Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koop op hoop

Herverzekeraars zouden last moeten hebben van de situatie in Japan. Europese banken zouden problemen moeten hebben omdat ze betere buffers moeten aanhouden naar aanleiding van de laatste Basel 3 normen. Een van de regels is dat wanneer een bank lang geld uitleent aan een cliënt, ze ook een lange termijn hedge moet nemen. Dit ogenschijnlijk kleine regeltje heeft grote effecten op de yieldcurve en zo ging ook ING vorige week even flink omlaag op dit verhaal.

Maar Nederlandse banken werden sowieso de afgelopen dagen geplaagd door slecht nieuws. Want het IMF kwam met opmerkingen over de Nederlandse hypotheeksituatie waarbij men te veel geld leent omdat dit belastingtechnisch een voordeel oplevert. Ik wijs al jaren - recent nog in de column liever optimist dan realist - op de komende problemen op de huizenmarkt. Maar omdat de problemen langzaam maar zeker doordringen en iedereen zich realiseert dat de markt het moeilijk heeft, hoeven we niet te veel te schrikken.

Als men nu ineens wat zou doen aan de hypotheekrenteaftrek zou dat wel dodelijk zijn. Omdat huizen het grootste vermogensbestanddeel vormen, zou de reële economie totaal verlamd raken. Gelukkig wilde Jan Kees de Jager dit ook niet.

Bron: Money Matters 

Maar toch is het vreemd dat het IMF wijst op de splinter in ons oog, maar zwijgt over de balk in die in andere landen. Zo zijn de problemen met hypotheken in de VS veel groter, want daar is een heel groot deel, gemiddeld nationaal gezien bijna 14 procent, van de huizen minder waard dan het hypotheek bedrag dat er op rust.

In sommige staten zijn de problemen veel groter dan het gemiddelde. Bovendien mag je daar in tegenstelling tot hier als huiseigenaar gewoon je huissleutel inleveren bij de bank en je onderpand overdragen, met als gevolg dat dus je bank ineens een probleem heeft. Dat inleveren van je woning mag in Spanje volgens mij ook, maar dit laatste weet ik niet honderd procent zeker. Als banken vervolgens de huizen verkopen worden die zeker niet meer waard…

Gedwongen verkopen
Maar u begrijpt dat het straffeloos inleveren veel meer problemen geeft dan het te veel lenen in Nederland. Helemaal als we zien hoe weinig gedwongen verkopen wij nog hebben in vergelijking met de VS. Er zijn meerdere mensen die hier al veel langer op gewezen hebben. Zo kaartte historicus Eric Mecking ook al jaren geleden de problemen met de huizenmarkt aan. (Overigens spreekt hij dinsdagavond 5 april tijdens een webinar, waar nog een paar plekken voor vrij zijn.)

Zoals uit de recente stresstest bleek hebben de Ierse banken een tekort van 24 miljard euro. En dat terwijl er toch al de nodige kapitaalsinjecties geweest zijn. Het aandeel Irish Life kelderde iets van 60 procent. Maar ondanks al deze problemen gingen Aegon en andere financiële waarden omhoog. Op Aegon hebben we zelfs weer een koopsignaal in de Twindicator.

Oké, de Aegon-top ziet "vrijwillig" af van de bonus of beter gezegd: ze hebben geen oud-vakbondsmannen die als commissaris hameren op het wel uitkeren. Maar was dit nieuws reden tot koop? Het wonderbaarlijke herstel van SNS was - hoewel gegund - voor mij net zo onbegrijpelijk. Nu zit ik zelf Delta Lloyd long en ik had gezien het voorgaande niet verwacht dat het aandeel zo hard omhoog zou gaan.

Maar nu is er meer dat ik niet begrijp. Zo had ik op aanraden van de research van Dhr. van Slingerlandt het aandeel Deutsche Boerse eerst long, maar dat was al in januari en toen kwam er ineens een mogelijke overname van Euronext. Een enorme overname leek mij niet goed voor dit bedrijf, vandaar dat ik het aandeel met een klein verlies verkocht.

Maar nu de Nasdaq ineens een hoger bod doet zou je verwachten dat de Deutsche Boerse weer bijkomt. Maar nee, de markt denkt zeker dat ze over de Nasdaq heen gaan bieden, anders zou ik niet weten waarom het aandeel zo hard omlaag ging vrijdag.

Als het nog een paar euro wegzakt wordt het wat mij betreft weer een schreeuwende koop. Ik ga net onder de 50 euro opnieuw inslaan. Tenzij ze echt een hoger bod gestand doen…

Ik las afgelopen weekend het leuke bericht dat een Chinees bedrijf de Apple iPod gebruikt om deze om te katten naar een iPhone. Ze plakken een paar onderdelen aan het apparaatje vast waardoor je er ineens mee kunt bellen. En wij maar zeggen dat die Chinezen alleen kopiëren...

Als dit soort uitvindingen echt aanslaan kan dat een streep zetten door de prijspolitiek die Apple nu voert. De Twindicator zit nog short maar het kost weer ouderwets geld. Ik houd nog even vol.

Een aandeel waar ik mee af wil sluiten is Philips. Dit heeft de afgelopen tijd weinig gedaan, maar door de plaatsing van de lichtdivisie van concurrent Siemens (Osram) krijgen we weer een beter idee over de waarde van Philips. Ik heb zelf wel een goed gevoel over dat aandeel. Als Philips door de 23 euro weet te gaan, krijgen we weer een officieel koopsignaal in het aandeel. Ik heb dus helaas nog geen positie, maar als het momentum zo blijft ga ik zeker long op iets hogere niveaus.

Kortom stop met analyseren en denk niet te veel na over de markt, maar koop op hoop.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. johjoh 4 april 2011 11:57
    quote:

    Henk Snaph schreef op 4 april 2011 11:37:

    Als het inleveren van de huissleutel in Spanje inderdaad zou kunnen zoals in Amerika, begrijp ik niet waarom de koers van ING, met zijn enorm aantal hypotheken in Spanje, niet reageert!

    Henks
    Net zoals Aegon met Transamerica RE nu al een tijdje loopt te leuren zal ING ook met ING Direct gaan leuren
    totdat ze eindelijk inzien dat de markt wel kan wachten omdat ze er volgens de Europese regels vanaf moeten
    Tot die tijd worden wij verblijd met geweldige berichten over belangstelling voor die betreffende onderdelen
    en de geweldige opbrengst die dat gaat opleveren
    SNS met de geweldige boekhoudkundige oplossingen voor Property Finance in het kader van ik zie ik zie wat jij niet ziet idem dito
  2. bert pit 4 april 2011 12:20
    "Maar toch is het vreemd dat het IMF wijst op de splinter in ons oog, maar zwijgt over de balk in die in andere landen. Zo zijn de problemen met hypotheken in de VS veel groter, want daar is een heel groot deel, gemiddeld nationaal gezien bijna 14 procent, van de huizen minder waard dan het hypotheek bedrag dat er op rust."

    Als de hypotheekrente aftrek eraf zou gaan, gaan de huizenprijzen omlaag, waardoor wellicht 80% van de huizen minder waard is dan de hypotheek die erop rust.

    Overigens lenen Nederlanders meer voor hun huis dan Amerikanen, als je de hoogte van de hypotheek afzet tegen het jaar inkomen.
  3. [verwijderd] 4 april 2011 12:43
    @Frank/Cees,

    Ik snap je zin over je (mogelijke) positie in PHG niet zo goed en dan vooral het woordje "helaas" ("Ik heb dus helaas nog geen positie, maar als het momentum zo blijft ga ik zeker long op iets hogere niveaus.").

    Als het echt "helaas" is dan stap je toch nu meteen in? Als je WEL al een positie had dan zou je dus volgens jouw redenatie moeten overwegen om die van de hand te doen TOTDAT we door de 23 euro gaan en dan weer terug kopen.
  4. [verwijderd] 4 april 2011 12:48
    Overigens, chinezen kopiëren al heel lang niet meer alles. Zo te lezen is een IP(o)(a)d te gebruiken als Iphone. Dan moet een Iphone ook als IP(o)(a)d te gebruiken zijn. Begint op schoonmaakmiddelen te lijken. Ik heb ergens gelezen dat een koersdoel voor de S&P 1430 is waarna een daling begint. De DOW is daarbij op 13.400 gezet. In dezelfde NRC(donderdag) stond een artikel over 'linker- en rechterdeel hersenen'. Kort door de bocht: Het 'linkerdeel' heeft te maken met iets uitvoeren(positief, optimist) en het rechterdeel zou een controlerende taak hebben om na te gaan of men niet teveel de werkelijkheid uit het oog verliest. Duidelijk is nu wat de beurs drijft.
  5. De Struikrover 4 april 2011 13:46
    Aegon lost binnenkort de staat af (zeer waarschijnlijk zonder aandelenuitgifte), heeft een intrinsieke waarde van een eurootje of 10 en de analisten verwachting is een wpa van 0,75 euro over 2012 en gaan na aflossing weer dividend uitkeren. Zou zomaar een reden kunnen zijn om die dingen te kopen.

    O ja, en niet te vergeten de (geheime) Twindicator geeft een koopsignaal :-)
  6. [verwijderd] 4 april 2011 18:35
    Ik snap ook niet waarom het IMF zo blijft zeiken over HRA. Beseffen ze niet wat voor schade ze kunnen berokkenen bij het braafste jongetje van de EU? Alsof ze daar op zitten te wachten... Europa mag in z'n handjes wrijven met NL als lidstaat!

    Wat mij betreft mag de hypotheekrenteaftrek er ook vanaf hoor, ook al ben ik zelf huizenbezitter, maar alleen onder voorwaarde dat de huursubsidie ook aangepakt wordt. Aangezien dat een utopie is in socialistisch Nederland, mag het van mij blijven en moet het IMF niet zeiken.
  7. lodewijk70 4 april 2011 21:13
    Zolang de inflatie hoog blijft en de rente laag zullen commodities en aandelen gewoon stijgen. De enige manier om je kapitaal te behouden.
    Zo is 'slecht nieuws' over Ierland goed nieuws, want hoe meer van dat soort nieuws, hoe langer de rente gedrukt wordt, hoe meer geld in de markt dan van ellende toch ergens heen moet. Wat dat betreft zijn de koersreacties best begrijpelijk. Bedrijven zijn tegenwoordig vaak kredietwaardiger dan landen. Als het beleid er dan op gericht is om die landen niet om te laten vallen, dan profiteren sterke bedrijven daar bovenmatig van.
  8. forum rang 4 zeurpietje 6 augustus 2012 09:27
    quote:

    bert pit schreef op 4 april 2011 12:20:

    "Maar toch is het vreemd dat het IMF wijst op de splinter in ons oog, maar zwijgt over de balk in die in andere landen. Zo zijn de problemen met hypotheken in de VS veel groter, want daar is een heel groot deel, gemiddeld nationaal gezien bijna 14 procent, van de huizen minder waard dan het hypotheek bedrag dat er op rust."

    Als de hypotheekrente aftrek eraf zou gaan, gaan de huizenprijzen omlaag, waardoor wellicht 80% van de huizen minder waard is dan de hypotheek die erop rust.

    Overigens lenen Nederlanders meer voor hun huis dan Amerikanen, als je de hoogte van de hypotheek afzet tegen het jaar inkomen.
    hoe weet je dat de huizenprijzen na het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek omlaag gaan. dit is toch al bekent en misschien zijn de huizenprijzen al genoeg gedaald. wie het weet mag het zeggen.
    hoe weet je dat dan 80% van de huizen minder waard zijn dan de hypotheek die er op rust?
    laten we nou eens ophouden te lopen gissen zonder enig inzage in cijfers. we lopen elkaar maar gek te maken met deze borrelpraat.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.