Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hard omhoog... hard omlaag?

Zoutzuur kan altijd iets oplossen. Dit is het grapje dat we hier altijd maken, maar was het halveren van de schulden echt een oplossing? Of is het een beloning voor mismanagement?

Een voorbeeld: als ik mijn hypotheek verder verhoog en lieg over de waarde van mijn huis en ik red het uiteindelijk maandelijks niet meer, word ik dan ook door de bank beloond met een brief dat ze mijn hypotheekschuld halveren? En wordt de bank daarmee meer waard?

Natuurlijk kon het niet anders met Griekenland en ja we zijn blij dat er nu eindelijk een oplossing is en we echt ingrijpen, maar is het afschrijven van schulden een reden om de banken een waardevermeerdering te geven?

Vanzelfsprekend hebben de Grieken nu wel een kans op het teruggeven van de schuld en ja de kans dat we de helft terugkrijgen is altijd groter dan dat we de hele hoofdsom terugkrijgen. Maar is het einde van de onzekerheid echt een reden tot blijdschap?

Halveren maar
En zo ja, moeten we dan niet overwegen om iedereens schuld bij de bank te halveren. Want als dat goed is voor de koers van de bankenaandelen, dan kan de beurs hard omhoog en zijn alle pensioenproblemen ook weer opgelost.

Ook kunnen de banken dan met een aandelendeal hun verlies weer goedmaken van hun eerdere afschrijving. Toch? De banken... ik had het er dit weekend nog over met een oud-collega van de ABN Amro.

Beter bij de Staat
ABN Amro is geen bank meer, dat is een staatsbedrijf dat op kosten van de staat concurreert met partijen als de Rabobank. Want er zijn zogenaamde goeroes die zeggen dat u uw geld het beste bij de Rabo kunt hebben, maar ondanks dat het daar inderdaad gezelliger is kunt u uw geld toch beter bij een staatsbank hebben staan?

Want iedereen die al failliet is kan dat niet nog een keer. Door het verdwijnen van al die spelers zijn er maar weinig serieuze noteringen waar beleggers in kunnen investeren. Want ga me niet vertellen dat een bank met een koers onder de 1,50 een serieuze belegging is.

Een aandeel onder de 10 euro vind ik al nauwelijks serieus te noemen. Immers wat moet je met opties op dat soort prijsniveaus? Als ik naar de weekgrafiek van de Europese bankindex kijk, dan zie ik nog een lange weg naar herstel.

En als ik inzoom: door op dagbasis naar deze index te kijken, wordt duidelijk dat de koers technisch gezien nog steeds omhoog kan. Maar vraag me niet dit fundamenteel te onderbouwen. Erger nog vraag me überhaupt niet het te onderbouwen.

Helemaal al niet als ik een paar losse banken bekijk. Veel van deze banken zijn heel hard gegaan. Neem ING dat het is wat hard omhoog gegaan en komt nu in een zone waar toch veel weerstand ondervonden moet worden.

Verkeerde been
Het vrijwillig meebetalen had toch slecht moeten zijn? Neem Société Générale, ik verkocht op woensdag toen algemeen bekend was dat er een afschrijving op de Griekse schulden van 50% zou komen.

De Franse banken hadden daar volgens de analisten het meeste last van. Ik had een verkoopsignaal in de Twindicator en alles viel samen… Althans dat dacht ik. Want de volgende dag ging het aandeel meer dan 10% omhoog om de volgende dag weer een sprong te maken.

BNP had geen verkoopsignaal en bleef een long en had dat probleem dus niet. Nu is de Twindicator in een consolidatie geen goede indicator, maar door het fundamentele nieuws over de afschrijvingen werd ik op het verkeerde been gezet in Société Générale.

Lichte zeden
Snel naar de gemakkelijkere aandelen: IT-aandelen. Een van mijn lievelingsaandelen die door de wereld totaal is afgeschreven is Nokia. Maar gelukkig kwamen ze met de nieuwe modelen waar iedereen al lang op zat te wachten.

Tijdens een Nokia-event zijn ze gekomen met een smartfoon die de Apple-telefoon moet kunnen killen: de Lumia 800. Meteen kwam de concurrentie met een media-aanval door te zeggen dat er ergens een bergdorpje in Spanje is waar Lumia een bijnaam voor een hoer is.

Maar al jaren gaat de grap in Amsterdam dat een populaire lesbische vrouw een Ipot is en daar is ook geen Ipot minder om verkocht. Maar belangrijker was dus wat de kenners er van dachten en die waren best heel enthousiast.

Ook leuk was dat Nokia nog weet te vernieuwen met een buigbaar scherm, dat je met handschoenen aan ook kan besturen. Toch leuk nu we wintertijd hebben. Oké hij is nog niet uit, maar het gaat om de pre-marketing. Kortom het sentiment rond dit aandeel wordt beter. Fundamenteel was het al verbeterd.

En ook technisch ziet het er nog steeds goed uit. Leuk voor de bodemvissers is om een gokje te wagen op de concurrent Research In Motion (van BlackBerry). Want volgens die grafiek is het nu een mooi instapmoment.

U moet wel een stoploss hanteren want als de bodem van karton is moet u maken dat u wegkomt. Maar omhoog heeft u meer ruimte dan omlaag bij dit aandeel.

Voor ik naar Apple ga eerst nog even Logica. Dit aandeel doet het ook weer goed en heeft ook een mooi technisch plaatje. Een koop is het nu. Zeker als de koers iets terugvalt is het helemaal een mooi aandeel.

Ontploffingen
Apple begint een beetje uit de gratie te raken. Op het internet gaan veelverhalen rond dat Apple problemen heeft met de batterij van de 4S. Eerder ontploften er al batterijen, maar Apple weet dit altijd goed uit de media te houden.

Een ander bericht wat illustrerend is voor het uit-de-gratie raken is het bericht over grotere verkopen door Samsung:

Grafisch zie ik ook al een tijdje problemen, maar het is wachten op het officiële verkoopsignaal. De Twindicator geeft dat pas op 393,40 dollar. Voorlopig doe ik dus niets met dit aandeel en ga zeker niet long.

 

TomTom doet het goed en blijft ook een van mijn lievelingsaandelen.

Nog even snel naar olie en aan olie gerelateerde bedrijven. Dit omdat ze met cijfers kwamen en omdat ze het de afgelopen tijd bijzonder goed hebben gedaan. Eigenlijk veel beter dan ik verwacht had.

Immers ik was iets negatiever over de olieprijs en had verwacht dat dit ook dit soort aandelen in koers zou drukken. Ondanks de toch zeker niet tegenvallende cijfers zou ik Royal Dutch Shell op deze niveaus eerder verkopen dan kopen. Ik zou liever goedkopere aandelen kopen.

BP zit technisch tegen een weerstand aan.

Ook zou u winst moeten pakken in SBM Offshore.

Het is dus goed te zien dat de Eurostoxx Energy index ook het patroon bevestigd: wel heel hard gestegen en nu in een weerstandszone. Calls verkopen op uw aandelen kan voor de buy-and-holder’s een idee zijn. Om het in beeldspraak te zeggen: tijd voor winterbanden in de energie-aandelen.

Wat ook leuk is: iets wat zo hard is gedaald kan ook weer hard stijgen en dat verwijst naar mijn andere column


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. N. Koerts 31 oktober 2011 10:33
    Ik vind het gek dat u het kwaliteitsaandeel Royal dutch shell ( mijn lievelingsaandeel) duur noemt. De koerswinstverhouding is toch maar 7.8. Dit lijkt mij niet erg duur voor zo'n defensief fonds. Daarnaast krijgen zelfs Chinezen een auto, dan lijkt mij toch dat de vraag naar olie behoorlijk toeneemt.

    met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  2. [verwijderd] 31 oktober 2011 11:14
    re. "Beter bij de Staat
    ABN Amro is geen bank meer, dat is een staatsbedrijf dat op kosten van de staat concurreert met partijen als de Rabobank. Want er zijn zogenaamde goeroes die zeggen dat u uw geld het beste bij de Rabo kunt hebben, maar ondanks dat het daar inderdaad gezelliger is kunt u uw geld toch beter bij een staatsbank hebben staan?"

    @ Cees,

    Nederland heeft alleen nog maar staatsbanken. Toen ABN Amro genationaliseerd werd hebben ook de ING en de Rabo even grote leningen gekregen om te overleven. De grootste concurrent DSB is met hulp van Lakeman door de DNB omver gegooid. Op dit moment zit Rabo met een hypotheken portefeuille die grotendeels onder water staat terwijl de huizenmarkt crash nog moet komen. Eigenlijk is de Rabo sinds Wijfels er bestuurder was een charitatieve instelling geworden en kun je niet meer van een bank spreken maar van een werknemersparadijs ten koste van de leden en klanten. Om de klanten moed te geven wordt één keer per maand een nieuwsbericht uitgestuurd met plannen om andere banken ergens in de wereld over te nemen. Als je naar het koersverloop van de ING kijkt dan lijkt het het meest op ons ander juweel: Spijker / Swedish Automobil. Dat kun je toch moeilijk een bank noemen.
  3. [verwijderd] 31 oktober 2011 11:27
    re. "Neem ING dat het is wat hard omhoog gegaan en komt nu in een zone waar toch veel weerstand ondervonden moet worden."
    @ Cees,
    Afgelopen donderdag wisten beleggers niet hoe snel ze ING moesten kopen om ook mee te mogen doen met het helpen Griekenland want de koers ging bijna 15% omhoog. Nu is het helpen van Griekenland geheel op vrijwillige basis heb ik begrepen. Ik heb ook begrepen dat alleen de particuliere banken gevraagd wordt 50% af te schrijven. Dit zou dan maar om slechts 25% van de uitstaande schuld gaan. Ik denk ook dat al die particuliere banken die allemaal al onder water staan erg enthousiast zullen afschrijven. Verder heb ik begrepen dat er tot nu toe circa 500 miljard in de nieuwe AAA bank zit maar dat dit een koopkracht heeft van 1000 miljard en anderen spreken al over 2000 miljard etcetera. Al met al een goede reden om deze onderwater staande banken te kopen of niet. O ja en China gaar garant staan voor het gat van hierboven zolang ze niet hoeven te betalen. Ik begrijp dat de financiële pers dit als een grote overwinning ziet maar dat er ook nog mensen bij IEX zijn die dit als iets goeds zien dat kan ik niet vatten.
  4. [verwijderd] 31 oktober 2011 17:57
    aLS WE NU EENS VOORSTELDE DAT DE gRIEKEN GEEN RENTE HOEVEN TE BETALEN IMPLAATS VAN DE SCHULD MET DE HELFT VERMINDEREN.
    hET VOORDEEL HIERVAN IS DAT HET RISICO TERUG BIJ DE GELDGEVERS IS
    GEEN FONDS NODIG IS VAN 1000 MILJARD

    wANNEER GEEN RENTE BETAALD WORD KUNNEN ZE AFLOSSEN SCHULD NAAR BENEDEN
    BANK ONTVANGT ALLEEN AFLOSSING SCHULD

    WANNEER HET BETER GAAT MET DE GRIEKEN LANGZAAM DE RENTE GAAN LATEN BETALEN
    EERST EEN 0,5 % OPLOPEND NAAR EEN NORMAAL NIVEAU.

    gRIEKEN BLIJ EN WIJ ALLEMAAL BLIJ GELDGEVERS OP DE BLAREN ZITTEN VANWEGE GEEN RENTE VERGOEDING.
  5. Karel 200 1 november 2011 12:44
    Uit dit verhaal blijkt wel: de oplossing waar Nederland zo trots op is, nl. een Eurocommissaris die toezicht houdt of de landen zich wel houden aan de normen, is natuurlijk ook een non-oplossing. Die Eurocommisaris zou net zoveel macht moeten krijgen als Nelie in haar vorige functie. Zij kon forse boetes uitdelen.
    Maar boetes uitdelen aan een failliete staat,
    Laat Rutte eens vertellen hoe dat gaat.
    Op het kwijtschelden van schulden komt dat neer.
    Inderdaad, zo'n boete wil ik ook wel weer.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.