Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

"Default is not an option"

Kapitalisme ten top: donaties aan de politiek zijn in de Verenigde Staten de normaalste gang van zaken. In Nederland was er een wetsvoorstel, maar ik meen dat dat geblokkeerd is. Dat maakt mij achterdochtig.

Iedereen moet inzichtelijk zijn, behalve de politieke partijen zelf?

Wie betaalt, bepaalt. Dat gaat goed tot het publiek het niet meer pikt, zoals recente het gevalletje Murdoch bewijst. Of bijvoorbeeld een Rockefeller die senator Sherman bij zijn herverkiezing in 1891 steunde. En toch was het Shermans’s wet die tot de opsplitsing van Standard Oil leidde.

Grote donateurs
Terug naar de effectenwereld. Ook hedgefondsen zijn van huis uit grote donateurs. Maar wat blijkt nu, de hedgefondsen zijn massaal short gegaan in Amerikaanse treasuries. Ik kreeg een mooie grafiekje van de Société Générale opgestuurd.

Zou dat verklaren waarom de Republikeinen geen enkele belastingverhoging accepteren? Zodat de Verenigde Staten straks wel in default moet gaan en de treasuries richting Griekenland gaan?

Nee dat zou te achterdochtig zijn, toch? Hoe dan ook, de datum van 2 augustus komt rap dichterbij en het wordt steeds spannender. Of zal er zoals altijd toch een 1-minuut-voor-12-compromis uitkomen?

Ook in aandelen
Opvallend is dat ze niet alleen short in de Amerikaanse obligaties zitten, maar ook in Amerikaanse aandelen. Waarschijnlijk met de achterliggende gedachte dat als de obligatiemarkt onderuit gaat, de aandelenmarkt meegaat.

Leuk dat ze die posities hebben, maar wat heeft u aan deze informatie? Zijn die hedgefondsen nou zulke slimme beleggers? Of loont het niet de moeite om ze te volgen? Nou, de performance van de afgelopen tijd valt flink tegen.

Dat komt niet door de hoge kosten. Die drukken vooral het langetermijnrendement. Nee, hun performance is de laatste tijd simpelweg niet zo goed.

Maar vooruit, ik zeg ook iets positiefs over hedgefondsen. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Hun posities in Japan waren goed en doordacht. Na de nucleaire ramp hebben zij juist aandelen gekocht. En Japanse aandelen hebben het sindsdien heel goed gedaan.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2011 18:14
    Gross en El-Erian hebben het dan toch best wel bij het rechte eind, niet? ...en laten ze nou net een total return funds leiden... Maanden geleden werd er getwijfeld aan hun gezond verstand, want wie tegen de Treasury wedt, verliest meestal. Ik constateer dat Gross c.s. prima verdienen, maar dat de NL hedgefonds (waaronder HIQ - echt zoveel reclame nodig, jongens?) redelijk fors verliezen. Gevalletje low beta, maar geen alpha?
  2. [verwijderd] 18 juli 2011 18:57
    Het is heel simpel, iedereen zit short in de treasuries en toch stijgt de rente niet.....Rara, wat er straks gaat gebeuren. De markt zoekt altijd de weg van de meeste ellende, dus als iedereen short zit, gaat het straks......Natuurlijk komt er een lastminute oplossing, default is not an option...Hedgefunds zien t vaak goed, behalve als ze t allemaal doen want dan krijg je een tegengesteld effect. Wat mij betreft mogen ze allemaal op hun snufferd gaan want van dat geklooi op de beurzen met die snelle computers word ik helemaal ziek oh nee dat zijn de high frequency traders en die hebben een duidelijke toegevoegde waarde volgens zichzelf, zie de flashcrash....
  3. [verwijderd] 19 juli 2011 01:38
    'iedereen zit short' behalve degenen aan de andere kant van die shorts natuurlijk.

    Duimpje omhoog, mooie reactie met veel waarheid. De bied en laats zijn bogus, worden gezet en weggetrokken in een miliseconde; als dat al geen eeuwigheid is voor die krengen. En dat constant. Voelt soms alsof je iedere seconde compleet mist wat er gaande is.

    Or is it just me?
  4. [verwijderd] 19 juli 2011 10:16
    quote:

    de breker schreef op 18 juli 2011 18:57:

    Het is heel simpel, iedereen zit short in de treasuries en toch stijgt de rente niet.....Rara, wat er straks gaat gebeuren. De markt zoekt altijd de weg van de meeste ellende, dus als iedereen short zit, gaat het straks......
    Probleem is dat je alleen short Ts kunt zitten als je ze van iemand hebt geleend die long zit. Vervolgens verkoopt je ze aan iemand die er ook long in wil zitten en dan zit jij short. Dan tel ik nog steeds 2 mensen long (de originele en de nieuwe eigenaar) en 1 short.
    De vraag is denk ik wie politici het meest betaald heeft.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.