Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ondertussen in Spanje II

Ondertussen in Spanje II

Het blijft onrustig in Spanje en daarbij doelen we uiteraard op het gedoe rond de weerspannige regio Catalonië. Een adempauze in aanloop naar hernieuwde onrust, of weten beide zijden zich te beheersen?

Het referendum, wat volgens premier Rajoy van Spanje niet heeft plaatsgevonden, is achter de rug. De uitslag was duidelijk. Degenen die de Spaanse overheid en in het verlengde de Guardia Civil durfde te trotseren, sprak zich in overweldigende meerderheid uit vóór onafhankelijkheid van Catalonië. 

Klein probleempje: de opkomst lag op slechts 43%. Nu valt hier en daar te lezen dat de tegenstanders van zelfstandigheid van Catalonië massaal zijn thuisgebleven en dat dus de meerderheid tegen is. Een dergelijk simplistische wijze van redeneren verdient niet eens een weerwoord.

En nu?

Wat wel interessant is, hoe nu verder? De Catalaanse leider in het machtsspel, Puigdemont, neemt een wat duale houding aan. Enerzijds stelt hij “het mandaat te hebben om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen.” Tegelijk durft hij een dergelijke stap (nog) niet aan gezien zijn oproep tot “dialoog en internationale bemiddeling.”

 

Ook zijn directe tegenstander Rajoy aarzelt. Er bestaat een mogelijkheid om artikel 155 in het leven te roepen. De facto komt dat neer op een opheffing van de autonomie zoals Catalonië die nu kent.

 

Dat zou een hernieuwde ronde van escalatie triggeren en daar lijkt niemand op te zitten te wachten. De Europese Commissie heeft overigens na enig aarzelen kleur bekend en de kant van Rajoy gekozen.

Escalatie of niet, de Spaanse overheid heeft besloten tóch een eerste stap te zetten richting het activeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Er is een brief verstuurd richting Catalonië waar geen woord Spaans bij zit. Catalonië moet uitleggen of het nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen:

 

Het moet gezegd, Rajoy deinst beslist niet terug voor harde acties. Dat is wel gebleken. Burgers die hun democratische recht wilden uitoefenen, kregen rubberen kogels als antwoord. Volkomen onnodig, de stelling dat een en ander tegen de grondwet indruist en dat daarmee ongeldig is, had volstaan.

Politiek raakt beleggers

Dat alles is politiek, wat kunnen beleggers hier mee? An sich niet zo gek veel. Het is echter wel iets om in de gaten te blijven houden. De Eurozone bevindt zich economisch in betere tijden, grote onrust en mogelijk zelfs een scheuring in een van de grootste economieën van de Eurozone zou schadelijk zijn.

Schadelijk voor allereerst de euro, maar ook schadelijk voor de economie. Economie is voor een belangrijk deel psychologie en beelden van een Guardia Civil die bruut inslaat op burgers wekken weinig kooplust op. Niet onder consumenten, noch onder beleggers.

Beleggers hebben er een, serieuze, zorg bij. Een scheuring of hernieuwde clash tussen Catalonië en de centrale Spaanse overheid ligt op de loer. Escalatie is beslist niet gewenst, maar soms kunnen zaken zomaar uit de hand lopen.

Beleggers die kort op de financiële markten zitten, ruim een klein hoekje in uw scherm in voor Spanje. De onvoorspelbaarheid is groot en dat geldt ook voor de gevolgen voor beleggers mochten de spanningen opnieuw oplaaien.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Martin Crum

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan vijfentwintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Volg @martinjancrum op Twitter

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 theo1 11 oktober 2017 14:25
    Ik voorspel dat dit met een sisser gaat aflopen. De Catalanen (hun leiders althans) gaan inzien dat er wel degelijk consequenties aan hun acties zitten. Nu al begint Puigdemont terug te krabbelen. Onafhankelijkheid is niet gewoon doorgaan, maar dan zonder belasting aan Madrid te betalen en gratis bier voor iedereen. Het is uit de EU, uit de euro (en dus ineens geen munt meer), een vijandig buurland, een exodus van bedrijven en geen enkele steun uit het buitenland. Zo ver zou het niet eens komen: de regering zou ingrijpen en de hele Catalaanse leiding laten opsluiten. En dat begint Puigdemont nu eindelijk ook te zien. Beetje laat, maar beter laat dan nooit.

    En schei nu eens uit met die "democratische rechten" van de Catalanen die niet gerespecteerd zouden worden. De Catalanen hebben gewoon stemrecht voor het Spaanse parlement en voor het regionale Catalaanse parlement. Dat is ze nooit ontzegd. Ze hebben meer autonomie dan zowat iedere regio in Europa. Maar er staat heel duidelijk in de grondwet dat Spanje ondeelbaar is en dat het HELE Spaanse volk over de inrichting van het land gaat. Dus de Catalanen hebben evenveel zeggenschap als de Canariërs en de Basken. Niet minder, en ook niet meer. Lijkt me normaal. De Catalanen hebben vanaf het begin willens en wetens de wet genegeerd en overtreden met hun poging tot afscheiding. Dat je op eigen houtje een stemming organiseert betekent nog niet dat dat per definitie je democratische recht is.

    Ik zou wel eens willen horen wat de Nederlanders er van zouden vinden als ineens de Amsterdammers zouden bedenken dat ze te veel belasting betalen en eenzijdig een referendum zouden beginnen voor een onafhankelijke stadstaat onder het motto dat de rest van het land maar ballast is. Wilders zou de eerste zijn om te eisen dat het leger wordt ingezet.
  2. forum rang 4 watergeus 11 oktober 2017 15:44
    Als beleggingsspecialistje zou ik zeggen schoenmaker blijf bij je leest. Ik lees er de simplistische benadering in van verontwaardiging over politie die illegale stembussen sluit, want niet volgens de grondwet, op een manier die we kennen van terroristiche aanslagen waarbij de volgende dag je poes die zo leuk op zijn rug ligt, je volgende facebook post is. Laat de interpretatie van dit conflict over aan iemand die enige geopolitieke kennis heeft. Om maar dichtbij het conflict met Baskenland te noemen. Heeft bijna 1000 levens gekost, mogen die dan nu ook zelfstandig worden? Reken maar dat daar de pleuris uitbreekt als Catalonie afscheidt. En zo kan de helft van Europa in provinciee staatjes uiteen vallen met kortzichtige mannetjes die ook graag aan de machtknop draaien. Nogmaals blijf lekker bij je TA lijntjes.
  3. [verwijderd] 11 oktober 2017 16:19
    Wat een eenzijdige berichtgeving zeg... democratisch recht? overweldigende meerderheid? Er was geen enkel toezicht op het resultaat. Wij van WC eend...

    En... democratisch recht...? Dus als de Randstad besluit om "democratisch" een referendum over hun afscheiding van Nederland te houden moet de rest van Nederland "democratisch" hun mond houden en mogen ze niet meestemmen. Is dat democratie? Goedemorgen...

    Wat kortzichtig allemaal...
  4. [verwijderd] 11 oktober 2017 16:32
    Is het je 'democratisch recht' om de, ook door Catalonië ondertekende, grondwet te overtreden en te stemmen bij een door de rechtbank illegaal verklaard referendum?

    Sorry, de separatisten in Catalonië hebben de pro-independence partijen opgehitst tegen de andere helft van de bevolking die tegen afscheiding is. Mooi is het allemaal niet en niemand wordt daar beter van. Niet de EU, niet Catalonië en de inwoners van Catalonië en niet Spanje. Het is een diep trieste vertoning.

    Maar ja, zowel Rajoy als de partij van Puigdemont zijn verwikkeld in corruptieschandalen. Dus dit is fijne afleiding waar de bevolking het slachtoffer van wordt als beiden niet bij zinnen komen en de dialoog aangaan.

  5. [verwijderd] 11 oktober 2017 16:33
    "Beleggers hebben er een, serieuze, zorg bij. Een scheuring of hernieuwde clash tussen Catalonië en de centrale Spaanse overheid ligt op de loer."

    Lekker sensationeel... Puigdemont regeert in Catalonië dankzij de steun van een kleine partij, de CUP, een anarchistische, antikapitalistische, antisysteem en separatistische partij zonder politieke ervaring. Die legt alle druk op Puigdemont om de onafhankelijkheid uit te roepen. Maar Puigdemont is niet gek en weet dat dat een staatsgreep zou zijn waardoor hij voor heel wat jaartjes achter de tralies belandt.

    Tot zover heeft het alleen geleid tot een kapitaalvlucht, tientallen grote Catalaanse bedrijven hebben hun hoofdkantoor verplaatst naar elders in Spanje. Dit krijg je als je met steun van anarchistische minderheidspartijen regeert.

    Wat nu gaat gebeuren is dat alles geleidelijk terug naar de oude status quo gaat, waarbij Catalaanse en Spaanse politiek het volk met een "onafhankelijkheidsstrijd" afleidt van de 3,5 miljoen werklozen en de corruptieschandalen. Zo was het altijd (het laatste onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië was 3 jaar geleden) en zo zal het de komende jaren ook blijven.

    Niets nieuws onder de zon, alleen dit jaar liep het door het wurgcontract van de anarchisten met Puigdemont en waardoor hij kan regeren uit de hand. Hun zorg nu in Catalonië is alleen maar dat ze géén nieuwe regionale verkiezingen verkondigen, want dan belandt Puidgemont en de CUP in de WW, dus daar zal hun strijd de komende maanden op gericht zijn.
  6. relpinda 11 oktober 2017 21:20
    quote:

    positive schreef op 11 oktober 2017 17:40:

    @Martin Crum..het is te hopen dat je meer verstand van beleggen hebt!

    Wat een verschrikkelijk dom subjectief artikel waar duidelijk uit blijkt dat je de b*llen verstand hebt van wat er werkelijk in Spanje gaande is.
    Ik vind deze kritiek niet terecht.

    Lees het nog maar eens door. MC zegt niets meer dan er vanuit het nieuws/journaals bekend is geworden.
    Of dit keiharde 'juiste' feiten zijn weten we nu nog niet.

    Maar een aantal reacties zijn beslist wel steekhoudend.

    En dat dit hele gedoe spannend is voor m.n. de inwoners en de EU is helemaal juist.

    Ikzelf hoop ook maar dat het kleine groepje Catalanen zich erbij gaan neerleggen dat afsplitsing geen grote voordelen zal opleveren.

    Maar ook de wijze/manier waarop de regering dit heeft aangepakt is verre van handig en verstandig te noemen.

    Spanje is een mooi land.

    LZA
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.