Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

TA: Wordt 1000 punten nu haalbaar?

TA: Wordt 1000 punten nu haalbaar?

De AEX op weg naar 1000 punten bewandelt technisch nog steeds een waarschijnlijk, maar ook zeer kronkelig, pad. De heftige ontwikkelingen van vorig jaar hebben dit scenario zelfs versterkt. Hieronder leg ik uit hoe en wat.

Deze  visie is begin 2017 voor het eerst gepubliceerd in het rapport van de Tostrams analisten 'AEX naar 1000 punten'. De AEX noteerde indertijd, net na de installatie van Trump als president van de VS, rond 490 punten.

De Dow stond toen op 20.821 punten, de S&P500 op 2.367. In februari 2017 noteerde MSCI World index 1.840. Op dit moment, begin 2021, staat de Dow rond 31.000, de S&P500 op 3.800 en de MSCI World index rond 2.740. Bij Belegger.nl heb ik dit rapport vier jaar geleden toegelicht.

Stoploss op 378

In het rapport was het stoploss-niveau van 378 voor de AEX aangegeven. Belangrijk is dat het dieptepunt van de coronacrisis daar keurig boven is gevormd. Dat intraday-low op 20 maart lag op 389,60 punten.

Wenst u de nieuwe aankopen van Tostrams in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Eerst de hoofdpunten uit het rapport 'AEX naar 1000'

Dit waren enkele prognoses voor de aandelenmarkten uit het rapport:

  • De Dow kan binnen 1,5 jaar naar 25.000 punten en tegen 2022-2024 naar 34.000-36.000 punten;
  • De S&P500 kan naar 3.000-3.200 punten (geen tijdsspanne genoemd);
  • De MSCI World index, die net boven de weerstand 1.810 punten was gebroken, kon in eerste instantie naar 2.200 en uiteindelijk naar 3.000-3.200 punte;
  • De AEX kan in 2017 naar 564/580, rond 2019-2020 naar 700 en tegen 2022-2024 naar 1000 punten.

AEX-301def

Turbulent decennium afgesloten

Bovenstaande meerjarengrafiek van de AEX is een update van die uit het rapport.  Hierin had ik vastgesteld dat de AEX, met de uitbraak boven 400, een zeer turbulent en dynamisch decennium had afgesloten.

In deze vlakke golfbeweging tussen 2000 en 2014 zat o.a.:

  • de top van de dotcombubbel in 2000 (703 punten)
  • De top vlak voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007 (564 punten).

Verder is in 2015 een pullback opgetreden, die de start opleverde van de wederopstanding van de aandelenmarkt.

Bovendien had de Nederlandse beurs in 2017 meerdere positieve en uitermate sterke signalen gegenereerd. Technisch completeerden deze signalen de langetermijnkoopconditie van de AEX. Op basis daarvan is het koersdoel van 1000 punten berekend.

Enkele van die signalen waren:

  1. Uitbraak bij Y (op bovenstaande grafiek) boven de dalende toppenlijn uit 2000;
  2. Uitbraak boven de top B uit 2015 rond 510 punten;
  3. Hogere bodem bij X (pullback) die signaal 1 valideerde;
  4. Op basis van de pendulumswing kon een koersdoel van 1000 punten berekend worden (verticale groene lijnen)

Kanteling

De belangrijkste conclusie uit het rapport was dat de technische conditie van de Nederlandse beurs voor een langere periode positief was gekanteld. Het hoofdthema indertijd was dan ook 'Buy the dips'.

Wordt 1000 punten nu haalbaar?

In hoeverre weerspiegelt het huidige technische beeld van de Nederlandse beurs nog steeds dat koersdoel van 1000 punten?

Hieronder de hoofdelementen van het technische plaatje die op dit moment voor dat scenario van belang zijn:

  • De uitbraak uit de bandbreedte tussen lijnen C-D en A-B (op bovenstaande grafiek) is nog steeds geldig;
  • Deze uitbraak is gevalideerd door de pullback in 2015, op de grafiek gemarkeerd bij X;
  • Op basis van de pendulumswing blijft de prognose van 1000 punten staan;
  • Een tweede pullback is in de koersval van maart 2020 opgetreden. Op de grafiek hierboven is die pullback gemarkeerd bij P;
  • Het intradaylow op 20 maart lag op 389,60, minder dan 3% boven het stoplossniveau uit ons het rapport rond 378;
  • Inmiddels zijn ook de toppen uit 2007 (564) en 2015 (510 punten) gebroken;
  • En last but not least is ook de top van februari 2020 rond 632 punten gepasseerd.

Het tussenliggend koersdoel ligt rond 701-703 punten, de top alsmede het all-time high uit 2001.

Aanhoudende opmars

Met mijn team zie ik nog steeds een zeer krachtige opgaande beweging die tot ver in het huidige decennium kan aanhouden. Omdat nagenoeg alle belangrijke aandelenbeurzen hun belangrijke technische barrières gemeenschappelijk hebben gebroken, kunnen we spreken van een zeer breed gedragen positief sentiment.

Binnenkort zal ik hier nader ingaan op de conclusies uit het rapport voor Wall Street.

Welke bedreigingen zijn er komende tijd voor aandelenbeurzen?

Ten eerste kan de nieuwe Amerikaanse president Biden roet in het eten gooien. Statistisch zijn de eerste 2 jaar van een nieuwe Amerikaanse president vaak minder positief dan zijn/haar laatste 2 jaar.

Het klinkt vast vreemd, maar het huidige euforische sentiment zie ik als een contra-indicator. Het is nooit goed als iedereen tegelijkertijd extreem positief is, zoals nu dreigt. Want dan zit al het geld al in de markt.

Met name de technologiesector is wel erg hard opgelopen. De Nasdaq Composite is sinds begin 2017 zo'n 150% gestegen.

De bekende marktstrateeg Edward Yardeni is ook van mening dat markten inmiddels zo hard zijn gestegen, dat deze het risico lopen later dit jaar in te storten.

Correctie wordt ingezet door halfgeleiders

Technisch zal het sein voor een correctie groter dan 10% waarschijnlijk door de technologiesector gegeven worden. Houd hiervoor met name de subsector halfgeleiders in de gaten. Sommige chippers  zijn in de afgelopen elf maanden twee tot drie keer over de kop gegaan. Technisch ligt deze sector nog als een dijk, maar oververhitting dreigt.

Normaal gesproken zijn stevige tussentijdse koersdalingen niet uitgesloten, zeker niet op termijn. Maar zelfs een correctie met 25% tot 30% zou thans geen blijvende deuk slaan in het  positieve technische plaatje voor de lange termijn.

Opvallend genoeg geldt ook nu 378 als technisch stoplossniveau. Technisch mag  de AEX naar die steungrens terugzakken zonder de eerdere uitbraak teniet te doen. Technisch geldt dat elke  correctie boven dat niveau gezien mag  worden als een nieuwe koopkans.

Conclusie:

De 1000-puntengrens voor de AEX blijft haalbaar. Binnen de huidige technische omstandigheden kan dit koersdoel gerealiseerd worden binnen 4 jaar.  Dit scenario sluit tussentijdse correcties niet uit. Echter zolang stoplossniveau 378 intact blijft, kan Buy the Dips als dominante strategie gehandhaafd worden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Reacties

208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. GoWithTheFlow 15 januari 2021 08:03
    Bist helemaal gek geworden, zolang t extra geld allemaal alleen maar naar de kunstmatige economie gaat (de beurs) kan t nog een stukje stijgen, maar voorzie eigenlijk rondom de zelfde tijd als vorig jaar een vlinke correctie.. we hebben het alleen nog maar over de corona, maar niet over de rekening en de bedrijven die aan het infuus liggen, jan modaal heeft straks echt niet meer geld om de economie ineens recht te trekken. Ik moet t allemaal nog zien..
  2. createmonnie 15 januari 2021 08:06
    Je hebt wel lef Royce... Volgens mij sla je de krant niet open en wandel je tijdens de lockdown ook niet buiten je boerderij of in de stad. De realiteit is diep diep triest. Die 1.000 is alleen haalbaar als de centrale banken de financiele markten opblazen met free credits. De maatschappij polariseert door en arm/rijk verhouding is gigantisch aan het groeien. Als TA' er doet dit je natuurlijk niks... jouw baan is slechts analyseren waar de beurs naar toe stijgt, maar ook zulke ontwikkelingen hebben invloed op de beurs, waardoor gekke bewegingen zichtbaar zijn.

    Kijk alleen naar een dag als vandaag. Expiratie opties, wedden dat wij de Aziatische markten zullen volgen in een daling. Heb de eerste artikelen al gelezen over Azie. De daling heeft te maken met US black list voor Chinezen en 1,9 biljoen staatssteun van Biden. Naja dat laatste is geen negatief nieuws, maar je moet als journalist iets de schuld geven...

    Alvast een goed weekend Royce.

  3. createmonnie 15 januari 2021 08:09
    quote:

    GoWithTheFlow schreef op 15 januari 2021 08:03:

    Bist helemaal gek geworden, zolang t extra geld allemaal alleen maar naar de kunstmatige economie gaat (de beurs) kan t nog een stukje stijgen, maar voorzie eigenlijk rondom de zelfde tijd als vorig jaar een vlinke correctie.. we hebben het alleen nog maar over de corona, maar niet over de rekening en de bedrijven die aan het infuus liggen, jan modaal heeft straks echt niet meer geld om de economie ineens recht te trekken. Ik moet t allemaal nog zien..
    Banken zullen landen onderbrengen bij Bijzonder Beheer. Met als reden om continuiteit van het land te waarborgen. Fase 2... Verlies nemen als bank en de schade beperken. We zullen als ondernemers onze kont moeten verkopen om de schulden af te betalen. Misselijkmakend dat men niet hebben gekeken wat de 'nieuwe' wereld zal bieden en/of elk bedrijf dezelfde bestaansrechten hebben
  4. W-Handelaar 15 januari 2021 08:10
    Goedesmorgens, dat is nogal wat, AEX op 1000, dan is het overal feest (behalve bij de shorters). Natuurlijk zullen we die 1000 punten eens gaan halen, de euro wordt vanzelf minder waard en de koersen zullen alleen daarop al stijgen. Daar hoef je geen voorspeller voor te zijn. En een stevige correctie zal er ook komen voorspel ik je!
  5. forum rang 6 ttroo 15 januari 2021 08:46
    Eindelijk meer rode koersen. Gisteren kwamen de beren toch nog opzetten. De beren aanval komt wel weer laat. Kortom ik ben benieuwd wat en waar en hoeveel ze kunnen slopen. Niettemin liggen de middellange en lange termijn parameters er veel te euforisch bij. Dus beren hebben heel veel in het vat zitten. Correcties van 10% a 15% zijn niet uitgesloten.

    Maar halen de beren dit de komende weken. Of moeten ze na een paar flinke prikken weer terrrein terug gegeven, de beurzen nog een keer laten herstellen na hoger en pakken ze de stieren daarna mega aan. Of gaat dit al een flinke beren move worden. Het is afwachten.
  6. forum rang 6 ttroo 15 januari 2021 09:16
    Centrale Banken moeten aan de bak vandaag. Weer rode futures. De spike kwam al. Ik had niet twee zinnen getypt. Maar de spike up is ook al weer ongedaan aan het worden. Centrale banken moeten meer geld sturen. Walls of Credit? Meer zillions of Credit. Ja. Zelfs die paar trillons of dollars vallen tegen. Het is een teken aan de wand. Als Million billions worden en billions trillions, maar lage trillions al als tegenvallend worden beschouwd, dan moeten die weer een flink aantal trillions worden om door de markten als prettig te worden beschouwd. En zo gaan we snel groter in de geldbedragen. Waarom al die trillions of dollars, biljoenen euro's en zillions of yennen niet voldoende is, het is me een raadsel? De economie draait nog steeds best goed - naar verhoudings zelfs goed. Dus wie wat moeten we redden? Wie wat moeten we stimuleren met geld? En als al dat geld niet voldoende is, wat kunnen ze dan doen behalve er tientallen keren groter maken? Stieren zijn weer aan het rennen. Ze lopen de laatste dagen rood aan.
  7. forum rang 4 Stephanus1987 15 januari 2021 09:26
    ik bespeur zo waar een aantal fundamentele punten in deze analyse. Ik geef zelf niet heel veel om technische analyse, althans niemand heeft mij ooit goed kunnen uitleggen hoe je met een liniaal iets nuttigs kunt zeggen over een index. Maar vind het toch leuk zo nu en dan eens te lezen, als in de technische analyse zelfs punten als over-hitting, overwaardering en zelf de president van US worden meegewogen vindt ik het al een stuk prettiger lezen.
208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.