Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

"Nederlanders zijn gek"

Nederlanders zijn knettergek! Hij zei het niet met zoveel woorden, maar het kwam er wel op neer. Hoe wij samen met de Duitsers en de andere goede Europeanen zo mal zijn dat wij met hard werken en financiële discipline opdraaien voor de schulden van Zuid-Europeanen “die op het strand wijn drinken.”

Gisteren was grondstoffengoeroe Jim Rogers op uitnodiging van RBS in het land en dat is niet onopgemerkt gebleven, zou Gerard Reve zeggen. Officieel waren er 1740 toehoorders in de Amsterdamse RAI en er zouden nog eens 1000 hebben meegekeken via een livestream op DFT. Logisch? Rogers = commodities en commodities = hot.

Het moet gezegd, Rogers kan als geen ander vertellen, een zaal bespelen en hij schudt de oneliners zo uit de mouw. Tussen de alinea’s door geef ik u er een paar mee. De eerste:

"If you run your books like the US goverment does, you will be in jail!"

Waar zit Rogers' geld in?

Rogers’ boodschap laat ook niets aan duidelijkheid over. Hij heeft een eenvoudige zwart-witte kijk op de wereld ("Laat Ierland en Griekenland gewoon failliet gaan") en simpele beleggingsadviezen.

Op lange termijn moet u in real assets zitten als commodities, korter kunt u spelen met valuta, bonds en aandelen. Koop laag en verkoop hoog. Punt. Koersdoelen, termijnen en technische en fundamentele criteria geeft hij niet.

“If you are a bond fund manager, find another job!”

Bovendien maakt hij niet duidelijk waar hij zijn eigen geld in heeft zitten. Even een tabelletje met zijn asset allocatie in percentages zou wonderen doen. Rogers komt niet verder dan dat hij:

  • Chinese aandelen bezit die hij eind jaren negentig kocht
  • Hij zit in commodities maar vertelt niet precies welke en of en wanneer hij bijkocht en bijkoopt
  • Hij handelt af en toe in de euro, de dollar, Amerikaanse staatobligaties, maar zegt zelf dat hij daar niet echt handig in is
  • Hoewel hij goud en zilver heeft en denkt dat de prijzen verder stijgen, koopt hij nu niet bij. “Als u mij een pistool op mijn hoofd zet, zou ik voor ziver kiezen. Dat staat 50% onder de all time high”

"If food prices don't rise, they're won't be any food at any price"

Zorg dat u er bij bent!

Zijn macro-economische visie is duidelijk: het westen is failliet en kan net zo veel geld drukken als ze wil. Bij een volgende economische dip of financiële crisis zijn de rapen gaar. Vandaar dat buy & hold voor stocks en bonds geen optie is, zelfs geen Aziatische. “Ik koop alleen Chinese aandelen als er een krach komt.” Toch heeft Azië volgens hem de toekomst, het westen is passé. Te veel schuld, te weinig productiviteit.

"Workers in the west ask how many days off they have, Chinese ask how many days they can work"

Waar Rogers het meest in gelooft als belegging zijn soft coms, ofwel voedsel. Zijn redenering is simpel. Er wordt wereldwijd te weinig voedsel verbouwd en door overheidsbemoeienissen zijn de prijzen veel te laag. Door toenemende bevolking en rijkdom in vooral het oosten wordt de vraag groter en daarom stijgen de prijzen. Zorg dat u er bij bent!

“Millions of Indian farmers committed suicide, because they don’t make any money”

Duur of juist geen voedsel

Zijn meest opvallende uitspraak is over de wereldwijde onrust over de stijgende voedselprijzen, die voor dreigende honger, ellende en sociale onrust zorgen. Omhoog met die prijzen, roept Rogers uit. Pardon? "Als de prijzen niet stijgen is er straks geen voedsel meer, want geen boer is zo gek om het land op te gaan om met hard ploeteren geld te gaan verliezen."

“Het zijn de politici die met subsidies, prijsafspraken en marktbelemmeringen de prijzen laag proberen te houden en zodoende de boeren armoede laten lijden. Dat werkt altijd averechts. En dan roepen ze dat ik een speculant ben die de prijzen opdrijft.” Vandaar ook zijn dringend advies aan iedereen: word boer en u zult Lamborghini rijden.     

”My daughters speak Mandarin, they have no US dollars, but they do have commodities”
     

Guruwatch.nl

Guruwatch Twitter


Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. DE dus, maar ook Fugro?
  2. Biotech CSM
  3. Beursexit TomTom?

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2011 17:32
    Ik zou zijn advies om boer te worden niet direkt opvolgen. Kijk in de historie: boeren hebben nog nooit geld verdient. Waarom omdat boerenwerk niet moeilijk is, iedereen kan het. Er zijn uitzonderingen, dat zijn dan ook direkt de slimme boeren hetgeen de stelling onderbouwd.
    Dat neemt niet weg dat er met soft commodities geen geld te verdienen valt. Maar dan wel in de handel, as usual.
  2. New dawn 2 februari 2011 19:55
    quote:

    betaallater schreef op 2 februari 2011 17:32:

    Ik zou zijn advies om boer te worden niet direkt opvolgen. Kijk in de historie: boeren hebben nog nooit geld verdient. Waarom omdat boerenwerk niet moeilijk is, iedereen kan het. Er zijn uitzonderingen, dat zijn dan ook direkt de slimme boeren hetgeen de stelling onderbouwd.
    Dat neemt niet weg dat er met soft commodities geen geld te verdienen valt. Maar dan wel in de handel, as usual.

    Voor WW-II, dus grofweg voor de tijd van de mechanisatie, hebben boeren heel veel geld verdiend. Ze hadden veel personeel en lieten zg hereboerderijen bouwen, Ze hadden veel land. Dat was allemaal van hunzelf en niet van de Rabobank. Boeren waren machtig en invloedrijk op het platteland. Ze zorgden er net zoals de adel voor dat bij vererving de boerderij en landerijen niet versnipperden.

    Koop de tv-serie Bartje maar op DVD, dan krijg je een goed beeld uit die tijd.

  3. Bonno 3 februari 2011 08:19
    De man heeft natuurlijk zijn reputatie opgebouwd en weet dit net als Patty Brard hoog te houden door wat extreme populistische opmerkingen te maken. Dit zorgt ervoor dat je weer ergens wordt uitgenodigd. Zijn reaktie in het interview richting Roland Koopman was ronduit onbeschoft. Roland zijn professionele houding kon ik zeker waarderen.
    Als je geen duidelijke adviezen duft te geven, dan heb je naar mijn mening geen recht om de andere bagger taal te spuien.

    Wel is het natuurlijk zorgelijk dat we bijvoorbeeld in Nederland geen eieren meer mogen produceren middels legbatterijen, terwijl de batterijen hier letterlijk opgekocht worden om in Bulgarije, Roememie ( etc..) weer opgebouwd worden. Dit met gevolg dat de eierboer in Nederland niets meer kan verdienen en de produkten uit het buitenland moeten komen. Dit ziet er voor meerdere landbouw en veeteelt zo uit. Er moet een gezonde economische basis zijn om produkten in Nederland te verbouwen en er aan te verdienen. Het stimuleren van produktie om de Nederlandse economie lange termijn te supporten/beschermen en beschermen van gronstoffen als gas zou prioriteit van onze regering moeten zijn.

    Het is natuurlijk wel triest te vernemen dat wij als Nederlanders tot 67 jaar door moeten werken. Dit terwijl de landen in problemen zoals Griekenland 30% als ambtenaar hebben werken die nu met 50 jaar met pensioen gaan. Dat zou ik ook klagen dat ik een paar jaar langer moet doorwerken als de Nederlanders dat ook voor je kunnen doen.
    Zij kunnen tenminste in de zon liggen, die is bij ons nog ver te zoeken.....
  4. Etna 3 februari 2011 09:07
    Na jaren ervaring binnen internationale bedrijven en werken met verschillende nationaliteiten heb ik een duidelijk standpunt in genomen.

    Nederland moet stoppen om het braafste jongetje van de klas te zijn en voorop te lopen met het uitvoeren van "Europese" beslissingen. Vele andere landen zeggen JA en doen vervolgens NEE of het laat op zich wachten. Frankrijk doet niets anders dan hun landbouw Europees te beschermen en wij maar reorganiseren. Niet echt een wenselijke ontwikkeling. Nu ook onze kerncentrales naar de Fransen ? De Polen, Bulgaren zijn niet onopgemerkt Nederland binnengestroomd om de wetten en regels al dronken achter het stuur aan de laars te lappen en buurten te verpauperen. Niets tegen intergratie, maar er moet wel een gezonde balans blijven.

    Laten we inderdaad nu maar eens aan het "beschermen" en supporten van Nederland denken. Het gas voor onszelf houden voor de lange termijn ipv nu "goedkoop" verkopen. De regering in Brazilie stelt zich tenminste de vraag waarom olie exporteren als we weten dat we het in de toekomst nodig hebben en dan duur moeten kopen. Start de denktank voor een zelfsupporting system Nederland o.a. qua voedsel. Landen als Zimbabwe zijn in een paar jaar van een overschot aan voedsel en dus export naar een tekort van 40% aan voedsel gegaan. Dit welliswaar om anderen redenen, maar kan zomaar gebeuren.

    Als Nederland laten we het toch niet zover komen ? Laten we onze eigen economie maar eens beschermen inclusief onze boeren. Nu is het de taak aan alle europese lidstaten om hun zelf huiswerk te doen en op gelijk niveau te komen met Nederland op alle vlakken. Mark Rutte en Jan Kees de Jager houd nu je poot eens echt stijf in Europa. Stimuleer de Nederlandse economie door o.a. een goed klimaat te creeeren om buitenlandse bedrijven zich in Nederland te vestigen. Hiermee creeeren we banen en ontwikkeld Nederland zich. Zaken als alternatieve ernergie dat moet toch het toekomstige exportprodukt van een land als Nederland zijn. Stimuleer moderne inovatieve landbouw en veeteelt en het gas & olie houd dat maar lekker zelf....dan laten we Jim Rogers lekker doorl....n

  5. [verwijderd] 3 februari 2011 11:03
    Wat doet Rogers denken dat 'Nederlanders' dit willen dan?
    Het is zoiets als zeggen:Nederlanders zijn gek dat ze soldaten in Afghanistan willen, of een EU grondwet, of Halsema die op haar 44ste met pensioen zou kunnen.
    Hij vergeet onderscheid te maken tussen heersers en belastinglsaven
  6. [verwijderd] 3 februari 2011 12:09
    quote:

    Bonno schreef op 3 februari 2011 08:19:

    Wel is het natuurlijk zorgelijk dat we bijvoorbeeld in Nederland geen eieren meer mogen produceren middels legbatterijen, terwijl de batterijen hier letterlijk opgekocht worden om in Bulgarije, Roememie ( etc..) weer opgebouwd worden. Dit met gevolg dat de eierboer in Nederland niets meer kan verdienen en de produkten uit het buitenland moeten komen.
    'populistische taal' zeg ik dan maar om mij er gemakkelijk vanaf te maken zoals een populist ook doet.
  7. [verwijderd] 3 februari 2011 12:14
    quote:

    Etna schreef op 3 februari 2011 09:07:

    Als Nederland laten we het toch niet zover komen ?
    Waar gaan we naar toe meneertje? Politiepet taal.
    In werkelijkheid controleer jij waar de heersers je geld aan uitgeven. Defacto heb je net zoveel controle over je heersers als de Egyptische belastingslaven. Recente ervaringen aangaande bailouts, EU grondwet en Afghanistan missie, moeten toch duidelijk hebben gemaakt dat de onderdaan slechts 1 doel dient: geld ophoesten. Laat de moeilijke beslissingen maar aan de heersers over, meneertje. Die weten wat het beste is (het beste iig voor iemand), als je weigert ze jouw geld te geven, wordt je opgesloten. Als je je effectief zou verzetten, ben je al snel net zo dood als een Egyptische belastingslaaf.
  8. johjoh 3 februari 2011 12:47
    ik denk dat er hier maar weinig mensen zijn die het betoog van Jim Rogers gezien hebben dat gratis online te volgen was
    Wat hij vooral probeert is duidelijk te maken dat er een verandering gaat komen, kennelijk hebben veel forumleden daar erg veel moeite mee. Die verandering die hij noemt met name dat de macht van de financials zal afnemen is nota bene al in gang gezet en uiteindelijk doordat de groei van de wereldbevolking sneller gaat dan de beschikbaarheid van grondstoffen zal er schaarste in grondstoffen komen en niet alleen door speculaties van b.v. Morgan Stanley. Tot nu toe beweren de politici zelfs dat die groei nog harder moet gaan i.p.v. maatregelen te nemen om de bevolkingsgroei te laten afnemen
    (behalve China met hun 1 kind politiek). Ik vrees dat uiteindelijk niet de boeren hier beter van zullen worden maar voornamelijk de tussenhandel terwijl uiteindelijk ook wij meer gaan betalen voor agrarische producten, de prijzen zijn al jaren laag door de globalisering b.v. de AH tomaten komen uit Egypte!
  9. k2es 3 februari 2011 13:49
    Hij wil graag dat mensen boer worden omdat hij zelf geen voedsel wil telen, maar dat wel goedkoop wil kopen. Veel boeren verdienen het zout in de pap niet, moeten zwaar investeren, hun opbrengsten zijn wisselvallig en omdat zij aan het begin zitten van de voedselketen krijgen ze er nog weinig voor ook, het meeste verdienen de supermarkten en de groothandels eraan.
    Hij zegt notabene zelf dat miljoenen Indiase boeren zelfmoord hebben gepleegd omdat ze te weinig verdienen.
  10. [verwijderd] 11 februari 2011 06:54

    Howdy,

    Hij lult er een pin aan: boeren plegen zelfmoord van de armoede, en je moet boer worden om 'n dure auto te rijden.

    In het Westen vragen arbeiders hoeveel vakantie krijg ik: Het is duidelijk dat hij nooit meer in Amerika komt, want dat is dus helemaal er naast. Wat arbeid betreft kunnen Amerikanen net zo hard en net zoveel uren werken als Chinezen.

    Er zijn genoeg landen waar de mensen hard en lange uren willen werken en waar ze kreperen van de armoede. Dus het ligt niet helemaal aan de werknemers als het land naar de moer gaat. Het ligt merendeels aan de regering, wetgeving, werkgevers, corruptie, etc.

    Het is altijd erg makkelijk om de arme sodemieters overal de schuld van te geven.
    Rogers schijnt wel zicht te hebben op investeren, hoofdzakelijk door contrair te zijn, maar van politiek en sociale toestanden heeft hij weinig verstand.

    Houdoe,

    >--:-)-->
  11. johjoh 11 februari 2011 09:23
    quote:

    Amor Arrows schreef op 11 februari 2011 06:54:

    Howdy,

    Hij lult er een pin aan: boeren plegen zelfmoord van de armoede, en je moet boer worden om 'n dure auto te rijden.

    In het Westen vragen arbeiders hoeveel vakantie krijg ik: Het is duidelijk dat hij nooit meer in Amerika komt, want dat is dus helemaal er naast. Wat arbeid betreft kunnen Amerikanen net zo hard en net zoveel uren werken als Chinezen.

    Er zijn genoeg landen waar de mensen hard en lange uren willen werken en waar ze kreperen van de armoede. Dus het ligt niet helemaal aan de werknemers als het land naar de moer gaat. Het ligt merendeels aan de regering, wetgeving, werkgevers, corruptie, etc.

    Het is altijd erg makkelijk om de arme sodemieters overal de schuld van te geven.
    Rogers schijnt wel zicht te hebben op investeren, hoofdzakelijk door contrair te zijn, maar van politiek en sociale toestanden heeft hij weinig verstand.

    Houdoe,

    >--:-)-->
    Volgens mij heb jij nooit in China of Amerika gewerkt of misschien in een sweatshop voor illegalen?
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.