Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

TA: Donkere wolken

De koerswinst van de AEX houdt de Nederlandse beursgraadmeter nog net binnen het herstelscenario. Dat scenario voorziet in een verder oplopende index binnen de contouren van het (groene) korte termijn stijgend trendkanaal.

Idealiter veert de index nu op naar de bovenkant van het korte termijn trendkanaal rond 420 of nog iets hoger. Of het zover komt is maar de vraag, omdat twijfels zijn gerezen omtrent de houdbaarheid van het herstelscenario.

Deze zorgen komen voort uit het onvermogen van de AEX en andere Europese indices om boven de koersbodems van januari en maart te breken. Oude koersbodems fungeren bij terugkeer als weerstand en dat is waar de Europese indices de laatste dagen haperen.

De onderliggende MACD-indicator wijst momenteel ook op een afnemend opwaarts momentum.

Droge voeten
Daar waar een negatieve kruising bij de AEX nog slechts een dreiging is, is deze bij de DAX 30 en CAC 40 al gerealiseerd. De komende dagen moeten uitwijzen of de AEX de voeten droog houdt binnen het korte termijn stijgende trendkanaal. Lukt dat niet, dan verhuist het herstelscenario van de koelkast naar de prullenbak.

Een nieuwe dalingsgolf naar het dieptepunt van dit jaar op 374 is dan een realistisch alternatief.

Mooi en precies
Ik kom even terug op die oude koersbodems in de Europese indices, die nu terugkeren als weerstand. Aan de grafiek van de Euronext 100 is goed te zien dat de dieptepunten van januari, maart (en juni 2006) nu een logische hindernis vormen in de weg omhoog. Zo mooi en zo precies zijn de andere plaatjes niet - inclusief de AEX.

Wel is er een gemeenschappelijke deler dat geen van de belangrijke - daar hoort de AEX niet bij - Europese indices in staat zijn geweest om zich structureel boven de oude koersbodems van januari/maart te vestigen.

F&F
In de categorie interessant; gisteren kelderden de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac met 26,79% en respectievelijk 22,06%. De markt gelooft er niet in dat beide giganten zelfstandig kunnen voortbestaan zonder een nieuwe noodgreep van de overheid. De instituten zijn ook te groot om om te vallen.

Ze garanderen samen bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekschuld. Dat is 5,3 biljoen dollar. Hoeveel? Het is twee keer de Britse economie! Of nationalisatie er van komt, laat ik aan beleggers. Zij prijzen met al hun (inside) kennis veel beter te toekomstverwachtingen van het bedrijf in, dan ik dat kan.

Daarom als toegift nog de daggrafieken van Fannie Mae en Freddie Mac inclusief de koersdaling van gisterenavond. Is de opmerking van gisteren te geloven van de Fannie-CEO dat de financiële positie van het bedrijf sterk blijft?


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.