Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Grondstofwinnaars

Van graan en palmolie tot koper en olie; grondstofprijzen zijn dit jaar behoorlijk gestegen. Gezien de stijging van de aandelenmarkten dit jaar lijkt dat niet iets waar beleggers zich zorgen om maken. Voor enkele aandelen zijn stijgende grondstofprijzen zelfs ronduit positief.

Sommige aandelen zoals palmolieproducent Sipef (België) zijn dit jaar met meer dan 100% gestegen. Hogere palmolieprijzen leveren hogere omzet op, terwijl de kosten van de plantages ongeveer gelijk blijven. Voor producenten van grondstoffen (denk hierbij bijvoorbeeld aan plantages en mijnen) lijkt de stijging in aandelenkoers dus logisch.

Nutreco: geen echte commodity play
Nu worden ook aandelen zoals Nutreco genoemd als commodity play. Hoewel ik Nutreco, diervoedingsonderneming en grootste producent van zalmvoer, een fantastisch bedrijf vind met goede langetermijnperspectieven (zie ook eerdere column Finding Nutreco), denk ik niet dat Nutreco direct profijt heeft van hogere grondstofprijzen.

De meeste contracten van Nutreco zijn cost plus waardoor zij zelf geen hogere marges maakt bij stijgende grondstofprijzen. Hogere grondstofprijzen en hogere vlees- en visprijzen hebben vooral een positief effect op Nutreco’s klanten en leveranciers. Voor Nutreco is het dus ook niet negatief, maar dit aandeel is wat mij betreft geen echte commodity play.

CSM eerder nadeel dan voordeel
Ook voor CSM zijn grondstoffen, zoals suiker en graan, belangrijk. CSM kon in 2008 de gestegen grondstofprijzen wel goed doorberekenen aan haar eindklanten. De productprijzen konden in 2008 met 10% worden verhoogd waardoor CSM per saldo zelfs nog iets aan de hogere grondstofprijzen verdiend had (+6 miljoen euro op het bedrijfsresultaat).

In 2009 daalden de grondstofprijzen fors, maar kon CSM haar hoge productprijzen goed vasthouden waardoor zij een grote sprong in bedrijfsresultaat kon laten zien (+76 miljoen). Nu moet het bedrijf de prijzen wederom verhogen om de stijgende grondstofkosten door te geven.

Het is interessant om te zien of de voordelen van lagere grondstofprijzen die CSM heeft gehaald in 2009 vastgehouden kunnen worden in 2011. In het derde kwartaal van 2010 verhoogde CSM de prijzen iets maar per saldo hadden stijgende grondstofprijzen een negatief effect van 9 miljoen euro op het bedrijfsresultaat. Hier werken stijgende grondstofprijzen dus momenteel eerder negatief dan positief.

Meeste bedrijven kunnen prijzen doorgeven
Wat geldt voor graan en palmolie geldt ook voor industriële grondstoffen zoals koper en olie. De producenten kunnen profiteren maar de verwerkers van deze grondstoffen zoals Aalberts Industries (koper), Draka (koper) en Wavin (plastic/olie) moeten vooral zorgen dat ze de hogere prijzen snel kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Over het algemeen geldt dat dit goed gepositioneerde bedrijven redelijk goed lukt. Het is wel zo dat hoe lastiger de eindmarkt des te moeilijker het is prijzen door te geven. Daarom heeft het bouwgerelateerde Wavin daar nu meer last van dan het industriegerelateerde Draka en Aalberts. De industrie toont tekenen van herstel terwijl de bouwsector het nog lastig heeft.

De meeste bedrijven kunnen op lange termijn goed omgaan met stijgende grondstofprijzen. Echter de stijging van grondstofprijzen geeft ook aan dat de economie aantrekt. Het kan dus al met al als een positief signaal voor de aandelenmarkt worden beschouwd.


Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps en kan een positie hebben in de in dit artikel genoemde aandelen. Berghuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Berghuis houdt zelf geen posities in Nederlandse mid- en smallcaps, wel heeft hij een positie in aandelen Kempen Orange Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jan Willem Berghuis

Auteur:

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u hie...

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. Les van Wijers
  2. 2012: aantrekkelijke waarderingen
  3. Van bricks naar clicks

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2010 18:54
    Zou het ook kunnen dat de dollar en euro door inflatie minder waard worden? Als er extra geld (geprint of imaginair) gemaakt wordt zonder dat er iets tegenover staat gaan prijzen omhoog. Je ziet dat met lonen en dus ook met grondstofprijzen. Uiteindelijk verarmd degene die nog geld op zijn bankrekening heeft staan en boert de economie achteruit.
  2. [verwijderd] 18 december 2010 00:43
    AssetPrice on 1/1/10 Price today % Change

    US Dollar Index77.5 79.29 +2%

    Oil 82.75 88.86 +7%

    Gold 1,137 1,392 +22%

    Silver 16.81 29.44 +75%

    Wheat *201 274 +36%

    Corn *167 236 +41%

    Poultry **83 85 +2%

    Sugar **21 28 +33%


    * per metric ton

    ** cents per pound

    Dec. 17 (Bloomberg) -- Payrolls decreased in 28 U.S. states and the unemployment rate climbed in 21, showing most parts of the world’s largest economy took part in the November labor- market setback.

    As you can see, we’ve had an inflationary spike in commodity prices in 2010 despite the US Dollar rallying 2% during that time. Indeed, the inflation the US is experiencing today is rather unusual as it has been accompanied by deflation at the same time. As I write this, the US is experiencing deflation in housing prices and incomes combined with inflation in the cost of living (energy, food, commodity prices).

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.