Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Kampioen Schuld

Ik zag van de week een Metrokrant liggen. Het voorpaginanieuws was bijzonder: meer kinderen leggen geld opzij. Van de scholieren tussen de acht en dertien jaar spaart 86%. En dat terwijl drie jaar geleden nog driekwart van de scholieren direct al zijn zakgeld uitgaf.

Dat is natuurlijk heel goed, maar wel tekenend voor de huidige tijd. We leven in tijd van meer sparen en minder lenen. Dat is monetaire verkrapping.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dan weliswaar een verruimend monetair beleid ingezet. Maar daar gaan u en ik weinig van merken. De ECB-rente daalde met 0,25%, maar tegelijkertijd loopt de spaarrente op.

In een rapport van Credit Suisse kwam ik een prachtige grafiek van de balansen van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa tegen.

Slecht voor de economie
Meer sparen en minder lenen is nodig, maar het is natuurlijk niet goed voor de economie. Als ik ga sparen voor een nieuwe auto dan draagt het over een jaar of vijf bij aan de economische groei. Als ik het geld leen, is het goed voor de economische groei nu.

Daarbovenop krijgen we ook nog fiscale verkrapping. Dat zijn de overheden die hun budgettekort willen terugdringen door bezuinigingen en/of hogere belastingen. U snapt wel waarom ze dat doen, maar als u en ik de effecten ervan ondervinden zult u merken dat het niet leuk is.

En ook dat is natuurlijk niet goed voor de economie.

Bankproblemen
Niet alleen willen consumenten minder lenen, de banken lenen ook een stuk minder makkelijk uit. Vraag maar aan de mensen die deze dagen een huis willen kopen. Maar dat is op zich ook wel logisch.

Banken moeten aan de ene kant flink afschrijven op slechte leningen en aan de ander kant van de balans hun eigen vermogen verhogen. Daarom kunnen ze ook minder uitlenen.

In de grafiek hieronder ziet u een onderzoek van de ECB naar de omstandigheden om geld te lenen. U ziet dat banken steeds moeilijker doen over een lening.

Maximaal rood
En toegegeven het kan qua schulden ook wel een tandje minder... De Nederlandse consument is goed voor een roodstand ter grootte van 120% van het bruto binnenlands product. Even ter vergelijking Italianen hebben slechts 22% schuld.

Wij hebben natuurlijk wel een pensioenpot en op zich ook lekker gespaard, maar Nederland is en blijft kampioen schuld.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. j@s 14 november 2011 12:32
    Maximaal rood ?
    Het blijft me verbazen dat in de vergelijken de bruto schulden alleen aan inkomen gerelateerd worden. Begrijpelijker zou een vergelijking van de netto schulden zijn. Temeer daar de factor eigen woning in de schuld 88% maar ook in het vermogen vrijwel nergens zo hoog is als Nederland.

  2. [verwijderd] 14 november 2011 15:06
    "Als ik ga sparen voor een nieuwe auto dan draagt het over een jaar of vijf bij aan de economische groei. Als ik het geld leen, is het goed voor de economische groei nu."

    Ik ben meer een voorstander van iets betalen als je het geld hebt en niet eerst lenen. Lenen = schuld hebben aan iets of iemand en dan moeten mensen/instanties weer lenen om hun leningen weer te kunnen betalen. En zodoende is onze huidige markt ontstaan. Te veel gebakken lucht als je het mij vraagt. Liever paar jaar stilstand/kleine groei dan groeien op gebakken lucht.
  3. [verwijderd] 14 november 2011 16:05
    quote:

    Taillon schreef op 14 november 2011 15:06:

    "Als ik ga sparen voor een nieuwe auto dan draagt het over een jaar of vijf bij aan de economische groei. Als ik het geld leen, is het goed voor de economische groei nu."
    Tja, geconfronteerd met zoveel gebrek aan economisch inzicht, kan men slechts naar het antwoord van F. Bastiat verwijzen, ook na meer dan honderd jaar nog razend actueel:

    en.wikisource.org/wiki/That_Which_Is_...,_and_That_Which_Is_Not_Seen

    Omdat het teveel tekst is voor deze moderne tijd, zou ik Mr. van Zeijl aanraden om met hoofdstuk XI te beginnen, gevolgd door IX.


  4. LucSch 15 november 2011 19:55
    quote:

    j@s schreef op 14 november 2011 12:32:

    Maximaal rood ?
    Het blijft me verbazen dat in de vergelijken de bruto schulden alleen aan inkomen gerelateerd worden. Begrijpelijker zou een vergelijking van de netto schulden zijn. Temeer daar de factor eigen woning in de schuld 88% maar ook in het vermogen vrijwel nergens zo hoog is als Nederland.

    Daar zit em nou net het probleem in: omdat we in Nederland zoveel (kunnen) lenen zijn de huizenprijzen zo hoog... In het staatje van tegoeden en schulden van Nederlanders van de DNB komt de waarde van onze woningen dan ook niet voor! Het is allemaal lucht, behalve die schulden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.