Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Dividendvalkuil

Het dividendrendement van aandelen ligt, op een enkele uitzondering na, overal ter wereld boven het rendement op staatsobligaties. Gouden tijden dus voor dividendbeleggers? Niet echt.

Hoewel het rendement van sommige aandelen op papier boven de 10% of zelfs 20% uitkomt, is het een kwestie van tijd voordat bedrijven flink het mes in de uitkering gaan zetten. Een hoog dividendrendement is nu minstens zo vaak een waarschuwingssignaal dat een bedrijf in de problemen zit dan dat het een kenmerk is voor een mooi waardeaandeel.

Dat geldt dubbel voor de banksector, die hard is geraakt door de kredietcrisis en zich nu kan opmaken voor een stijging van het aantal slechte leningen als gevolg van de recessie.

Dividendfondsen reageren tot nu toe vrij traag op de veranderende financiële wereld. Sommige partijen zitten nog zwaar in banken en verzekeraars.

Dividend is onmisbaar
Zonder uitzondering hebben dividendfondsen nog steeds een fors deel van de portefeuille ingeruimd voor financials, hoewel dat lang niet altijd vrijwillig is. "Dividend is het belangrijkste ingrediënt van het totaalrendement op aandelen", zegt John Stainsby, Client Portfolio Manager van het JP Morgan Global Dividend Fund.

Hij wijst daarbij op een onderzoek van James Montier van zakenbank Dresdner Kleinwort waaruit blijkt dat in de periode tussen 1950 en 2000 alleen al dividenduitkeringen van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven goed waren voor een gemiddeld rendement van ruim 5% .

Daar komt nog eens 2% bovenop dankzij dividendgroei, terwijl veranderingen in de waardering van aandelen slecht een bijdrage leverde van 0,5%. Het beeld in andere Europese landen is hetzelfde, met uitzondering van Duitsland waar dividendgroei veruit de grootste bijdrage leverde aan het totaalrendement.

Fonds
% Financials
Per
Rend. H2 '08
DWS Top Dividende
10,0%
31-12-'08
-32,3%
Templeton Global Equity Inc.
11,4%
31-12-'08
-21,6%
Delta Lloyd Select Dividend
11,8%
30-11-'08
-16,7%
JPMorgan Global Dividend
16,9%
31-12-'08
-18,0%
Blackrock Global Enhanced Yield
18,5%
31-12-'08
-20,1%
Schroder Global Equity Yield
19,2%
31-12-'08
-21,8%
ING Global High Yield
19,3%
31-12-'08
-25,6%
Fortis High Dividend World
22,3%
30-11-'08
-26,1%

Cash, cash & cash
"Een goed begrip en goede inschatting van cashflow is een vereiste voor het ontwikkelen van een succesvolle dividendstrategie", vertelt Stainsby: "Het gaat daarbij om het selecteren van aandelen met een aantrekkelijk en groeiend dividendrendement, samen met een sterke cashflow".

In het huidige klimaat is vooral dat laatste van groot belang, want het cashflowoverzicht van veel bedrijven gaat er dit jaar heel anders uitzien dan in 2008. Een recessie betekent dat veel cyclische sectoren het moeilijk krijgen en er blijft dan weinig ruimte over voor het handhaven van het dividend.

Veel fondsen zetten daarom zwaar in op telecom-, nuts-, energie- en farmacieaandelen. Voor zover ze daar ten minste de ruimte voor hebben. Stainsby heeft bijna alle vrijheid bij het samenstellen van zijn fonds, dat bestaat uit 40 tot 70 aandelen uit alle hoeken van de wereld.

Nederlands tintje
Momenteel heeft het JP Morgan Global Dividend Fund een Nederlands tintje, want Royal Dutch Shell en KPN zijn twee van de drie grootste holdings. Niet alle fondsen hebben echter de ruimte om veel te schuiven, aangezien er soms ook rekening gehouden moet worden met een tracking error.

In dat geval is een flinke positie in financials onvermijdelijk, aangezien deze sector een slordige 20% van de benchmark vormt. In dat geval is het van belang om de nadruk te leggen op verzekeraars ten opzichte van banken, aangezien deze eerstgenoemde sector straks niet te maken krijgt met een stijging van het aantal oninbare leningen.

In het ideale scenario is de weging van financials natuurlijk zo laag mogelijk en DWS Dividende is het fonds dat daar het dichtst in de buurt komt. De bedrijfstak weegt slechts voor 10% mee in de portefeuille van manager Thomas Schuessler, die binnen de branche vooral de nadruk legt op Canadese banken: "Ik ben vrij zeker dat die spelers hun dividend niet hoeven te verlagen."

Misstap vermijden
Daarnaast kijkt hij vooral naar aandelen waarvan de uitkering kan stijgen: "Ik heb nu een aandeel in portefeuille met een dividendrendement van 1,5%, maar het bedrijf heeft ondertussen cijfers bekend gemaakt die erop wijzen dat het dividenrendement volgend jaar vijf keer zo hoog wordt."

Alles wordt anders als de recessie straks een stuk minder diep en lang blijkt te zijn dan waar het nu naar uitziet. In dat geval valt de stijging van het aantal oninbare leningen voor banken opeens heel erg mee, waardoor de aandelen in deze sector waarschijnlijk sneller omhoog schieten dan het marktgemiddelde.

Maar in het huidige klimaat is het beter om een dividendmisstap te vermijden dan om straks right for the wrong reasons te zijn.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michiel Pekelharing

Auteur:

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. Kijk, een zwaluw
  2. Dividendvalkuil
  3. Emerging Mark

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2009 10:48
    Dividendvalkuil

    inderdaad de snoepjes die je aan geboden word zijn uitdagend, maar de de koers resultaten zijn net zo belangrijk,De transparantie van veel bedrijven zijn zo slecht dat je het soms zonder het te weten, de invloed van de dividend de voorkeur krijgt
    Dus je stapt in .
    PNC is zo aandeel ,logica idem ,de Canadese olie maatschappijen idem,

    Je beslissingen die je neemt moet eigenlijk niet afhangen van de redement van het divident
    Maar de kwaliteit van het bedrijf
    Maar dan kom ik weer terug op de transparantie
    Die vaak heel slecht zijn van bedrijven.

    groet,
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.