Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Boerenslim Syngenta

De wereldbevolking bestaat volgens een rapport van de Verenigde Naties vanaf maandag uit meer dan 7 miljard inwoners. In 2100 zullen dat er 10 miljard zijn, afhankelijk van een reeks factoren, zoals de ontwikkeling van de levensverwachting en de geboortecijfers. In ieder geval moeten er een steeds groter aantal monden gevoed worden.

Daarom is er wereldwijd een sterke behoefte om oogsten te optimaliseren, veilig te stellen, de productiviteit van de landbouw te verhogen en de ontwikkeling van voedselprijzen in de greep te houden. Beleggers kunnen daar bijvoorbeeld met Syngenta op inspelen.

Syngenta is een toonaangevend biotechbedrijf op het gebied van gewasbescherming en zaadveredeling. De onderneming is ook vooraanstaand op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. De onderneming werd in 2000 verzelfstandigd van het Zwitserse farmacieconcern Novartis en het fuseerde met agrochemiedivisie van het Britse AstraZenica.

Sterke vraag Latijns-Amerika
Syngenta is met circa 26.000 medewerkers actief in meer dan 90 landen. In het derde kwartaal boekte Syngenta een omzet van 2,7 miljard dollar (2 miljard euro), 21% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden, zowel door de volumestijgingen als door prijsverhogingen, waarbij vooral de zadendivisie het goed deed. Gerekend met constante valuta’s steeg de omzet met 16%.

Daarmee presteerde Syngenta aanmerkelijk beter dan analisten hadden verwacht. Voor het volledige boekjaar is Syngenta optimistisch. Het concern verwacht een toename met zeker 16% en een hogere winstgevendheid die ook tot een belangrijke toename van de free cash flow. Syngenta profiteert van een sterke vraag vanuit Latijns-Amerika.

Het bedrijf is in de markt voor overname van zaadhuizen. In Latijns-Amerika, en dan vooral Brazilië en Argentinië, profiteren boeren van relatief goede sojaprijzen. Omdat landbouwinstellingen verwachten dat in de VS minder wordt geproduceerd neemt de productie in Latijns-Amerika juist toe. Latijns-Amerika was voor Syngenta vorig jaar al de belangrijkste afzetmarkt voor gewasbeschermingsmiddelen, maar is nu ook de belangrijkste markt voor zaden.

  • De totale omzet in Latijns-Amerika steeg 27% naar 697 miljoen euro.
  • Syngenta zag in het derde kwartaal de omzet aan gewasbeschermingsmiddelen met 23% stijgen tot 1,6 miljard euro.
  • De zaaigoedomzet steeg 13% tot 362 miljoen euro.
  • De zaaigoedomzet steeg met 60% in Latijns-Amerika, maar daalde in de VS met 27%.
  • In het segment gewasbeschermingsmiddelen steeg de afzet van selectieve herbiciden het hardst met 50%, gevolgd door insecticiden, waarvan de omzet met 29% steeg.
  • Overnamekandidaten gezocht
    Syngenta benadrukt dat het steeds meer ”geïntegreerde oplossingen” biedt aan telers, waarbij dus zowel zaaigoed als gewasbeschermingsmiddelen in één pakket worden aangeboden. Het zaaigoedsegment is nu goed voor 20% van de omzet, maar Syngenta wil dit uitbreiden en zoekt overnamekandidaten. De onderneming heeft een goed trackrecord op het gebied van innovaties en R&D en daarmee weet het zich goed te handhaven tegen de toenemende concurrentie van generieke producenten.

    In de VS is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen fors teruggelopen omdat bij sojabonen voor 90% en bij graan voor 70% van GM-zaden gebruik wordt gemaakt. Syngenta heeft de marketingfilosofie hierop aangepast en het is op dit moment weer in staat hogere grondstoffenprijzen door te berekenen en de winstmarges op peil te houden. De onderneming voorziet voor 2012 prijsverhogingen van 3%.

    Analisten voorzien voor 2011 gemiddeld een groei van de winst per aandeel van meer dan 20% naar 19,43 dollar en voor 2012 van meer dan 12% naar 21,74 dollar. De onderneming is zeer conservatief gefinancierd, vrijwel geheel met eigen vermogen, en het heeft volop mogelijkheden om het dividend opnieuw te verhogen. Het dividend is zeven Zwitserse frank, zo'n 2,5% dividendrendement.

    Gering valutarisico
    De waardering, en daarmee het rendementspotentieel achtten wij aantrekkelijk en gunstig afsteken tegen branchegenoten zoals Monsanto en DuPont. Het concern rapporteert de bedrijfsresultaten in Amerikaanse dollars, maar het aandeel noteert op de Zwitserse beurs in franken en het keert eveneens dividend uit in franken. Daarnaast is het aandeel ook genoteerd in New York.

    Het valutarisico achten wij gering. De onderneming heeft een ‘natural hedge‘ doordat de productiekosten veelal in dezelfde gebieden worden gemaakt als waar de verkopen plaatsvinden en slechts 15% van de productie in Zwitserland plaatsvindt. Van de in dollars behaalde winsten wordt 75% gehedged naar de Zwitserse frank. Het aandeel Syngenta noteert een koers van 275 frank en analisten berekenen gemiddeld een koersdoel van 310 frank.

    Het aandeel heeft, omgerekend, een koers-winstverhouding van 15,7 voor 2011 en 14,1 voor 2012. Ik meen dat de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten en de waarschijnlijke verhoging van de dividenduitkeringen een nog veel hoger koersdoel dan 310 frank rechtvaardigt en hanteer een koersdoel van 340 frank.


    Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Wim Zwanenburg

    Auteur:

    Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

    Recente artikelen van Wim Zwanenburg

    1. Sweet Sanofi
    2. Ali-Big-baba
    3. Is Priceline te prijzig?

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.