Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Core-dansen

Trichet en Bernanke praten allebei over de inflatie alsof het niets is. Nee hoor, zeggen ze beiden in koor, kijk maar naar de core inflatie. Als je de voeding- en energiecomponent er uit haalt heb je bijna geen inflatie meer over. Dat klopt. Kijk maar naar de grafiek.

Core inflatie

Bron: ING Financial Markets

Maar ik hoor de tegenstanders van deze argumentatie al roepen: "wat een onzin, om deze stukken inflatie er uit te halen. Daar geeft iedereen (vooral in emerging markets) het meeste geld aan uit." Maar ik zou zeggen: eerst nadenken en dan roepen. Want waarom worden voeding en energie er uit gehaald?

Veel inflatie betekent dat er veel vraag is en mensen bereid zijn om meer te betalen. Het geeft de oververhitting in de economie aan en kan leiden tot een loon-prijsspiraal. Maar de prijzen van voeding en energie worden vaak door andere zaken, als weer en politieke onrust bepaald. Dat is duidelijk te zien in een intraday grafiek van de olieprijs. Op 28 januari braken de onlusten uit en direct zie je de olieprijs stijgen. Intraday olieprijs

Het Jim Rogers-effect
Wat betreft voedingprijzen: er is de afgelopen 12 maanden een overmaat aan natuurrampen geweest. Denk aan de branden in Rusland, die het nodige graan hebben verwoest. Ook Argentinië en Australië hadden hun deel. Je gaat je bijna afvragen of al die natuurrampen wel toevallig zijn. 

Maar naast deze (hopelijk) eenmalige effecten van de natuurrampen is er natuurlijk de vraag van speculanten. Diverse grote beleggers zien soft commodities als de toekomst en halen dus een deel van het aanbod weg van de markt. U hebt ongetwijfeld genoeg over Jim Rogers gelezen op deze site om daar over te kunnen meepraten. 

Maar toegegeven, je kunt ook het argument van structurele vraagtoename aandragen. Immers, de toegenomen welvaart in China leidt er toe dat de gemiddelde Chinees ook wel eens wat meer proteïnehoudend voedsel wil. Maar per saldo vind ik de eerder genoemde argumenten doorslaggevender.  

Belastingverhogingen en natuurrampen
Ergo: ja, Bernanke en Trichet wijzen terecht op het feit dat je voor de echte inflatiedreiging meer naar de zogenaamde core inflatie moet kijken. Hopelijk hebben we het komende jaar minder rampen en waaien deze eenmalige effecten weer over. 

Dan nog een laatste puntje dat met name Trichet eventjes niet noemde. Veel van de inflatie komt door stijgende belastingen, vooral in de landen waar de overheid in de problemen zit. In de Knoflooflanden is dat goed te zien, maar ook in Groot-Brittannië. Ik kwam bij SocGen een plaatje tegen dat dat prachtig weer geeft. Zonder belastingverhogingen zou de Britse inflatie niet 3,7%, maar slechts 1,9% zijn. 

Maar ja die belastingverhogingen zijn net als natuurrampen. Ze zijn bijzonder onprettig, je kunt er weinig aan doen en het inflatie-effect is eenmalig. Tenzij de overheid natuurlijk volgend jaar weer de belastingen verhoogt.  

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 februari 2011 15:18
    Ik woon in Argentina en ik kan vertelen dat lonen hier met circa 30% op jaarbasis stijgen hetgeen direct leidt tot hogere grondstofprijzen. De heren Bernanky en Trichet investeren erg veel tijd en geld in de media om medestanders te verwerven, hetgeen tot nu toe succesvol is zoals hierboven blijkt. De vooruitzichten van de banken zijn natuurlijk een stuk rooskleuriger dan die van de doemdenkers zoals zij dat noemen.
  2. [verwijderd] 7 februari 2011 15:23
    We willen niet wakker worden want dan stort onze droom in. Hier in Argentina stijgen de lonen met circa 30% op jaarbasis dat komt tot uiting in hogere grondstofprijzen voor de westerse wereld.
    De heren Trichet en Bernanke investeren wel erg veel tijd in het masseren van de massas om nog maar een geloofwaardig verhaal in de media te krijgen. Als men eens één keer kritisch zou zijn dan ziet men toch dat jaar in jaar uir minder dan 1% rente een slecht teken is of niet. Slaap maar door zou ik zeggen.
  3. [verwijderd] 7 februari 2011 16:56
    Corne,

    Waar het om gaat, is het vermijden van de loon-prijs spiraal. Dus voeding en energie mogen eruit gelaten worden als je denkt dat het een incident is, de prijs zal na het incident weer zakken.
    Als we naar de energie en voedingsprijzen kijken over de afgelopen jaren, dan zien we dat die structureel aan het stijgen zijn. De dip rond 2009 is goed te verklaren vanwege de crisis. Ik ben geen Jim Rogers adept, maar je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat dit structureel gaat zijn.
    Olie is over zijn piek heen, vanaf nu zullen we niet-makkelijk winbare, dus dure, olie moeten gaan consumeren of overstappen op andere energiebronnen. Dit laatste kost geld en tijd.
    Voor voeding geldt dat er in rap tempo hongerige monden bijkomen: China, India, Brazilie hebben allemaal meer te verteren, de vraag zal toenemen. Er zijn elk jaar wel grotere of kleinere rampen, dus dat zijn slechts rimpelingen in de vijver.
    Dan de belastingverhogingen. Die zitten er wel een tijdje in, ze zullen niet over een paar jaar weg zijn.
    Uiteindelijk hebben we dus minder te besteden en zal er een vraag komen naar hoger loon.
    Het enige wat ons kan redden is dat we dat hogere loon niet gaan krijgen. Gegeven ons salaris en wat we er voor leveren zou dat nog wel eens kunnen. Het goede nieuws is dan dat de spiraal niet aangewakkerd. Het slechte nieuws kun je raden...

    Edwin
  4. [verwijderd] 7 februari 2011 18:23
    ik moet iedere dag eten en ik gebruik iedere dag energie maar ik heb geen kerninflatie en moet toch duur betalen.. hmmmmm vreemd hoor .... De keizer is naakt maar iedereen zegt wat heeft hij toch een mooie kleren aan vooral degene die het weten Bernanke en Trichet en hun vrienden bij de bank anders raken ze ook hun job kwijt
  5. [verwijderd] 7 februari 2011 18:32
    je krijgt van mij een lening van 10 proc maar de kern inflatie haal ik er af want die is te wisselvallig dus op langere termijn betaal je maar 5 procent ja hoor dat zijn diezelfde banken die al hun geld staken in die baggerleningen uit de VS voor hoge rendementen 20 30 proc rendement per jaar dan weet iedereen dat er iets niet klopt maar bij de bank snappen ze het not.... als lemmingen achter elkaar aan ook nu weer... iedere econoom kan u vertellen dat we in geleende of beter gezegd duur gekochte extra tijd leven
  6. [verwijderd] 7 februari 2011 18:50
    Help u klanten echt door ze te adviseren hun hyp leningen af te lossen of zelfs extra af telossen voor dat hun bezit minder waard is dan hun lening want dan hebben jullie beiden een probleem en je wordt niet nog een keer gered door de maatschappij... anders heb je straks duur voedsel dure energie en een huis wat niets meer waard is lage kerninflatie en een waardeloos huis
  7. [verwijderd] 7 februari 2011 19:08
    QE de FED heeft de geldpersen van de regering afgepakt.. en die hebben het niet in de gaten ..en red de banken en zegt tegen de regering jullie moeten goed bezuinigen hoor want je geeft veel te veel uit en ze snappen niet dat ze genaaid worden door de Fed zodat de banken hun hachie kunnen redden en de mensen op straat staan zonder huis. Dit is het beste voor ons allemaal zegt de FED en de regering bevestigd alleen maar goed voor de mensen... met geld ...het is net animal farm
  8. [verwijderd] 7 februari 2011 19:33
    drie bekende economen uit Ned u neemt veel te veel risico met een garantstelling van meer dan 200 Miljard.. antw de Jager maar ik maak er toch winst op... hoofdsom straks kwijt en toch winst gemaakt en zo worden we weer genaaid .... Duur gekochte tijd en allemaal weg kijken want het gaat toch ...nog..goed ... we worden gered door de bedrijven die gaan weer veel mensen aannemen NOT ... De banken gaan weer goedkoop en veel leningen verstrekken en we krijgen ook nog een baan bij de bank NOT... China en EM gaan ons redden voldoende economische groei voor de hele wereld NOT ...China is een fase 3 economie nog steeds boom en bust
  9. [verwijderd] 9 februari 2011 13:50
    Beste IEX lezers,

    Ik dacht juist een genuanceerd verhaal te hebben geschreven, door ook te wijzen op het feit dat er wellicht ook in voeding en enrgie een vraag component zit. Iets waar we vroeger geen rekening mee hielden. Of de geldcreatie zal leiden tot hyper inflatie is de vraag. U kent misschien uit uw ecomie boekje de formule M * V = P * T. M geldcreatie * velocity of money (hoe vaak het geld rond gaat in de economie. P = inflatie T is reele waarde van alle economische transactie. Ergo extreme geldcreatie leidt pas tot hyperinflatie als de Velocity toeneemt. En dat gebeurt pas als consumenten weer geld gaan uitgeven. Een stijgend consumenten vertrouwen, of stijgende kredieten in de USA zijn bijvoorbeeld eerste waarschuwingssignalen. Pas dan krijgen we Middelkoopiaanse scenario's en daar zijn we voorlopig niet aan toe. Maar inderdaad wat niet is, kan nog komen.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.