Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

TA: Duchtige test

Dat de volatiliteit nog lang niet uit de markt is, bewijst nog maar eens de 2,9%-daling van de AEX. Uit het rate of change overzicht onder de koersgrafiek van de index blijkt direct dat degelijke uitslagen geen standaard gebeurtenis zijn.

De fluctuaties hebben echter ook nog niet de omvang en duur bereikt uit de herfst van 2008 of februari 2009. Ondanks de op- en neer gaande schokken is er nog geen onoverkomelijke schade aangericht aan het technische beeld van de AEX.

De onderkant van het opwaarts trendkanaal wordt duchtig getest, of werd gisteren zelfs doorbroken. De bodem uit maart staat echter nog en ook de psychologisch belangrijke 300 is nog gewoon intact.

Dit verhaal gaat ook op voor de ons omringende indices. Dat het er verdacht veel op lijkt dat de stijgende korte termijn trend is gebroken, mag niet afleiden van het grotere beeld.

Weinig aan de hand
En dit grotere beeld laat hoogstens stagnatie zien. Erg vreemd mag dat niet overkomen na de forse koerswinsten die sinds maart vorig jaar zijn behaald. Per saldo valt de neergang tot op heden perfect binnen het toekomstbeeld van de AEX, zoals ik dat alweer een paar maanden geleden heb geschetst.

Opgaande trend tot ergens in het tweede kwartaal, vervolgens zijwaarts tot licht lager om aan het eind van het jaar de opgaande draad weer op te pakken. Weinig aan de hand dus tot zo ver. Eigenlijk ga ik pas onder 300 aan dit scenario twijfelen.


René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2010 16:28
    Een set-back van 8 maand, maar Rene zegt "Er is weinig aan de hand".
    Misschien korrekt, strikt genomen met de lange termijn in ons achterhoofd.

    Maar laten we wel wezen: voor zeer veel mensen is het wel zo dat ze "weinig IN de hand" hebben op dit moment. En de onzekerheid duurt voort.
    Bijna alle landen lenen aan elkaar. Helaas is het geld wat uitgeleend wordt, vaak ook geleend van andere instellingen.
    De vraag is of dat Financiele Kaartenhuis van onderlinge leningen in stand gehouden kan worden met veel gepraat over 'economie' en prachtige vooruitzichten, of dat dit echt een moment is waarop, zoals Warren Buffett van zei:
    "It's only when the tide goes out that you learn who's been swimming naked."
    Steeds meer landen komen akelig dicht bij het punt, waar de rente op geleend geld bijna niet meer betaald kunnen worden uit de inkomsten van het volgende jaar. Tel daarbij op het terugbetalen van het geleende bedrag en het begint echt een drama te worden.
    Hoe ironisch is het dat in een tijd als deze, er een vlucht is naar de Amerikaanse dollar. Iets wat ik begrijp en vorige maand heb aanbevolen om in te investeren, maar toch ironisch ....
    want - alhoewel we allemaal het sprookje van bomen die tot in de hemel konden groeien voor te lang geloofd hebben, is het toch juist Amerika geweest die met de packaging van ongelooflijke hypotheken en re-selling daarvan aan andere landen, het begin en de grootste oorzaak van de GFC is geweest.
    Uiteindelijk zullen als altijd de gewone mensen, - Jan met de Pet (of zoals het in het Engels zo gaaf heet "blue collar worker",
    door hard(er) te werken - (voor aanzienlijk minder geld dan de mensen die deze crisis veroorzaakt hebben) de economies een nieuwe start moeten geven.
    It gives me the sh...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.