Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Schone slaapsters, gevallen engelen

Vroeger wist Fonz al nooit wat hij op zijn verlanglijstje moest zetten voor sinterklaas. Dus werd er gewoon een wortel in de schoen gestopt en was het hopen geblazen dat Klaas het wel wist.

Voor 2010 lukt het me ook al niet echt om een lijstje te maken. Wat moet je ook? Risico afbouwen is voor veel beleggers misschien een optie, maar Funds of Fonz is al niet echt op het scherpst van de snede ingericht.

En hoe zou je dat moeten doen? Aandelen afbouwen ten gunste van obligaties? De vraag is of dat veel veiliger is en de vraag is ook of er met normale obligaties nog wel iets te halen valt.

Voor rendement kom je al snel uit bij high yield of emerging market debt, maar is dat minder risicovol dan aandelen? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.

Schone slaapsters, gevallen engelen
Binnen de aandelenmarkt zijn natuurlijk nog wel mooie bloempjes te plukken. Die groeien, zoals u na tien jaar IEX al veel te vaak hebt gehoord, aan de rand van de afgrond. Of het zijn fondsen in de categorie schone slaapsters die door niemand wakker gekust worden. Of gevallen engelen waar beleggers hun vingers aan gebrand hebben.

Hoog dividend aandelen zouden zomaar kunnen outperformen in 2010. Waarom niet? Maar Fonz heeft zijn oog op een ander fonds laten vallen, het Noorse Odin Maritim. Het is zo’n klassiek sectorfonds dat zijn lot aan een grillige cyclus verbindt en bovendien bestaat uit kleine smallcaps in een specialistische nichemarkt.

Dat gezegd hebbende, de maritieme sector is dit jaar wat achtergebleven. Het fonds heeft behalve de rederijen ook een zware weging voor andere offshore-activiteiten en een flinke dosis olie- en gasgerelateerde aandelen. De NOK is ook een factor van belang. Goed, dit jaar was de NOK helemaal in, maar mischien is de NOK out in 2010.

Rollercoaster
Daarnaast hanteren de Noren een stevige feestructuur. Dat is een, twee, drie keer slikken, maar je betaalt daarmee als het ware voor de toegang tot een markt die op andere manieren moeilijk toegankelijk is (en voor de inhouse expertise van Odin). Het is een beetje het Dagje Efteling-effect voor een gezin van formaat.

De toegang is daar ook een aanslag op je portemonnee maar er zijn weinig andere manieren om hetzelfde plezier te beleven. Met 34,61% rendement in euro’s valt Odin Maritim dit jaar behoorlijk tegen. Maar wie een grafiek van een jaar of zeven op zijn scherm tovert ziet wat de cyclus met zo’n nichefonds kan doen.

Om de vergelijking met de Efteling vast te houden, met die forse entreeprijs ben je wel verzekerd van een rollercoasterrit. In beide gevallen moet je beneden instappen. In het pretpark ben je verplicht de rit beleefd uit te zitten, maar bij Odin Maritim kun je over een paar jaar een poging wagen op de top van de cyclus afscheid te nemen.

Spreiding
Lukt dat, dan maal je als belegger niet om die paar procent extra. Hoe dan ook, Fonz gaat ervoor. Soms moet je je principiële bezwaren tegen hoge performance fees even terzijde schuiven. En veel alternatieven zijn er niet op maritiem gebied. U kunt natuurlijk wel - net als Arnoud Wolff - uw eigen mandje samenstellen.

Verder wordt winstgenomen op Robeco High Yield Obligaties. Uit spreidingsoogpunt wordt dat fonds, samen met ING Renta Emerging Markets Debt ingewisseld voor Pimco Diversified Income Fund, een breed mixfonds van alle obligatiesmaken.

De trades worden maandag tegen de nieuwe NAV uitgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Beleggings-Fonz

Auteur:

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. To Russia With Fonz
  2. Doet u mij maar dividend
  3. Succesvol gespreid richting 2011

Reacties

68 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2009 16:20
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    Aandelen afbouwen ten gunste van obligaties? De vraag is of dat veel veiliger is en de vraag is ook of er met normale obligaties nog wel iets te halen valt.

    Voor rendement kom je al snel uit bij high yield of emerging market debt, maar is dat minder risicovol dan aandelen?
    Dit is ook de vraag waarmee ik zit. Vorig jaar bleek dat HY obligaties aanzienlijk risicovoller zijn dan eerder werd gedacht. De correlatie met de aandelenbeurs is vrij hoog. Als we naar het rendement kijken dat de afgelopen 3 en 5 jaar werd behaald, blijkt dat de Y in HY obligaties ook vervangen kan worden door de R. Het zijn High Risk obligaties. Een mix fonds van obligaties was aanzienlijk minder risicovol en leverde meer op.

    Doordat ik bij Fundix ben weggegaan, moest ik mijn portefeuille opnieuw inrichten. Ik heb weer HY obligaties gekocht. De rentedaling zet nog door en een daling tot 8% behoort niet tot de onmogelijkheden. Een mixobligatie fonds vind ik redelijk risicovol. De rente op staatsobligaties is extreem laag en over een jaar kan de rente wel eens (flink) wat hoger staan. De kans op koersverlies is redelijk groot op langere termijn.

    Wat aandelen betreft, denk ik dat hoogdividend aandelen in waarde zullen stijgen, maar ze zullen het minder goed doen dan in 2003-2006. Eén van de betere fondsen is het Orange Global High Dividend Fund. Daarnaast heb ik een even groot blok ING Global Opportunities Fund in portefeuille. Dit fonds presteert uitstekend en de fondsmanager is een nieuwe weg ingeslagen. Naast deze twee fondsen wilde ik drie even grote blokken, EM aandelen, Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds en commdities. De outperformance van EM aandelen is enkele jaren geleden begonnen en de EM laten een gezonde groei zien. De twee deelnemingen fondsen lijken me ook aantrekkelijk. Ze bestaan veelal uit smallcaps en de Europese variant ook uit microcaps. De kans op overnames is vrij groot waardoor het rendement in positieve zin wordt beïnvloed. Vandaag heb ik Delta Deelnemingen Fonds en Delta Europees Deelnemingen Fonds gekocht en dit blok is groter uitgevallen dan ik eerst in gedachten had.

    Ruim 15% van mijn portefeuille is nog liquide en een invulling hieraan geven, vind ik moeilijk:

    1. koop ik een mix obligatiefonds?
    2. koop ik een target return fonds?
    3. koop ik een hedge fund tracker?
    4. koop ik een Groen- en/of een Cultuurfonds?
    5. handel ik in trackers?

    Ik denk er nog over na.
  2. jrxs4all 18 december 2009 16:55
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=Peter van Kleef]
    Aandelen afbouwen ten gunste van obligaties? De vraag is of dat veel veiliger is en de vraag is ook of er met normale obligaties nog wel iets te halen valt.

    Voor rendement kom je al snel uit bij high yield of emerging market debt, maar is dat minder risicovol dan aandelen?
    [/quote]

    Dit is ook de vraag waarmee ik zit. Vorig jaar bleek dat HY obligaties aanzienlijk risicovoller zijn dan eerder werd gedacht. De correlatie met de aandelenbeurs is vrij hoog. Als we naar het rendement kijken dat de afgelopen 3 en 5 jaar werd behaald, blijkt dat de Y in HY obligaties ook vervangen kan worden door de R. Het zijn High Risk obligaties. Een mix fonds van obligaties was aanzienlijk minder risicovol en leverde meer op.

    Doordat ik bij Fundix ben weggegaan, moest ik mijn portefeuille opnieuw inrichten. Ik heb weer HY obligaties gekocht. De rentedaling zet nog door en een daling tot 8% behoort niet tot de onmogelijkheden.

    HY obligaties hoef je alleen ter vermijden in een crisis en/of als er hoge inflatie is.

    Die crisis hebben we net gehad en hoge inflatie zie ik voorlopig niet. Je ziet ook de afgelopen maanden telkens dat bij een beetje paniek de spreads weer oplopen maar de basisrente daalt. Gaat alles weer goed, dan gebeurt het omgekeerde en per saldo doen de koersen niet zo veel. Ondertussen loopt er toch nog een kleine 10% rente per jaar binnen, wat dat betreft zijn er weinig alternatieven.

    Als de HY rente de bodem heeft bereikt (7 a 8 procent denk ik) zijn inderdaad de HD aandelen een mogelijkheid. Toch zit ik te aarzelen. Ik wil voorlopig sowieso geen Europese aandelen. Waarom dan niet EM aandelen bijkopen ipv de HD ? Spreiding heeft weinig zin, dat hebben de gebeurtenissen van vorig jaar wel geleerd. Dan kun je net zo goed voor het hoogste verwachte rendement gaan. Want als het echt gaat zakken, dan zakt alles.

    Grondstoffen zie ik ook niets in op dit moment. Te hoog gewaardeerd en vooral de contango die je rendement opvreet. Smallcaps hou ik wel in de gaten.

    Dus hou ik het voorlopig maar bij de HY obligaties en EM aandelen, naast het trendvolgende hedgefund.

    En dan heb ik nog een pakket zeer speculatieve obligaties. Dat is begin dit jaar als een gokje begonnen maar door waardestijging nu zo'n 30% van mijn portefeuille. Omdat de rente blijft binnenkomen kan ik daar ook nog geen afscheid van nemen,

    JR
  3. [verwijderd] 18 december 2009 19:02
    quote:

    jrxs4all schreef:

    HY obligaties hoef je alleen ter vermijden in een crisis en/of als er hoge inflatie is.

    Die crisis hebben we net gehad en hoge inflatie zie ik voorlopig niet.
    [...]
    Spreiding heeft weinig zin, dat hebben de gebeurtenissen van vorig jaar wel geleerd. Dan kun je net zo goed voor het hoogste verwachte rendement gaan. Want als het echt gaat zakken, dan zakt alles.
    [...]
    Dus hou ik het voorlopig maar bij de HY obligaties en EM aandelen, naast het trendvolgende hedgefund.
    [/quote]

    Ik denk dat je gelijk hebt. HY obligaties zijn nu nog de enige obligaties waarvan je nog enige verwachtingen mag hebben. Als de economie aantrekt, dan zullen aandelen ook aantrekkelijk zijn, m.n. in de EM.

    Spreiding heeft inderdaad weinig zin en sommige fondsen kunnen een bleeder in de huidige portefeuilles zijn.

    [quote=jrxs4all]
    Grondstoffen zie ik ook niets in op dit moment. Te hoog gewaardeerd en vooral de contango die je rendement opvreet. Smallcaps hou ik wel in de gaten.
    Het Robeco Commodities Fund scoort YTD +25,9% en ik vind dit fonds een aanwinst voor mijn portefeuille. Commodities gaan niet gelijk op met de aandelenmarkt en een dergelijk fonds dempt de volatikiteit. Of grondstoffen te hoog geprijsd zijn, weet ik niet. Er is aanzienlijk meer vraag vanuit de EM en het is de vraag of grondstoffen goedkoper worden.

    Het Delta Deelnemingen Fonds scoorde de afgelopen jaren beter dan EM:

    Totaalrendement 30 november 2005-30 november 2009:

    Delta Deelnemingen Fonds +30,4%
    iShares MSCI Emerging Markets +24,0%
    ING Global Emerging Markets Fund +8,3%

    Totaalrendement 30 november 2000-30 november 2009:

    Delta Deelnemingen Fonds +169,5%
    ING Global Emerging Markets Fund +75,1%

    Het aantrekkelijke van de deelnemingenfondsen is dat er af en toe een bedrijf wordt overgenomen, hetgeen rendementsverhogend werkt.
  4. [verwijderd] 18 december 2009 19:30
    quote:

    Sylvia 11 schreef:

    Bedankt, heren, misschien onbedoeld, maar jullie hebben mij wel op wat fondsen geattendeerd.
    Ik heb mijn portefeuille gedeeltelijk ingevuld en kijk nu naar de fondsen waarvan ik verwachtingen heb. Het jaar 2010 zal moeizamer gaan en volatieler worden. Daarom wilde ik meer spreiding, maar ik kon geen alternatieven vinden.

    Nu heb ik een blok van 15% bestaande uit DDF en DEDF. Voor een blok van 15% kon ik geen geschikte bestemming vinden. Ik ben van plan om over de schakelen naar een portefeuille die voor 30% uit obligaties bestaat, 60% aandelen en 10% commodities. JR heeft gelijk met zijn opmerkingen wat betreft HY obligaties en de EM.
  5. Sylvia 11 19 december 2009 09:28
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=Sylvia 11]
    Bedankt, heren, misschien onbedoeld, maar jullie hebben mij wel op wat fondsen geattendeerd.
    [/quote]

    Ik heb mijn portefeuille gedeeltelijk ingevuld en kijk nu naar de fondsen waarvan ik verwachtingen heb. Het jaar 2010 zal moeizamer gaan en volatieler worden. Daarom wilde ik meer spreiding, maar ik kon geen alternatieven vinden.

    Nu heb ik een blok van 15% bestaande uit DDF en DEDF. Voor een blok van 15% kon ik geen geschikte bestemming vinden. Ik ben van plan om over de schakelen naar een portefeuille die voor 30% uit obligaties bestaat, 60% aandelen en 10% commodities. JR heeft gelijk met zijn opmerkingen wat betreft HY obligaties en de EM.
    Bij mij dient alles wat ik nu aankoop gebaseerd te zijn om inkomen te genereren. Vandaar dat ik van zulke draadjes smul!, want ik moet het alleen beheren. Nu wordt het even voor mij "uitgekauwd".
    Ik kan geen tsores en sofaankopen meer aan sinds mijn debâcles met obligaties op Lehman, Kaupthing, Depfa en RBOS (nog maar de vraag of die volgend jaar coupon uitkeert, maar die kans is er. Het geld in de andere obligatie's door mij genoemd is gewoon verdampd en keert dus ook niets meer uit).
    Nu houd ik de diverse huisfondsen van ABN, die niets uitkeren behalve dan de RPN's, buiten dit draadje.
    Is een behoorlijke aderlating, zoals je zult begrijpen.
    Overigens een claimformulier voor Kaupthing ingevuld en is op weg naar Reykjavik. Blockingnummer uiteraard ontvangen, wat ik diende in te vullen voordat het werd verstuurd. Wordt niets, maar mijn hand is nu gauw gevuld.
    Dit even terzijde.

    Helaas heb ik mij nu wat moeten "gooien" in tienjarige deposito's en een tweetal vijfjarige. Ik wil namelijk ook geen tsores meer. Ongetwijfeld zal mij dit ook geld gaan kosten, want rente kan veranderen.
    Maar mijn rust is mij nu alles waard.
    Ik heb ook de BNP Paribas Euro Obligaties Fonds, die op dit moment in een behoorlijk stijgende trent zit. Eveneens de Fortis High Yield World, waar ik ook geen omkijken naar heb.
    Verder kan ik helaas geen staatsobligaties aankopen, daar de koers van welke dan ook ver boven de 100% noteert.
    Wat een zorgen toch;-)

    Ik houd mij evenwel voor aanwijzingen uiteraard aanbevolen,

    groet,
    Sylvia
  6. ycdtosay 19 december 2009 10:30
    Aandelen of Obligaties... Bill Gross raadt aan om voor Utilities te kiezen ( www.businessinsider.com/bill-gross-it... ). Is misschien wel een aardig idee, er zijn verschillende utility ETF's en ook nog iShares FTSE/Macquarie Global Infrastructure (grotendeels utility). Wel wat overlap met mijn hoog dividend aandelen fondsen/etf's maar dat is ok.
    Grt, Willem
  7. [verwijderd] 19 december 2009 11:09
    quote:

    ycdtosay schreef:

    Aandelen of Obligaties... Bill Gross raadt aan om voor Utilities te kiezen ( www.businessinsider.com/bill-gross-it... ). Is misschien wel een aardig idee, er zijn verschillende utility ETF's en ook nog iShares FTSE/Macquarie Global Infrastructure (grotendeels utility). Wel wat overlap met mijn hoog dividend aandelen fondsen/etf's maar dat is ok.
    Grt, Willem
    "Given the very low interest rates that are available today for money market funds, and the fact that bonds don't offer much and stocks have already run up quite far, perhaps investors should go for high dividend yields"

    Wat Bill Gross bedoelt is dat geldmarktfonds en staatsobligatiefondsen niet meer aantrekkelijk zijn en dat geld zoekt een hoger rendement. Dit is hetzelfde als wat JR ook bedoelt dat op termijn de HD fondsen een alternatief kunnen zijn voor HY obligatiefondsen.

    Utilities doen het uitstekend deze maand, maar of dit zo blijft is de vraag. De EM fondsen blijven goed presteren. Wellicht is deze tracker een leuk alternatief: iShares S&P Emerging Market Infrastructure.
  8. ycdtosay 19 december 2009 17:47
    De Emerging Market Infrastructure is idd ook een leuke optie, maar wel aan de meer riskante kant van het spectrum. Ik denk niet dat je EM Infra kan zien als alternatief voor Euro obligaties, wel als een interessante belegging. Ik denk dat je met Euro-Utilities wel een alternatief hebt voor Euro obligaties.

    Kiezen tussen Global infra of EM Infra vind ik moeilijk. Ik beleg in EM, maar je leest wel verhalen dat de stroom etc. in India of Brazilie overal illegaal wordt afgetapt. En dan is de vraag of EM infra te vergelijken is met westerse infra met zijn stabiele inkomsten.
    Grt, Willem
  9. [verwijderd] 19 december 2009 19:34
    quote:

    ycdtosay schreef:

    Ik denk dat je met Euro-Utilities wel een alternatief hebt voor Euro obligaties.
    De overgang van obligaties naar aandelen houdt (aanzienlijk) meer risico in.

    In de jaren 90 werden de EM gezien als uiterst risicovol en volatiel. Extra rendement was er niet te halen. Dat is inmiddels veranderd.

    Totaalrendement 30 november 2005-30 november 2009:

    Dow Jones STOXX Select Dividend® Global Select Dividend -25,9%
    iShares MSCI World -20,7%
    iShares MSCI Emerging Markets +24.0%

    Het verschil in rendement tussen SD en EM is bijna 50% in 4 jaar tijd.
  10. [verwijderd] 21 december 2009 23:19

    Wel grappig Hythlo dat je net als ik toch nog voor een deel wat twijfelt. Over DLD zijn we het eens. Het is in feite een keuze voor interessante Nederlandse small caps met aan de minkant de beheerskosten en aan de pluskant dividend, bewezen kennis en mogelijke overnamepremieprofijt.

    Ik wacht voor de rest nog een paar maandjes af. Voor de LT voel ik mij ook niet onbehagelijk bij een fonds met onder meer dit in porti:

    "30-11-2009 Bron: vwd group.

    Grootste belangen in %
    Intl Business Machines Corp 3,7
    APPLE INC 3,3
    Monsanto Co 2,7
    Schlumberger Ltd 2,6
    GOOGLE INC-CL A 2,5
    JPMorgan Chase & Co 2,5
    ROCHE HOLDING AG-GENUSSCHEIN 2,5
    Nestle Sa-Reg 2,5
    Imperial Tobacco Group PLC 2,4
    Pepsico Inc 2,3" .

    Deed het dit jaar beter dan de benchmarkt: MSCI World Index. Heeft wel het mogelijk nadeel dat ze te dicht tegen die tracker aan gaan hangen en dan kan je beter een EFT nemen lijkt mij zo.

    Bij opleving wereldeconomie en een enigszins goede eigen goede neus voor zover toegestaan en aanwezig zou dit fonds volgend jaar weleens aardig kunnen gaan presteren.

    Naam: Delta Lloyd Investment Fonds.

    Groet, Jonas

  11. [verwijderd] 22 december 2009 11:41
    quote:

    jonas schreef:

    Bij opleving wereldeconomie en een enigszins goede eigen goede neus voor zover toegestaan en aanwezig zou dit fonds volgend jaar weleens aardig kunnen gaan presteren.
    Het jaar 2009 heeft een uitbundig herstel laten zien. Het herstel was aanzienlijk uitbundiger dan in 2003. Groeifondsen herstellen als eerste en in de tweede fase zijn de waardefondsen aan de beurt. Gisteren las ik ergens op een site dat het jaar 2010 vergelijkbaar zou kunnen worden met 2004 en die persoon verwacht dan ook dat 2010 een goed jaar voor waarde aandelen wordt.

    Op zich valt er een verklaring voor te geven. De rente is laag, er zit geen stijgingspotentieel meer in staatsobligaties. Dat geld zoekt een hoger rendement. Het gemiddelde dividendrendement op hoogdividendfondsen is nu ongeveer 5,5%, ruim het dubbele van wat een internetspaarrekening oplevert.

    Of het Delta Lloyd Investment Fund volgend jaar weer een goede keus is, is afwachten. Zelf geef ik de voorkeur aan fondsen met een duidelijke strategie: groei of waarde zodat ik zelf kan bepalen wat ik wil. Dat hoeft de fondsmanager dan niet meer voor me te doen. Het ING Global Growth Fund zag de bui ook al hangen en heeft zijn beleggingsstrategie aangepast, evenals de naam, ING Global Opportunities Fund.

    Het blijft natuurlijk afwachten wat het jaar 2010 ons brengt. De globalisering gaat door. EM kan het dus goed blijven doen, hetgeen ook weer gunstig zal zijn voor groeifondsen. Een herhaling van 2009 lijkt uitgesloten.
  12. [verwijderd] 22 december 2009 11:47
    Gek toch dat we altijd denken dat dingen gaan veranderen omdat wij het laatste kalenderblad afscheuren. Maar goed, 2010 zal ongetwijfeld anders worden. Beleggers gaan een voorschot nemen op een renteverhoging die vermoedelijk in 2011 komt. Ik denk dat we een paar goeie zwiepers op en neer gaan krijgen, maar per saldo zal er misschien een licht plusje overblijven.

    Ik verwacht wel dat de fondskeuze en asset allocatie een veel grotere impact op het rendement zal hebben dan in 2009 waarin EM Debt en HY Bonds bijna in lijn met aandelenmarkten opliepen (net als goud trouwens).

    Goeie discussie hierboven trouwens, altijd weer leerzaam - bedankt.

    O, nog een laatste opmerking over Odin Maritim. Die Noren hebben besloten om per direct de in- en uitstapkosten (samen een niet malse 3,5%!!) af te schaffen.

    PvK
  13. forum rang 6 marique 22 december 2009 11:55
    quote:

    Hythloday schreef:

    Gisteren las ik ergens op een site dat het jaar 2010 vergelijkbaar zou kunnen worden met 2004 en die persoon verwacht dan ook dat 2010 een goed jaar voor waarde aandelen wordt.
    Tja, wie wat te zeggen heeft, moet wat zeggen. Dus de als verwachting uitgesproken voorspellingen rollen zo meteen weer uit de communicatiekanalen.

    TA-expert Edward Loeff trekt ook de vergelijking met 2004. Echter 2004 was als geheel niet zo'n denderend beleggingsjaar. Eerst in drie grote stappen neerwaarts, daarna herstel tot een kleine koerswinst op jaarbasis.
    Maar hij kan best gelijk krijgen. Net zoals ieder ander die naar het verleden kijkt.
  14. [verwijderd] 22 december 2009 11:57
    quote:

    marique schreef:

    TA-expert Edward Loeff trekt ook de vergelijking met 2004. Echter 2004 was als geheel niet zo'n denderend beleggingsjaar. Eerst in drie grote stappen neerwaarts, daarna herstel tot een kleine koerswinst op jaarbasis.
    Maar hij kan best gelijk krijgen. Net zoals ieder ander die naar het verleden kijkt.

    Zo volatiel was 2004 ook niet hoor, we bewogen in een bandbreedte van 50 punten, tussen de 310 en 360 volgens mij. Het zou mij verbazen als het elastiek volgend jaar niet wat verder opgerekt wordt, mogelijk naar beide kanten zelfs.

    PvK
  15. [verwijderd] 22 december 2009 13:05
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    Ik verwacht wel dat de fondskeuze en asset allocatie een veel grotere impact op het rendement zal hebben dan in 2009 waarin EM Debt en HY Bonds bijna in lijn met aandelenmarkten opliepen (net als goud trouwens).
    [/quote]

    Fondskeuze zal inderdaad beslissend zijn. HY oblligaties kunnen nog in lijn met de aandelenmarkten oplopen:-) Dat zowel HY obligaties als aandelen volgend jaar slechter zullen renderen, lijkt me duidelijk. De rente HY obligaties is nu zo'n 9,4%. Een rentedaling tot zo'n 7,5% behoort tot de mogelijkheden. De economie ontwikkelt zich voorspoedig. De default rate zal waarschijnlijk eerder afnemen dan toenemen. Zelf denk ik dat HY obligaties een zeer acceptabel rendement zullen laten zien. Indien de economie zich gunstig blijft ontwikkelen, zullen commodities er ook van profiteren.

    [quote=Peter van Kleef]
    Zo volatiel was 2004 ook niet hoor, we bewogen in een bandbreedte van 50 punten, tussen de 310 en 360 volgens mij. Het zou mij verbazen als het elastiek volgend jaar niet wat verder opgerekt wordt, mogelijk naar beide kanten zelfs.
    In mijn beleving was 2004 helemaal geen volatiel jaar. Het jaar 2010 zal waarschijnlijk volatieler worden. Sommige broodschrijvers zijn de mening toegedaan dat vanaf februari er een verslechtering zal optreden als de diverse overheden hun steunmaatregelen zullen beperken. Anderen denken dat die verslechtering zich in de tweede helft van het jaar zal voordoen, daar er de dreiging van renteverhogingen is. De eerste renteverhogingen zullen niet zo'n schrikeffect hebben. De rente is nu zeer laag en daarna iets minder laag.

    Begin van dit jaar had ik uitgezocht welke fondsen in 2003 en 2004 een goed rendement lieten zien:

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...

    Rendement 31 maart 2009-nu:

    Orange Global High Dividend Fund +40,0%
    ING Global Opportunities Fund +36,6%
    ING Hoog Dividend Aandelen Fonds +36,3%
    OHRA Aandelenfonds +33,7%

    ING Global Emerging Markets Fund +54,1%

    Delta Lloyd European Deelnemingen Fonds +69,5%
    Delta Deelnemingen Fonds +66,5%

    Waarde en groei gaan de laatste tijd ongeveer gelijk op bij de wereldwijd beleggende fondsen. Met een gemiddeld dividendrendement van 5,5% hebben waarde aandelen momenteel de beste kansen.

    Ik handel naar wat ik schrijf. Ik heb zojuist opdracht gegeven om 2,5% ING Global Opportunities Fund en 2,5% ING Global Emerging Markets Fund te verkopen en 5% ING Hoogdividend Aandelen Fonds te kopen. Daarnaast heb ik een groot blok Orange Global High Dividend Fund en een behoorlijk blok Deelnemingen fondsen.
  16. forum rang 6 marique 22 december 2009 13:22
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Zo volatiel was 2004 ook niet hoor, we bewogen in een bandbreedte van 50 punten, tussen de 310 en 360 volgens mij.
    Wat je niet volatiel noemt:
    (alles ruw afgerond)

    340 -> 360 stijgen +6%
    360 -> 340 dalen -9%
    340 -> 350 stijgen +3%
    350 -> 330 dalen -9%
    330 -> 340 stijgen +3%
    340 -> 310 dalen -9%
    310 -> 350 stijgen +13%

    Voor B&H een mager resultaat. TA'ers hebben uiteraard geweldige winsten geboekt.

    Mijn reactie was eigenlijk een reactie op HY's opmerking dat, volgens zijn waarzeggingsbron, 2010 naar analogie van 2004 een goed jaar voor waardeaandelen kan worden.
    Kan best, maar 2004 was naast 'waarde' vooral ook het jaar van de mid- en smallcaps.

    Heb nu de indruk dat in het koersherstel van '09 al erg ver vooruit is gelopen op herstel van bedrijfsresultaten. Dat herstel van bedrijfsresultaten is er gewoon nog niet, blijkens de Q3 rapportages. Niet voor niets dat het koersherstel sinds oktober moeizaam verloopt. Ik denk dat de markt de jaarcijfers '09 afwacht. Dus tot medio febr'09 verwacht ik geen grote beweging op- of neerwaarts.
68 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.