Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Archer-Daniels Midland: Loze beloftes

Archer-Daniels Midland: Loze beloftes

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


Beleggers waren bij Archer Daniels Midland (ADM) beloofd dat zij in 2017 de vruchten zouden plukken van de reorganisatie, verkoop van activa en investeringen in de toekomst. Maar het is eerder een overgangsjaar geworden bij 's werelds grootste beursgenoteerde verdeler en verwerker van landbouwgewassen.

Het in 1902 opgerichte ADM begon als een verwerker van lijnzaad en heeft een beursnotering sinds 1924. ADM koopt landbouwgewassen en zaden om ze op te slaan, te distribueren en zelf te verwerken tot afgewerkte producten zoals zoetstoffen, alcohol, brandstoffen, bakkerijproducten en frituurolie.

De kleinere divisie Wild Flavors & Specialty Ingredients focust op proteïnen en speciale ingrediënten voor o.a. sportdranken. Het werd in 2014 versterkt met de overname van het Duitse Wild GMBH, dat sterk is in smaakoplossingen voor voedingsbedrijven.

 

boskalis

Afbeelding: de vier divisies van ADM. 


Omzet en winst

Van de $62 miljard aan omzet wordt het merendeel behaald via de verwerking van mais (43%). Die tak is echter niet zo winstgevend als zou moeten. 

boskalis


De aandeelhouder wordt sinds enkele jaren verwend: 60 à 70% van de cashflow gaat naar overnames of de aandeelhouder. Het dividendrendement is op basis van het voor 2017 voorgestelde dividend ruim 3%.  

boskalis


De balans blijft met een ratio nettoschuld/beitda van 1,9 vrij gezond. Troef is het belang in de Aziatische beursgenoteerde landbouwgroep Wilmar (vooral palmolie). Dat belang werd verhoogd tot 24,9% (waarde $3,7 miljard of $6,50 per aandeel).  

boskalis


Wilmar staat genoteerd aan de beurs van Singapore en heeft momenteel een marktkapitalisatie van $15 miljard. ADM heeft door de jaren heen het belang in Wilmar systematisch uitgebreid.

In 2015 zelfs via een relletje op de beurs, ADM kocht toen in één dag (20 october) ruim 20% van de beurshandel op. Inmiddels bezit ADM 24,9% van Wilmar, in augustus dit jaar kocht het nog 0,6% bij van één van de oprichters.  

Resultaten Q3: minder handel 

Het wereldwijde overaanbod van graan, soya en maïs na drie jaar van goede oogsten zorgt voor zwakke cijfers bij de handelsafdeling. Daar ligt de sleutel tot succes bij de bezettingsgraad van de exportterminals, die momenteel onder druk staat omdat er wereldwijd weinig vraag is naar Amerikaanse gewassen. 

De tradingafdeling krijgt bovendien steeds meer concurrentie van de (coöperatieve) boeren die zelf steeds meer ervaring opdoen in het hedgen (indekken) en verkopen online. Niettemin wordt dit meestal gecompenseerd door sterke resultaten in de verwerkingstak.

In de verwerking van maïs tot zoetstof of ethanol en dierenvoeding presteerde ADM tot nu toe erg sterk. In 2018 dreigt er in bio-ethanol, waar ADM 26% van de Amerikaanse capaciteit in handen heeft, een overaanbod omdat de regering Trump die mengquota (in gewone benzine) onveranderd liet.

Hier zet ADM in op export, want tegen 2020 kunnen China, Mexico en India uitgroeien tot belangrijke afnemers. Echt fout liep het de afgelopen kwartalen bij de verwerking van oliezaden, waar door Argentijnse import in de VS de marktomstandigheden erg moeilijk zijn én blijven. 

Bij de groei-activiteiten zijn er wel  veel opstartkosten van nieuwe fabrieken (specialiteiten, ingrediënten) die pas in 2018 zullen bijdragen aan het bedrijfsresultaat.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.