Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Belastingdienst krijgt het druk

Belastingdienst krijgt het druk

Eerder dit jaar schreef ik de column Belastingdienst weet het niet meer. Hierin kon u lezen dat Kamerlid Pieter Omtzigt mij had verteld dat de fiscus óók niet weet hoe het berekenen van de duur van de renteaftrek met daarbij de juiste hypotheekbedragen voor bepaalde huizenbezitters werkt. Het gaat dan over de berekening van de Wettelijke Regeling.

Belastingaangifte

Vanaf vandaag kan iedere Nederlander zijn belastingformulier weer invullen. De huizenbezitters die in 2013 een huis hebben gekocht, hebben een groot probleem. Het gaat dan over de groep huizenbezitters die samen een woning hebben gekocht en waarvan minimaal 1 eerder een koopwoning heeft gehad.

Deze groep moet namelijk beslissen of zij het Goedkeurend Besluit gaan toepassen. Voor het Goedkeurend Besluit kan uiterlijk vijf jaar na aankoop van de woning worden gekozen. Bij dit besluit gaat de helft van het eigen woningschuld verleden over naar de andere partner. Voor starters is dit een nadeel en voor doorstromers (als zij met een starter kopen) is dit een voordeel, zie het voorbeeld in mijn column van 4 januari

Zomaar even kiezen voor het Goedkeurend Besluit kan dus grote gevolgen hebben. Om een goede beslissing te kunnen nemen moet een huizenbezitter precies weten hoe zijn situatie is over de duur van de renteaftrek met daarbij de juiste hypotheekbedragen, dus de berekening van de Wettelijke Regeling.

Zelfs de fiscus weet het niet

Hoe is het mogelijk dat zelfs de fiscus het niet weet? Het probleem ligt bij het feit dat er meerdere berekeningen mogelijk zijn. Een hypotheekadviseur die goed op de hoogte is zal dus ook de twee berekeningen van de Wettelijke Regeling kunnen maken. Vorig jaar hebben de opleidingsinstituten cursussen gegeven over dit onderwerp.

Dit zou goed nieuws moeten zijn, daar (alle) hypotheekadviseurs dit onderwerp eigen hebben gemaakt, dus zijn huizenbezitters in goede handen. Maar niemand was op de hoogte dat de fiscus zelf niet wist dat er twee berekeningen mogelijk zijn. Ik adviseer dan ook alle huizenbezitters die in 2013 een huis heb gekocht en in deze doelgroep vallen om hun hypotheekadviseur te vragen om hun daadwerkelijke situatie in kaart te brengen.

Laat uw hypotheekadviseur bij stap 1 beginnen en dat is het berekenen van uw situatie bij de Wettelijke Regeling. Hierna zal de adviseur u de berekening laten zien van het Goedkeurend Besluit. Voor samenwonenden en mensen die getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden is de Draagplicht Overeenkomst berekening nog een mogelijkheid. Als u alle berekeningen heeft, moet u zelf een beslissing nemen. Zonder dit overzicht, kunt u helaas geen beslissing nemen.

Goed opletten

Het klinkt simpel, maar een hypotheekadviseur moet goed opletten. Het gaat namelijk niet alleen over het totale hypotheekbedrag, maar ook over de soorten hypotheken en de leningsdelen die worden afgesloten. Het is mogelijk om een hypotheek in bepaalde leningsdelen te splitsen. Als een hypotheekadviseur de verkeerde leningsdelen heeft genomen en ook afgesloten dan kan het Goedkeurend Besluit het probleem van een box 3 bedrag niet oplossen.

Niet iedereen zal het met mij eens zijn, maar ik ben van mening dat het Goedkeurend Besluit wordt toegepast om box 3 schulden volledig naar box 1 te brengen. Een huizenbezitter kan dus volledig genieten van zijn renteaftrek. Als er verkeerde leningsdelen worden gekozen is het tegenovergestelde echter waar.

In deze PDF ziet u een simpele situatie waarbij een starter en doorstromer (na 2013) een huis kopen. De hypotheekadviseur geeft op het eerste gezicht een goed advies om een annuïteitenhypotheek van 150.000 euro met een looptijd van 27 jaar en een annuïteitenhypotheek van 150.000 euro met een looptijd van 30 jaar af te sluiten.

In werkelijkheid blijkt dat als deze personen voor het Goedkeurend Besluit kiezen de helft van hun hypotheekbedrag (150.000 euro) in box 3 valt (zie bladzijde 5 van de bijlage PDF). Als de fiscus op de stoep staat bij deze huizenbezitter (omdat er een box 3 schuld is) dan zal deze huizenbezitter zeker even bij zijn hypotheekadviseur langs gaan om verhaal te halen waarom hij dit heeft geadviseerd.

De weg naar goede berekeningen

Het is dus een vereiste dat alle hypotheekadviseurs de berekeningen goed kunnen maken. Hierbij zijn zij afhankelijk van de opleidingsinstituten die over dit onderwerp cursussen geven. Ik heb na 4 januari diverse instanties en kenners in de markt aangeschreven met een aantal vragen.

Slechts één persoon heeft de moeite genomen om antwoord te geven op de vragen die ik had gesteld over deze materie. Ik had gehoopt dat iedereen in de branche een handje zou helpen om er voor te zorgen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.

Wel kreeg ik deze maand te horen van een opleidingsinstituut, dat ik door mijn berichten de opleidingsinstituten in diskrediet wil brengen. Dit laatste vind ik zeer vreemd. Ik sprak vorige week toevallig twee opleidingsinstituten en die waren juist zeer enthousiast over mijn berichten en dan vooral over mijn onderzoek. Ze wensten mij veel succes en een ik kreeg ook nog een dankwoord voor mijn inzet. Zo zie je maar weer dat er altijd verschil van mening is.

100% duidelijkheid

In ieder geval ga ik door tot dat er duidelijkheid is. Huizenbezitters hebben hier recht op. Ik weet echter uit ervaring dat dit een hele tijd kan duren. Wordt dus vervolgd, en iedereen succes met het invullen van de IB-aangifte.


Op 29 maart geeft Paul Muskens, onderzoekspartner van Jos Koets, een cursus voor hypotheekadviseurs over dit onderwerp. Jos Koets zelf is er die dag ook bij en hij heeft zeven praktijksituaties uitgewerkt, waar adviseurs mee te maken krijgen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2019 12:36
    Het lijkt er dus op dat de overheid met hun scala aan beperkende maatregelen en angst voor stemmen verliezen uiteindelijk zichzelf in de voet schiet... niemand begrijpt het meer en de meningen lopen uiteen.

    Dit wordt lachen volgend jaar... Kijken wat dit doet voor mijn prive situatie :)
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.