Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Duivels dilemma

Ik sta met enige verwondering naar de koersontwikkeling te kijken. Niet naar het niveau, dat is gezien de waarderingen wel oké. Ik laat u even de Shiller P/E van de Japanse Topix, de MSCI Europe en de S&P 500 index zien. Ze zijn allemaal laag (en dat terwijl de rente ook laag is).

Shiller P/E Japan, Europa en VS

Verder is het bijzonder dat de Japanse index nu het goedkoopst is. Voor het geval u het vergeten was, de Shiller P/E vergelijkt de koersen met de gemiddelde winsten over de afgelopen 10 jaar in plaats van alleen die van dit of volgend jaar.

Zo voorkom je dat je toevallig bijvoorbeeld net naar de piekwinsten zit te kijken. Dus de waardering van aandelen is goed, alleen is de over of onderwaardering meestal niet de driver van koersbewegingen. Wel de verandering in het nieuws.

Sombere Amerikanen? Logisch
In de afgelopen maand heb ik alleen maar slecht nieuws zien binnenkomen. De bedrijven zien de orderontvangsten verslechteren en daar word ik toch wel een beetje zenuwachtig door. En als ik de laatste cijfers over het consumentenvertrouwen zie dan zie ik steeds somber wordende Amerikanen.

Logisch, met een dergelijke werkloosheid, zeker als je ook nog de waarde van je huis hebt zien kelderen van 280.000 naar 220.000 dollar. Ondertussen zijn stiekem de rentes op Ierse, Portugese en Griekse obligaties opgelopen. De Griekse rente staat hoger dan toen april, toen we er zo bang voor waren. En nu geven we er niets om. Daar moet iets van selectieve waarneming inzitten.

Rente Griekenland, Ierland en Portugal

Dus ben ik met een lantaarntje op zoek gegaan naar de positieve beleggingsfactoren die ik over het hoofd heb gezien. Nu zijn er duizenden factoren, dus ze moeten te vinden zijn. De achterstallige hypotheekbetalingen zijn voor het eerst sinds de kredietcrisis aan het dalen.

In de grafiek ziet u dat je wel een rasoptimist moet zijn om dit als pluspunt op te vatten. Maar ze zijn verbeterd.

Achterstallige hypotheekbetalingen

En natuurlijk hebben we de Duitse consumenten, die heel langzaam uit hun schulp lijken te komen, en de Duitse bedrijven. In China lijkt het iets beter te gaan, maar de steeds strakkere monetaire teugels zullen ongetwijfeld de groei omlaag trekken.  Nu zag ik van de week nog een mogelijke verklaring in de Wall Street Journal staan.

Twee mogelijkheden
In de laatste paar maanden voor de verkiezingen voor de verkiezingen gaan de beurzen meestal omhoog. Tenminste, volgens Ned Davis Research die dat effect sinds de jaren dertig heeft onderzocht. En in dit soort jaren zijn november en december juist vrij bescheiden in koersstijgingen.

Ik heb het zelf niet onderzocht. Mocht u de krant nog hebben liggen: het was de WSJ van 27 september (pagina 21). Of klik hier voor de online versie. Ik weet ook wel hoe dat gaat aflopen: óf ik denk over een paar maanden "aha, nu weet ik waarom ik het toen niet begreep. Ik heb een flink aantal positieve factoren over het hoofd gezien, of er niet genoeg waarde aan gehecht. Dat leidt tot de bekende voortschrijdende inzichten."

Óf ik heb de beurs zien dalen en denk over een paar maanden: "wat een stommeling ben je toch. Je zag toch dat de ontwikkelingen op de beurs en in de economie tegen elkaar in gingen. Waarom heb je niet vol geladen met putopties?"

Ja, zo blijft het altijd een duivels dilemma.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2010 14:43
    Als je de Shiller-PE gebruikt, neem dan wel de juiste definitie. Up-to-date data hier te vinden:

    www.econ.yale.edu/~shiller/data.htm

    Huidige waardering is (fors) gedaald vanaf internetbubble piek, maar nog steeds hoog. Op een niveau dat vroeger werd gezien als het piek niveau.
  2. kolenboer 30 september 2010 15:04
    Corne, ik kan niet begrijpen dat je dit niet ziet. Als de FED er dagelijks miljarden dollars bijdrukt en via de banken in de beurzen laat stromen dan kan de amerikaanse beurs gewoon onmogelijk ver omlaag. Zonder de FED was de Dow Jones allang gecrasht en daarmee ook de europese beurzen. Ik zou zeggen, ga eens cursus volgen bij Willem Middelkoop, die kan het je haarfijn uitleggen. Die is onafhankelijk en heeft de afgelopen 10 jaar bijna altijd gelijk gehad.
  3. forum rang 5 theo1 30 september 2010 15:09
    Het goede nieuws is anders niet zo moeilijk te vinden, het staat gewoon op iex. Alleen vandaag:

    bedrijvigheid New York groeit harder
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
    nieuwe steunaanvragen vallen mee:
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
    economische groei in VS naar boven bijgesteld:
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
    Audi kan vraag niet aan:
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
    zelfs océ ziet tekenen van herstel:
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
    Iers bankenplan positief ontvangen:
    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...

    Natuurlijk is de economie aan het uitbodemen en in die fase kun je niet consistent spectaculair goed nieuws verwachten. Er zal ook geregeld een tegenvaller tussenzitten en de plusjes zullen voorlopig nog niet enorm zijn, maar er is best wel goed nieuws te melden.
  4. forum rang 6 marique 30 september 2010 18:33
    quote:

    !@#$!@! schreef:

    Wie zegt dat er een verband is tussen de beurs en de economie ? Ik heb publicaties gelezen die zeggen dat die er niet is !
    Met mijn htk-verstand veronderstel ik dat economische voor- en tegenspoed vooral afhankelijk is van bedrijvigheid (even los gezien van politiek broddelwerk).
    En is het niet zo dat de beurs iets te maken heeft met bedrijvigheid?

  5. [verwijderd] 30 september 2010 20:45
    Door de FED gedrukt geld dat naar de beurzen stroomt zegt mij niet zoveel. Wat zijn de volumes/verhoudingen. De FED drukt geld waarmee ze staatsobligaties kopen. Het geld gaat dus naar de staat en niet naar de beurs. De staat betaald personeel, investeert en geeft subsidies.
    Ze houden de economie aan de gang met geleend geld, ze stimuleren. Dan zou er toch op een gegeven moment inflatie komen?!
    Door inflatie stijgen de koersen van aandelen??

  6. forum rang 6 !@#$!@! 1 oktober 2010 09:59
    quote:

    marique schreef:

    Met mijn htk-verstand veronderstel ik dat economische voor- en tegenspoed vooral afhankelijk is van bedrijvigheid (even los gezien van politiek broddelwerk).
    En is het niet zo dat de beurs iets te maken heeft met bedrijvigheid?

    Dat zegt iedereens htk-verstand. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Kijk bv naar de beurs de laatste 15 jaar is er dan ook een verband met de economie en de beurswaardering ? Die is er niet.
    (eerst een hype, leeglopen bubble, pensioenfondsen die verkopen, herstel, systeemcrisis, herstel etc etc, heeft eigenlijk niks met de economie te maken)
  7. [verwijderd] 1 oktober 2010 10:56
    Met de lage rente en de mogelijke top in obligaties en goud/zilver is er veel druk om in aandelen te stappen. Veel beleggers zien economisch geen onderbouwing om dit met een gerust gevoel ook te doen (Ierland, Spanje, Griekenland en Portugal, valuataconflict VS-China). Kort gezegd is het risico bij aandelen nog te groot. De huidige koers moet dan wel een top zijn en naar mijn inzicht is de kans het grootst op een daling naar januari 2011 toe.
    Gezien het risico op dit moment zou de Shiller P/E welleens vrij hoog kunnen staan.
  8. [verwijderd] 1 oktober 2010 11:41
    Heeft het voor beleggers eigenlijk wel zin om naar gemiddelde waarderingen te kijken?

    Er is een grote groep fondsen die een nogal vertekend beeld geven op het geheel. Je hebt uiteraard de financials, maar ook een aantal snelgroeiende bedrijven met zware weging, die pas recent forse winsten vertonen (Google/Apple etc).

    Het is een hele interessant maatstaf uiteraard, maar net als elk gemiddelde kan het je op het verkeerde been zetten.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.