Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Rente omhoog, yuan omlaag

De Chinese renteverhoging viel beleggers nogal rauw op het dak. Sommigen hadden pas een mogelijke rentestap verwacht na de inflatiecijfers van morgen. Maar de Chinese centrale bank weet deze inflatiecijfers natuurlijk al en besloot voortijdig te reageren. De People’s Bank of China verhoogde de rente met 0,25%.

Op zich wel bijzonder als je dat bekijkt vanuit een wereld waarin de race naar de 0% in volle hevigheid woedt. Ik heb een mooi plaatje van Credit Suisse. De eerste monetaire verkrapping vond vorig jaar al plaats met de verhoging va de vereiste reserves bij de banken. En nu ook een hogere rente. Dat alles om de ongekende groei in de economie, met name in de huizenmarkt, enigszins te temperen.

Chiense renteverhoging

Ze hebben immers in de USA gezien waar dat toe kan leiden. Op zich ook wel bijzonder dat de Chinese yuan op dit bericht daalde. Bij een normale valuta zou de koers stijgen. Immers,  met een hogere rente wordt de munt aantrekkelijker. China kan natuurlijk wel tegen de VS zeggen: “Kijk, we doen er wel van alles aan, maar de koers stijgt toch.”

Amerikaanse balk, Chinese splinter
Ik kan als verklaring alleen maar bedenken dat door de rentestap de verwachtingen van beleggers voor de Chinese economie getemperd worden en dat dit de koers van de yuan drukt. Ik vraag me overigens nog altijd af hoe dat precies werkt, zo’n gecontroleerde munt. Je kunt het niet vrij verhandelen, maar er is blijkbaar wel handel anders zou de munt niet bewegen. Nog niemand heeft me daar een afdoende antwoord op kunnen geven.

De kritiek van China op de VS is dat Amerika met hun monetaire verruiming zelf ook de valutakoersen beïnvloedt, dus wat zeuren die yanks nou? De Amerikanen zeuren over een splinter, terwijl ze de balk in hun eigen ogen niet zien. En daar hebben de Chinezen een punt. Wij als Europeanen krijgen de 10% daling van de dollar wel keihard voor onze kiezen.

Voor China begint Amerika overigens steeds minder betekenis te krijgen. Het was afgelopen jaar nog ‘slechts’ 18,4% van de totale exporten. Europa is al 19,7%. Maar na de mid term elections zal het rumoer over de valuta wel wat verstommen. Want het is natuurlijk altijd makkelijker om de Chinezen de schuld te geven van je slechte handelsbalans, dan naar je eigen economie te kijken.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.



Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 oktober 2010 14:09
    En wederom blijkt dat de States met boter en suiker ingemaakt worden. Heel slim een "wall of money", maar ze maken de yuan gewoon nog lager en romen lekker af. Het surplus wordt weer gebruikt om leuke grondstoffen assets mee aan te kopen in de States zelf.
    Amerika is stukje bij beetje bezig zichzelf te verkopen.
  2. dokter Lee 20 oktober 2010 16:31
    Iedere dag bepaald de Centrale Bank van China de nieuwe wisselkoers van de Renminbi tegenover de Dollar. Gedurende de dag worden er Yuans gekocht en verkocht waarbij de koers maximaal 0,5% kan afwijken van de vast gestelde koers van die dag. De Centrale Bank van China probeert gedurende de dag vraag en aanbod in balans te houden zodat de koers niet te veel afwijkt. Yuans inkopen als de vraag inzakt en Yuans aanbieden als de vraag naar Yuans stijgt. De Centrale Bank van China kan dus iedere dag naar eigen wens de munt aanpassen. Vandaag een stukje hoger, morgen een stukje lager. Zodoende kan men op een zeer gecontroleerde manier de wisselkoers aanpassen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.