Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Einde van de euro, deel 2

In het eerste deel van mijn column Einde van de euro betoogde ik dat Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje (afgekort PIIGS) afstevenen op een onvermijdelijk bankroet en dat ze hun staatsschuld waarschijnlijk zullen afstempelen met 65%. Maar wat gebeurt er dan met Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland?

Nationalisatie banken
Allereerst kunnen de grote banken in Nederland, Duitsland en Frankrijk zo'n afstempeling niet aan, met als gevolg dat ze allemaal genationaliseerd moeten worden en de staten het verlies dienen op te vangen. Nederlandse, Duitse, en Franse banken hebben een blootstelling aan PIIGS-schuldpapier van respectievelijk 241 miljard euro, 656 miljard euro en 903 miljard euro.

Een afstempeling van 65% is dus vele malen groter dan het kapitaal dat deze banken aanhouden. De kredietcrisis van 2008 is in vergelijking met bovenstaand scenario kinderspel.

Dit zorgt voor het volgende plaatje:

Hiermee worden de kernlanden van Europa het nieuwe Griekenland. (Vergeet niet dat de vergrijzingskosten en veel afgegeven staatsgaranties die verzilverd gaan worden niet of nauwelijks zijn inbegrepen bij de cijfers in de tabel.) De euro zal omlaag klappen door kapitaalvlucht en de aandelenkoersen zullen minimaal gehalveerd worden.

U als belegger wordt dus dubbel geraakt: 1) de koersen van uw beleggingen gaan omlaag en 2) de koopkracht van uw vermogen wordt enorm aangetast door de zwakke euro.

Tactiek professionele beleggers
Sommige professionele beleggers wapenen zich tegen bovenstaand scenario door in landen te beleggen met een sterke munt. Onder meer Australië, Canada, Noorwegen en natuurlijk Zwitserland zijn daarom populair bij deze beleggers. Zwitserland heeft een relatief lage directe blootstelling aan PIIGS-staatsschuld (8% ten opzichte van het bbp), de overheidsfinanciën zijn op orde en de staatsschuld staat op een laag niveau (46% ten opzichte van bbp).

In Zwitserland hebben deze professionele beleggers bijvoorbeeld Swisscom gekocht, de KPN van dat land. Swisscom verdient het meeste van zijn geld in Zwitserse Franken, het heeft een dominante marktpositie en een stabiele kasstroom. Het 2011 dividendrendement is een prachtige 5.6%. Zo’n belegging levert ieder jaar wat op en zorgt er tevens voor dat de koopkracht behouden blijft.

Langlopende putoptiecontracten
Sommige van deze beleggers zijn wat agressiever en hebben langlopende putoptiecontracten afgesloten die hen vele malen de inleg opleveren als bovengenoemd scenario uitkomt. De truc is daarbij om niet tot het hoogtepunt van de komende crisis te wachten. De systeemrisico’s zijn dan immers zo hoog dat alleen fysieke bezittingen nog enige veiligheid kunnen verschaffen.

Andere beleggers hebben hun focus juist verlegd naar de korte termijn. Immers, totdat het doemscenario een feit is zullen vele rally’s en minikrachs voorbijkomen en valt er nog genoeg te verdienen voor de actieve belegger. Technische analyse is hierbij een onmisbaar gereedschap en ik verwijs u dan ook allen naar de columns van Gökhan Erem op deze site.

In de toekomst zal ik u regelmatig op de hoogte houden over de problemen rond de euro en hoe de meest gehaaide professionele beleggers hier mee omgaan.

(Note: Ik heb geen positie in Swisscom. In 2010 is het aandeel wel door mij aangeraden aan mijn klanten.)


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bizon 25 januari 2011 10:43
    Mooi 2-luik! Toch is de uiteindelijke conclusie te dramatisch.

    Omdat geen euroland de schulden van de banken meer kan overnemen ivm de reeds hoge staatschulden, wordt er door politici hard gewerkt aan mogelijkheden om ook anderen het systeem risico te laten dragen: bijvoorbeeld de houders van banken obligaties.

    Dit wordt ook heel pijnlijk, het gaat dan bijvoorbeeld over pensioenfondsen en verzekeraars. Mogelijke gevolgen zijn dan het verlagen van pensioenen oid. Maar het systeem is dan (even) gered.
  2. [verwijderd] 25 januari 2011 10:46
    Voor iedereen die de tabel niet kan lezen:

    ................2011 Staats- .............PIIGS afstempeling
    .................schuld / BBP ............@ 65%
    Nederland .........82 .....................104
    Duitsland .........85 .....................99
    Zwitserland .......46 .....................54
    Frankrijk .........99 .....................123

    Helemaal eens Alexander. Die schulden worden enorm onderschat door veel mensen. We hebben onze toekomst geleend. Dat gaat een ker verkeerd.
  3. [verwijderd] 25 januari 2011 10:49
    De timing is dus precies waar het wringt. Ik heb het in weze over een systeemcrisis. Deze kan in gang worden gezet door een omvallende domino. Maar niet iedere domino zal leiden tot het omvallen van alle zeg maar. Ik ben er zelf van overtuigd dat het binnen 5 jaar game over. Ik schat de kans dat dit binnen 3 jaar gebeurt op 90%. Maar dit betekend niet dat je rustig kunt gaan wachten. Als de crisis losbarst dan zal dit zeer snel plaatsvinden. De ervaren belegger houdt dus of liquide posities aan of dekt deze af met derrivaten. De lange termijn belegger kopen goud en kijken niet meer naar hun positie totdat de crisis losbarst. Met de koopkracht toename van het goud kunnen deze beleggers dan zeer goedkoop harde activa inslaan. Al met al moet de belegger zeer betrokken en alert zijn. Technische analyse is hierbij een welkome help. Uiteindelijk is volatiliteit iets om van te houden als belegger (don't fight it). Het verschaft, diegene die de risico's goed kunnen inschatten, telkens weer mogelijkheden voor positieve beleggingsresultaten. Maar makkelijk is het niet...
  4. [verwijderd] 25 januari 2011 11:00
    @Darty Harry Wat je in ieder geval in de gaten moet houden is de politiek. In de PIIGS: zijn er nationalistische dan wel populistische partijen of fracties die roepen om een schuldsanering. Zo ja, hou de populariteit van deze in de gaten. Hou ook stemmingen in parlement enzo in de gaten om te kijken of de overheid een stabiele meerderheid heeft (in de messte gevallen is dit al niet meer het geval). Kijkende naar de core europe landen, dan moeten natuurlijk Duitsland en (in mindere mate) Frankrijk in de gaten worden gehouden. De politiek heeft het maar al te benauwd met de een na de andere bail-out. Op een gegeven moment zullen de kiezers met hun voeten stemmen. En dit is ook de crux van mijn betoog: de politiek heeft nu de sleutel in handen. Dit betekend ook dat de beslissingen die in al deze landen worden genomen, dus niet noodzaakelijk de beste beslissingen zullen zijn. Mijn betoog is ook niet van laat maar failliet gaan, of bail alles maar uit etc. Ik beschrijf gewoon wat ik denk wat gaat gebeuren en ik zie geen weg terug. The point of no return zijn we al gepasseerd...
  5. forum rang 4 New dawn 25 januari 2011 11:20
    Onder grote druk wordt alles vloeibaar en nood breekt wetten.

    Ik verwacht daarom dat wanneer de PIGS bankroet zouden gaan de ECB al hun leningen opkoopt. Er zal daardoor grote inflatie onstaan.
    De ECB moet juist de inflatie in toom houden, maar dat zal dan wel overboord worden gegooid. Wanneer je bijvoorbeeld daardoor 10 jaar lang 8 % inflatie zou krijgen, dan is 80% van de schuld verdampt. Ook kunnen ze in Brussel het mandaat van de ECB veranderen.

    Zoals in een vorige posting geschreven zou men de obligatiehouders mee kunnen laten bloeden wat de BRD nog al eens heeft benadrukt. Ik heb Trichet in Buitenhof daarover gehoord maar daar wil hij niet eens over denken, al is het zo dat de ECB daar niet over gaat. Hun enige mandaat is het onder controle houden van de inflatie. Ze mogen niet wat de FED mag zoals stimuleren dmv de rentestand.

  6. dumpy 25 januari 2011 11:21
    Beste Alexander
    Als dit het scenario voor de toekomst is, betekent dat dus dat landen terug gaan naar de oude muntsoorten of 'n "neuro" of iets dergelijks.
    En in dat geval vergeet je te vermelden dat landen, banken en alle andere bedrijven ook gigantische winsten maken als de euro dus feitelijk niet meer bestaat. Zij kunnen dan al hun uitgegeven staatsleningen en obligaties aflossen tegen 'n waardeloze munt die nergens meer gebruikt wordt.Ik weet niet voor hoeveel Duitsland en bv Nederland aan staatsleningen hebben uitstaan maar dat is dus allemaal winst voor de belastingbetaler. Hoezo veilige Duitse of Ned. staatsleningen. ? Ik heb overigens ook in Zwitserland belegd maar ik kan haast niet geloven dat euro opgeven zal worden.
  7. [verwijderd] 25 januari 2011 11:38
    @Dumpy
    Als euro inderdaad waardeloos wordt en ieder land gaat terug naar de eigen munt (tegen welke koers is de vraag; en wat is internationaal juridisch mogelijk) dan worden de schulden ook minder waard. Punt is wel dat de schuldhouders u en ik zijn. Onze pensioenen en dergelijke zitten in dat soort papier. Dus ja overheid/belastingbetaler zou dan af zijn van de schulden, maar een nieuw probleem hebben want niemand heeft een pensioen. Dit is ook net punt met een Neuro (euro voor alleen de sterke euro landen), want als deze munt er komt dan schiet deze in koers omhoog, dus die route lijkt me ook niet haalbaar. En je hebt gelijk dat de politiek niet zomaar de euro wil opgeven. Het is hun project hun baby, maar uiteindelijk is het de kiezer die beslist...
  8. [verwijderd] 25 januari 2011 12:55
    Dat zou vervelend zijn, dat houdt in dat er een kettingreactie zou komen vanuit de financiële markten, staat moet het immers ook lenen, dat de rente stijgt en dat Europa minder aantrekkelijk wordt om te investeren. Dat betekent dat de verkopen afnemen, projecten gecancelled worden, mensen ontslagen worden, etc. etc.

    Maar voordat het zover komt, denk je niet dat de rijke EU landen weer uit de Euro stappen? Dit is een grote beslissing, maar er gaan steeds meer geruchten over. Dan kunnen die PIIGS landen zelf hun crisis beteugelen. Beetje jammer is dat de banken netwerken zo diep verweven zijn. Dus dan leidt dat tot de vraag wat goedkoper wordt.. toch? De banken weer eens redden of een afstempeling op ons nemen.
  9. [verwijderd] 25 januari 2011 12:59
    Wat een doemdenkerij. We hebben vaker ernstige problemen opgelost. We moeten mekaar niet van alles aanpraten. Dat is helemaal verkeerd. De ECB en de nationale overheden zijn naarstig op zoek naar de beste oplossingen om uit de eurocrisis te komen en om de euro stabiel te houden. Tel uw zegeningen sinds 10 à 11 jaar. Geen inflatie en stabiliteit. Zeer hoopval is de goede ontvangst van de eurobonds. Dit is het middel n.m.m. Iedereen opkomen voor iedereen. Alexander Dumas schreeft het "allen voor een, een voor allen". Ik ben er dus van overtuigd dat de euro blijft en er weer rust komt aan het valuta- en obligatiefront. Overigens een kleine haircut doet geen pijn, want daar staan ook mooie couponrentes tegenover!
  10. [verwijderd] 25 januari 2011 13:01
    @fdax Als deze crisis plaats vindt, dan krijg je eerst een deflatoire klap in vastgoed. Mensen zullen geforceerd hun huizen moeten verkopen. In een later stadium, waarin inflatie waarschijnlijk de kop op zal steken, zullen huizenprijzen stijgen. Immers het maken van een baksteen, het leggen van een baksteen etc inflateerd mee. Dus die goudbeleggers hopen dat 1) hun goud meer waard wordt om dat vervolgens aan te wenden om assets te kopen wanneer iedereen in paniek alles uitverkoopt tegen bodemprijzen. Het dan kopen van het juiste vastgoed kan dus best wel een meesterzet zijn.
  11. [verwijderd] 25 januari 2011 13:09
    deflatoire klap: oftewel, ff wachten, en dan op de stijgende lijn vastgoed kopen? Waar kunnen we in de tussentijd onze centjes "veilig" stellen?

    Inflatie, alle prijzen stijgen mee: tja, da's de omschrijving van inflatie.. daar kom ik niet veel verder mee. Alleen tegoeden en schulden veranderen niet mee.

    Wat zou nu een leuke beschermende constructie kunnen zijn?
  12. [verwijderd] 25 januari 2011 13:27
    @gekke Gerrit
    Als mijn scenario uitkomt dan is goud natuurlijk een goede store of value. Besef wel dat het een illiquide markt is; als een grote belegger eruit stapt, dan kan het erg pijn doen. Maar dat argument gaat beide kanten op. Zwitserse franken wordt ook OK bevonden door beleggers door de conservatieve financiele huishuiding van dat land (lage schuld, wettelijke verplichting om niet meer uit te geven dan wat er binnenkomt, etc.). De bankensector is wel erg groot tov Zwitserland, dus dat is wel een gevaar. Maar voordat Zwitserland echt zou omvallen is Europa al lang weggevaagd. Zilver wordt ook vaak genoemd, maar het blijkt dat die markt wellicht onderhevig is aan manupulatie (zie hierover de postings van de andere auteurs op IEX.nl). OOk, zoals genoemd, zijn er mensen die langlopende out of the money put optiecontracten hebben afgesloten. Belangrijkste is dat je zelf zoveel mogelijk feiten en opinies moet verzamelen en zelf bepalen wat het meest aannemelijke scenario gaat zijn. Ik heb hier mijn scenario beschreven, en dat is dus mijn persoonlijke mening. Ik hoop dat deze mening mensen aan het denken zet en dat hieruit discussies voortkomen waardoor nieuwe kennis en inzichten ontstaan. Bij deze dus ook bedankt voor uw contructieve bijdrage. Cheers, Alex
  13. [verwijderd] 25 januari 2011 14:25
    Van geld heb ik weinig kaas gegeten en beleggen daar begin ik niet aan, maar ik heb wel een bescheiden mening over één en ander. Eerstens zou de Euro gescheiden moeten worden in noordelijke- en zuidelijke Euro. Wel één munteenheid, maar verschillende waarden.De zogenaamde N(oord)euro en de Z(uid)euro. De bonussen moeten de bankenwereld uit, bankiers zijn geen overheidspersoneel, dus kunnen ook geen extra salaris uit overheids, lees belasting, gelden ontvangen. En als laatste, er wordt steeds gesproken over vergrijzing, houdt daar eens mee op in de zin van dat het een probleem is. Iedereen wil zijn ouders of zichzelf oud zien worden, daar is de medische wereld debet aan. Ouderen die 60 pillen per dag slikken, zijn geen uitzondering, maar eerder regel. Begrijp me goed, ik heb geen hekel aan ouderen, maar iedereen wordt kunstmatig in leven gehouden om maar oud te worden. Vroeger, als iemand iets mankeerde, had hij of zij misschien nog twee jaar te leven, tegenwoordig wordt zo iemand geopereerd en met pillen nog 20 jaar in leven gehouden. Als dat generatie op generatie doorgaat, tja dan zit Nederland nokkie vol.

    In de vorige grote crisis werden steuntrekkers aan het werk gezet, nu mag iedereen thuis blijven. Dat is ook een slechte ontwikkeling. Laat ze nuttig werk doen met behoud van uitkering. Zie het als de wegenbouwers, allemaal zijn ze aan het werk met soms langjarige projecten, die door een versnelde procedure mogelijk zijn geworden. Was dit niet het geval, dan zaten die (veelal) mannen nu thuis. Nu doen zij nuttig werk, ze zijn van de straat, en het allerbelangrijkste, mocht de crisis straks zijn bezworen, dan heeft de werkgever niet de moeilijkheid aan geschikt personeel te komen, daar alles nog steeds in dienst is. Hopelijk vergeeft u allen mij, mijn soms ietwat knullige redenaties, maar ik ben en blijf maar een polderjongen. Ben overigens vorig jaar een goedbetaalde baan kwijtgeraakt en zit nu op de taxi, om alsnog enig beleg op mijn brood te hebben. Ik wil absoluut niet de gemeenschap met mijn werkloosheidsprobleem opzadelen. Dan maar wat minder, maar wel eerlijk met eigen handen verdienen
  14. [verwijderd] 25 januari 2011 14:57
    zoals ik al zei na uw eerste deel... wat een onzin zeg!
    ik hoorde trichet zondag bij buitenhof toch iets heel anders zeggen.
    nee meneer, de enige vraag die uw column bij mij oproept is waar voor u het belang ligt dit zo te brengen?
    swisscom niet, maar misschien andere zwitserse belangen?
    nogmaals; bangmakerij die kant noch wal raakt.
    dat de euro maar 's zakte...goed voor onze export lijkt me.
    ik spreek de wens uit dat IEX eens wat kritischer kijkt naar wat hun columnnisten schrijft. het tast de geloofwaardigheid van de hele community aan, dit soort spookverhalen.
  15. [verwijderd] 25 januari 2011 15:27
    @Vlaminckx001
    U zegt dat mijn opinie onzin is maar komt niet met onderbouwing. Daar kan ik weinig mee. U haalt Trichet aan die het een en ander heeft gezegd. Deze beste man kan moeilijk verkondigen dat de euro een flop is. Verder heeft hij wel degelijk gezegd dat de politici niet genoeg harde maatregelen durfen te treffen. U kan nu beweren dat dat wel gaat gebeuren en dat er allerlei maatregelen zullen worden genomen die het tij doen keren. Prima. Ik ben van mening dat dat niet gaat lukken, ook prima.
    Wat niet prima is (en borderline smaad is) dat u de verdenking uitspreekt dat ik me schuldig maak aan koersmanipulatie; dat ik alleen opiniestukken schrijf met het doel de koersen in mijn voordeel te laten bewegen. Dit is totaal onzin en onacceptabel. Ik zou het op prijs stellen als u in de toekomst zich verre houdt van dit soort ongefundeerde beschuldigingen.
    Een andere, onderbouwde opinie juich ik aleen maar toe en ik ga maar wat graag met u en andere forumbezoekers in conclaaf over de financiele toekomst van ons en ons land.
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.