Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hommenles bij ING

"Een bank is niets meer dan een computer met een marmeren poort." Deze uitspraak is van wijlen Wim Duisenberg, onder andere de eerste president van de Europese Centrale Bank. Die computer liep de afgelopen jaren helemaal vast. Ingrijpende maatregelen waren nodig en maar ternauwernood is een systeemcrash voorkomen. Met overheidsgeld werden de financiële pc's aan de praat gehouden. Nieuwe bestuurders kwamen aan het roer, maar nu blijkt dat het besturingssysteem in tact is gelaten. De computer begint weer oude kuren te vertonen.

ING-baas Jan Hommen heeft, dat vinden in ieder geval zijn commissarissen, uitstekend werk verricht. De bank wankelde gedurende de kredietcrisis en leed een miljardenverlies. Maar nu is de zon doorgebroken. Over 2010 boekte ING een winst van dik 3 miljard euro. Tijd dus voor een extraatje na een paar jaar droog staan. Het bestuur kon bonusbedragen op zijn rekening bijschrijven waar de gemiddelde Nederlander toch een jaartje of twintig voor moet werken.

Huidige klimaat
Ik kan deze cynisch-ironische ondertoon tegen ING en de anderen banken gedurende de gehele column volhouden. Dat scoort wel lekker in het huidige anti-bankenklimaat. Toch verdient de als een tsunami opgekomen morele verontwaardiging over de bankbonussen een kritische kanttekening. De bonusopstand is ingegeven vanwege het feit dat de banken staatssteun ontvangen. Dat leidde onder meer tot een motie in de Tweede Kamer waarin met terugwerkende kracht een 100%-belasting op staatsbankbonussen werd geëist.

Op zichzelf is deze gedachte minder ridicuul dan zij lijkt. Spaarders bijvoorbeeld betalen al jaren meer dan 100% belasting over hun vermogen, zeker als zij in staatsleningen beleggen. En eigenhuisbezitters die een keer of vijf in hun leven verhuizen, zijn minstens 30% belasting over de gemiddelde aanschafprijs van hun woning kwijt. Als het om idiote belastingen gaat, kent de Haagse creativiteit geen grenzen.

Niet rationeel
Het veroordelen van bonussen, alleen vanwege de ontvangen staatssteun, is niet rationeel. Want gaat het er juist niet om dat de banken gestimuleerd worden het ontvangen overheidsgeld snel en zonder verlies aan de belastingbetaler te retourneren?

In die missie lijkt ING uitermate goed te slagen. Van de ontvangen 10 miljard staatssteun is inmiddels 5 miljard afgelost, waarop de staat 12% rendement behaalde in iets meer dan een jaar tijd. Op de laatste 5 miljard, die in 2011 en 2012 wordt terugbetaald, verdient de overheid zelfs een slordige 3 miljard, ofwel 60%. Tegenover die staatsbonus is de 1,2 miljoen van Hommen een peulenschil.

Tegen de bonus
Toch ben ook ik tegen de bonus, maar wel om een andere reden. Het herstel van ING, en de anderen banken, heeft alles te maken met het gevoerde monetaire beleid. Door de rente op een ultralaag niveau te houden kon het bankwezen putten uit een onbeperkte bron aan nagenoeg gratis geld. Klanten van de banken moeten tegen veel hogere tarieven lenen. Via deze rentemarge stroomden de kassen van de banken weer vol.

Op zichzelf is de monetaire politiek begrijpelijk, aan een kapot bankwezen heeft helemaal niemand iets. Maar het daaruit volgende winstherstel is daardoor geen verdienste van al die topbestuurders. In het door de overheden gecreëerde monetaire klimaat zouden u en ik ook met gemak de bank er weer bovenop helpen.

Uitzonderlijke prestatie
Bonussen zijn alleen op zijn plaats als mensen een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Dan is het feit of er wel of niet overheidssteun is verleend wat mij betreft niet doorslaggevend. Als het gaat om het bankwezen is er van een uitzonderlijke prestatie geen sprake. Dus ook geen bonussen, lijkt mij. Dat het uitdelen van premies daarnaast ook wordt vergoelijkt door te wijzen op de hoge beloningen in het buitenland of door te stellen dat de beloning "binnen de kaders" is gebleven, maakt het er allemaal niet beter op.

De computers draaien weer op volle toeren en daar is niets mis mee. Maar de marmeren poort is aan vervanging toe. En snel, voordat het volk deze zelf afbreekt!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Met Effekt 24 maart 2011 12:45
    Je kunt veel over Hommen zeggen maar een zakkenvuller is hij niet. Zijn we al vergeten dat hij op 65 jarige leeftijd vrijwillig in 2009 met de klus begon voor een salaris van nul Euro? Ik denk dat hij echt de onderneming wou reddden en het voor de uitdaging en eer deed. En met succes. Ik heb veel meer waardering voor hem dan voor de vele politici die aleen maar schreeuwen en leuke ideeen hebben maar niet uitblinken in daadkracht en zaken tot een goed einde brengen.
  2. zjozjefke 24 maart 2011 12:49
    Hoeveel geld heeft de aandeelhouder niet verloren door de schuld van de bestuurders van ING?
    Als ze nu een uitzonderlijke prestatie leveren dan kan men het beste zodra er weer dividend uitgekeerd mag worden de geplande bonussen aan de aandeelhouders retourneren, net zolang tot het verschil in koerval is verwerkt. Het is gewoon een staaltje van witte boorden criminaliteit, want een gewone normaal denkende burger had al lang in de gevangenis gezeten.
  3. mrC2 24 maart 2011 13:13
    Ook al is meneer Hommen geen zakkenvuller. Hij krijgt al een mooi salaris (ik teken er voor) dus waarom de bonus. Zo moeilik is het niet geld te lenen en uit te lenen en het verschil in rente daarvan als winst te houden.
    Ik vind dat meneer Hommen het goed doet. Maar dat mag je ook verwachten van iemand als die meer dan 100.000 euro per maand verdient.
  4. [verwijderd] 24 maart 2011 13:37
    Heel goed artikel. Wat mij nog van het hart moet is dat een heleboel andere bankmedewerkers ook bonussen ontvangen. In mijn ogen totaal onterecht. Zonder staatssteun zouden deze medewerkers op straat hebben gestaan. En als je weet dat deze mensen bonussen ontvangen naarmate ze klanten meer dingen hebben aangesmeerd die ze al dan niet nodig hebben, is het helemaal een schijnheilige vertoning. Waarom wordt dit niet meer belicht? Bankpersoneel zijn één van de weinigen die ook nog een hoger loon mochten ontvangen, met dank aan de vakbond. Godsgeklaagd vind ik dit.
  5. bergd 24 maart 2011 13:46
    Het blijft allemaal een pervers politiek verhaal dat ING 50% (!!) boete-rente moet betalen aan de Staat indien zij haar schuld vervroegd wil aflossen. Misschien is dit een aardig idee als een bron van nieuwe inkomsten voor de banken wanneer burgers hun hypotheek schuld voortijdig willen aflossen?
  6. k2es 24 maart 2011 15:09
    Die Hommen is niet de topverdiener bij de ING, er zijn onder hem zeker 100 ING-toplieden die grote salarissen verdienen van 3 ton tot meer dan 1 miljoen euro (excl. bonussen), de vraag is waarom dan de topman niet meer mag verdienen dan zijn ondergeschikten. Bij o.a. amerikaanse banken verdienen de toplieden al gauw minstens 10 x zoveel, en die betalen daar veel minder belasting dan Hommen.
  7. [verwijderd] 24 maart 2011 15:11
    quote:

    mrC2 schreef op 24 maart 2011 13:13:

    Ook al is meneer Hommen geen zakkenvuller. Hij krijgt al een mooi salaris (ik teken er voor) dus waarom de bonus. Zo moeilik is het niet geld te lenen en uit te lenen en het verschil in rente daarvan als winst te houden.
    Ik vind dat meneer Hommen het goed doet. Maar dat mag je ook verwachten van iemand als die meer dan 100.000 euro per maand verdient.
    Dat is gezien de grootte van het bedrijf en omzet een schijntje in de internationale bankierswereld.
    Bonus is niks mis mee; maar gezien de schuld bij de overheid en al jaren geen cent dividend, op dit moment een zeer domme move.
  8. [verwijderd] 24 maart 2011 15:50
    Banken hebben een nutsfunctie, en niets meer. Wanneer ze te groot worden zijn ze als parasieten in een economie. In Canada heeft men dat goed begrepen. Banken mogen daar niet te groot worden, er zijn duidelijke regels voor. Helemaal niemand wordt beter van het perfide beloningssysteem van bonussen uitgezonderd de ontvangers.
  9. [verwijderd] 24 maart 2011 16:15
    Dat is nu precies de reden dat ik voor zowel privé, mijn bedrijf en de stichtingen waar ik penningmeester voor ben, overga naar de RABO-bank. Het standpunt is in feite, de bonussen zijn wel goed maar omdat er veel ophef is zien we hiervan af. Daarmee is de basishouding verkeerd. Ook het feit dat de ING zijn omgeving zo slecht inschat dat deze reactie onverwacht komt bevreemd mij. Fundamenteel is er sinds de kredietcrisis blijkbaar niet veel veranderd binnen de ING.

    PS Ik hoop niet dat er teveel mensen overstappen anders heeft de ING weer staatssteun nodig een tweede DSB-situatie lijkt mij niet wenselijk.
  10. [verwijderd] 24 maart 2011 16:26
    Volgens mij is iedereen vergeten dat bij het aantreden de heer Hommen een behoorlijke hoeveelheid opties heeft bedongen tegen een koers van onder de €4,- euro. Heeeft iemand enig idee wat hij nu kan cashen.
    En wat heeft hij eraan gedaan dat de koers is opgelopen?

    Ik wil ht werk van meneer Hommen voor een twintigste deel van zijn salaris doen. Geef mij die opties maar.
  11. BASF en BAYER kopen 24 maart 2011 17:27
    Aandeelhouders van ING Groep, opgelet men wil Sjoerd van Keulen de oud CEO van de SNS Reaal, die de SNS met pure mismanagement jarenlang naar de rand van de afgrond heeft gebracht met ZIJN geblunder, benoemen tot lid van commissarissen bij de ING Groep. Aandeelhouders stem TEGEN deze loser in de RvC.
    Het zelfde geld voor Joost Kuiper, oud lid van de RvB bij de ABN AMRO Bank, verantwoordelijk samen met Rijkman Groenink voor de ondergang van de Bank. Aandeelhouders stem TEGEN de benoeming van hem als lid van de Raad van Commissarissen bij de ING Group.
    Het wordt tijd dat in die Raad, iemand wordt benoemd die het opneemt voor de belangen van de Aandeelhouders, of tenminste fatoen heeft en integer is.
    Niet zoals de wereldvreemde losers die er nu in zitten!
  12. lange_ton 24 maart 2011 21:49
    quote:

    Hoofddorp schreef op 24 maart 2011 16:15:

    Dat is nu precies de reden dat ik voor zowel privé, mijn bedrijf en de stichtingen waar ik penningmeester voor ben, overga naar de RABO-bank. Het standpunt is in feite, de bonussen zijn wel goed maar omdat er veel ophef is zien we hiervan af. Daarmee is de basishouding verkeerd. Ook het feit dat de ING zijn omgeving zo slecht inschat dat deze reactie onverwacht komt bevreemd mij. Fundamenteel is er sinds de kredietcrisis blijkbaar niet veel veranderd binnen de ING.

    PS Ik hoop niet dat er teveel mensen overstappen anders heeft de ING weer staatssteun nodig een tweede DSB-situatie lijkt mij niet wenselijk.
    Ik begrijp dat je dat je bedrijf en privé naar de RABO gaat is niet zakelijk maar dat moet je zelf weten. Dat je penningmeester bent van een stichting en je gaat naat de RABO dan hoop ik dat er wel een aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.