Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Long Akzo, short PPG

Door de huidige onrust op de markten is het raadzaam om in portefeuilles een nadruk te hebben op posities waarbij de richting van de markt van ondergeschikt belang is.

Dat kunt u realiseren door zogeheten relatieve waarderingsposities. Hierbij speelt u in op een wijziging van relatieve waarderingen tussen bijvoorbeeld twee verschillende ondernemingen.

U verkoopt de duurdere (short) en koopt de goedkopere. In de analyse van de ondernemingen zoekt u specifiek naar factoren die de visie van een wijziging in de waardering ondersteunen.

Bijvoorbeeld: opvallend - en naar mijn mening onterecht - is het huidige waarderingsverschil tussen twee vergelijkbare bedrijven Akzo Nobel (43 euro) en het Amerikaande PPG Industries (66 dollar of 53,56 euro).

Normalisatie
Akzo is de grootste verf- en coatingsproducent in de wereld. PPG is de tweede speler. Akzo is op de huidige koersniveaus relatief flink achtergebleven bij PPG Industries. Ik ben van mening dat het nu een goed moment is om een long Akzo in combinatie met een short PPG positie op te bouwen.

Gemiddeld heeft Akzo een iets hogere koers (1,14 euro) dan PPG, maar momenteel is er sprake van een significante discount van 10,56 euro per aandeel (zie grafiek hieronder). Het meest waarschijnlijke scenario is een normalisatie op termijn naar gemiddelde waarden.

Relatieve koersontwikkeling AKZO versus PPG Industries sinds begin 2008

Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Bloomberg.

Herwaardering Akzo
Zo zou in de komende periode naar verwachting ruim 10 euro per aandeel rendement kunnen worden gemaakt zonder dat de richting van de markten relevant is. Echter, het is niet voorspelbaar wanneer dat precies zal gebeuren. Er zijn enkele factoren te noemen, die per saldo een herwaardering van Akzo ondersteunen:

  1. Beide ondernemingen opereren op wereldschaal, waarbij Akzo een betere spreiding heeft naar sterkere groei in opkomende regio’s (circa 30% van de totale omzet versus 15% bij PPG).
  2. De balansverhoudingen van Akzo zijn duidelijk beter
  3. De winstgroeiverwachting voor volgend jaar ligt bij Akzo met 17% duidelijk hoger dan bij PPG met 12%.

De huidige operationele marges zijn bij PPG weliswaar wel wat hoger, echter, niet in verhouding met het huidige waarderingsverschil. De marktwaarde van de ondernemingen ten opzichte van de intrinsieke waarde loopt behoorlijk uiteen.

  • De ratio prijs/boekwaarde van Akzo is slechts 1,29 en voor PPG 3,06.
  • De verwachte koers-winstverhouding van het lopende jaar is voor Akzo 13,9x en voor PPG een stevige 16x.

Kortom, voldoende aanknopingspunten om een beter koersverloop van Akzo te verwachten ten opzichte van een vergelijkbare onderneming als PPG.

Positie innemen
Het is nooit met zekerheid te stellen wanneer een trendwijziging zal plaatsvinden. Uit bovenstaande volgt in ieder geval wel dat de kans op een normalisatie hoog is. Afhankelijk van het risico dat u wilt nemen is het kopen van aandelen Akzo en puur short gaan op PPG in de huidige situatie een mogelijkheid.

Echter, met behulp van opties kan een beter risico-rendementsprofiel worden gecreëerd, omdat er een marge voor mogelijke onvoorziene situaties wordt ingebouwd.

  • Bijvoorbeeld door het verkopen van een in-the-money call optie *) PPG.
  • Bijvoorbeeld de call januari 2012 met uitoefenprijs 60 levert ruim 12 dollar op en geeft bijna 10% speling voor het geval dat PPG het beter blijft doen dan Akzo. Een alternatief voor de aandelen Akzo kan worden ingenomen door het verkopen van een in-the-money putoptie *).
  • Bijvoorbeeld de put december 2011 met uitoefenprijs 50 levert ruim 11 euro op en geeft nog eens 10% extra speling bij deze spread. Het is wel belangrijk om de posities continu te monitoren. Posities moeten worden doorgerold als de uitoefenprijzen worden gehaald.

Het is van belang te realiseren dat ten tijde van onrustige marktsituaties met dergelijke constructies als aanvulling op een goed gespreide portefeuille de kans op een aantrekkelijk rendement hoger is dan zonder dergelijke constructies.

*) Een in-the-money optie is een optie met veel intrinsieke waarde. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Bij putopties geldt het omgekeerde. In-the-money opties hebben een hogere kans om te worden uitgeoefend. Er is een margin requiremen bij het ongedekt verkopen van opties.


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven een posities in Akzo en PPG Industries die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
John van der Schenk

Auteur:

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. Belangenverwatering
  2. Opties op kip, pizza's en taco's
  3. Opties op beursfavoriet Netflix

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 mei 2010 11:36
    Je gaat long in een bedrijf dat noteert in euro's, en short in eentje die noteert in dollars.

    Is het ook achtergebleven als je de dollar-stijging niet meetelt?

    En wat als de dollar/euro naar een 1:1 verhouding gaat, lijkt me thans toch een zeer reele mogelijkheid.

    Ik lees hier helemaal niets over in het artikel.
  2. [verwijderd] 19 mei 2010 13:02
    quote:

    EdArnhem schreef:

    Akzo behaalt een groot deel van de omzet buiten het Euro-gebied, dus dat kan nog wel meevallen.
    [/quote]
    Ja in theorie zouden euro-aandelen moeten stijgen als de dollar daalt.
    In de praktijk gebeurt het omgekeerde.

    Kan overigens best zo weer veranderen, maar ik zou het risico toch niet open willen laten. Let ook dat de positie zelf, long/short al riskant genoeg is.

    [quote=EdArnhem]
    Akzo staat dan ook op het SNS lijstje van veilige aandelen in de huidige omstandigheden:

    www.dekritischebelegger.nl/aandelen/n...
    Een artikel dat de woorden "veilig" en "aandelen" achter elkaar zet kun je maar beter helemaal links laten liggen.
  3. [verwijderd] 19 mei 2010 14:48
    Los van het valuta-effect: de auteur wijst er in de laatste alinea op dat de voorgestelde constructie ten tijde van onrustige marktsituaties een hogere kans op rendement biedt.
    Hiermee ben ik het volledig oneens.
    In een onrustige marktsituatie neemt de volatiliteit toe, hetgeen brokers ertoe doet besluiten de marginvereisten op naked short optieposities te verhogen.
    Je moet dus een langlopende in the money put PPG kopen en een langlopende in the money call Akzo.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.