Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

De voorspeller voorspellen

Dat de economische vooruitzichten versomberen dat weet u zo langzamerhand wel. De eerste tekenen kwamen in juni, toen de ISM New Orders Index zo sterk tegenviel. Sindsdien is de AEX met 17% gedaald.

Opvallend genoeg liepen de meeste aandelenkoersen als een soort Wile E Coyote door zonder in de gaten te hebben dat ze moesten vallen. Dat kwam omdat in eerste instantie de oorzaak maar tijdelijk leek.

Ik heb nog even de commentaren van toen nagelezen:

  • Het was het gevolg van de hogere olieprijs en die zou weer afzwakken.
  • Het was het gevolg van de Japanse nucleaire ramp en dat zou ook weer overgaan.

In plaats van het overwaaien van deze problemen hebben we er juist een aantal bij gekregen, de euroschuldencrisis is verhevigd en de dollarcrisis is er ook bij gekomen.

Binnen de AEX is deze afzwakking ook duidelijk terug te zien. De cyclische bedrijven zijn sterk achtergebleven. Ik neem vier bedrijven als voorbeeld:

Allemaal zwak
Ik heb de koers gedeeld door de AEX, om de algemene beursbewegingen er uit te filteren. En ik heb alle lijntjes op 100 laten beginnen. Je ziet deze bedrijven allemaal verzwakken.

Overigens met opvallende uitzondering ASML. Hetzelfde beeld is in de hele semiconductorindustrie te zien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen verklaring voor deze sterke sectorperformance heb.

Veilige havens
En logischerwijs doen de veilige aandelen het goed:

De wisnten van Ahold vilen flink tegen, maar toch heeft het aandeel het nog een stuk beter gedaan dan de index.

Ook KPN heeft flinke klappen gekregen na de winstwaarschuwing. Maar ook dat aandeel heeft het door de vlucht naar veilige aandelen een stuk beter gedaan dan de rest van de index.

U had dit zonder deze grafieken natuurlijk ook wel kunnen raden. De vraag is wat nu te doen? Daarvoor moeten we eerst de vraag beantwoorden of het vanaf nu nog erger wordt met de economie of niet.

Is het slechts een flinke economische afzwakking dan is het nu de tijd om juist cyclische aandelen te kopen.

Dramatische cijfers
Ik moet zeggen dat de ISM-cijfers, met name die over de nieuwe orders, dramatisch zijn (met als ultiem dieptepunt de Philly Fed). Maar als ik naar de Economic Surprise Index kijk, zie ik enige verbetering (zie de Bloomberg-quote, dan kunt u het zelf regelmatig checken).

Aanstaande donderdag wordt de belangrijke ISM Index gepubliceerd. Daar zullen veel beleggers naar uit kijken voor enige richting. Volgens Econoday is de gemiddelde verwachting 48,5 ten opzichte van 50,7 een maand eerder. Onder de 50 groeit de economie benedenmaats.

Gezien de eerdere regionale uitslagen, lijkt mij een uitslag richting de 45 logischer. Maar dat zit ook in de markt verwerkt. Beleggers zien immers die regionale indices ook wel.

Het blijft moeilijk om te bepalen waar de economie heen gaat. Dat het slechter wordt, weten beleggers wel. Want beleggers lijken soms wat manisch-depressief, maar de economie kunnen ze toch aardig voorspellen.

Alleen moet u om geld te kunnen verdienen deze voorspeller voorspellen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2011 15:13
    @ AntonH: hahaha, scherp.
    Helaas ben ik het wel met de kolenman eens.
    Veel gelul, weinig rendement. Iedere fondsbeheerder zou een absoluut positief rendement moeten halen, geen outperform van de benchmarkt etc..
    En als je geen geld kunt maken in de NL aandelen, koop dan niks. Bankrente 1% is meer dan negatief rendement.
    Ook onze Corne is slechts een van de vele fondsbeheerders die er niet uitkomen en toch mogen blijven. Reden waarom de financiele sector -gelukkig- op instorten staat.
  2. k2es 30 augustus 2011 15:35
    @gurtx:

    Als jij denkt dat een fondsbeheerder altijd een positief rendement moet kunnen halen, ongeacht de omstandigheden, dan heb je blijkbaar weinig verstand van beleggen. Zet je geld dan op een spaarrekening of deposito als je geen risico wilt lopen en neem genoegen met de lage rente daarop.
  3. [verwijderd] 30 augustus 2011 15:46
    @k2es: ik realiseer me dat een fondsbeheerder dat niet moet, en dat is mijns inziens het probleem. Want wat moet een fondsbeheerder dan eigenlijk wel?? Waar wordt hij voor betaald? Jaren op rij negatief resultaat en een fondsbeheerder mag doodleuk doorgaan?? (Gaat niet slechts over Corne, maar de gehele beroepsgroep)

    Bij negatieve rendementen zijn de consequenties voor de participanten, en bij positieve pikt de financiele sector/ fondsbeheerder vaak nog wat extra mee.

    Maargoed: ieder zijn keuze, het is voor mij de reden waarom ik nog liever geld op een spaarrekening zou zetten, ware het niet dat iedereen met een gezond verstand betere resultaten kan boeken dan een fondsbeheerder (sowieso omdat hij al alle kosten in de eigen zak houdt).

    Beleg jij zelf via fondsen eigenlijk?

  4. [verwijderd] 30 augustus 2011 16:06
    Ach, Corne is in goed gezelschap:

    LAATSTE 10 JAAR (BNP AEX INDEX FONDS -26.6%)

    DL -17.8%
    AEGON -18.8%
    ROBECO -25.8%
    ALLIANZ -31.4%
    SNS -32.0%
    ABN/BNP -32%
    ING -32.3%

    LAATSTE 5 JAAR (BNP AEX INDEX FONDS -28.6%)

    DL -20.9%
    ROBECO -24.6%
    AEGON -28.5%
    SNS -31.0%
    ING -31.3%
    ALLIANZ -31.6%
    ABN/BNP -34.6%
  5. [verwijderd] 31 augustus 2011 10:46
    Aanstaande donderdag wordt de belangrijke ISM Index gepubliceerd. Daar zullen veel beleggers naar uit kijken voor enige richting. Volgens Econoday is de gemiddelde verwachting 48,5 ten opzichte van 50,7 een maand eerder. Onder de 50 groeit de economie benedenmaats.

    naar mijn mening is onder de 50 sprake van krimp en niet van ondermaatse groei. 50 is niet de norm maar het omslagpunt tussen krimp en groei
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.