Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Problematisch

Als ik de huidige technische ontwikkeling van de AEX in een vacuüm (andere indices bestaan er niet) bekijk, is het koersverloop van gisteren pas de eerste indicatie dat het herstel sinds medio november wellicht gevaar kan komen.

De trendlijn onder de bodems werd gebroken, waarmee het ritme van het herstel sneuvelde. Van een lagere top of bodem is nog geen sprake. De index is echter een van de weinige die nog niet deze ontwikkelingen heeft doorgemaakt:

  • Doorbraak trendlijn onder het herstel, dit duidt op een breuk in het ritme.
  • Lagere bodem ten opzichte van het low begin december
  • Negatieve kruising van de MACD
  • Hierbij kan ik ook nog aanvoeren dat zowel de Duitse DAX 30, de Spaanse Ibex 35 en de Franse CAC 40 de oude topniveaus van oktober dan wel hebben benaderd, maar nog niet hebben doorbroken.

    'Probleem
    Dit alles wijst erop dat ik de kans dat de AEX vrolijk herstelt en haar opwaartse weg vervolgt niet al te hoog meer inschat. Als dit zich ook daadwerkelijk voordoet, hebben we toch een probleem: een lagere top in de weekgrafiek Dit is overigens geen unieke situatie. In de Bel 20, de CAC 40 en de Zwitserse SMI was de oktobertop al een lagere.

    De overgang naar een dalende trend in de weekgrafiek wordt dan langzaam ingezet. Er ligt uiteraard nog een forse steunzone rond 470-480 punten die doorbroken moet worden voordat dit een feit is, maar de neerwaartse koersdruk is dan onmiskenbaar.


    René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


    René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

    De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

    Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: René van Mourik

    René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

    Meer over René van Mourik

    Recente artikelen van René van Mourik

    1. Tijdelijke verstoring
    2. Huizenmarktbodem begin 2013?
    3. Tegennatuurlijk beleggen

    Gerelateerd

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.