Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

BRIC-landen zijn brak

Ik kom zo nu en dan terug op de ontwikkelingen die mij opvallen met betrekking tot de BRIC-landen. Dit voormalige knuffelclubje van Goldman, bestaande uit Brazilië, Rusland, India en China, is allang niet meer de favoriet bij zijn bedenkers.

Maar toch, het is een eigen leven gaan leiden in de afgelopen tien jaar en is daarmee een gegeven waar we mee te maken hebben. Daarnaast wil het niet zeggen dat er geen interessante informatie te halen valt door naar de grafieken te kijken van de individuele landenindices van de deelnemers aan dit clubje.

Reeks artikelen
Dit is het derde artikel uit een reeks over de BRIC en het is met deze landen gegaan zoals in de afgelopen twee keren beschreven werd. De conclusie van de eerdere columns was dat de BRIC-landen er stukken minder voor stonden dan de indices van de ontwikkelde landen.

En dat terwijl de opkomende staten voor een groot deel verantwoordelijk werden geacht voor de toekomst van de wereldeconomie. De groei moest daar vandaan komen en de kracht lag hem in de BRIC, zo was de stelling bij het ontwerp van deze index.

Halve wereldbevolking
De BRIC omvat geloof ik inmiddels meer dan de halve wereldbevolking, dus een categorie kunnen we het eigenlijk niet meer noemen. Beleggen in BRIC is inmiddels mainstream geworden, door middel van ETF’s en trackers en natuurlijk onder invloed van internet en de verdere globalisering van ons planeetje. Laten we eens een grafiek pakken en beginnen met de Braziliaanse Bovespa.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De Bovespa heeft vorig jaar al de niveaus van 2008 bereikt, waar de VS dat deze week pas hebben gedaan. De zijwaartse beweging die daarna is ontstaan is op een kortere termijn horizon een neerwaarts trendje geworden, waarbij de meest recente high een pullback op de gebroken trend op weekbasis heeft betekent.

Deze index lijkt op weg naar niveaus in de buurt van de 60.000, hetgeen nog eens 10% neerwaarts risico vanaf huidige niveaus betekent. In ieder geval niet koopwaardig naar mijn idee. No dinero, no samba, zullen we maar zeggen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Rusland dan. Daar lijkt de lente geen lente op de beurs te brengen. De moeizame opwaartse trend op dagbasis is verlaten en er heeft een test van de steunlijn als nieuwe weerstand plaatsgevonden. De target voor deze index ligt op 1500, hetgeen een volledige correctie op de weekgrafiek betekent. Het is beter toeven in Rusland, hoe gek het ook klinkt, maar nu is het even oppassen voor de correctie. Ook geen hausse conclusie in Rusland dus.

Klik op de grafiek voor een grote versie

India Sensex is de derde BRIC en geeft een test aan van de dalende weerstandslijn. Het afdraaien op deze niveaus betekent meer down side voor het moment, en als we niet oppassen zelfs iets in de trend van het beeld zoals in Brazilië.

Het is niet zover dat er van een sterk neerwaartse potentie gesproken kan worden, maar mooi is het niet. De daling is in lijn met de andere BRIC-landen dus er is voldoende bevestiging om overtuiging te hebben over de te volgen richting, in dit geval neerwaarts dus.

Klik op de grafiek voor een grote versie

China Shanghai Composite is de laatste BRIC die we bekijken. Deze index van Chinese bedrijven heeft een gebroken opwaartse trend die begin dit jaar is ingezet. U ziet hem niet omdat het hier de weekgrafiek betreft, maar hij is er wel.

De draai neerwaarts afgelopen week heeft tegelijk een reversal bar op weekbasis doen ontstaan. Het is hier nog niet helemaal stuk, maar het bestaan van de dalende trend op langere termijn en de recente verslechtering doen erger vermoeden op termijn.

Conclusie
De conclusie op basis van de individuele grafieken van deze groep landen, is dat geen enkele BRIC er goed bij ligt. Zowel op korte termijn als op langere termijn ziet het er niet veel belovend uit. Sterker, er moet iets positiefs ontstaan om de dreigende structurele verslechtering te doen keren, anders gaat het mis.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2011 13:06
    Hoi Gökhan,

    Gezien het tijdstip dat je deze column gepost hebt, mag ik concluderen dat je een vooruitziende blik hebt!

    www.iex.nl/Nieuws/9215507/Rusland-ver...

    Ze wensen een inflatie van rond de 6-7% gelukkig maar dan dat inflatie zich zo goed laat sturen.

    Ok het renteniveau gaat richting IJslandse niveau's

    Goed weekend!

    Guus
  2. [verwijderd] 29 april 2011 22:38
    Vreemd dat ik ta een onbenul ben, en het dan ook altijd oneens ben met figuren als ja vd akker.
    Ik denk meer vanuit een fundamentele analyse .
    2011 is gewoon 2008 .. Kijk maar oplopende grondstoffen , zakkende dollar wat de pijn in Europa verzacht.
    Het verschil ... Nu geen Lehman nu geen alt à nu geen cdo probleem, dus geen crisis als in 2008 , maar wellicht wel een stijgende rente waardoor de institutionele beleggers zullen gaan switchen. Kijken ze terug naar hun investering in de bric landen dan denk ik dat het vaak na 3 jaar veel beloftes zijn. De toekomst wordt uiteraard beter, maar de volgende investeerder gaat het risico nemen. Ik heb mijn twijfel over de bric landen.
    China en Rusland is niets voor een USA of Europeaan .
    Brazilië lijkt liberaal en toegangelijk maar kent een cultuur van corruptie en macho gedrag. Wij denken dat men verantwoord met geld omgaat , de praktijk is echter dat de ondernemers denken , wat een leiperikken die investeerders. Wij gaan eerst het geld aannemen is het dan op dan hebben we ineens een partner die zich pas echt met ons gaan bemoeien. Die investeerders schrikken ,bellen JPMorgan en zeggen shit hoe komt onze poen terug?
    Die verzinnen een list en trekken de volgende investeerders er in .

    Maar goed het is slechts. Mijn mening
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.