Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Drie nowhere nears

In Drie all time highs sloot ik af met de vraag wat er naar mijn mening nodig is om het haperen van aandelenkoersen te kunnen bestempelen als slechts een correctie. Het uitgangspunt van de intermarket analyse is: als er een positieve correlatie is en de stijging van het ene item hapert dan hapert waarschijnlijk de stijging in het andere item ook.

De kernvraag is dus: gaan de indices ook corrigeren als de dollar corrigeert?

Voor de beeldvorming nog even de laatste stand van zaken.

  • De euro-dollarkoers is reeds aan het corrigeren, die is namelijk door het niveau van 1,37 gezakt. Dit mag een correctie heten zolang koersen zich boven de 1,32 handhaven. Dus de trend is opwaartse, maar heeft z'n grenzen.
  • Goud doet ook een stapje terug maar dat mag binnen de beweeglijkheid van goud voorlopig geen naam hebben. Het enige negatieve dat hieraan ontleend kan worden is dat er licht verlies van momentum is ontstaan, hetgeen op den duur kan leiden tot een correctieve daling.
  • De fondsen die ik de vorige keer heb beschreven, IBM, MC Donalds en Apple, hebben net als goud een pas op de plaats gemaakt waarbij het de vraag is of dat tot een correctie gaat leiden.

Kort samengevat houdt dit in dat de leider van het stijgende verloop vanaf begin september aan het corrigeren is en dat de volgers twijfelen. Afhankelijk van hoe lang de leider (euro-dollar) neerwaarts focust, zal het bij twijfel blijven of doorzetten naar beneden om een correctie bij de volgers teweeg te brengen.

Tenzij... tja, tenzij er rotatie optreedt. Daarmee bedoel ik dat er een daling van grotere orde komt tenzij fondsen de rol van drager overnemen van de fondsen die een correctieve beweging beleven.

Mijn oog viel op een aantal fondsen waarvan de koersontwikkeling lange tijd bepalend is geweest voor het wel en wee van de aandelenmarkten. Te weten Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan.

Goldman Sachs
De koers beweegt zich zo ongeveer op de weerstand (circa 170, de volgende weerstand ligt op 178. Voor de korte termijn is Goldman overbought. Er is neerwaarts risico richting 150. Er is voorlopig geen reden om aan te nemen dat de langetermijntrend hervat gaat worden.

Sterker, nog even en een licht dalende langetermijntrend begint zich af te tekenen. Dit wil niet zeggen dat het allemaal dramatisch is, maar het overnemen van de leidersrol om drager van de markten te worden zit er hoogst waarschijnlijk niet in. Mijn idee is: winst nemen en nog eens kijken hoe de wereld er bijstaat over een maand of drie.

Morgan Stanley
Deze grafiek oogt een stuk slechter dan Goldman Sachs. In feite is er een duidelijkere neerwaartse ontwikkeling qua trend zichtbaar. Dit kan bodemvorming op lange termijn blijken, maar voorlopig is dat hopen. Op z'n best valt hier een zijwaartse fase te ontdekken binnen een neerwaartse trend.

Ik denk niet dat dit fonds de kar gaat trekken. Er ligt steun op 24 en weerstand van grotere orde op 28, de koers beweegt nu rond de 26. Het is volledig oninteressant om positie op te bouwen naar mijn smaak.

JP Morgan
Iets minder slecht maar ook erg weinig animo moet ik zeggen. Het enige wat ik minder slecht vindt is dat er geen dalende trend te ontdekken valt. Verder zie ik ook bij JP Morgan niet in dat er een opbouwende kracht in ontwikkeling is. Er ligt weerstand op 42 en steun op 26. De huidige koers ligt op 40 en er is geen indicatie van opbouwende koopinteresse.

Twee keuzes
Er zijn twee mogelijkheden voor het voortzetten van de opwaartse beweging. Of de koersen gaan door zoals ze dat hebben gedaan. Dan zijn dezelfde fondsen de dragers van de beweging. Of er komt rotatie en dan nemen andere fondsen de rol van voortrekker over.

De eerste mogelijkheid wordt op dit moment op zijn kracht beoordeeld. De invulling van de tweede mogelijkheid moeten we nog maar zien. De zoektocht duurt voort. In mijn volgende column kom ik weer terug op het valutabeeld, dan vanuit de Japanse yen.


Gökhan Erem is DGA van LeoMont B.V. Deze onderneming houdt zich bezig met het verlenen van een divers scala aan financiële diensten ten behoeve van particulieren en professionele partijen. Voordat hij met LeoMont van start ging was Erem werkzaam bij een aantal toonaangevende Nederlandse financiële instellingen.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.

Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Erem geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column.



Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.