Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Biotech is weer in trek

De eerste maand van het tweede halfjaar zit erop en op het eerste gezicht lijkt er niet heel veel veranderd. Het dashboard van beleggers toont nog altijd voornamelijk rode cijfers en minnetjes. Per saldo beweegt het achtbaankarretje waarin we zitten nog altijd neerwaarts.

Maar toch is er wel sprake van beweging in de markten. Er lijkt voorzichtig wat sectorrotatie op gang te zijn gekomen. Wat hard afgestraft is in de afgelopen maanden, wordt voorzichtig weer opgeraapt. En wat tegen de markt in omhoog bleef spuiten, wordt nu verkocht.

Het zijn gouden tijden voor Koning Midas. Want wie op het juiste moment het juiste spul koopt en verkoopt wordt in korte tijd stinkend rijk.

Helaas behoort het gros van de beleggers tot het voortploeterende voetvolk zonder golden touch dat overal net te laat in- en uitstapt. Het ijsschotsspringen van de ene sector naar de andere valt ook niet mee.

Roemloze aftocht
Ik herinner me het Sector Rotatie Fonds dat een jaar of zeven geleden gelanceerd werd en op basis van een grote cijferbrij en ingewikkelde modellen maandelijks de beste sectoren moest sorteren. De rendementen die het backtesten opleverden mochten er zijn, maar het fonds was geen lang leven beschoren. Binnen een jaar tijd volgde de roemloze aftocht.

De correctie in commodities lijkt ingezet, want grondstoffondsen prijken onderaan het rendementoverzicht van juli met verliezen die oplopen tot bijna 20%. Dat kan een gezonde correctie zijn waarbij even wat lucht uit de ballon wordt gelaten, het kan ook het einde van een bubbel zijn. Wie het weet mag het zeggen, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Goud dan? Goud wordt niet alleen traditiegetrouw (terecht of onterecht) gezien als een vluchthaven in slechte beurstijden, maar ook als een prachtige hedge tegen inflatie. We zitten middenin beide factoren en wat doet goud? Het vlaggenschip van deze industrie, Blackrock World Gold, staat sinds 1 januari gewoon 11% lager.

Biotech is back
Dat verlies werd bijna helemaal in juli geleden. Wat deze maand bovenaan prijkt in fondsenland zijn fondsen die zich richten op India en Turkije, twee markten die genadeloos zijn afgestraft en waar de daguitslagen de laatste weken steeds extremer worden. Is die hoge volatiliteit een bewijs dat hier een bodem gelegd wordt? Dat is maar zeer de vraag.

Voor de lange termijn (drie tot vijf jaar) zijn deze markten aantrekkelijk, maar de turbulentie houdt voorlopig nog wel even aan. Opvallende outperformer is biotechnologie. Fondsen in die sector stegen in juli een slordige 10%. Dat is goed nieuws voor een industrie die de afgelopen jaren in de vergetelheid dreigde te raken onder beleggers.



Tijdsperiode grafiek: 

Toch is één biozwaluw nog wat te magertjes om de zomer uit te roepen. In elk geval is het te vroeg om alle pijlen op deze sector te richten. De sector is bij uitstek volatiel en u zit in dit klimaat niet te wachten op nog meer beweging. Eén van de uitblinkers binnen de sector is Pictet Biotech dat dit jaar als een van de weinige fondsen van zijn soort in de plus staat>

Gevaarlijk spel
Maar ook over drie, vijf, zeven en tien jaar behoort het fonds tot de absolute top van de sector en heeft het de MSCI Healthcare Index ver achter zich gelaten. Een plukje Pictet Biotech kan zowel voor de korte als middellange termijn geen kwaad in een gespreide fondsenportefeuille, maar waakt u voor te ijverig roteren met de draaischijf van de sectoren.

In de onderstaande grafiek ziet u hoe deze sectorrotatie in beweging is gezet. IJsschotshoppen van grondstoffen naar biotechnologie (en daarna naar alternatieve energie, agricultuur of Tadzjikistan) lijkt leuk, maar houdt er rekening mee dat u vroeg of laat met een hele natte broek thuiskomt bij moeder de vrouw. Het blijft een gevaarlijk spelletje.

De vraag is hoe fundamenteel en hoe duurzaam deze opwaartse beweging van biotech is. Natuurlijk heeft het bod op Genentech door Roche de sector weer de nodige fantasie ingeblazen - maar voor een langdurige rally is méér dan fantasie alleen nodig. Hou daarom de halfjaarcijfers goed in de smiezen.

grafiek: SNS Fundcoach


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juli 2008 13:24
    de komende jaren zal biotech de pharma voor een groot deel gaan vervangen...de juiste biotechs eruit pikken blijft lastig, maar de beloning zal groot zijn.

    Bovendien is biotech wat minder conjunctuurgevoelig(niet ongevoelig, want geld aantrekken is/wordt moeilijker).

    CRXL acht is een groot kanshebber, puur vanwege stevige balans en vanwege wedje op meerdere paarden. Het productieplatform PerC6 bied hele grote mogelijkheden, maar ook Advac en STAR hebben grote potentie(garantie tot aan de deur, maar toch...).

    Galapagos is financieel minder sterk, op het randje denk ik zelf, maar als ze dat probleem managen, dan biedt ook dit bedrijf goede kans op hoog rendement.
    Ik verwacht met slechte beursdagen heftige bewegingen, CRXL lijkt wat meer safe dan Galapagos, waarbij de laatste grotere kans op overname kent.

    Over de grens ook vele kansen, maar het volgen en begrijpen van deze Nederlandse(resp.deels Belg.) bedrijven is eenvoudiger.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.