Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Een duik in de statistieken

Een van de mooiste macro-economische indicatoren is de ISM-index. En een indicator die nog iets eerder reageert, maar misschien iets minder zuiver is, is de ISM Nieuwe Orders Index.

Soms is de beurs nog iets eerder, zoals bijvoorbeeld in 1990. Ook de beurs, alle beleggers bij elkaar, blijft een mooie zij het wat manisch-depressieve indicator. In 1990 was er de Golfoorlog, waar de beurs direct op reageerde en de inkopers dus iets later.

De laatste tijd is lopen deze indicatoren, griezelig op elkaar. Ik ben dan ook erg benieuwd of de aanstaande ISM-index ook het huidige beursniveau bevestigt. Natuurlijk is er veel waarde in de beurskoersen. Met een dividendrendement dat zo’n stuk boven de obligatierente uitstijgt, is dit een paradijs voor de langetermijnbelegger.

Maar op korte termijn worden de koersen niet door over- of onderwaarderingen gestuurd. Omdat het zo gelijk loopt, moeten ik dieper in de statistieken duiken. Het risico daarvan is dat de kans dat deze statistieken ernaast zitten groter wordt. Maar ja, beleggers verdienen alleen maar als ze de toekomst goed inschatten.

De outlook survey de Philipdelphia Fed is zo’n pareltje dat helemaal op de bodem van de zee van statistieken ligt. Dit cijfer wordt iets eerder gepubliceerd dan de inkopers indices. En als ik dan naar de deelindex voor de nieuwe orders kijk, zie ik een flinke verslechtering.

Toch lijkt de beurs zich er niets van aan te trekken. En dat zijn de punten waardoor ik een beetje voorzichtig word. Ik ben benieuwd naar de ISM-index van 1 oktober 2010. En natuurlijk de IFO-verwachtingen aanstaande vrijdag. Maar daar weet u al van dat die gaan tegenvallen.

Tenminste dat had ik vorige maand al verwacht. Dan zal de teleurstelling aanstaande vrijdag wel komen. Of zou ik iets te diep hebben gedoken? Zeg maar een gevalletje van statische Caisson-ziekte. Aanstaande vrijdag en op 1 oktober weten we meer.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.