Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hef Rabocertificaten dan maar op?

Een obligatie met het risico van een aandeel: ik mocht de Rabo Leden Certificaten zo noemen van CEO Wiebe Draijer zelf. Dat die certificaten ergens het vage (!) midden houden tussen aandeel en obligatie achtervolgt de beurs dit jaar. Want Rabobank heeft de coupon ingetrokken. Coupon, geen dividend.

Vandaar ook onrust en toestanden, want Europese financials mogen van de toezichthouders voorlopig geen dividend uitkeren (formeel is het een advies, maar het is wel een meer dan dwingende), maar blijven wel netjes hun coupons voldoen. Eigen versus vreemd kapitaal dus.

Uit het FD, want gisteren op de certificaathoudersvergadering:

Andrea Enria, bij de ECB verantwoordelijk voor het toezicht op de Europese bankensector, zei begin april nog dat de centrale bank 'geen plannen' heeft om de banken te bevelen ook de rentebetalingen op hybride instrumenten als diep achtergestelde leningen uit te stellen.

Het argument dat Rabobank geen dividend uitkeert, maar een coupon, gaat volgens CFO Bas Brouwers niet op. De certificaten zijn eigenvermogeninstrumenten en behoren in tegenstelling tot waar Enria het over heeft tot het kernkapitaal. Dat is waar de aanbeveling van de ECB over gaat.

Welles nietes dus en misschien is de beste oplossing wel om die certificaten op te heffen. Als het de CFO bij wijze van beter was uitgekomen had hij andersom geredeneerd, lees ik tussen de regels door. Als ik Draijer ooit weer tegenkom vraag ik of het certificaat nou een aandeel of een obligatie is. Als het zo uit komt.

Nee me niet kwalijk, maar ik vind het vreemd dat we anno 2020 op een ontwikkelde markt als de onze het überhaupt nog moeten hebben over wat de primaire eigenschappen en basics van een financieel product zijn. Nota eentje  waar half Nederland in belegt... Noem het gerust een volksbeleggingsproduct. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bronbeek 1 juli 2020 12:42
    "Vandaar ook onrust en toestanden, want Europese financials mogen van de toezichthouders voorlopig geen dividend uitkeren "

    Allianz en Mu Re keerden hun dividend gewoon uit en trokken zich dus niks van dat zogenoemde dwingende advies aan. De vraag blijft dus waarom de Rabo zich zo serviel heeft opgesteld. Verder helemaal eens met het verhaal van AJK, daar niet van.
  2. forum rang 10 voda 1 juli 2020 13:07
    Voor hen die het linkje van het FD niet kunnen openen:

    Certificaathouders Rabobank boos over schrappen coupon

    De Stichting Rabobank Certificaten is overstelpt met vragen van teleurgestelde certificaathouders. De beleggers uitten hun onvrede met het besluit van Rabobank eind maart om tot oktober drie keer de periodieke betaling van de coupon over te slaan. Hierdoor zien ze €363 mln aan hun neus voorbijgaan.

    Op de dinsdagavond virtueel gehouden jaarlijkse vergadering van de certificaathouders behandelde het stichtingsbestuur vele tientallen vragen. De beleggers waren het niet eens met de argumentatie van Rabobank, die zegt gehoor te hebben gegeven aan de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om in ieder geval tot oktober alle uitgaven die de kapitaalbuffers aantasten te schrappen of uit te stellen. In tijden van corona dient de capaciteit om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens maximaal zijn.

    Advies ECB
    Rabobank-cfo Bas Brouwers zei dinsdag in de vergadering dat de ECB de bank heeft laten weten dat de maatregel voor alle banken in Europa gold, ook voor de coöperatieve Rabobank. Weliswaar was het verzoek uit Frankfurt een advies, 'maar een aanbeveling van de toezichthouder is niet vrijblijvend'. Brouwers gaf toe dat de certificaathouders achter het net vissen, maar gezien de 'buitengewoon vreemde situatie met een economie die op haar grondvesten schudt' vond hij opportuun dat de bank zijn maatschappelijke verantwoording neemt.

    Toch vragen de beleggers zich af of Rabobank wel zomaar de periodieke vergoeding kan schrappen. In het laatst gepubliceerde prospectus staat evenwel dat de raad van bestuur dit 'naar eigen goeddunken' kan doen. De raad heeft volledige discretie. Bovendien mogen geen vergoedingen worden uitgekeerd als de 'uitkeerbare middelen' ontbreken bij de bank, de bank door een uitkering onder de minimale kapitaalvereisten zou zakken of de uitkering wordt verboden door de toezichthouder.

    Boze beleggers hebben zich de afgelopen tijd gemeld bij de Vereniging van Effectenbezitters en bij IEX in Actie om gezamenlijk een vuist richting Rabobank te kunnen maken. De bank zegt beide partijen te hebben laten weten bereid te zijn met hen in overleg te gaan. 'We hebben daarbij ook aangegeven dat een afspraak niet zal leiden tot een aanpassing van het besluit om geen vergoedingen uit te keren', zo voegde een woordvoerder daar aan toe.

    Coupon
    Een Rabo-certificaat is een diep achtergesteld beleggingsproduct. De belegger is veeleer een obligatiehouder en die wordt in principe door de ECB ontzien, vinden de certificaathouders. Andrea Enria, bij de ECB verantwoordelijk voor het toezicht op de Europese bankensector, zei begin april nog dat de centrale bank 'geen plannen' heeft om de banken te bevelen ook de rentebetalingen op hybride instrumenten als diep achtergestelde leningen uit te stellen.

    Het argument dat Rabobank geen dividend uitkeert, maar een coupon, gaat volgens Brouwers echter niet op. De certificaten zijn eigenvermogeninstrumenten en behoren in tegenstelling tot waar Enria het over heeft tot het kernkapitaal. En dat is waar de aanbeveling van de ECB over gaat.

    Een zeer aantrekkelijke 6,5%
    De bank introduceerde de certificaten overigens in 2014 en heeft er nu bijna 300 miljoen uitstaan. Particuliere beleggers zijn er gretig ingestapt. De vergoeding van €0,406 die de bank elk kwartaal per stuk neerlegt, levert omgerekend een jaarlijkse coupon van 6,5% op. Dit is een zeer aantrekkelijk percentage nu de spaarrentes nauwelijks meer boven nul uitkomen.
    Daar kwam nog bij dat de certificaten het op de beurs prima deden, zeker vergeleken met bankaandelen. Medio februari noteerden ze nog op een record van 137%. In de coronacrisis daalde de koers echter naar 85%. Tot geluk van de beleggers zijn de certificaten weer een flink stuk teruggeveerd. Dinsdag stond er bijna 107% op het koersenbord.

    Vooruitlopen op een hervatting van de couponbetalingen kunnen de beleggers nog niet. Brouwers wees erop dat de European Systemic Risk Board de ECB heeft geadviseerd om het dividendmoratorium te verlengen tot minstens begin 2021. Als de ECB hierin mee gaat, 'zal Rabo dat mee moeten wegen in de besluitvorming’.

    fd.nl/beurs/1349654/certificaathouder...
  3. Frenkie2704 1 juli 2020 13:50
    Nogmaals. De gereserveerde rente van 30maart , die al overgemaakt was naar certificaathouders bij bijv ING zoals ondergetekende maar gewoon. Is teruggenomen, heeft Rabo gewoon gestolen. Over de rente van juni en oktober had Rabo overleg kunnen voeren met haar vermogensverschaffers, de certificaathouders. Zoals iedere crditeuer met zijn leverancier, huurder met verhuurder etc. Rabo is gewoon onbetrouwbaar gebleken.
  4. [verwijderd] 1 juli 2020 14:34
    Ik heb al een lange relatie met de Rabobank. Er zelfs bij gewerkt. En het is zo makkelijk om bij iedere klant je voet stijf te houden. Wij doen wat we denken en de klant moet maar aantonen dat de bank ongelijk heeft, wat voor elke keline klant moeilijker is dan voor de bank. Het is ongelooflijk dat ze woorden weer draaien zodat het goed uitkomt. Het is gewoon een schandaal. Ik snap ook niet dat we als nederlanders het niet eens wat harder aanpakken. Gewoon voor de deur, zorgen dat ze meer verliezen krijgen dan het bedrag dat ze uitkeren. Waarom is die rechtzaak nog niet opgestart. Ik geef je mjn rechtsbijstand en andere ook en dan kan Interpolis (waar de meeste Rabo kanten zitten) tegen de rabobank beginnen. Ik ken die Brouwers ook en echt hij is meer opgeleid om regeltjes te buigen dan om de cooperatie te helpen.
  5. forum rang 8 objectief 1 juli 2020 14:42
    quote:

    Stop deze farce schreef op 1 juli 2020 14:34:

    Ik heb al een lange relatie met de Rabobank. Er zelfs bij gewerkt. En het is zo makkelijk om bij iedere klant je voet stijf te houden. Wij doen wat we denken en de klant moet maar aantonen dat de bank ongelijk heeft, wat voor elke keline klant moeilijker is dan voor de bank. Het is ongelooflijk dat ze woorden weer draaien zodat het goed uitkomt. Het is gewoon een schandaal. Ik snap ook niet dat we als nederlanders het niet eens wat harder aanpakken. Gewoon voor de deur, zorgen dat ze meer verliezen krijgen dan het bedrag dat ze uitkeren. Waarom is die rechtzaak nog niet opgestart. Ik geef je mjn rechtsbijstand en andere ook en dan kan Interpolis (waar de meeste Rabo kanten zitten) tegen de rabobank beginnen. Ik ken die Brouwers ook en echt hij is meer opgeleid om regeltjes te buigen dan om de cooperatie te helpen.
    Ik heb ook al een lange relatie met de Rabobank en heb er ook gewerkt.
    Ook was ik een groot verliezer door de opschorting van de vergoeding, maar ga de bank niet afvallen.
    Ik zie het als een gedwongen maatregel van de ECB, die m.i. terecht was, want ze hebben veel geld
    in de banken gepompt en daar staat deze ingreep tegenover. Een rechtszaak lijkt me kansloos.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 juli 2020 14:50
    quote:

    objectief schreef op 1 juli 2020 14:42:

    [...]Ik heb ook al een lange relatie met de Rabobank en heb er ook gewerkt.
    Ook was ik een groot verliezer door de opschorting van de vergoeding, maar ga de bank niet afvallen.
    Ik zie het als een gedwongen maatregel van de ECB, die m.i. terecht was, want ze hebben veel geld
    in de banken gepompt en daar staat deze ingreep tegenover. Een rechtszaak lijkt me kansloos.
    De Rabobank is gewoon een flutbank zonder ruggengraat.
  7. forum rang 7 ffff 1 juli 2020 15:55
    Blijkbaar geen rechtszaak lopende....... Nou dan kun je het wel vergeten dat er nog iets wordt uitbetaald. Eigenlijk is het nu meer een burenruzie die over en weer elkaar verrot schelden.... Dat lucht wel op, maar haalt uiteindelijk niets uit.
    Ik heb overigens nog het spaarbankboekje van de Cooperatieve Boerenleenbank van..... 1956 ! Prachtig hoe je met je spaarpot en je moeder daar naar toe ging, de spaarpot leeggemaakt werd en de dubbeltjes en kwartjes op je spaarbankboekje werd bijgeschreven.....

    Dat is wel even iets anders dan pinnen.
  8. forum rang 7 ffff 1 juli 2020 16:05
    Hoi Hans,

    Neen het waren metalen busjes, pakweg tien centimeter hoog, cylindervormig met doorsnede pakweg 8 cm en dan in heel felle kleuren. Ieder van mijn broer en zussen had zijn eigen kleur: geel, blauw, groen, zwart. Er stond geen logo op. Wat mij als kind het meest fascineerde waren de ribbelrandjes van de gleuf. Als je een munt slechts voor een klein stukje in de gleuf stak dan pakten die ribbeltjes die munt muur vast en kon je je half ingestoken munt niet meer terug trekken. Op de een of andere manier fascineerde mij dat altijd zo: maar eigenlijk was het het grote kenmerk van banken: geef je ze nog maar een klein stukje van je geld....je krijgt het niet meer terug !!!!!

    Peter
  9. forum rang 10 voda 1 juli 2020 16:10
    quote:

    ffff schreef op 1 juli 2020 16:05:

    Hoi Hans,

    Neen het waren metalen busjes, pakweg tien centimeter hoog, cylindervormig met doorsnede pakweg 8 cm en dan in heel felle kleuren. Ieder van mijn broer en zussen had zijn eigen kleur: geel, blauw, groen, zwart. Er stond geen logo op. Wat mij als kind het meest fascineerde waren de ribbelrandjes van de gleuf. Als je een munt slechts voor een klein stukje in de gleuf stak dan pakten die ribbeltjes die munt muur vast en kon je je half ingestoken munt niet meer terug trekken. Op de een of andere manier fascineerde mij dat altijd zo: maar eigenlijk was het het grote kenmerk van banken: geef je ze nog maar een klein stukje van je geld....je krijgt het niet meer terug !!!!!

    Peter
    Hoi Peter, ik weet precies wat je bedoelt. Die hadden ze bij de Nutsspaarbank ook. :-)
  10. [verwijderd] 24 juli 2020 01:19
    Rabo kiest voor deze vorm omdat daar voor hun voordelen aan zit. Als verplicht is door ecb dan moeten ze dat toendertijd bekend maken. Niet nu achteraf.
    Ze doen wat ze willen. Binnen de grenzen van de wet. Bankieten zijn het en blijven ze in mij ogen.
    Certificaten koersen zijn 25% gedaald.

    Rente betaling bij kopen en verkopen klopt niet.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.