Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Amerika werkt niet

Ook deze week doe ik net alsof Griekenland níet het belangrijkste thema van de Europese financiële markten is, vooral ook omdat ik het gevoel heb dat er weinig nieuwe inzichten bij zijn gekomen.

Griekenland is in mijn ogen nog even failliet als vorige week en de verschillende partijen verschillen nog steeds van inzicht hoe het probleem moet worden opgelost.

Nee, deze week weer eens aandacht voor de Amerikaanse arbeidsmarkt! Zoals altijd wordt deze Best of the Week gevoed op basis van de dagelijkse Best of the Web

Jobless recovery
Er is veel mis met de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar om toch met iets positiefs te beginnen, er is erg veel informatie over aanwezig. Geen land, dat zo veel historie en uitsplitsing geeft als Amerika. Aantal banen, werkzoekenden en gewerkte uren per bedrijfstak, regio, geslacht, leeftijd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn dan ook volop sites die daar mooie tools van hebben gemaakt.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het met die arbeidsmarkt momenteel niet echt wil vlotten, en dat is wel wat vreemd. Als je de Amerikaanse arbeidsmarkt met die van Europa vergelijkt, staat de Amerikaanse markt over het algemeen te boek als flexibel: je kunt tegen relatief lage kosten mensen ontslaan en aannemen, waar dat in Europese landen niet altijd even makkelijk gaat.

Volatiliteit
Bovendien is het sociale vangnet in Europa groter, wat er toe leidt dat werklozen minder geneigd zijn om -tegen een lager salaris- een baan te accepteren. Vroeger -of vroegâh, zoals je dat eigenlijk hoort te zeggen- had dit tot gevolg dat de Amerikaanse arbeidsmarkt volatieler was en de Europese markt relatief stabiel. Wel lag de werkloosheid in de Amerikaanse markt per saldo lager.

In een recessie zoals we in 2009 hebben gezien, zou je dus voor de Verenigde Staten een sneller oplopende werkloosheid verwachten, die vervolgens gevolgd zou worden door een relatief sterkere daling ten opzichte van Europa.

Spaghetti
De stijging hebben we gezien, maar die snelle daling... daar gaat het niet helemaal goed mee. Er zijn diverse grafieken die dat duidelijk kunnen maken, maar de meest beroemde is die van Calculated Risk, die bij ons beter bekend is onder de naam spaghetti-grafiek:


De grafiek laat zien hoeveel banen er vanaf het begin van een recessie zijn verdwenen en hoe lang het duurde voordat die banen weer terugkwamen.

Het aardige van deze grafiek is dat je duidelijk ziet hoe symmetrisch het normale verloop is: het duurt doorgaans ongeveer even lang om van het begin van de recessie naar het dal te komen, om van het dal dan weer naar volledig herstel te komen. Wat duidelijk aan de rode lijn te zien is, is dat die symmetrie in de huidige situatie ontbreekt.

Een iets andere manier is de volgende weergave: de huidige recessie ten opzichte van het gemiddelde verloop van de voorgaande recessies.

 
En deze grafiek laat -heel summier- de vergelijking Amerika-Europa zien:

 
Jobless recovery
Dit fenomeen staat te boek als de jobless recovery. Strikt genomen klopt dat uiteraard niet: sinds het dieptepunt zijn er meer dan 2 miljoen banen bijgekomen, dus echt jobless kan je het niet noemen.

Het is echter een schrale troost voor die bijna 7 miljoen mensen wier baan eveneens is gesneuveld en waar nog geen vervanging voor terug gekomen is.

Nou zijn er diverse verklaringen voor het achterblijven van de banengroei. Ten eerste valt het economische herstel sowieso tegen, in vergelijking met andere recessies. Deze link geeft een aardige interactieve tool waarbij je de groei en de werkloosheid per Amerikaanse staat kunt bekijken

Concurrentie
Daarnaast heeft America Inc. het zwaar als gevolg van concurrentie met het veel goedkopere China (en de te goedkope yuan). Dit gaat vooral ten koste van de lager geschoolde banen in de industriële sector.

Dat blijkt aardig uit de (inmiddels wat verouderde) tabel. Ook de teloorgang van de huizensector als werkgever is daarbij duidelijk. En dat het met die huizenmarkt niet goed gaat kunt u ook hier nog eens lezen.


Daarnaast noemen sommigen (meestal Republikeinen) het in stand houden van uitkeringen als een oorzaak van de hoge werkloosheid.

Studie van McKinsey
Deze week was er weer wat extra aandacht voor het onderwerp, mede als gevolg van een studie van McKinsey. Ook hier worden dezelfde argumenten genoemd, maar maakt de consultant er ook een punt van dat er sprake zou zijn van een mismatch tussen de gevraagde werknemers (geschoold, hoger opgeleid) en de werklozen (lager opgeleid, al bijna 2 jaar zonder werkervaring. Ook de beperkte groei in nieuw opgerichte bedrijven speelt een rol.

Er zijn ook lichtpuntjes: zo meldt men dat de trend van offshoring (naar India en China) wel eens om zou kunnen keren. We wachten het af.

Een andere manier om tegen het probleem aan te kijken vind je hier: een video van Robert Reich, voormalig minister van de Department of Labor, onder Clinton. In minder dan 3 minuten legt hij uit wat er aan scheelt met de Amerikaanse economie.

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Lukas Daalder

Auteur:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. Best of the week: social media
  2. Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. Obligatiemarkt versus QE2

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 17 juni 2011 19:47
    De VS-multinationals kun je denk ik niet naar kijken wat betreft de recovery. Zij genereren winsten over de hele wereld.

    Er is denk ik geen recovery van de amerikaanse economie. De werkeloosheid blijft hoog. Maar een multinational kan toch met betere cijfers komen.

    De stimuleringen van de FED gingen richting aandelen- en grondstoffenmarkten. Bernanke heeft dit bevestigd. Dit zorgde voor prijsstijgingen bij de consumenten. Loonsverhogingen zullen in dit crisesklimaat wel niet van betekenis zijn geweest voor de gemiddelde werkende amerikaan.. Geen hoger loon, maar wel prijsstijgingen zorgen voor verarming en daardoor weer krimp. De CPI cijfers worden door velen gewantrouwd alsmede de werkeloosheidscijfers,

    Nu QE3 er waarschijnlijk niet komt, dalen de markten.

    Na 1929, met zijn aandelenbubbel gebeurde precies hetzelfde. Ook toen bleef de werkeloosheid hoog. De werkelooshedi verminderde pas sterk toen WW-II voor de USA uitbrak. Het is wrang dat dit gebeurde, maar het was niet anders.

    Je hebt eigenlijk stagflatie.
  2. [verwijderd] 17 juni 2011 19:58
    quote:

    Hmm schreef op 17 juni 2011 19:47:

    De VS-multinationals kun je denk ik niet naar kijken wat betreft de recovery. Zij genereren winsten over de hele wereld.

    Er is denk ik geen recovery van de amerikaanse economie. De werkeloosheid blijft hoog. Maar een multinational kan toch met betere cijfers komen.
    Gelukkig rapporteert BEA ook binnenlandse winsten van bedrijfsleven. Die stijgen sterk. Mede omdat er minder mensen worden aangenomen.

    Winsten liggen weer op het niveau van topjaar 2006.
  3. forum rang 4 New dawn 17 juni 2011 20:05
    quote:

    BJL schreef op 17 juni 2011 19:58:

    Gelukkig rapporteert BEA ook binnenlandse winsten van bedrijfsleven. Die stijgen sterk. Mede omdat er minder mensen worden aangenomen.

    Winsten liggen weer op het niveau van topjaar 2006.

    De lean & mean methode, maar dit is geen economische recovery helaas. Ook heeft dit zijn grenzen denk ik. De recovery hebben ze het liefst met banengroei. Een bedrijfswinstenrecovery op basis van interne kostenreductie is alleen goed voor de bedrijven om te overleven. Krijgen ze meer vraaguitval a.g.v. van krimp moeten ze nog meer personeel ontslaan.
  4. [verwijderd] 17 juni 2011 20:33
    Er is geen sprake van vraaguitval.

    Wel van een steeds groter wordende tweedeling in de Amerikaanse maatschappij. Werkloosheid voor hoger opgeleiden is laag (4%) en salarissen hoog. Dit is het deel van Amerika waar het goed mee gaat, en die het merendeel van de economische groei pakt en ook verantwoordelijk is voor de groeiende consumptieuitgaven. Werkloosheid voor laag opgeleiden is erg hoog (15% en hoger), banen die verdwijnen komen niet meer terug. Meer dit deel van de bevolking wordt economisch gezien steeds minder relevant.
  5. kolenboer 18 juni 2011 07:36
    Is heel simpel Lukas, is 100% de schuld van de Fed. Geld printen werkt niet, dan maak je problemen groter. Je kunt de grafiek van de voedselbonnen precies leggen over de grafiek van de S&P. Het probleem in de VS is gewoon de schuld. Er helpt maar 1 ding en dat is bezuinigen en stoppen met geld drukken. Dan krijg je een paar vervelende jaren maar daarna kun je weer vooruit.
  6. forum rang 4 New dawn 18 juni 2011 08:08
    quote:

    BJL schreef op 17 juni 2011 20:33:

    Er is geen sprake van vraaguitval.

    Werkloosheid voor laag opgeleiden is erg hoog (15% en hoger), banen die verdwijnen komen niet meer terug. Meer dit deel van de bevolking wordt economisch gezien steeds minder relevant.
    Ok BJL. Hoe dit nu precies in te schatten in het totaal van hun economie is mij onduidelijk als er geen vraaguitval is. In eerste instantie bekeken zou het dan veel beter gaan als wij meestal vermoeden ?

    Al met al een vreemde situatie. Het was mij niet bekend.

    Gr. Hmm
  7. Damjan 19 juni 2011 18:18
    U.S. Home Sales Probably Dropped to Year’s Low

    By Timothy R. Homan - Jun 19, 2011 6:01 AM GMT+0200

    Home sales probably dropped in May to the lowest level of the year, while orders placed with factories climbed, showing housing remains a soft spot as other parts of the U.S. economy recover, economists said before reports this week.

    Purchases of new and existing houses decreased 4.8 percent to a 5.11 million annual rate last month, the weakest since November, according to the median forecast of economists surveyed by Bloomberg News. Another report may show bookings for goods made to last at least three years increased after falling in April by the most in six months.

    A jobless rate hovering around 9 percent means it will take years to absorb the 1.8 million distressed properties on the market that are weighing down home values, one reason why Federal Reserve policy makers are likely to maintain record stimulus when they meet this week. Manufacturers, on the other hand, may soon recover from the supply disruptions following the disaster in Japan and help underpin the world’s largest economy.

    “The outlook for the housing data remains very weak, and there’s been very little evidence of any turnaround,” said David Semmens, a U.S. economist at Standard Chartered Bank in New York. “We’ve obviously seen some slowdown in manufacturing due to the supply-chain issues in Japan. That will work itself out through the second half.”

    Sales of existing homes, due from the National Association of Realtors on June 21, fell 5 percent to a 4.8 million annual pace, according to the median forecast of 55 economists surveyed by Bloomberg.
    Depressed Demand

    After peaking at 7.08 million in 2005, the number of existing homes purchased in 2010 plunged to 4.91 million, a 13- year low. Nonetheless, they now comprise about 94 percent of the housing market, up from about 85 percent six years ago, as foreclosures and distressed sales lure some buyers.

    The 1.8 million of inventory of distressed homes nationwide would take about three years to sell at the current pace, Daren Blomquist, communications manager at RealtyTrac Inc., said last week.

    Competition from existing homes selling at discounted prices is hurting builders. Sales of new properties dropped 4 percent in May to a 310,000 annual pace, economists said ahead of a June 23 report from the Commerce Department. A record-low 323,000 new homes were sold last year.

    Manufacturing, which makes up 12 percent of the economy, is struggling to recover from the effects of the earthquake and tsunami in Japan after being one of the bright spots in the recovery that began two years ago.
    Durable Goods

    Orders for durable goods, those designed to last at least three years, increased 1.6 percent in May after dropping 3.6 percent the prior month, economists surveyed by Bloomberg said ahead of Commerce Department data June 24. Excluding volatile bookings for transportation gear, orders probably climbed 1 percent after falling 1.6 percent, the survey showed.

    Gains in business investment in new equipment and demand from emerging economies like China, Brazil and Mexico are helping bolster factories. American exports in April rose to the highest level on record.

    Industrial companies have outperformed homebuilders this year. The Standard & Poor’s Industrial Machinery Index has gained 0.9 percent this year, compared with a 6.2 percent decline for the S&P 500 Homebuilding Index.
    Expanding Capacity

    Caterpillar Inc. (CAT), the world’s largest maker of construction equipment, said last week it would invest an additional $70 million at a hydraulic excavator plant and create about 100 more jobs in Victoria, Texas. Production at the plant is slated to begin in mid-2012, according to a June 17 statement from the Peoria, Illinois-based company.

    Fed Chairman Ben S. Bernanke has been among those forecasting that the recent slowdown in growth will prove temporary as commodity prices retreat. At the same time, the central bank should maintain record stimulus to bolster a “frustratingly slow” recovery, he said this month. Officials are scheduled to meet in Washington on June 21-22 to determine the course of policy.

    To contact the reporter on this story: Timothy R. Homan in Washington at thoman1@bloomberg.net

    To contact the editor responsible for this story: Christopher Wellisz at cwellisz@bloomberg.net

    Bron: www.bloomberg.com/news/2011-06-19/hom...
  8. athena 20 juni 2011 01:40
    Perfect artikel van heer Daalder. Complimenten. Een parel in het woud van oppervlakkige "stukjes" van "beleggingsanalisten". De video van Robert Reich is eveneens perfect omdat ie focust op de hoofdlijnen waarom het slecht gaat en blijft gaan met de AMerikaanse economie in 2min 15 sec.
    Vraagje aan heer Daalder of editor IEX: in welk font staat de tekst - is een superieur font dat uiterst prettig leest - graag info daarover.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.