Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Goedkope namaak, of weggegooid pensioengeld?

Goedkope namaak, of weggegooid pensioengeld?

Grote pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun vermogen in alternatieve beleggingen als hedge funds (HF), private equity (PE) en grondstoffen. Onbereikbaar voor de kleine man, of toch niet? En moet de particuliere belegger dit überhaupt wel willen?

Deze beleggingen kunnen namelijk nagebootst worden met liquide instrumenten, tegen veel lagere kosten en een beter netto rendement. Ik blijf achter met de vraag waarom pensioenfondsen kiezen voor dure, illiquide en intransparante beleggingen als het ook anders kan. Beleggen in alternatieven

Grote pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun vermogen in alternatieve beleggingen als hedge funds (HF), private equity (PE) en grondstoffen.

Het ABP noemt als redenen om in alternatieve beleggingen te investeren:

"In private equity wordt belegd voor het hoge nettorendement dat ABP na aftrek van alle kosten met deze beleggingscategorie behaalt. De beleggingscategorie hedgefondsen biedt stabiele rendementen en een verlaging van het risico van de beleggingsportefeuille."

PFZW stelt:

"Beleggingen in grondstoffen hebben een speciale rol in de portefeuille. In ‘normale tijden’ is het rendement gemiddeld laag en bovendien zeer wisselvallig. De meerwaarde van beleggingen in grondstoffen zit juist in het veelal positieve rendement tijdens perioden van stress en geopolitieke spanningen. In deze perioden leveren zakelijke waarden juist vaak een verlies."

Onbereikbaar, of toch niet?

Voor particuliere beleggers is het middels indexfondsen (ETF’s) ook eenvoudig om in grondstoffen te beleggen. Dit is overigens ook de categorie die de meest teleurstellende resultaten heeft laten zien de afgelopen tien jaar.

Maar de andere alternatieve beleggingen – hedge funds en private equity – zijn (helaas) niet beschikbaar voor de modale belegger. Voor een fatsoenlijke portefeuille heeft u snel tientallen miljoenen nodig.

Is het voor particuliere beleggers mogelijk om ook te profiteren van de veronderstelde voordelen van de alternatieve beleggingen? Een manier om dit te bereiken is door het nabootsen van de onderliggende rendementsbronnen door middel van (een combinatie van) goedkope liquide beursgenoteerde indexfondsen, of etf's. 

Ik kijk per alternatieve belegging naar de beste manier om deze na te bootsen. 

Private equity

Om de rendementen van private equity na te bootsen is een voor de hand liggend startpunt om te kijken naar wat voor soort beleggingen zij eigenlijk doen. PE koopt veelal ondergewaardeerde kleinere ondernemingen op, met gebruikmaking van (veel) schulden. Deze bedrijven worden gezonder gemaakt, opgepoetst en daarna weer verkocht. Een relatief groot deel van beleggingen wordt gedaan in de VS.

De vraag is of de PE herstructureringen werkelijk toegevoegde waarde hebben en of niet beursgenoteerde private aandelen een hoger rendement bieden. Of kunnen deze resultaten ook nagebootst worden met een belegging in publieke aandelen?

Diverse onderzoeken wijzen er inmiddels op dat de resultaten van private equity ook prima nagebootst kunnen worden met publieke aandelen. Een voor de hand liggende keuze lijkt een belegging in small cap waarde-aandelen (relatief goedkope aandelen van kleinere bedrijven).

Het grote verschil met PE fondsen is dat wij geen gebruik kunnen maken van fiscaal aantrekkelijke schuldconstructies en dat de aandelen dagelijks gewaardeerd worden op een liquide markt in plaats van periodiek getaxeerd worden. Op het eerste gezicht lijken de rendementen van PE stabieler te zijn dan van de goedkope namaak.

Maar schijn bedriegt hier. De waarde van PE wordt kunstmatig stabiel gehouden door de periodieke taxaties. Als hiervoor gecorrigeerd wordt blijkt het risico hetzelfde te zijn. Niet vreemd natuurlijk, aangezien er dezelfde soort beleggingen in zitten.


eurdol

60% Small Cap Value VS VBR Vanguard Small Cap Value ETF
40% Small Cap Value Europa DFE WisdomTree Europe SmalCap Dividend Fund

Tabel 1. Namaak Private Equity

Hedge funds

Hetzelfde kan ik ook doen voor beleggingen in hedge funds. Er zijn heel veel soorten hedge funds die allemaal een specifieke eigen strategie hebben. Dat is onmogelijk na te bootsen. Gelukkig blijkt dat een gespreide portefeuille van hedge funds wel degelijk een duidelijk profiel heeft.

Uit onderzoek van Hsieh (2006) blijkt dat de rendementen van hedge funds als groep samenhangen met vier risicofactoren: aandelenrisico, small cap value risico, kredietrisico en renterisico. Daarnaast zijn hedge funds relatief actief in emerging markets. Hier kunnen we ook weer liquide indexfondsen voor selecteren om die exposure na te bootsen.


eurdol

6,25% Aandelen VS VTI Vanguard Total Stock Market ETF
6,25% Aandelen Europa EXSA iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF
6,25% Aandelen SCV VS VBR Vanguard Small Cap Value ETF
6,25% Aandelen SCV Europa DFE WisdomTree Europe SmalCap Dividend Fund
12,5% High Yield VS HYG iShares iBoxx $ High Yield Corp Bond ETF
12,5% High Yield Europa IHYG iShares € High Yield Corp Bond UCITS ETF
12,5% Emerging Markets Obligaties EMB iShares JPM $ Emerging Markets Bond ETF
12,5% Emerging Markets Aandelen EEM iShares MSCI Emerging Markets ETF
12,5% Staatsobligaties VS IEF iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF
12,5% Staatsobligaties Europa EXHD eb.rexx® Govt Germany 5.5-10.5yr UCITS ETF

Tabel 2. Namaak Hedge funds

We zullen straks zien of de dure actief beheerde hedge funds daadwerkelijk waarde toevoegen, alfa in hun marketingtaal. Of levert een mix van bovenstaande marktexposures eenzelfde resultaat op?

Rendementen private equity en hedge funds

Voor het bepalen van de rendementen van alternatieve beleggingen kijk ik naar de gerapporteerde rendementen van de twee grootste pensioenfondsen ABP en PFZW. Beide fondsen belegden over de gehele periode in PE en ik neem voor elk jaar het gemiddelde van de fondsen.

Het bepalen van het rendement van HF is wat lastiger. PFZW is later begonnen met deze beleggingen en is er in 2014 ook weer mee gestopt. Voor de beschikbare jaren neem ik het gemiddelde en de overige jaren kijk ik naar het rendement van het ABP alleen.

Schommelingen in valuta kunnen een grote invloed hebben op het beleggingsresultaat. Als het gaat om relatief stabiele beleggingen zal dit valutaresultaat vaak overheersen en dus een vertekend beeld geven. Ik ga dus kijken naar de beleggingsresultaten, gecorrigeerd voor valuta invloeden. Voor de namaak portefeuilles worden alle dollarbeleggingen afgedekt.

In tegenstelling tot het PFZW rapport het ABP de rendementen van beleggingen exclusief de bijbehorende valutafdekking. Valutabewegingen verstoren dus het rendementsbeeld van de gerapporteerde cijfers. Op vragen van mijn kant over hoeveel van de PE en HF beleggingen wordt afgedekt wilde het ABP (uit concurrentieoverwegingen) niet antwoorden.

Uit het jaarverslag kan ik opmaken dat bijna alle HF beleggingen in dollars luiden en worden afgedekt. Voor de PE portefeuille ben ik maar uitgegaan van een zelfde verdeling als het PFZW.

Het proeven van de pudding

In hoeverre benaderen de rendementen van de namaak portefeuilles nu die van de echte alternatieve beleggingen? Dit bekijk ik voor de periode voor, rondom en na de kredietcrisis. In onderstaande tabel staan de rendementen per periode.

Periode 2002-2007 2008-2009 2010-2017 2002-2017 Per jaar
Private Equity +107% -17% +220% +449% +11,2%
Hedge Funds +44% +3 % +42% +162% +6,2%
Alternatives (PE + HF) +93% - 7% +116% +286% +8,8%
Namaak PE +93% -12% +177% +380% +10,3%
Namaak HF +92% +9% +76% +286% +8,5%
Namaak Alternatives +97% -1% +123% +333% +9,6%

Tabel 3: rendementen voor, tijdens en na de kredietcrisis (2002-2017)

Tabel 3. Rendementen voor, tijdens en na de kredietcrisis (2002-2017) Door het gebruik van (fiscaal aantrekkelijke) leverage binnen PE kan een goedkope namaakbelegging het rendement niet bijhouden, maar wel met een iets betere prestatie tijdens 2008/2009. Beleggers kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen om in de namaakbelegging ook leverage toe te passen, of de allocatie aan namaak PE te verhogen in de totale portefeuille.

Periode 2002-2007 2008-2009 2010-2017 2002-2017 Per jaar
Private Equity +107% -17% +220% +449% +11,2%
Namaak PE x 115% leverage +109% -18% +214% +436% +11,1%

Tabel 4. Namaak PE met 115% leverage

De performance van namaak hedge funds is over alle drie de periodes beter dan van de echte hedge funds. En hetzelfde gaat op voor een belegging in alternatives als geheel.

Bruto en netto

Bovenstaande analyse gaat uit van de netto rendementen voor de eindbelegger. Als we kijken naar de bruto rendementen voor aftrek van de hoge (performance)fees ontstaat een ander beeld.

Belegging Netto Kosten Bruto Namaak
Hedge funds 3,6% 3,1% 6,7% 5,7%
Private Equity 16,4% 5,0% 21,4% 16,2%

Tabel 5: bruto en netto rendementen afgelopen 5 jaar

Het lijkt erop dat met name PE fondsen wel degelijk een hoger bruto rendement behalen. Deels te verklaren door het gebruik van - fiscaal aftrekbare en langlopende - financiering met vreemd vermogen.

Gemiddeld wordt zo’n 50% van alle PE aankopen gefinancierd met schulden. Een niveau van leverage wat je als particuliere belegger niet kunt nabootsen. Maar het lijkt aannemelijk dat ook extra winsten behaald worden doordat private aandelen goedkoper aangekocht kunnen worden. En later eventueel tegen een hogere prijs op de beurs geïntroduceerd.

Het voordeel verdwijnt echter grotendeels in de zakken van de fondsbeheerders. Het ABP was de afgelopen 5 jaar gemiddeld zo’n 5% per jaar kwijt aan fees. Zo profiteren niet de eindbeleggers, maar alleen de beheerders.

De situatie bij hedge funds is nog ongunstiger. Bruto verslaan ze de namaak belegging wel, maar de performance fees zijn zo hoog dat er netto een stuk minder overblijft. Precies de reden die zowel het PFZW alsook Calpers noemden bij hun besluit om te stoppen met beleggen in hedge funds; te hoge kosten en teleurstellende resultaten.

Conclusie

Het blijkt dus heel goed mogelijk voor (particuliere) beleggers om op een relatief eenvoudige manier te profiteren van de genoemde voordelen van alternatieve beleggingen als private equity en hedge funds.

Een goed verstaander denkt nu misschien: “waarom beleggen pensioenfondsen eigenlijk in ondoorzichtige, illiquide en dure beleggingsinstrumenten als het ook liquide, transparant en goedkoop kan?”

Een goeie vraag. Ik zou het ook niet weten. Misschien moeten we die wel aan pensioenfondsen zelf stellen?


Disclaimer: Recente wetgeving

De dit jaar ingevoerde PRIIPS wetgeving maakt het Europese beleggers overigens nog lastig om te profiteren van bovenstaande strategie. Goedkope, transparante indexfondsen met een notering in de VS zijn voortaan niet meer door Europese beleggers aan te kopen. Gelukkig worden er wel - iets duurdere - Europese UCITS varianten aangeboden.

Ik snap dat er voor ingewikkelde complexe producten een bijsluiter nodig kan zijn. Maar dat je als belegger geen simpel transparant indexfonds mag kopen, maar wel opties en futures gebaseerd op dezelfde index (en zelfs opties op het verboden indexfonds), lijkt me een gevalletje doel voorbijgeschoten.

In bovenstaand artikel zijn de rendementen gebruikt van Amerikaanse ETF’s omdat deze al lange tijd bestaan en veelal goedkoper zijn dan Europese UCITS varianten. Helaas is het voor particuliere beleggers niet meer mogelijk deze aan te kopen en zal uitgeweken moeten worden naar indexfondsen met een Europese notering en documentatie.


Ben Leppers is handelaar voor eigen rekening in aandelen en obligaties en heeft als specialisme obligaties. Leppers is long wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ben Leppers

Auteur:

Ben Leppers was ooit handelaar in bedrijfsobligaties voor ABN Amro, had kortstondig een eigen beleggingsfonds en handelt sinds 2003 voor eigen rekening en risico. Hij handelt op kwantitatieve basis in Europese en Amerikaanse midcaps, en voor de langere termijn in diverse wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. ...

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Fritski 22 juni 2018 14:39
    Eindelijk eens een man met verstand. Dit is een mooie exercitie die men gezien het hoge gehalte aan " quants" bij pensioenfondsen ook zelf had kunnen maken. Daar doen ze eigenlijk de hele dag niets anders dan dit soort risico/rendements berekeningen te maken. HF en PE zijn ongeschikt muv een paar uitzonderingen en waarvan de selectie van de winnaars vrijwel onmogelijk is.
  2. gva380 22 juni 2018 14:58
    Een leerzaam stukje maar inderdaad voor de gemiddelde privé belegger nauwelijks te doen. Ben het zeker met Ben eens dat ook ik tenzeerste twijfel of pensioenfondsen zoveel geld moeten uitbesteden aan hedgefunds en dergelijke. Gezien de dekkingsgraden van zowel het ABP als PFZW lijkt mij dat deze fondsen is goed moeten nadenken over hun gevoerde beleid van de afgelopen jaren.
    Succes Ben met je interessante stukjes die ik graag lees, je oud collega Friso.
  3. SB-FA 22 juni 2018 15:17
    Mooi stuk, zeer informatief en eigenlijk iets wat voor vele participanten al jarenlang duidelijk is. Ik vraag mij regelmatig af waarom ik niet voor eigen pensioen mag beleggen. We komen om in sociale vangnetten en restricties als particulier, daar waar de wil van mensen om zelf te beleggen in bepaalde producten en bepaalde kennis niet langer gefaciliteerd wordt of nodig is door regels. ETF's kunnen inderdaad gemakkelijk het pensioenfonds haar rendement nabootsen. De mate van het behalen van "alpha" is vermoedelijk ook ver te zoeken. Men speelt met particulier geld in de zoektocht naar het optimale factor investing en behalen van alpha door dergelijke samenstellingen zoals hierboven maar met 1 belangrijke belemmerende conditie. 60% moet in staatsobligaties. Ofwel, als particulier kun je haast beter zelf in ETF's beleggen, zo kun je, je eigen verhouding stocks and bonds erop nahouden tegen veruit lagere expense ratios dan dat een pensioenfonds met haar eigen overhead ooit zal kunnen. Dit staat nog los van haar expense ratios zoals blijkens het artikel (pijnlijk) duidelijk wordt.

    Vanaf 1 augustus krijgen wij allen weer met nieuwe Europese marge regels te maken voor (met name) riskantere beleggingscategorien. Particulieren mogen op nog maar weinig manieren leveragen, want "we snappen er niks van". Ook al heeft menig persoon waarschijnlijk een beter gerichte opleiding dan wel ervaring dan degenen die dit soort wetten en regels verzinnen. Het in standen houden van een systeem? Of alle vormen van variabiliteit (lees "inzicht/emotie") schrappen en overgaan op een marktsysteem dat alleen nog algo gestuurd wordt?
  4. Nuchtertransparant 22 juni 2018 16:48
    Is zit in iShares Listed Private Equity Ucits ETF IE00B1TXHL60. Tracker die de listed PE bedrijven onderliggend volgt. Feitelijk indirecte belegging in PE. 5 jaarsrendement 11,64% en dividendrendement (uitkering per halfjaar) een mooie 4,4% tot 5%. Nog makkelijker.....
  5. forum rang 6 Bart Meerdink 22 juni 2018 20:14
    Lees p.11-13 van Buffett's Shareholder Letter: www.berkshirehathaway.com/letters/201...

    Hij won overtuigend de weddenschap van de S&P 500 index vs. de selectie hedgefunds die zijn tegenpartij had uitgekozen. "The result: Girls Inc. of Omaha found itself receiving $2,222,279 last month". Da's niet niks, het ging wel ergens over die weddenschap.

    Dit hele artikel wijst mensen m.i. totaal de verkeerde kant uit. Hedgefunds doen weinig meer dan de winst afromen (op z'n best).

    En dan ook nog hier suggereren om te gaan beleggen met geleend geld (leverage). Brrrr.
  6. forum rang 5 jonas 22 juni 2018 22:57

    Ben het is een goed stuk en zet aan tot verder nadenken. Toch mijn bedenkingen. Private equity kan namelijk meer dingen dan zo een APB zelf zich minder kan permitteren. Extra kapitaal versieren, shorten, managementbemoeienis, boze brieven sturen etc etc.

    Gewoon de macht van veel inzetbaar kapitaal speelt tegenwoordig meer dan ooit. Neem veel Small Capps zoals Accel, Stern, Beter Bed. Met meer kapitaal erachter zouden ze de strategie kunnen toepassen van eerst verlies nemen en concurrenten wegvagen, overnemen kunnen toepassen. In feite iets dat zo een Amazon ook doet.

    Met private equity kan zoiets wel, maar het is maar de vraag of zo een ABP zoiets kan en mag doen.

    Groet, Jonas

    PS Het is ook een misverstand Buffet als soort na te apen belegger te zien. Meneer sprong tijdens de bankencrisis in Amerikaanse banken, maar claimde wel prioriteitsposities. Hij noemde opties tijdbommen, maar zat op een gegeven moment wel miljarden short.
  7. forum rang 6 Bart Meerdink 23 juni 2018 00:38
    quote:

    jonas schreef op 22 juni 2018 22:57:

    PS Het is ook een misverstand Buffet als soort na te apen belegger te zien. Meneer sprong tijdens de bankencrisis in Amerikaanse banken, maar claimde wel prioriteitsposities. Hij noemde opties tijdbommen, maar zat op een gegeven moment wel miljarden short.
    Buffett is juist zo bekend omdat hij steeds helder en overtuigend (en zeer onderhoudend) beargumenteert wat hij vindt. Zo ook bij die gewonnen weddenschap, lees mijn link maar na. Geen enkele sprake van na-apen.

    Dat hij gebruik maakt van de financiële kracht van Berkshire Hathaway (en zijn faam) om profijtelijke deals te sluiten kan niemand hem verwijten. Hij benadrukt steeds dat wat BH kan en wat kleine beleggers kunnen twee heel verschillende dingen zijn (meestal in het nadeel van BH). Alleen miljarden deals halen nog echt iets uit voor een zo groot conglomeraat als BH.

    Die grote index-put over 15 of 20 jaar die Buffett een keer schreef (dat is juist géén short-positie!) was een berekende gok van hem, hij meende dat over zo'n lange periode zijn 'judgement' superieur was aan de wiskundige optie-formules (en gelijk had hij). Zie: www.forbes.com/sites/baldwin/2012/07/...
  8. forum rang 6 marique 23 juni 2018 10:54
    "Grote pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun vermogen in alternatieve beleggingen als hedge funds (HF), private equity (PE) en grondstoffen."

    "Een groot deel" vind ik een te vage aanduiding.
    Volgens ABP jaarverslag '17:
    PE 4,1% van het totaal belegd vermogen.
    Basimaterialen 2,6% van totaal belegd vermogen.

    Van HF kan ik geen aparte vermelding vinden. Maar stel dat het gewicht gelijk is aan PE, dan nog vind ik de kwalificatie 'groot deel' overdreven.

    En ik snap ook niet waarom grondstoffen als alternatieve belegging moet worden gezien.

    Verder alle waardering voor dit artikel.

  9. [verwijderd] 23 juni 2018 11:37
    Dat had wat zorgvuldiger geformuleerd kunnen worden inderdaad.

    Beter is: een aanzienlijk en groeiend deel.

    Er bestaat geen eenduidige definitie van alternatieve beleggingen maar je kunt zeggen dat alle niet tradionele beleggingen in aandelen en obligaties eronder kunnen vallen. Naast private equity en hedgefondsen worden ook grondstoffen beleggingen, infrastructuur en veelal ook (privaat) vastgoed ertoe gerekend.

    Dan zit je bij ABP/PFZW al snel op 20/25% van de beleggingen. Meer bijvoorbeeld dan de 15/20% die in staatsobligaties wordt belegd.

    PS:

    Het ABP verstaat op p.29 van het jaarverslag onder alternatieve beleggingen: private equity, grondstoffen, opportunity fund, infrastructuur, hedgefondsen.

    Maar op p.38 staat vastgoed ineens ook onder alternatieve beleggingen.
  10. [verwijderd] 23 juni 2018 13:13
    Ach pensioenfondsen zitten momenteel in het verkeerde, zouden short versies ervan bestaan loopt geen enkel pensioenfonds tegen faillissement aan, maarja short is uit den boze… Kortom, regelgeving verwoest pensioenfondsen, en daarmee gelijk pensioengeld…

    Op de schop zou het toch al gaan, dat wordt op natuurlijke manier geregeld!..
  11. forum rang 7 ffff 24 juni 2018 16:56
    Maar de andere alternatieve beleggingen – hedge funds en private equity – zijn (helaas) niet beschikbaar voor de modale belegger...…

    In deze reactie beperk ik mij even tot de private equity. Je kunt mijns inziens wel degelijk, en zelfs stevig in privat equity investeren als je een grondige analyse maakt van de best veel voorkomende beursgenoteerde holdings die een stevige private equity portefeuille hebben.

    Als je jarenlang hun jaarverslagen verzamelt krijg je een goed inzicht waar zij nu precies in private equity investeren en kun je de rest van de portefeuille erbij nemen om zo tegelijkertijd van een goed gespreide portefeuille te profiteren en van de private equity in hun portefeuille.

    Ik noem er enkele:
    Ackermans en Van Haaren waarvan PE 8,5 % van intrinsieke waarde
    Brederode, waarvan 45 procent van hun intrinsieke waarde PE is ( !!!!)
    GBL, rond 10 procent PE
    GIMV, 77 procent is PE . ( !!!!!)

    SOFINA : 50,3 procent van het aandeel is PE
    KBC, enkele procenten.

    Het is dus ZEKER NIET ZO, dat de gewone aandeelhouder niet in PE kan investeren.

    INTEGENDEEL, er is keuze genoeg, alleen vraagt het een jarenlange opvolging van de beheerders van dit soort holdings en wat zij ervan terecht brengen.

    SOFINA is van de familie Boël en iedereen kan meedoen. Was 20 jaar geleden een ingeslapen fonds maar laatste jaren zit ze voor heel groot gedeelte in PE die geïnvesteerd hebben in bijv. soort Amazon van India. Bleek gouden greep.

    GBL is voortdurend bezig participaties op te nemen en weer weg te doen in private equity. Wie die fondsen volgt krijgt een beeld of je geld naar Zonnepaneelparken, naar forellenkwekerijen, naar transportbedrijven of naar..... gigantische windmolenparken in de Noordzee gaan.

    Alvorens deze reactie te typen ben ik toch even door mijn dikke PE- ordners gegaan. je kunt in honderden sectoren van bedrijven wat investeren al moet je natuurlijk wanneer je een aandeel kiest ook genoegen nemen met de andere keuzes van de beheerders. Maar als je dit soort holdings jarenlang volgt leer je het kaf van het koren te scheiden.

    Niet alleen in België zijn aandelen met zeer hoog PE gehalte. Die bestaan ook in andere landen. In de KK brachten we de Italiaanse holdings ter sprake met ook weer wisselend percentage PE.

    Tenslotte: PE is NATUURLIJK bijna een must voor pensioenfondsen en voor grote vermogensbeheerders om het hen toevertrouwde vermogen GEDIVERSIFIEERD te beheren. Zou je niet aan PE meedoen dan laat je enorme beleggignsgebieden volkomen links liggen. Juist gebieden waar vaak veel gaande is als bio-energie, robotica, windmolenparken op zee, maar ook zaken als Quick, de fastfoodketen, IJsboerke, de ijcoporducent, fitnessketens , Pizza Hut, Avia Partner etc. etc. In mijn ordner kan ik wel 200 bedrijven vinden.

    Samengevat: Ook voor kleine belegger goed bereikbaar als hij zijn huiswerk doet en nagaat waarin zo'n holding investeert en volkomen logisch dat pensioenfondsen deze investeringstak ook voor pakweg 12 procent van hun investeringen toepassen. Het zou juist van onkunde getuigen als zij er NIET aan meededen.

    Over Hedgefunds valt ook veel te zeggen, maar voorlopig laat ik het hier bij.

    Peter

  12. [verwijderd] 24 juni 2018 17:54
    Een mooie toevoeging Peter. Als ik over de periode 2002-2017 kijk naar Belgische holdings met private aandelenbelangen (GBL, SOF, ACKB, BREB, COMB, FLOB) zie ik gemiddeld zo'n 9,5% rendement per jaar. Komt dichtbij mijn namaak oplossing.

    In Nederland hebben we natuurlijk ook Hal Trust. Die scoort zelfs bijna 20% per jaar.

    De vraag blijft wel staan waarom je als pensioenfonds in dure PE fondsen belegd (en 5% beheerskosten per jaar betaald) als je ook (bijna) gratis kunt meeprofiteren van PE via deze holding aandelen.
  13. forum rang 7 handyman6 25 juni 2018 11:47
    HAL is anders wel in 1 jaar van €184 naar €145 gezakt,dat is -23% en de schaal is glijdend; reden voor mij ,niet intestappen.
    Omdat $ etf’s niet koopbaar zijn ,heb ik ROBO als fonds gekocht,GAMR als aandeelBYD, maar voor HMMJ nog geen alternatief gevonden ,helaas. Wat een onzin $etf te verbieden!
    GrH6
  14. forum rang 6 Bart Meerdink 25 juni 2018 15:33
    Ik heb het al gehad over Hedgefunds.

    Nu over Private Equity. Is het ethisch verantwoord om te investeren in een beleggingscategorie die *bestaat* van het vermijden van belasting (door direct maximaal de cash eruit te halen en dus om te zetten naar schuld op hoge rente) en een heel scala van andere trucs om bedrijven met minimaal eigen geld te kopen, vervolgens leeg te zuigen en daarna voor de hoofdprijs te dumpen op nietsvermoedende kopers die niet meer kunnen doorzien wat er allemaal gebeurd is en die een paar jaar later met de gebakken peren zitten met hoog risico op faillissement. Ten koste van alle andere stockholders, zoals werknemers, leveranciers, klanten, franchisehouders, schuldeisers, verhuurders enz.

    Een aardig praktijkvoorbeeld: foragerfunds.com/news/dick-smith-is-t...

    Ik weet dat dit stuk probeert PE en HF te emuleren via normale beursgenoteerde instrumenten (deels met geleend geld), maar ik zou zeggen, begin eens met de vraag wat de toegevoegde waarde van al dit gedoe is boven simpele indexfondsen met zeer lage kosten (al of niet inclusief het hedgen van EUR-USD die anders het rendement op de kortere termijn domineert).
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.