?

  2. jrxs4all 16 november 2011 14:01
    quote:

    drpipi10 schreef op 16 november 2011 13:48:

    Een hoogleraar die in Kondratieff gelooft? ....
    Je was me net voor ;-)

    Een hoogleraar hoort nergens in te geloven en zelfs daar niet in.

    Het gaat om bewijs, bewijs en nog eens bewijs.

    Dit is pure kwakzalverij, direct ontslag geven die man,

    JR
  3. [verwijderd] 16 november 2011 15:05
    quote:

    AlexisColby schreef op 16 november 2011 14:51:

    De lange cyclus, is een bewezen economische theorie die al veel langer meegaat dan de monetaire kredieteconomie die wij vanaf de jaren 70 kennen. Beste column van richard sinds hij (verkeerd) gedraait is.

    er is geen enkele theorie bewezen, daarom is het ook een theorie.
  4. [verwijderd] 16 november 2011 15:51
    @ R. Abma:

    Verwarrend:

    - Wordt K-cyclus nu geacht gemidd. 50 of 60 y te duren?
    - als K-cyclus topte in 2000 dan bodemprognose 2025 a 2030?
    - als na 12 y op helft neergang, dan bodemprognose 2024?
    - hoezo dan "somber voor komende 5 Y"? Zou eerder verwachten: voor komende 12 y?

    Kortom: in welk y wordt huidige K-cyclus geacht te bodemen?
    En is er uberhaupt relatie K-cyclus en beurskoersen? Las ooit: niet/nauwlijks?
  5. sremmal1 16 november 2011 17:11
    Ah, daar zitten die vermogensbeheerders dus.
    Analisten, vermogensbeheerders en zelfbenoemde colomnisten: een pot nat.
    Ik leg het nog 1 keer uit: de toekomst (en dus ook de beurs) is per definitie NIET te voorspellen. En al helemaal niet op basis van onzin van lijntjestrekkers en golfbeweging-fantasten.

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.