Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt

Mijn goede voornemen van dit jaar is het vorige jaar gestarte Best of the Week er ook dit jaar in te houden. Voor degene die het nog niet kennen: Best of the Week is eigenlijk een samenvatting van mijn dagelijkse Best of the Web, waarin ik een verzameling van leukste (of soms ook juist domste) links van die dag laat zien.

De nadruk ligt hierbij op de meer grafische bijdrages, zodat je niet door eindeloze teksten hoeft heen te gaan. In de Best of the Week geef ik vervolgens de leukere links van die week weer en bekijk daarbij doorgaans een of meerdere thema’s wat dieper. Deze week alles over de Amerikaanse huizenmarkt.

  • Zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt
    Als eerste de Amerikaanse huizensector, waar weer de nodige zorgen over bestaan. De direct oorzaak was de publicatie van het nieuwste Case Shiller rapport van eind december. Dit rapport liet zien dat de huizenprijzen in de periode september tot november (het is een driemaands gemiddelde) met 0,99% (composite 20) waren gedaald ten opzichte van het vergelijkbare cijfer een maand geleden. Als we dat op Amerikaanse wijze naar jaarcijfers terugrekenen (annualiseren), is dat een daling van 12,5%... Dat komt dan bovenop de 30% daling die we al sinds de piek van 2006 gezien hebben. Voor meer getallen en onderstaande grafiek moet je hier wezen.

    Nu is het in mijn ogen nooit echt zinvol om een maandcijfer tot een jaarcijfer op te blazen, maar dat huizenprijzen nog verder zullen dalen, lijkt wel de algemene verwachting te zijn. Alleen over de hoogte van de daling lopen de meningen uiteen. In oplopende volgorde heb ik hier een bijdrage waar men van een daling van tussen de 5 à 10% uitgaat, rekent Standard and Poors op een daling van tussen de 7 en 10%, maar ook schattingen van 20% en meer kom ik ook tegen.

    Het valt mij daarbij wel op dat ik voor de extremere schattingen altijd bij Business insider moet aankloppen, maar dat terzijde. Dat we ook voor de maand december te maken krijgen met dalende prijzen geeft de pessimisten in elk geval een steuntje in de rug.

  • Eén van de grote problemen van de huizenmarkt in de VS is de ‘voorraad’ van huizen. Een deel daarvan staat officieel te koop, zoals dat door de National Association of Realtors wordt gepubliceerd. In november waren dat er 3,7 miljoen, wat overeenkomt met iets meer dan negen maanden normale verkoop, zoals dat uit onderstaande grafiek valt te concluderen.



  • Nu lijkt dat niet zo’n probleem, die negen maanden: normaal is dat een maand of vier. Het probleem is echter het deel van de woningen dat nog niet te koop staat. Dat zijn de woningen die op de balans van banken staan (als gevolg van onteigening –mijn vertaling van foreclosed).
  •  

    Volgens deze bron zijn dat er nog eens 2,1 miljoen. Het kan echter erger: in een recent rapport van S&P staat daarover het volgende: "We estimate it will take 44 months, or more than 3,5 years, to clear the supply of distressed homes on the market in the U.S. as a whole. Our estimate for the average time to clear these properties in the U.S. has increased by about 25% since the start of 2010 and increased 7% between the second and third quarters." In de regel worden de huizen die in bezit zijn van de banken nogal agressief te koop aangeboden (met een discount van tussen de 25 tot 30%), wat uiteraard tot gevolg heeft dat de huizenprijs alleen maar verder onder druk komt.

    Waarom is een verdere correctie op de huizenmarkt een probleem, vraagt u zich wellicht af? Niet vanwege het belang van de huizensector in het BBP: na de mokerslag van de afgelopen jaren bedraagt de productie van de huizensector nog slechts 2.5% van het BBP. Het grote gevaar zit hem in het vermogenseffect. Momenteel staat al bijna 25% van de woningbezitters onder water, wat inhoudt dat ze een hogere hypotheek hebben dan de waarde van hun huis. Als daar nog eens een 10%-daling van de huizenprijzen overheen komt, is dat iets dat de Amerikaanse economie hard kan raken. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van het vermogenseffect van de huizensector zien.


    Bron bovenste drie grafieken: calculatedriskblog

     

     

  • Daarnaast loopt er ook een negatief effect van de huizenprijs en het vermogen van kleine ondernemers, zoals uit de volgende bijdrage blijkt.
  • Dat de kapitaalmarktrente de afgelopen maanden sterk is opgelopen komt de activiteit op de huizenmarkt ook niet echt ten goede. Om die reden ook concludeert James Saft, columnist bij Reuters en de Herald Tribune, terecht dat het economische herstel van de Amerikaanse economie ten spijt, QE2 waarschijnlijk gewoon gehandhaafd zal blijven. Al met al maakt dit wel duidelijk waarom er veel zorgen zijn om de Amerikaanse huizenmarkt.


    Overig

  • Hij heeft ook al in de Must Read van IEXProfs gestaan, maar hij is te mooi om niet te herhalen. Een chart die in een oogopslag (als je weet waar je naar kijkt) laat zien wat aandelen nou eigenlijk opleveren.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

    Bron: ritholtz.com

  • Aardige weergave over de ontwikkeling van de rente per kredietprofiel:

    Bron: econompicdata

  • En als we dan toch met historische overzichten bezig zijn…
  •  

    Bron: Ritholtz.com

  • En in 2010 gingen er 157 Amerikaanse banken failliet. Of dat veel is, hangt af van hoe ver je terugkijkt..

    Bron: Ritholtz.com

    En als laatste:

  • Tetris meets debt

  •  

    Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Lukas Daalder

    Auteur:

    Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

    Recente artikelen van Lukas Daalder

    1. Best of the week: social media
    2. Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
    3. Obligatiemarkt versus QE2

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. New dawn 7 januari 2011 17:37
      Ja Lucas, het blijft daar een probleem met de vooraad huizen. Ook is het hypotheekrecht daar anders dan hier waardoor dit probleem verder wordt versterkt.

      Een amerikaan die "onder water staat" kan wanneer hij niet meer de lasten kan betalen de huiissleutels aan de hypotheekverstrekker geven en is van zijn schuld en lasten af.(!) Banken krijgen daardoor een enorme voorraad huizen op de balans.

      De eigenaar die de sleutels inleverde, kan gaan huren, maar sommige gaan ook bij familie wonen vooral als ze geen baan meer hebben.

      Soms kiest de bank eieren voor zijn geld en gaat het huis verhuren aan de voormalige eigenaar. Het verpaupert dan tenminste niet.

    2. Brievenbus 8 januari 2011 11:48
      Waarom is het hier toch zo populair om dat broodje aap verhaal over dat inleveren van de huissleutel waarmee je van alle schulden verlost zou zijn te blijven vertellen?

      Het komt _bij hoge uitzondering_ voor, ongeveer net zoals er nog wel 's een inwoner van NL op klompen wordt aangetroffen tussen de tulpen en delfts blauw.

      Je hebt in de States simpelweg geen leven meer wanneer je dit doet, geen creditcardtoekomst meer, en zo'n bestaan is daar simpelweg niet voor te stellen.

      Voor gezinnen sowieso geen optie, een enkeling zal misschien idd er voor opteren om de sleutels in te leveren en elders onder een nieuwe identiteit een nieuw bestaan op te bouwen, maar, het is _geen_ vaak voorkomend verschijnsel, hoe graag sommige media het ook zo doen voorkomen.
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.