Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Nieuwe hypotheekregels onduidelijk!

In mijn column Ophef rond de hypotheek schreef ik dat vanaf 1 augustus nieuwe regels gelden voor hypotheken zonder NHG. De aflossingsvrije hypotheek mag dan nog maar 50% van de waarde van de woning zijn. Op het ogenblik is dit bij veel geldgevers 100% van de executiewaarde (dat is gemiddeld 85% van de waarde van de woning).

Waar ik al bang voor was, is helaas waarheid geworden. In de nieuwe gedragscode van het Verbond van Verzekeraars zijn de regels uitgewerkt. Op bladzijde 7 staat een uitleg van de 50%-regel. Bovendien wordt daar mijn eerdere vraag wat van toepassing is bij een tweede hypotheek, beantwoord:

"De hypothecair financier mag met de consument overeenkomen dat voor een bedrag van ten hoogste 50% van de marktwaarde van de woning op het moment van verstrekking van de hypothecaire financiering geen schema voor aflossing van de hypothecaire financiering of vermogensopbouw bestemd voor aflossing van de hypothecaire financiering wordt overeengekomen.

Wanneer sprake is van een verhoging van een bestaande hypothecaire financiering dan wel een tweede hypothecaire financiering (al dan niet bij dezelfde hypothecair financier) wordt ten aanzien van de nieuwe financiering voor de hoogte van de verplichte aflossing/opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere financiering."

Gevolgen enorm
De aflossing van de eerste hypotheek moet worden meegenomen in de totale hypotheek. Dit zou betekenen dat de nieuwe regel van toepassing wordt. De gevolgen zijn dan enorm. Stel iemand heeft nu een volledige aflossingsvrije hypotheek tot 90% van de executiewaarde en gaat verbouwen door middel van een tweede hypotheek. In de huidige situatie kan dit bedrag dan aflossingsvrij worden gesloten, zie hieronder het rekenvoorbeeld.

Waarde woning        220.000
Executiewaarde        200.000
Huidige hypotheek   180.000
Verbouwingskosten    20.000
Totale hypotheek     200.000 (volledig aflossingsvrij)

Indien voor deze persoon de nieuwe regels gaan gelden, is het volgende aan de hand:

Waarde woning        220.000
Executiewaarde        200.000
Huidige hypotheek   180.000
Verbouwingskosten    20.000
Totale hypotheek     200.000
Verplichte aflossing    90.000 (200.000 – 50% van 220.000)

Hypotheek voor verbouwen
Het zal dus in veel gevallen niet interessant zijn om een tweede hypotheek voor verbouwen te nemen. Op bladzijde 8 van de gedragscode wordt een opsomming gegeven wanneer in bepaalde gevallen afgeweken kan worden van de nieuwe regel.

"Hypothecair financiers kunnen in de volgende gevallen afwijken van het in de eerste zin van dit lid bepaalde:
a. bij het oversluiten van een hypothecaire financiering onder de voorwaarden dat de consument in de woning blijft wonen en de nieuwe hypothecaire financiering niet hoger is dan de af te lossen hypothecaire financiering, vermeerderd met notaris- en taxatiekosten, eventuele afsluitkosten of een door de consument aan een bemiddelaar betaalde vergoeding ter zake van die hypothecaire financiering en een eventueel verschuldigde vergoeding wegens vervroegde aflossing.
b. voor het bedrag aan vermogen dat aan de hypothecair financier is verpand tot zekerheid voor de hypothecaire financiering hoeft geen aflossingsschema of verplichting tot opbouw van vermogen met de consument overeen gekomen te worden.
c. als de lasten van de hypothecaire financiering substantieel lager liggen dan het maximale woonlastpercentage als bedoeld in artikel 6, lid 2."

Punt c vind ik persoonlijk zeer onduidelijk. Er staat namelijk "substantieel lager". Als ik dit soort worden lees, ben ik altijd benieuwd om welke bedragen het dan gaat. Ik ben een groot voorstander van rekenvoorbeelden. Waarom wordt hier niet even een rekenvoorbeeld getoond zodat alles direct duidelijk is?

Goedkeuring AFM
In ieder geval ben ik van mening dat de nieuwe regels voor veel mensen die geen hypotheek met NHG hebben, grote gevolgen kunnen hebben. Ik hoop voor de branche dat er voor 1 augustus meer duidelijkheid is voor welke gevallen de nieuwe regels nu precies van toepassing zijn. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe de AFM hier over denkt, want deze toezichthouder heeft alles wel goedgekeurd.

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 maart 2011 13:16
    De 50%-regel heeft bij tweede hypotheken, zo staat er, betrekking op de nieuwe financiering. Het sluiten van een tweede hypotheek kan dan - lijkt me - niet van invloed zijn op het aflossingsschema van de bestaande eerste. De gehele tweede moet een aflossingsschema krijgen, dat laat de eerste ongemoeid.
    In je rekenvoorbeeld laat je een aflossing actief worden ook voor de bestaande eerste, ik denk dus dat dat niet juist is.
  2. Jos Koets 25 maart 2011 13:33
    quote:

    janalbert schreef op 25 maart 2011 13:16:

    De 50%-regel heeft bij tweede hypotheken, zo staat er, betrekking op de nieuwe financiering. Het sluiten van een tweede hypotheek kan dan - lijkt me - niet van invloed zijn op het aflossingsschema van de bestaande eerste. De gehele tweede moet een aflossingsschema krijgen, dat laat de eerste ongemoeid.
    In je rekenvoorbeeld laat je een aflossing actief worden ook voor de bestaande eerste, ik denk dus dat dat niet juist is.
    Als jij gelijk hebt, wordt er met twee maten gemeten. Indien iemand alleen een tweede hypotheek neemt voor verbouwen dan hoeft men dus niet naar de eerste te kijken. Neemt iemand een geheel nieuwe hypotheek dan wel.

    Zoals ik de tekst leest moet je rekening houden met de eerste hypotheek dus ook de aflossing (hoogte) die in deze hypotheek zit.

    In ieder geval kan je dit punt dus ook verschillend uitleggen en is dit dus ook niet duidelijk.

    Ik denk dat ze de situatie hebben genomen die nu van toepassing is als je een hypotheek zonder NHG oversluit naar een hypotheek met NHG.

    Gr. Jos
  3. Jos Koets 25 maart 2011 13:36
    quote:

    EwR schreef op 25 maart 2011 12:37:

    Jos,

    Hoe zit het dan met hypotheken met een beleggingsverzekering/polis? Hier is het onduidelijk welk percentage op einddatum afgelost zal gaan worden.

    Klopt maar het uitgangspunt is van belang. Kijk nu maar eens naar de mensen die een (beleggings)hypotheek met NHG hebben. Deze lossen nu ook niet genoeg af en voldoen dus ook niet aan de eisen van NHG.

    Gr. Jos
  4. Jos Koets 25 maart 2011 13:59
    quote:

    scheiber schreef op 25 maart 2011 13:40:

    En wat gaat dit betekenen als je in de ongelukkige situatie komt dat je een echtscheiding overkomt?? Formeel zou ik opver gekrediteert zijn, maar waty zou ik woest geweest zijn als ik om de regeltjes de boel had moeten verkopen!!!!
    Als de ex-partner moet worden uitgekocht, zullen de nieuwe regels gaan gelden. Dus ook de maximale 50% aflossingsvrije hypotheek. Dit punt wat je terecht aankaart, gaat heel wat teweeg brengen.

    De enige uitzondering is als de hypotheek wordt overgesloten en daarbij mogen dan alleen de oversluitkosten worden meegenomen (zie mijn column).

    Gr. Jos
  5. Portisch 25 maart 2011 22:42
    Het moet echt allemaal strenger.
    Als je een huis koop en financiert het voor 100%, dan ben je formeel eigenaar. Maar in werkelijkheid is de Bank eigenaar. De Banken willen en kunnen de grote risico's zoals voor de creditcrisis niet meer nemen.Basel III eist meer eigen vermogen. Als de huizenprijzen dalen en in de buurt van b.v. de Duiste huizenprijzen komen, moeten de Banken tientallen miljarden afschrijven. Het leed is nog niet geleden,maar strengere hypotheekeisen zijn hard nodig.
    Wie krijgt er tegenwoordig nog een vast contract? De risico's voor de consument nemen ook sterk toe. Stel er komt een nieuwe regering die wel bereid is de hypotheekaftrek te versoberen. Jos, de belangen van de consument zijn evident.
  6. forum rang 5 DurianCS 25 maart 2011 22:48
    quote:

    Portisch schreef op 25 maart 2011 22:42:

    Als de huizenprijzen dalen en in de buurt van b.v. de Duiste huizenprijzen komen, moeten de Banken tientallen miljarden afschrijven.
    Hoezo? In principe heeft de koper een probleem. Maar zolang hij niet verkoopt is er niets aan de hand. Alleen als hij niets aflost dan loopt hij het risico met een schuld achter te blijven.
  7. Portisch 25 maart 2011 23:05
    Uit perspectief van de Banken is dit onaanvaardbaar.
    Overkreditering is de oorzaak van de KREDIETcrisis.
    De zekerheden voor de Banken lopen sterk terug bij dalende huizenprijzen. Dan moeten ze weer bij de Overheid aankloppen voor Staatssteun. De belastingbetaler is dan weer de klos. Nee, dit verhaal heeft meerdere kanten. Niet alleen het perspectief van de huiseigenaar. Niet plezant voor de adviseur,maar wel dringend noodzakelijk.
  8. forum rang 5 DurianCS 26 maart 2011 10:39
    Ja, ik ben het met je eens dat we er alles aan moeten doen om de risico's van de banken te verkleinen. Het feit dat er veel (belasting)geld naar de banken moet als er iets mis gaat zit me behoorlijk dwars. En dat de huizenkoper daar last van heeft is jammer dan, maar het zou het risico voor de kopers moeten verminderen. Maar voor zover ik weet ging er al niet zoveel mis, dus wat precies de winst wordt is mij onduidelijk.
  9. [verwijderd] 27 maart 2011 09:05
    Klopt deze denkwijze, Jos?

    Op een aflossingsvrije hypotheek (5.5%) v € 250.000 betaal je volgens www.berekenhet.nl netto p/m 660,-

    Wanneer je € 250.000 50% spaar, 50% aflossingsvrij doet betaal je dan€870,-

    Dus € 210 meer per maand.

    Om op netto maandlasten van € 660,- te blijven heb je een hypotheek nodig van € 194.000 (97k spaar, 97k aflossingsvrij)

    Dus de groep die op Funda/Jaap zocht naar woningen rond de 250.000 kan straks gaan zoeken op 2 ton.
    (uiteraard bouw je straks wel een vermogen op dankzij de spaarvorm)
  10. [verwijderd] 27 maart 2011 09:06
    Klopt deze denkwijze, Jos?

    Op een aflossingsvrije hypotheek (5.5%) v € 250.000 betaal je volgens www.berekenhet.nl netto p/m 660,-

    Wanneer je € 250.000 50% spaar, 50% aflossingsvrij doet betaal je dan€870,-

    Dus € 210 meer per maand.

    Om op netto maandlasten van € 660,- te blijven heb je een hypotheek nodig van € 194.000 (97k spaar, 97k aflossingsvrij)

    Dus de groep die op Funda/Jaap zocht naar woningen rond de 250.000 kan straks gaan zoeken op € 200.000 !!
    (uiteraard bouw je straks wel een vermogen op dankzij de spaarvorm)
  11. Jos Koets 28 maart 2011 09:54
    In de bijlage van de nieuwe gedragscode staan duidelijke rekenvoorbeelden.

    Vraagt u een tweede hypothecaire financiering aan of verhoogt u uw hypothecaire financiering binnen
    de bestaande inschrijving? Dan zijn de regels over het maximale aflossingsvrije gedeelte van
    toepassing. Dit geldt zowel voor een tweede hypotheek bij dezelfde financier als voor een tweede
    hypotheek bij een andere financier. Hierbij wordt rekening gehouden met de eerdere geldlening. Even
    een paar voorbeelden om dit te verduidelijken:
    - U heeft al een aflossingsvrije geldlening van € 200.000,--.
    - U vraagt een tweede hypotheek aan van € 50.000,--.
    - Stel dat de marktwaarde van uw woning dan € 500.000,-- bedraagt.
    - De hoofdregel is dat het “aflossingsvrije” gedeelte van de financiering is beperkt tot maximaal
    50% van de marktwaarde van de woning bij verstrekking van de (in dit voorbeeld tweede)
    financiering. In dit voorbeeld dus tot maximaal € 250.000,--.
    - De financier mag u voor de tweede hypotheek dus een aflossingsvrije geldlening aanbieden
    van € 50.000,--.
    - Maar stel dat de marktwaarde van uw woning € 450.000,-- bedraagt.
    - De hoofdregel is dat het “aflossingsvrije” gedeelte van de financiering is beperkt tot maximaal
    50% van de marktwaarde van de woning bij verstrekking van de (in dit voorbeeld tweede)
    financiering. In dit voorbeeld dus tot maximaal € 225.000,--.
    - Voor de tweede hypotheek is dus een aflossingsvrije geldlening van € 50.000,-- in de regel
    niet meer mogelijk. Hooguit tot maximaal € 25.000,-- aflossingsvrij. Voor de rest moet u in
    beginsel aflossen volgens een aflossingsschema of moet u vermogen opbouwen.
    - Of stel dat de marktwaarde van uw woning € 400.000,-- bedraagt.
    - De hoofdregel is dat het “aflossingsvrije” gedeelte van de financiering is beperkt tot maximaal
    50% van de marktwaarde van de woning bij verstrekking van de (in dit voorbeeld tweede)
    financiering. In dit voorbeeld dus tot maximaal € 200.000,--.
    - Voor de tweede hypotheek is dus een aflossingsvrije geldlening in beginsel helemaal niet
    meer mogelijk. Kan en wil de financier aan u een tweede hypotheek geven? Dan moet u in
    beginsel de gehele tweede hypotheek van in dit voorbeeld € 50.000,-- aflossen volgens een
    aflossingsschema of hiervoor vermogen opbouwen.
    - En als laatste: stel dat de marktwaarde van uw woning € 350.000,-- bedraagt.
    7
    - De hoofdregel is dat het “aflossingsvrije” gedeelte van de financiering is beperkt tot maximaal
    50% van de marktwaarde van de woning bij verstrekking van de (in dit voorbeeld tweede)
    financiering. In dit voorbeeld dus tot maximaal € 175.000,--.
    - Voor de tweede hypotheek is dus een aflossingsvrije geldlening helemaal niet meer
    mogelijk. Kan en wil de financier aan u een tweede hypotheek geven? Dan moet u de gehele
    tweede hypotheek van in dit voorbeeld € 50.000,-- aflossen volgens een aflossingsschema of
    hiervoor vermogen opbouwen. Maar de in het verleden eenmaal verstrekte geldlening van in
    dit voorbeeld € 200.000,-- kan aflossingsvrij blijven.
  12. LeonVo 28 maart 2011 11:43
    Ik ben achter in de vijftig en heb een 100% aflossingsvrije hypotheek, gelukkig is de martktwaarde een stuk hoger dan de hypotheek.

    Kan ik bij verhuizing mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen ? 50% aflossing is op grond van mijn leeftijd niet haalbaar/ aan de orde
    Als ik bij verhuizing toch gedwongen moet aflossen dan is verhuizen niet haalbaar en dan geldt: "blijf zitten waar je zit". Dat geldt voor velen met mij , dus minder doorstroming.
  13. Jos Koets 28 maart 2011 13:11
    quote:

    LeonVo schreef op 28 maart 2011 11:43:

    Ik ben achter in de vijftig en heb een 100% aflossingsvrije hypotheek, gelukkig is de martktwaarde een stuk hoger dan de hypotheek.

    Kan ik bij verhuizing mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen ? 50% aflossing is op grond van mijn leeftijd niet haalbaar/ aan de orde
    Als ik bij verhuizing toch gedwongen moet aflossen dan is verhuizen niet haalbaar en dan geldt: "blijf zitten waar je zit". Dat geldt voor velen met mij , dus minder doorstroming.
    Over verhuizing is niets terug te vinden dus dit blijft nog een vraagteken wat precies dan van toepassing is.

    gr. Jos
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.