Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Sensex, hot or not?

Vandaag deel twee van mijn artikelen over de BRIC-landen. En, over boude stellingen gesproken. (inderdaad, een acuut geval van voortschrijdend inzicht door reacties op mijn column over de Bovespa van lezers Brievenbus en KayGee2).

De stelling van vandaag is dat de India en Brazilië een vergelijkbaar beursbeeld vertonen terwijl beide landen gedefinieerd worden door verschillende macrogegevens zoals demografie, economische  factoren, export/importverhoudingen, financiële reserves, grondstofvoorraden, regionale machtsverhoudingen, valuta, rentebeleid, etcetera.

Ondanks deze verschillen, laten de hoofdindices van deze landen een vergelijkbaar beeld zien. Dus concludeer ik hieruit dat het beursbeeld in deze landen wordt bepaald door gedragingen van beleggers op basis van andere gronden dan alleen de fundamentele gegevens van de individuele landen.

Definitie van BRIC
Sterker, we spreken wel van landen, maar gezien de omvang van deze landen moeten we ons de vraag stellen of deze landen wel als één land gedefinieerd moeten worden. Naar mijn idee is het of toeval, of het gaat hier om beslissingen die beleggers nemen over een beleggingscategorie in plaats van  het vormen van een mening over een land op zich.

Ik kies voor de insteek dat beslissingen genomen worden aan de hand van de definitie van BRIC. Misschien is het wel een gevolg van een sterk toegenomen aantal trackers op de BRIC-index wat deze correlatie tussen landenindices doet ontstaan.

Dat brengt met zich mee dat het geld dat middels beleggingen in deze landen aan het werk wordt gezet waarschijnlijk niet uit deze landen zelf afkomstig is. Ok, nu ter zake met de I van BRIC, India en wel de Sensex.

Succesvolle pull-back
Gisteren schreef ik over de Bovespa dat de kortetermijnrichting negatief is en dat de langetermijntrend gevaar loopt. Vandaag zien we dat aan de andere kant van de wereld een vergelijkbaar beeld in de SENSEX is ontstaan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De korte termijn opwaartse trend is inmiddels gebroken en zoals het een uitbraak betaamd heeft daar een pull-back op plaatsgevonden. Voor de fibonisten (fibonacci-adepten), de correctieve stijging van vorige week heeft het gered tot het 61,8%- retracementniveau van de daling die de opwaartse trend heeft gebroken.

Een uiterst succesvolle pull-back dus. Zoals het hoort in een UPG ligt het in de verwachting dat, na de Uitbraak en de Pull-back, nu de Go neerwaarts dient te volgen. Indien en wanneer de meest recente low gepasseerd wordt, is de curry gaar en is de trend voor de lange termijn ook ten einde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Vinger aan de pols
De langetermijn opwaartse trend, startend in 2009, is dan stuk en eventuele opwaartse koersontwikkelingen zijn dan minder structureel en dienen als correctie bestempeld te worden. In dat geval ontstaat dus een duidelijk neerwaarts risico voor koersen in de SENSEX, hetgeen naar mijn idee roept om bescherming in de vorm van puts of inverse trackers.

De verwachting voor de koersen na een breuk van de langetermijntrend is dat zij zich weer gaan begeven in de min of meer zijwaartse zone zoals die zich afgetekend heeft tussen oktober 2009 en de zomer van 2010.

Net als in de Bovespa is het dus nog niet zo ver, maar gezien de dreiging is een vinger aan de pols houden verstandig voor het geval het dunne ijs in Brazilië en India het begeeft onder de tropische zon.

Dit is deel twee in de serie van de auteur over de BRIC-landen. Het eerste deel is gisteren gepubliceerd en gaat over Brazilië.


Gökhan Erem is DGA van LeoMont B.V. Deze onderneming houdt zich bezig met het verlenen van een divers scala aan financiële diensten ten behoeve van particulieren en professionele partijen. Voordat hij met LeoMont van start ging was Erem werkzaam bij een aantal toonaangevende Nederlandse financiële instellingen.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.

Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Erem geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column.



Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 december 2010 13:48
    Al vast een vraagje om misschien te beantwoorden in het volgende BRIC artikel. Waarom wordt Rusland in 1 adem genoemd met Brazilie, China en India? Rusland is veel kleiner in inwonersaantal, is demografisch gezien ook nog niet vergelijkbaar met een vergrijzende populatie. Verder is de economie van Rusland vooral afhankelijk van de uitvoer van grondstoffen en zie ik daar nu geen enorme consumentenmarkt ontstaan.
  2. [verwijderd] 10 december 2010 14:07
    Voor wat voor een termijn denk je dat we de vinger aan de pols dienen te houden om te kijken of de meest recente low gepasserd wordt? Dienen we hier aan dagen, weken of maanden te denken?

    Zelf houd ik altijd de maandelijkse sluitingskoers bij van de SENSEX om een idee van de trend te krijgen (heb voor de belangstellenden een grafiek voor de laatste 13 jaar toegevoegd). Op dit moment ga ik er nog steeds van uit dat we met een correctie te maken hebben om terug te komen bij de "moving-average" en dat de opwaardse lange termijn trend nog blijft doorduren. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat het over een paar maanden duidelijk wordt dat dit niet het geval is. Tot dan blijf ik m'n India fondsen gewoon aanhouden.
  3. [verwijderd] 10 december 2010 15:11
    Beste Trendinvesting, ik ga even buiten mn boekje van technische analyse, maar wat naar mijn idee het geval is, is dat de verschillende landen door Goldman gezien worden als bepalend op verschillende gebieden. Ik denk ook dat Rusland zn steentje bijdraagt op het gebied van grondstoffen, en dat ze daarom bepalend zijn voor de ontwikkeling van de wereldeconomie. Ik weet niet of Rusland erbij zit omwille van de bijdrage die de Russische consumenten zouden moeten doen. Dat verhaal van dat die low gevaar loopt, is echt korte termijn, deze maand zal nog duidelijk worden of ie het gaat houden. In het geval van een iets langere periode zou ik nog steeds deze low intact willen zien omdat anders de langere trend ook in gevaar komt. Ik spreek niet graag van extreme markten, dus ik ga hier ook niet roepen dat er een crash aan zit te komen, maar zie de bijdrage van vandaag over de Shanghai composite, er kan ook een behoorlijke tijd van zijwaartse koersen ontstaan. Mijn idee is dat als die bewuste low eruit gaat dat dan het stijgingspotentieel voorlopig ten einde is. Dus zie ik geen reden om dan nog long te zitten. Wellicht iets later in 2011 wel weer, maar dan wel op lagere koersen. Dank voor uw reactie en ik heb voor straks een 3e bric verhaal gepost.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.