Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Een gouden pensioen?

Ongeveer een maand geleden werd bekend dat het pensioenfonds voor de Glasfabrieken zijn goudbelegging verplicht moest reduceren tot onder de 3% van z'n beleggingsportefeuille. Een snelle rekensom leert dat wanneer alle Nederlandse pensioenfondsen 3% van hun vermogen in goud beleggen, zij de hand leggen op een slordige 725 ton goud. Dat is meer dan DNB zelf als monetaire reserve aanhoudt en meer dan 25% van de jaarlijkse productie van goud.

Wanneer Nederlandse pensioenfondsen daadwerkelijk deze hoeveelheid goud zouden kopen ontstaat een probleem, want er is nu al enorm tekort aan het edelmetaal. De vraag van ruim 4.000 ton overschrijdt het jaarlijkse aanbod van zo’n 2.500 ton.

Nederland is echter niet het enige land met pensioenfondsen. Wereldwijd hebben dergelijke fondsen een geschat vermogen van ruim 31.000 miljard dollar opgebouwd. Nu heeft een typisch pensioenfonds (één zoals DNB ze graag ziet) gemiddeld zo'n 3% in grondstoffen belegd en van die grondstofbeleggingen is hooguit 5% in goud belegd oftewel ruim 46,5 miljard dollar.


In totaal maakt de goudbelegging van een doorsnee pensioenfonds slechts 0,15% van het totale vermogen uit en sommige hebben daarnaast eenzelfde kleine positie in aandelen van goudmijnbedrijven.

Wanneer wereldwijd pensioenfondsen hun goudbelegging zouden uitbreiden en bijvoorbeeld verdubbelen van 0,3% naar 0,6%, dan stroomt er in een keer ruim 93 miljard dollar naar de goudmarkt. Bij de huidige prijzen levert dit een vraag van ruim 1.800 ton goud op; veel meer dan het bestaande tekort.

Andere partijen
En andere fondsen? Wereldwijd hebben verzekeringsmaatschappijen ruim 18.5000 miljard dollar onder beheer, hedgefunds zo'n 1.700 miljard dollar en Sovereign Wealth Funds (SWFs) ongeveer 3.800 miljard dollar. Bovendien zijn er miljoenen kleine beleggers, met name in Azië maar ook in het Westen, die goud zien voor wat het is: waardevast geld dat niet bij te printen is.

"Fiat money has no place to go but gold", zei Alan Greenspan vorig jaar september bij een bijeenkomst van de zeer invloedrijke Amerikaanse Council on Foreign Relations. Het is slechts een kwestie van tijd voordat institutionele beleggers dit inzicht met Alan Greenspan zullen delen.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem Middelkoop

Auteur:

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. Zeldzame bubbel
  2. Derivaten des doods
  3. Wie pakt zilver?

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 april 2011 14:33
    willem belooft ons gouden bergen: als iedereen nou eens? hetzelfde verhaal doet al jaren de ronde over china of india: als iedereen daar nu eens (tandenborstels, haarkammen, schoenen).

    goud heeft geen economische waarde. het glimt je kunt er leuke dingen van maken en het schijnt vrij moeilijk te slijten. in musea kan ik me dan ook vergapen aan het vakmanschap van smeden uit de ijzer, brons, of kopertijd die prachtige dingen wisten te maken van goud. het blijft emotie en je kunt het niet eten. bovendien is goud waard wat de gek er voor geeft. jaren geleden waren groeidiamanten je van het. jaren geleden waren van Gogh schilderijen je van het. kortom leuk verhaal en fijn voor willem dat hij goud zo om kan zetten in brood op de plank
  2. [verwijderd] 1 april 2011 14:46
    Willem gebruikt gewoon zijn gezonde boerenverstand. We gaan nog een crisis tegemoet die zijn weerga niet kent: val van de euro en dollar, dit ivm de enorme schuldenpositie van zowel Europa als VS. In die crisis is er 1 ding zeker: mensen die daadwerkelijk goud en/of zilver bezitten zullen spekkoper zijn.
  3. [verwijderd] 1 april 2011 15:19
    quote:

    Eder01 schreef op 1 april 2011 14:46:

    Willem gebruikt gewoon zijn gezonde boerenverstand. We gaan nog een crisis tegemoet die zijn weerga niet kent: val van de euro en dollar, dit ivm de enorme schuldenpositie van zowel Europa als VS. In die crisis is er 1 ding zeker: mensen die daadwerkelijk goud en/of zilver bezitten zullen spekkoper zijn.
    Ik heb Willem zijn boek ook gelezen, en ik vond het een goed boek. Echter, ik zie niet waarom ik goud moet kopen. Ik kan het niet eten, het geeft geen rente (daarom zitten pensioenfondsen er ook niet in) en ons financieele systeem kent ook geen goud meer als dekking. Het draait om vertrouwen.

    Vind je ook niet dat de goudprijs relatief weinig gestegen is ondanks de crisis? is dat omdat iedereen (belegger) gek is, of omdat de waarde van goud zwaar overschat wordt? Als het systeem omvalt, wat moet je dan met een grondstof met het zwaarste soortelijk gewicht van alle elementen? In ieder geval niet stad en land af, of op jacht met 10 kilo goud op je rug.

    Als het systeem valt, is geen enkele valuta meer iets waard. Als de plunderingen geweest zijn en de supermarkten zijn leeg (geplunderd) en de brandstoffen aan de pomp zijn op, wat dan? Goud eten? Of je tank met goud vullen? Als de pleuris uitbreekt heb je meer aan een wapen dan aan goud(jachtgeweer dan uiteraard, wil niet zo de aivd op de stoep hebben...)

    Wat moet ik dus met goud als de pleuris echt uitbreekt? Ik hoef maar 1 goede reden te horen...
  4. [verwijderd] 1 april 2011 15:50
    Redenen?

    Aangezien er niet echt een economische voorspoed ons staat te wachten is het momenteel verstandig om je geld te stoppen in goud en zilver. Dit om je geld te beschermen tegen infatie en voor nu om nog mooi koerswinsten mee te behalen.
    In tijden van crisis zullen de edelmetalen nog de enige betaalmiddelen zijn. Zilveren munten bijvoorbeeld.

  5. [verwijderd] 1 april 2011 16:14
    quote:

    Eder01 schreef op 1 april 2011 15:50:

    Redenen?

    Aangezien er niet echt een economische voorspoed ons staat te wachten is het momenteel verstandig om je geld te stoppen in goud en zilver. Dit om je geld te beschermen tegen infatie en voor nu om nog mooi koerswinsten mee te behalen.
    In tijden van crisis zullen de edelmetalen nog de enige betaalmiddelen zijn. Zilveren munten bijvoorbeeld.

    simpel toch: de wereld crasht, we krijgen inflatie en dus betalen we niet meer met papier maar met munten. nou heb ik in het nationaal museum in sjanghai zilveren munten gezien die langs de zijde route werden gebruikt. Het zilverpapier om mijn chocolade reep is groter en dikker. Ik denk echt dat goud niets meer waard is in het beschreven geval: we vallen teug op ruilhandel: ik repareer je dak voor een halve kilo kaas. pas als de slimmerikken weer rijkdom hebben vergaard stappen we overf op gouden en zilveren sieraden om die rijkdom te tonen. wat heb aan goud in een australische bankkluis.
  6. Met Effekt 1 april 2011 16:46
    Goud heeft weinig economische waarde, het is wat de gek ervoor geeft. De laatste jaren is dat toevallig een stuk meer dan voorheen. Maar of dat zo blijft is onduidelijk.
    De economische waarde van veel andere beleggingen is meer fundamenteel te bepalen. Daarom zal ik nooit veel in goud stoppen. Willem is een profeet, soms heeft hij per ongeul gelijk. Net zoals je per dag twee keer gelijk krijgt als je de tijd moet raden en steeds hetzelfde antwoord geeft. Maar met inzicht heeft dat niets te maken.
  7. k2es 1 april 2011 17:20
    Tja, Willem wil graag dat men goud blijft kopen, anders stort zijn eigen handeltje in elkaar. Mocht de financiele wereld in elkaar storten,waar ik niet in geloof, dan heb je ook niets aan goud, of denk je dat de bakker je geld teruggeeft als je met een goudstaaf betaald? Trouwens goud kan ook door de overheid in beslag worden genomen, zoals in het verleden al gebeurd is.
  8. johjoh 1 april 2011 17:47
    een aantal dwazen beweert hier goud heeft weinig economische waarde
    ik dacht dat de waarde van goud bepaald word door de prijs die de markt bereid is om er voor te betalen
    de volatiliteit is fors op dit moment maar dat is altijd het geval met beleggingen met een hoog rendement
    dat tijdens de afgelopen crisis de goudprijs zakte heeft een eenvoudige reden beleggers namen hun winst op goud om te compenseren voor de verliezen op aandelen
    ten slotte dat de goud- en zilverprijs gemanipuleerd word staat voor mij wel vast maar QE is in feite ook een manipulatie van de aandelenmarkten
  9. [verwijderd] 1 april 2011 23:44
    Waarom spreken mensen toch steeds van betalen met gouden munten.
    We gaan naar een cashloos systeem toe, dat ziet toch iedereen. In dat geval is het helemaal niet zo moeilijk om met je gouden munten te betalen. Ze staan gewoon op je account, en je boekt digitaal af precies zoveel als je nodig hebt. simpel
  10. [verwijderd] 1 april 2011 23:45
    quote:

    masterguus schreef op 1 april 2011 15:19:

    [...]

    Ik heb Willem zijn boek ook gelezen, en ik vond het een goed boek. Echter, ik zie niet waarom ik goud moet kopen. Ik kan het niet eten, het geeft geen rente (daarom zitten pensioenfondsen er ook niet in) en ons financieele systeem kent ook geen goud meer als dekking. Het draait om vertrouwen.

    Vind je ook niet dat de goudprijs relatief weinig gestegen is ondanks de crisis? is dat omdat iedereen (belegger) gek is, of omdat de waarde van goud zwaar overschat wordt? Als het systeem omvalt, wat moet je dan met een grondstof met het zwaarste soortelijk gewicht van alle elementen? In ieder geval niet stad en land af, of op jacht met 10 kilo goud op je rug.

    Als het systeem valt, is geen enkele valuta meer iets waard. Als de plunderingen geweest zijn en de supermarkten zijn leeg (geplunderd) en de brandstoffen aan de pomp zijn op, wat dan? Goud eten? Of je tank met goud vullen? Als de pleuris uitbreekt heb je meer aan een wapen dan aan goud(jachtgeweer dan uiteraard, wil niet zo de aivd op de stoep hebben...)

    Wat moet ik dus met goud als de pleuris echt uitbreekt? Ik hoef maar 1 goede reden te horen...
    één goede reden: het levert al jaren een positief rendement op...

    voor vele overige redenen moet je scenario's onderzoeken die handelen om crisis en oorlogssituaties; natuurlijk krijgen we hier nooit meer oorlog(sure, WOI ging aan ons voorbij en WOII werden we ingezogen of we wilden of niet...i.i.g. was goud meer waard dan de verstrekte bonnen voor levensmiddelen).

    Goud eet je niet, maar eet je wel euromuntjes en papiergeld, of misschien je bankcalculator en creditcard?...beetje grijsgedraaid argument. Rente is niet nodig, want de ontwaarding is nog nooit zo minimaal of definitief geweest als met/in munt/valuta/fiatstelsels.

    Mathijs Bouman schetste ooit in een interview met Middelkoop dat je eerder een wapen nodig had om iemand daarmee goud afhandig te kunnen maken....dan heb ik 2 vragen: waarom wil je dan alsnog goud hebben als je er geen waarde in ziet(en daarvoor zelfs iemand bedreigen of afschieten) en twee; waar betaal je een wapen mee als geld geen waarde meer heeft?
  11. forum rang 4 efreddy 2 april 2011 00:14
    Een snelle rekensom leert dat wanneer alle Nederlandse pensioenfondsen 3% van hun vermogen in goud beleggen, zij de hand leggen op een slordige 725 ton goud.
    Rekenen is blijkbaar Willem zijn sterkste vak niet,wanneer alle Nederlandse pensioenfondsen 3 % van hun vermogen in Goud beleggen zal nl de goudprijs heel wat hoger staan dan nu het geval is zodat ze helemaal niet de hand kunnen leggen op 725 ton Goud met 3% van hun vermogen.
    Wanneer mijn Nonkel een geslachtsverandering ondergaat is het mijn tante,dat is heel wat juister dan Willem zijn rekensom.
    Wanneer Nederlandse pensioenfondsen daadwerkelijk deze hoeveelheid goud zouden kopen ontstaat een probleem, want er is nu al enorm tekort aan het edelmetaal.
    Er is dan helemaal geen probleem net zoals er nu helemaal geen tekort is aan het edelmetaal wanneer de pensioenfondsen aankopen aangezien enkel de prijs hoger zal staan en het Goud van eigenaar zal zijn veranderd.

    Je zou dezelfde fout kunnen maken wanneer je volgende bewering maakt.
    Philips heeft 986078784 aandelen die nu 23,835 € kosten,wanneer 9860788 Nederlanders om 2383,5 € aandelen kopen is er een probleem want er zijn dan 16 aandelen tekort.
    Volledig absurd deze redenering want die 9860788 Nederlanders zullen met 2383,5 € helemaal geen 100 aandelen kunnen bemachtigen daar de prijs hoger zal staan.
    Er zullen dus geen aandelen tekort zijn,desnoods gaat de koers van Philips naar 2383,5 € of hoger voor 1 aandeel hetgeen wel absurd hoog zou zijn en zulke hoge P/E is zeker fundamenteel niet verantwoord maar dit is een andere kwestie.
    De vroegere eigenaren doen dan m.i. een veel betere zak dan de nieuwe eigenaren die dit absurde bedrag voor de aandelen zouden neertellen.

    Overigens wat Goud betreft is er voor de totale wereldbevolking minder dan 1 OZ per persoon beschikbaar en bezit ikzelf ruim mijn deel ervan ook al is het van 1999 geleden dat ik Goud aankocht.
    Toen ik aankocht rond de 250 $/OZ en ongeveer 300 €/OZ hield men je voor een idioot want Goud was out,wanneer de Nederlandse pensioenfondsen massaal zouden willen aankopen aan eventueel absurde koersen ben ik wel bereid om een gedeelte aan hen te verkopen.
    Maar wie is dan de idioot,degene die kocht toen het out was aan 250 $/OZ of degene die aan absurde koersen van eventueel 5000$/OZ wat van deze idioot zou kopen?
  12. forum rang 4 efreddy 2 april 2011 00:34
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 1 april 2011 23:45:

    [...]

    één goede reden: het levert al jaren een positief rendement op...

    voor vele overige redenen moet je scenario's onderzoeken die handelen om crisis en oorlogssituaties; natuurlijk krijgen we hier nooit meer oorlog(sure, WOI ging aan ons voorbij en WOII werden we ingezogen of we wilden of niet...i.i.g. was goud meer waard dan de verstrekte bonnen voor levensmiddelen).

    Goud eet je niet, maar eet je wel euromuntjes en papiergeld, of misschien je bankcalculator en creditcard?...beetje grijsgedraaid argument. Rente is niet nodig, want de ontwaarding is nog nooit zo minimaal of definitief geweest als met/in munt/valuta/fiatstelsels.

    Mathijs Bouman schetste ooit in een interview met Middelkoop dat je eerder een wapen nodig had om iemand daarmee goud afhandig te kunnen maken....dan heb ik 2 vragen: waarom wil je dan alsnog goud hebben als je er geen waarde in ziet(en daarvoor zelfs iemand bedreigen of afschieten) en twee; waar betaal je een wapen mee als geld geen waarde meer heeft?
    Om dezelfde reden was Goud in 1999 een slechte belegging,het leverde al jaren een negatief rendement op.
    Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst,dit is dus helemaal geen goede reden.
    (De reden dat het al jaren een positief rendement oplevert is voor mij geen reden om het te blijven aanhouden,de volgens mij absurd lage koers van1999 was voor mij wel een reden om toen een behoorlijk percentage van mijn vermogen in Goud te steken).
    Dat je Goud niet eet is evenmin een reden om er sceptisch over te doen,hier heb je volledig gelijk dat je euromuntjes evenmin eet,dat Goud geen rente opbrengt is evenmin een reden om geen Goud te bezitten,een hoge rente verbergt immers meestal een hoog risico en Goud heeft dergelijke rente inderdaad niet nodig.

  13. [verwijderd] 2 april 2011 01:33
    Zilver is een veel betere belegging dan goud!
    Immers, zilver is niet "alleen maar" een edelmetaal tbv sieraden en belegging, net als goud, maar zilver wordt voor zeer veel industriele toepassingen gebruikt, en meestal geen vervanging mogelijk, en bovendien neemt de diversiteit in toepassingsmogeljkheden, en de omvang pet toepassing al jarenlang alleen maar toe. Omdat het meestal om zeel kleine hoeveelheden per apparaat en dergelijke gaat, is rendabele recycling slechts beperkt mogelijk. Bij zilver is dus sprake van verbruik naast gebruik. De beschikbare hoeveelheid goud op aarde neemt al eeuwenlang jaarlijks toe, terwijl dit bij zilver de laatste decennia alleen maar afneemt. De jaarlijkse vraag door de verbruikers is groter dan de productie. Dus de vraag door investeerders naar fysiek goud kunnen de leveranciers niet behappen.
    De prijs van zilver is vandaag nog maar een fractie van wat het zou zijn als alle beleggers/speculanten hun papieren zilver zouden omruilen voor fysiek zilver. En omdat steeds meer mensen op aarde dit langzamerhand gaan inzien, is zilver een veel betere belegging dan goud.
  14. [verwijderd] 2 april 2011 01:38
    Bovenstaande versie was te gehaast (en laat op de avond) en daardoor enkele storende typefouten.
    Hieronder de gecorrigeerde versie:

    Zilver is een veel betere belegging dan goud!
    Immers, zilver is niet "alleen maar" een edelmetaal tbv sieraden en belegging, net als goud, maar zilver wordt voor zeer veel industriele toepassingen gebruikt, en er is meestal geen vervanging mogelijk, en bovendien neemt de diversiteit in toepassingsmogeljkheden, en de omvang per toepassing al jarenlang alleen maar toe. Omdat het meestal om zeel kleine hoeveelheden per apparaat en dergelijke gaat, is rendabele recycling slechts beperkt mogelijk. Bij zilver is dus sprake van verbruik naast gebruik. De beschikbare hoeveelheid goud op aarde neemt al eeuwenlang jaarlijks toe, terwijl die van zilver de laatste decennia alleen maar afneemt. De jaarlijkse vraag door de verbruikers is namelijk groter dan de productie. Dus de vraag door investeerders naar fysiek zilver kunnen de leveranciers niet behappen.
    De prijs van zilver is vandaag nog maar een fractie van wat het zou zijn als alle beleggers/speculanten hun papieren zilver zouden omruilen voor fysiek zilver. Dit geldt helemaal als het aantal investeerders in zilver gaat toenemen. En omdat steeds meer mensen op aarde dit langzamerhand gaan inzien, is zilver een veel betere belegging dan goud.
  15. [verwijderd] 2 april 2011 07:57
    Ze hebben het er de laatste 40 jaar met de hamer ingeklopt bij jan publiek.Goud brengt niks op.Beleg in schytpapier zoals Freddy Mack,Fanny Mae,Enron,Leman Brothers en ga zo maar door.
    Het schytpapier in Japan van Tokyo Electric Power smelt harder dan de meltdown van hun centrale zelf.
    Inderdaad goud brengt niks op.Massaal bijgedrukt schytpapier de laatste jaren dan wel?Het is nog even wachten op de grote volgende meltdown.Als het schytpapier meer gaat opbrengen in de toekomst zal de opbrengst weggevreten worden door hyperinflatie en deze
    van de obligatiekoersen die jan splinter zich de laatste dertig jaar in de strot heeft laten rammen.
  16. [verwijderd] 2 april 2011 16:32
    quote:

    Mikey1998 schreef:

    Als iedereen z'n goudpositie halveert, is er weer geen probleem.

    Wat is het doel van deze column? Als iedereen aandelen Philips koopt, gaat de prijs keihard omhoog en zijn er te weinig aandelen. Wow!

    Zo ken ik er nog wel een paar...
    inderdaad Mickey!

    prima verwoord.
  17. [verwijderd] 2 april 2011 18:34
    Je kan altijd nog rapper worden met al dat goud en rappen voor je eten. Maar uit de geschiedenis gebleken dat mensen goud wel erg mooi vinden. Dus heel waarschijnlijk krijgt goud na een crisis na een lange tijd wel weer (een deel van) de oude waarde terug. Mensen willen toch weer wat om mee te kunnen pronken. Als goud vreselijk daalt denk ik dat de dollar en euro ook keihard dalen met een stuk kleinere kans om op het oude niveau te komen dan goud. Als je net zo over geld als goud denkt is geld ook niet veel waard meer
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.