Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slecht nieuws is goed nieuws

Afgelopen week was de huwelijksweek van Kate. London kreeg op vrijdag zelfs vrij om voor de televisie te zitten. Ook vandaag (maandag) zijn ze daar weer vrij (Bank Holiday). Of Kate het vijfentwintig jaar uit gaat houden en we ook een zilveren bruiloft gaan meemaken is de vraag. Ik noem dit omdat ik later terugkom op de zilverprijs.

Door hét huwelijk was heel het Verenigd Koninkrijk in opperbeste stemming, maar de koers wist toch nog niet door de weerstandslijn te breken.

De AEX doet het minder goed dan de landen die toch meer problemen hebben dan wij. De EB-indicator in de AEX geeft nog steeds een short. En ook de Twindicator geeft nog steeds een short. Niet dat het omlaag gaat, maar het is wel goed om te weten.

Vreemd genoeg heeft de Duitse DAX een koopsignaal (lees long) in de Twindicator en ook een long in de EB-indicator. Omdat de AEX sterk correleert met de DAX moeten we dus niet keihard short (of long) gaan. Maar is het beter om even te wachten op betere signalen.

Hoewel hoeveel signaal wilt u hebben? De Dow Jones gaat ondanks dat er allerlei natuurrampen zijn met enorme schades (hevige stormen in Alabama, Mississippi, Tennessee en Arkansas) en ondanks dat de economische cijfers ook niet je-van-het zijn gewoon uit zijn dak.

De burger klaagt steen en been bij de benzinepomp, maar op de beurs heeft hij niks te klagen met het grote opkoop- en lagerenteprogramma van de Federal Reserve.

Het lijkt tegenwoordig zo dat slecht nieuws goed nieuws is. Zo was er afgelopen week een bericht over een recorddaling van de Japanse productie. Natuurlijk als gevolg van de enorme ramp die het land geteisterd heeft. Toch deed de Nikkei het beter dan de AEX. Zo zien we maar dat de economie sowieso niets met de beurs van doen heeft.

Liever goud en zilver
De goud- en zilverprijs gaan al lange tijd uit hun dak. Als het hier om inflatie gaat, dan zou dit ook in de huizenmarkt terug te zien moeten zijn. Maar dat is niet het geval. Ook zou er bij inflatie oplopende rente te zien moeten zijn, toch? Het feit dat beleggers liever goud en zilver kopen zou toch niet positief uitgelegd moeten kunnen worden voor aandelen?

Op zilver was ik ook al een tijd positief omdat het jarenlang achter was gebleven op goud en met zilver is het makelijker afrekenen bij de bakker in tijden van crisis. Althans als de bakker geen geld terug heeft.

In de grafiek hieronder ligt de goudprijs bovenop de zilverprijs en nu heeft de zilverprijs de grafiek van goud weer geraakt. Het lijkt erop - als u dit idee volgt - dat u winst moet pakken. Maar zilver is net als goud wat mij betreft een bubbel en dan is er geen zinnig woord te zeggen waar en of het eindigt.

Een andere spread die maar groot blijft. Is de spread tussen Brent (de Europese olie) en de Crude Oil (de Amerikaanse olie). De Amerikaanse olie is dunner en beter maar staat al een tijd onder de Europese stuff. De Arabische lente is hier een oorzaak van, maar voor de rest is het een bizar fenomeen.

Positieve uitleg
Nu ik het toch over bizarre fenomenen heb: goud. Hoe kunnen we dit soort hoge goudprijzen als bullish voor de economie uitleggen? Of is de angst over een grote schoonmaak in Griekenland, Portugal en Ierland positief? En is een Italiaan als baas van de centrale bank positief?

Het werd positief uitgelegd omdat hij een grote focus op de zuidelijke problemen heeft…wat het dan ook mag zijn? En ja hij kan de uitzondering op de regel worden.

Zoals ik vorige week ook al zei staan Nederlanders steeds vaker in het rood en was ook het consumentenvertrouwen in de eurozone verder verslechterd. Om het al helemaal niet over de problemen bij commercieel vastgoed te hebben.

De banken zitten hier zwaar in en de banken zijn (volgens de laatste cijfers) 3,5 maal het bruto binnenlands product… Zo gezien zijn de goudkopers niet zo gek.

Nieuw programma
Volgens de verhalen eindigt in juni het Quantitative Easing-programma (QE2). Maar als ik naar de VIX kijk (die extreem laag staat) dan gaat de markt ervan uit dat er wel weer een nieuw programma komt. Wat wel leuk was dat een collega-analist wees op de Skew-index. Een index die aangeeft wat de out of the money-opties doen.

De out of the money-opties zijn relatief gezien duur. Maar aangezien er vorig jaar in mei nog een flash crash was verbaas ik me niet over de Skew in de optieprijzen. U kunt van dit effect profiteren door in spreads te handelen.

Een optie kopen en een optie verkopen. Maar juist omdat de opties zo goedkoop zijn zou ik gewoon longopties handelen om zo te profiteren van een stijging van de Vol.

Nog wat leuke artikelen over de Skew Index:


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 2 mei 2011 11:41
    Welke stijging? Stijgt de beurs dan??
    De enige beurs die echt stijgt is de Amerikaanse beurs, en dat komt door de lagere dollar. Als Nederlandse belegger heb je daar niet zoveel aan (bij dalende dollar). En de Euro beurzen gaan eigenlijk zijwaarts. Dit, terwijl er toch veel goede resultaten zijn van individuele bedrijven.

    Over het geheel bekeken vind ik het eigenlijk wel tegenvallen in 2011.
  2. [verwijderd] 3 mei 2011 09:35
    Beste Grondstoffenkoers.nl, het is hier goed gebruik om je beweringen met argumenten, feiten & data te onderbouwen. Dat iedereen 27 mei moet verkopen (zo ja wat: aandelen, grondstoffen, alleen zilver), omdat in juni "onweer" komt is mij wat te makkelijk & gratuit. Zeg niet gelijk dat jij dat ook doet, maar zijn zat mensen op dit soort fora die maar onzin spuien omdat ze short zitten en hopen dat mensen in paniek meegaan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.