Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Drama ISM

Een van de indicatoren die mij de afgelopen maand het meest heeft opgeschrikt is toch wel de ISM New Orders Index. Deze sub-index van de vereniging van Amerikaanse inkopers was een dikke 10 punten lager.

Voor deze index wordt aan ondernemers gevraagd of ze een toe- of afname van de nieuwe orders zien. Dit soort extreme dalingen waren eerder in 2000, 1984, 1979 en 1978 en in 1973 te zien. Stuk voor stuk jaren die economisch geen feest waren, afgezien van 2000, maar toen kwam de klap later.

Deze wat nerveuze index springt weliswaar als een dolle berggeit op en neer, maar het is en blijft een mooie voorspeller van de economie en correleert sterk met de beurs. In Verrrassingsindicator beschreef ik al de correlatie tussen de beurs en de economie.

A-synchroon
In de grafiek hieronder ziet u de koersbewegingen op korte termijn van de beurs en de ISM New Orders Index. Het is moeilijk om op deze basis geld te verdienen, maar je kunt wel stellen dat deze lijnen bijna altijd wel weer bij elkaar komen.

En momenteel lopen de economie en de beurs een beetje a-synchroon.

Dubbele dip?
Levert dit nu een double dip op of niet? Deze Nieuwe Orders Index staat lager dan een jaar geleden en toen werd het woord double dip uitgevonden.

Eerst een plaatje van Credit Suisse. Dat plaatje zegt dat er eigenlijk niets aan de hand is. Ook zij kijken naar de ISM Nieuwe Orders Index. En zij stellen dat dit behoort tot het normale patroon.

De normale bandbreedte is de stippellijn. En zo zeggen zij, alleen in de recessie van 1980 was er een dubbele dip. En dat is de rode lijn. Ergo volgens Credit Suisse hoeft u niet te vrezen.

Regio-indices
Tot blijf ik twijfelen. Ik kijk met verhoogde interesse naar de regionale indices. Op 15 juni verscheen de Empire Manufacturing Index. Die was simpelweg slecht. En op 16 juni kwam de Philly Fed Index. Ook slecht. Details van dit rapport leest u hier

U ziet hier dat de ondernemers ook in de afgelopen maand een dramatische daling van het aantal nieuwe orders hebben gezien. En voor het komende halfjaar verwachten ze eenzelfde trend. Voor meer indicaties zult u moeten wachten op:

  • de Chicago National Activity Index op 23 juni
  • de Richmond Fed Index op 28 juni
  • de Chicago Purchasing Managers Index op 30 juni
  • de NAPM Milwaukee op 30 juni

Ik denk dat beleggers met verhoogde spanning op deze cijfers gaan letten. Op 1 juli komt de echte ISM Index binnen.

Onder de 50
Van Commerzbank kreeg ik een grafiekje waaruit blijkt dat u van die ISM Index weinig hoeft te verwachten. Sterker nog als u deze lijn doortrekt, komt de Headline Index onder de 50. Dat niveau hebben we sinds 2009 niet meer gezien.

En dat betekent een echte dubbele dip. Maar ja, dat zegt de beurs zelf ook al. De vraag blijft dan of er genoeg ingeprijsd zit of niet?


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juni 2011 11:04
    Heb zelf meer het idee dat het hier om een tijdelijk "tsunami" effect gaat.een dipje dus en geen dubbele dip.En voor wat het waard is;op dit moment staat men elkaar op Le Bourget in de noten te trappen om een nieuw vliegtuig te mogen kopen,a320neo is het snelst verkopende nieuwe straalvliegtuig ooit.Zou dat gebeuren als men een dubbele dip verwacht?
    Aviation is nogal conjunctuurgevoelig is het niet?
  2. [verwijderd] 21 juni 2011 13:00
    Corné dit is andere koek dan die schandalige inflatie van 500% in die SNS kantine. Niet dat ik een TA-er ben, maar het oogt niet best.

    Cash is niet verkeerd zou ik denken. Doe je dat nu ook met dat fonds van je? Anders gesteld: wat is jouw vrijheid wat meer tijdelijk naar cash te gaa? Ik zal het wel ergens kunnen opzoeken, maar stel je vraag direct, want mogelijk zijn er overwegingen om zoiets toch niet te doen.

    Groet, Jonas die ontevreden is over zijn resultaat 2011. Een paar misgokken zoals Cisco, Philips hakte o.m. er aardig in. Het zijn die bleeders die toch vaak bij mij het humeur verpesten.
  3. [verwijderd] 21 juni 2011 13:21
    Beste Corné, even de grafieken links laten liggen. Kijk even naar de wereld, in Europa hebben we de PIIGS+BF en de rest volgt, als beslissingen een maand uitgesteld worden dan is het probleem nog niet opgelost, of wel? In de VS hebben we een aantal staten, laten we even een kleintje pikken: Californië met een economie zo groot als Frankrijk, ik weet het niet precies? Wat doet men daar? Men stelt oplossen van de problemen uit. Er zijn in de VS nog veel meer staten met soortgelijke problemen, alleen ze maken er niet zo een show van als wij met de PIIGS maar de problemen zijn zeker zo groot. Denk je echt dat het nog jaren gaat duren dat deze economieën de pijp aan Maarten geven? Nee dat gaat de komende jaren gebeuren. Als deze staten in zowel Europa als de VS hun financiën gaan herstructureren dan denk jij dat de banken overeind blijven? Ja onze topeconomen wel maar die hadden 2001 en 2008 ook niet in de gaten. Topeconomen hebben geen idee van economie, die kunnen alleen maar modellen maken, plaatjes produceren en bekijken en lijnen trekken het probleem is dat de werkelijke wereld zich er niets van aantrekt. Men kan de economie stimuleren daarna moeten eindelijk de leningen afgelost worden. Niemand kan dat, nu niet, nooit niet, dus er gaat een hele grote "reset" komen iets als in de dertiger jaren maar dan wel veel ingrijpender, economen kunnen dat wat uitstellen maar het zal daarna alleen maar erger worden. Conclusie, we hebben 2 dipjes gehad in 2001 en 2008 maar de echte dip komt er aan.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.