Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het G-woord

Sommige collega’s hebben het inmiddels over het G-woord als ze het over Griekenland hebben. Dit om aan te geven dat ze er wel zo’n beetje klaar mee zijn. Maar wat is nu de impact van Griekenland op de aandelenmarkten vroeg een collega zich laatst vertwijfeld af.

Soms krijg je wekenlang negatieve berichten te lezen zonder dat bijvoorbeeld de euro of de aandelenmarkt zich er iets van aantrekken. Om vervolgens op een gerucht of een downgrade (van Italië, no less) weer helemaal in elkaar te klappen. Voor lezers die het G-woord niet meer kunnen zien: gewoon even door scrollen naar het volgende kopje.

Griekenland versus de ECB
De belangrijkste ontwikkeling van de afgelopen week is dat de aandacht verschoven is naar de analyse van het probleem en de mogelijke oplossingen. Ook speelt de vraag wat een eventuele ‘haircut’ nu precies voor gevolgen zal hebben voor met name de grootste tegenstander van deze uitkomst, de ECB.


Deze tool van Reuters is wat dat betreft aardig. Vul zelf de niveaus van afstempeling in en dan krijg je een indicatie wat voor een gevolgen dat zou hebben op het kapitaal van de ECB. Hierbij gaat het echter expliciet om de door de ECB gekochte obligaties en dus niet om het onderpand.

Over de kwaliteit van het onderpand kwam juist Der Spiegel deze week met een alarmerende bijdrage. Het artikel gaat over de kwaliteit van het onderpand dat bij de centrale banken (en daarmee indirect de ECB) is afgegeven en dan met name over het asset-backed gedeelte.

 
Deze bijdrage is lezenswaardig in die zin dat er wordt voorgerekend wat de obligatiemarkt momenteel inprijst aan wat er moet worden afgeschreven aan Griekse schuld. In het tweejaarssegment (daar waar de rente het hoogst staat) handelt de markt momenteel op een ‘haircut’ van slechts 22%. Met een dergelijke afstempeling zou de Griekse schuld van 150% naar 117% verlaagd worden, waarmee Griekenland nog niet echt gered is.

Is er ook nog iets positief te melden? Jawel hoor, hier wordt voorgerekend wat je aan schuldreductie kan bewerkstelligen door wederzijdse schuld tegen elkaar weg te strepen. De grafieken zien er in elk geval mooi en bemoedigend uit, maar of de getallen kloppen vraag ik me sterk af: hoe Ierland van 130% naar 20% kan terugvallen is mij een raadsel.

 
Als uitsmijter kan ik uiteraard niet voorbijgaan aan de bijdrage van mijn kamergenoot Léon Cornelissen, die op Bloomberg tv (met Ken en Barbie als hosts) zijn duit in het zakje doet. Griekenland zal voor het einde van het jaar waarschijnlijk met een herstructurering moeten komen.

Overige bijdrages
Erg mooie afbeelding van de impact van de Great Depression. Niet dat het daarmee een non-issue was, overigens.


Aardige tool die weergeeft hoe de schuld in diverse landen de afgelopen twintig jaar is ontwikkeld.

Dit soort propaganda wordt niet meer gemaakt. Of moet ik zeggen nog niet?


En deze mag uiteraard niet ontbreken op het nachtkastje van elke goudliefhebber:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Lukas Daalder

Auteur:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. Best of the week: social media
  2. Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. Obligatiemarkt versus QE2

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.