Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Banenloos, niet hopeloos

Vrijdag lieten de Amsterdamse beurs, de Europese markten en ook de Amerikaanse aandelenmarkten een negatieve schrikreactie zien op de publicatie van de Amerikaanse banencijfers. De onzekerheid over de duurzaamheid van het Amerikaanse herstel lijkt toe te nemen.

Bij nadere analyse zijn de cijfers beslist minder schrikbarend dan de eerste confrontatie liet aanzien en het is zeker nog te vroeg om te spreken van een verhoogd risico op een dubbel dip-scenario.

Beleggers en markten haten onzekerheid en nu verkeren we in een kantelpunt van een snel herstel (de deels al achter ons liggende V) naar een tragere fase, zeer waarschijnlijk meer zijwaarts en niet perse opnieuw neerwaarts.

Ook de voorlopende cijfers zoals de ISM-cijfers van de inkoopmanagers duiden nog op expansie (met 55,5 duidelijk boven de 50) en vorige week waren die cijfers juist sterker dan verwacht.

Traag, teleurstellend, tegenvallend
De non-farm payrolls in de VS vielen tegen met minus 131.000 waar slechts een verlies van 65.000 banen was verwacht, maar in de private sector was sprake van een banengroei van 71.000. De afgelopen maanden was er eerst ook een herstel dankzij de grote hoeveelheid extra tijdelijke banen in verband met de Amerikaanse volkstelling (de census).

Streep je die weg uit de trend dan was er afgelopen maand zelfs een groei van 12.000 banen.


Bron: www.calculatedriskblog.com

Dat is nog uitermate traag en in feite ook teleurstellend, maar de trend is in ieder geval dat het grote verlies aan arbeidsplaatsen tot staan is gebracht. Werkgevers zijn echter uitermate huiverig om nieuwe werknemers aan te stellen en nieuwe voorraden op te bouwen. Een eerste fase van herbevoorrading hebben we ook achter de rug.

De banencijfers vallen ook in absolute zin tegen omdat ze beslist onvoldoende zijn om het grote verlies aan werkgelegenheid van de laatste jaren te compenseren. Sinds eind 2008 gingen meer dan 8 miljoen arbeidsplaatsen verloren en met dit tempo van herstel in de private sector is de weg naar definitief herstel nog zeer lang.

Eerst machines, dan arbeid
Toch mogen we enig vertrouwen hebben in de groei van de Amerikaanse economie in de komende maanden, maar dat zal voorlopig niet gebaseerd zijn op de arbeidsmarktcijfers. En er zijn meer twijfelpunten, zoals de Amerikaanse huizenmarkt en de consumentenbestedingen, maar de investeringen van het Amerikaanse bedrijfsleven nemen weer toe, onder andere in productiviteitsverhogende software en in machines.

Die investeringsbereidheid van het Amerikaanse bedrijfsleven zal na de goede en meevallende recente kwartaalcijfers en bedrijfsresultaten waarschijnlijk ook alleen maar toenemen. Amerikaanse bedrijven beschikken over fors opgelopen kasvoorraden dus de ruimte om te investeren is aanwezig. Ook dat draagt er toe bij dat in eerste instantie de werkgelegenheid niet zal groeien vanwege de mogelijke substitutie van arbeid door machines en computers.

Een andere factor is dat het afgelopen decennium de concurrentiepositie van de Amerikaanse industrie structureel is verslechterd en dat veel banen zijn ‘geëxporteerd’ naar lagelonenlanden, met name naar emerging markets. In het vorige decennium werden per saldo al veel minder nieuwe banen gecreëerd dan in de voorgaande 6 decennia.

Sterk herstel import
Dan is het niet reëel om nu ineens een uitbundige banengroei te verwachten. Toch zal na verloop van tijd en bij een verder aantrekken van de groei van de wereldeconomie ook het aantal arbeidsplaatsen in de VS weer gaan toenemen, al zal dat waarschijnlijk in een lager tempo zijn dan in tijdens het herstel na de vorige recessies.


Bron: www.chartoftheday.com

Deze onevenwichtigheid in de Amerikaanse groeicijfers was ook terug te zien in de meest recente cijfers: een sterk herstel van de Amerikaanse import (en dan ook weer tegenvallende handelsbalanscijfers). De sterke groei van de import schaafde 4% af van de laatste economische groeicijfers in de VS.

In het tweede kwartaal van 2010 groeide de Amerikaanse economie met 2,4% en ook dat cijfer bleef weliswaar achter bij verwachtingen, maar indien daar het negatieve effect van de sterke importcijfers uit zou zijn weggenomen dan zou er zelfs sprake zijn van een groei 6,4%.

Ruimte voor verruiming
Dinsdag 10 augustus komt het beleidsbepalende committee van de centrale bank van de VS bijeen en velen verwachten nu al dat het FOMC de outlook voor de economie negatief zal bijstellen. Dat kan mogelijk gebeuren om daarmee ruimte te creëren voor extra verruimende monetaire maatregelen (zoals de aankoop van Amerikaanse Treasuries om een blijvend lage kapitaalmarktrente te bewerkstelligen).

Beleidsmakers zullen ook de nodige slagen om de arm willen houden om te voorkomen dat ze later worden afgerekend op te hooggestemde verwachtingen. Nu een aantal stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid is uitgewerkt zal de groei ook mogelijk wat lager gaan uitvallen. Maar om nu al te concluderen dat we afstevenen op een double dip in de VS, daarvoor is het veel te vroeg, en het is ook niet erg waarschijnlijk.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer. Klik hier om een bericht aan de auteur te sturen.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Wim Zwanenburg

Auteur:

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. Sweet Sanofi
  2. Ali-Big-baba
  3. Is Priceline te prijzig?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 augustus 2010 08:31
    Je vergeet die neerwaartse revisie van 96.000 banen van de maand ervoor. Ik ben in toenemende mate benieuwd waar de groei vandaan moet komen in de V.S. maar ook Europa. Als de 'markt' al blij wordt dat ze voor de tweede ronde aan het geldinfuus van de FED mogen bekruipt mij een heel ander gevoel.....
  2. [verwijderd] 10 augustus 2010 10:41
    Ik hoorde gisteren op CNBC dat er alweer een nieuwe ronde van zogenaamde Quantitive Easing aankomt. De Fed zou nu nog meer vorderingen die banken hebben in de vorm van hypotheekportefeuilles enzovoort gaan opkopen om de banken meer ruimte te geven om weer meer krediet te gaan verstrekken. Blijkbaar is dat ook nog steeds een groot probleem. Het zijn in ieder geval helemaal geen goede signalen. Daarbij geteld dat de particulier per saldo in Amerika ook vrijwel geen financiele reserves heeft (tegenover vermogen bij particulieren staat bijna net zoveel schuld), de waarde van zijn huis daalt of op zijn best stabiliseert, het tekort op de handelsbalans groot en niet dalend is, de wisselkoers ten opzichte van de euro gestegen en de overheden grote tekorten hebben lijkt mij een stevig herstel vrijwel onmogelijk. Amerika moet gewoon voor het eerrst in meer dan 15 jaar accepteren dat het wat terug moet in consumptie en schuldenmakerij.
  3. [verwijderd] 15 augustus 2010 15:37
    Dames en heren,

    Het Amerikaans banenverlies staat nu op 9,6%, echter dat klopt niet het is eigenlijk 14,3%.
    Waarom????

    Mensen die het hebben opgegeven om naar een baan te zoeken telt men niet meer mee.

    Dus, wie wordt hier weer bedrogen.

    Juist u, want u wilt instappen in de markt terwijl ALLE lichten bijna op ROOD staan.

    De rising wedge van de S&P 500 is doorbroken, de Twindicator op de AEX is door de 324 heen en nog veel en veel meer.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.