Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Tracker Tips: ETF’s hebben de toekomst

Tracker Tips: ETF’s hebben de toekomst

Volgens de Canadese Bank of Montreal gaat de wereldwijde ETF-industrie de komende 5 jaar verdubbelen naar een gigantische omvang van $10.000 miljard.

Ultimo vorig jaar waren er wereldwijd 6.483 ETF’s op de markt. De mondiale ETF-markt is eind vorig jaar gegroeid naar een totaal van $4.700 miljard aan vermogen, een stijging van 12% ten opzichte van 2017.

Verenigde Staten

De Amerikaanse markt domineert nog steeds op het gebied van ETF’s. Na de lancering van 163 nieuwe ETF’s vorig jaar, had de Amerikaanse ETF-markt een aanwas van $316 miljard. De grootste instroom kregen ETF’s in de S&P 500-index met een groei van $208 miljard. Vastrentende trackers hadden een toeloop van $75,29 miljard.

Europa

De Europese markt kreeg er 112 trackers bij. In totaal kwam er slechts $53 miljard aan nieuw vermogen bij. Europa lijkt harder te zijn getroffen in de strijd om het belegd vermogen, door geopolitieke onzekerheden op het continent.

Japan

De ETF-markt in Japan groeide vorig jaar met 12,5% met $306 miljard in assets. Volgens BMO heeft de centrale bank van Japan, de Bank of Japan (BoJ), inmiddels 69% van alle Japanse ETF’s in handen. Dit komt door het aanhoudende ruime monetaire beleid van de centrale bank, waarbij, naast obligaties, ook aandelentrackers worden opgekocht.

Belangrijke trends

Die extra groei met ergens vandaan komen. Hieronder volgen een aantal van de trends, die dat moet helpen verwezenlijken.

Het zogeheten asset allocation investing stijgt in populariteit. ETF-aanbieders introduceren meer trackers op het vlak van activatoewijzing. Deze sector wordt traditioneel aangeboden door de mutual funds industrie. Hierbij moet je denken aan een totaaloplossing in bijvoorbeeld een defensief, neutraal of offensief risicoprofiel.

Wereldwijde monetaire verkrapping en geopolitieke ontwikkelingen leiden tot een verhoogde beweeglijkheid in de markt. Hierdoor hebben beleggers de low-volatility ETF’s weer gevonden.

Diverse strategieën

Strategieën die echt verschillen van de brede markt, zijn in populariteit toegenomen nu de marktvolatiliteit is toegenomen. Net als beleggingsfondsen moeten actieve ETF's hun waarde bewijzen door het leveren van outperformance ten opzichte van passieve benchmarks.

Op het gebied van fixed income is er een trend naar kortlopende vastrentende ETF’s. Door de verwachting dat rentes verder gaan normaliseren tegenover huidige extreem lage niveau’s is dit een favoriete strategie.

De keuze op dit vlak is zeer divers, zeker als je kijkt naar flexibele obligatiefondsen. Naast het kortlopende aspect of de optie om het renterisico af te dekken is er een mogelijkheid om in te schrijven op nieuwe emissies in de primaire markt of staatsgegarandeerde leningen met een illiquiditeitspremie als toevoeging in de vastrentende portefeuille.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Mooijer

Auteur:

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.