Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Beleggingsstrategieën:
welke en wanneer?

U bent geïnteresseerd in beleggen, zo geïnteresseerd dat u links en rechts wat aandelen koopt. Niet via een logisch patroon, maar wellicht omdat u mensen kent die bij het betreffende bedrijf werken, of omdat vrienden en kennissen er in beleggen. Toch vraagt u zich af, of u niet wat meer lijn in uw beleggingen moet aanbrengen. Hoe? Er zijn meerdere methoden en strategieën die u houvast bieden. Niet allemaal even succesvol, maar in ieder geval leiden meerdere wegen naar Rome. Een greep uit het strategische arsenaal.

Dogs of the Dow
De Dogs of the Dow-strategie is gebaseerd op de principes uit het boek ‘Beating the Dow’ (1992) van Michael O’Higgins. De stelling waar O’Higgins, beschreven als ‘America’s canniest market wizard’, van uitgaat is dat bepaalde aandelen een onderwaardering krijgen, die niets te maken heeft met de performance van het bedrijf.

Onderwaardering houdt in, dat de koers procentueel afwijkt van de waarde die het aandeel theoretisch zou kunnen hebben. Volgens O’Higgins herstelt de waarde van deze aandelen zich, zolang u maar geduldig blijft. Om van het onvermijdelijke toekomstige herstel te kunnen profiteren, moet u ervoor zorgen dat u de tien aandelen met het hoogste dividendrendement in uw portefeuille heeft. De eenvoud van deze strategie zit in het feit dat u de aandelen op een bepaalde datum koopt en er een jaar lang niet naar omkijkt. Vervolgens herziet u uw portefeuille jaarlijks op een vaste dag.

Buy the winners-strategie
In deze strategie worden er in een bepaalde periode aandelen gekocht, die het in de voorgaande periode het best hebben gedaan. In feite is deze structuur van ‘zolang de fondsen gestegen zijn, is het goed’ een vorm van technische analyse. Deze strategie is bewerkelijk, want fondsen blijven nou eenmaal niet stijgen. Voortdurende aanpassingen van uw portefeuille zijn dan ook noodzakelijk. Het nadeel is dat de transactiekosten van deze aanpassingen drukken op uw rendement.

De twee bovenstaande strategieën worden vaak gehanteerd. Er zijn echter nog enkele tientallen andere strategieën, maar de meest relevante vraag bij het kiezen van die strategie die bij u past, is: ‘wat zijn de consequenties en kan ik die dragen?’ Om u in het kader van overzichtelijkheid van de consequenties meer mogelijkheden te bieden, volgen hieronder nog enkele strategieën.

De buy-hold-strategie
Zoals de naam al aangeeft, koopt u stukken en laat u vervolgens de markt zijn werk doen. Het lijkt ‘onderhoudsvrij’, maar natuurlijk moet u wel in de gaten houden of de markt niet al te gekke, ofwel negatieve, tendensen laat zien. Is dat wel het geval, dan wordt het tijd uw ‘hold’ om te zetten in ‘sell’.

De groeistrategie
Logischerwijs koopt u aandelen, waarvan u verwacht dat de koersen gaan stijgen. In deze strategie let u daarbij op het dividendrendement. Dat moet laag zijn, want dan zit er nog rek in de koers.

De contraire strategie
Tegendraads is in deze strategie het sleutelwoord. Gaat het goed met de markt, dan stapt u uit. Gaat het slecht met de markt, dan stapt u juist in. Door de stukken in een lage markt te kopen, kunt u in het altijd volgende herstel de rit omhoog meepikken, cashen en vervolgens uitstappen. Broker Merill Lynch heeft een variant bedacht, waarbij gelet wordt op de recommandaties van analisten. Daarbij geldt: hoe positiever de analisten zijn, hoe sneller u moet uitstappen en andersom.

De doorlopende limiet strategie
Hierbij is het simpelweg een kwestie van lange termijn limieten inleggen. Hoe werkt dat? Stel, u wilt aandelen IEX.nl kopen op een koers van 35 euro, terwijl de huidige koers 40 euro is. U geeft een kooporder aan uw bank voor 35 euro. Daalt de koers tot 35 euro, dan heeft u de stukken binnen en kunt u uw broker meteen een lange termijn verkooplimiet van bijvoorbeeld 50 euro meegeven. Een nadeel van deze strategie is dat de koers kan stijgen, zonder dat deze eerst tot uw limiet is gedaald. U loopt de rit omhoog mis…


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rutger Derksen

Auteur:

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.