Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Rabobank voor eeuwig

Rabobank voor eeuwig

Aandelen van banken hebben de afgelopen maanden uitstekend gepresteerd. De koersen liepen met tientallen procenten tegelijk op. Beleggers in de grote Nederlandse financiële instellingen ING en ABN Amro waren spekkoper.

Veel beleggers vinden het jammer dat geen aandelen Rabobank gekocht kunnen worden. De coöperatieve bank ontbeert een beursnotering. Toch zijn er risicodragende Rabobank effecten waar beleggers de afgelopen tijd plezier aan beleefden: de Rabo Certificaten met een eeuwigdurende looptijd. 

De certificaten behoren tot het eigen vermogen van de bank en zijn daardoor bijna net zo risicovol als aandelen. Maar wat zijn de rendementsperspectieven? De certificaten geven een (rente)vergoeding gelijk aan de elk kwartaal vast te stellen 10-jaars rente plus een opslag van 1,5%.

Geen winst, geen coupon

Bij de huidige marktrente zou de coupon nauwelijks 2% op jaarbasis zijn, maar de certificaten kennen een minimumcoupon van 6,5% (1,625% per kwartaal). Rabobank heeft de mogelijkheid die rentebetaling voor korte of langere tijd over te slaan als de financiële gezondheid van de bank slecht is.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de situatie dat de coöperatieve geen winst maakt. Zodra de financiële positie van de bank is hersteld, kan de rentevergoeding worden hervat. De niet uitbetaalde coupons behoeven echter niet alsnog uitgekeerd te worden.

De certificaten zijn ooit uitgegeven tegen een koers van 100% (25 euro). Aan het eind van 2016 noteerde het papier iets boven de 114%, terwijl de actuele koers van het effect 118,5% bedraagt. Bij deze koers is het werkelijke rendement van het certificaat gelijk aan 5,5% (=6,5/118,5).

Oneindige looptijd

Dat is mooi ten opzichte van de rente op reguliere leningen, maar beleggers moeten zich realiseren dat het een achtergestelde obligatie met een in principe oneindige looptijd betreft. Mocht Rabobank in financieel zwaar weer terechtkomen en in een door de Europese Commissie afgedwongen ontmantelingproces komen, dan zijn beleggers vrijwel zeker hun geld kwijt.

Hoe zit het met de mogelijke koersbewegingen van het certificaat? Die is natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk van de financiële gezondheid van Rabobank.

Stel dat Rabobank succesvol is bij het verder versterken van zijn positie en beleggers nemen in de toekomst genoegen met een couponrendement van 5,0% in plaats van de huidige 5,5%. Dat zou betekenen dat de koers van het certificaat kan stijgen naar 130%.

Mooi aanvullend product

Als beleggers minder tevreden zijn over de bank en meer rendement eisen, bijvoorbeeld 6%, dan zou dat een koers voor de certificaten van ruim 108% betekenen.

De koers van het certificaat zal ook beïnvloed worden als de marktrente flink stijgt. Immers, dan wordt het relatieve couponrendement van (nu) 5,5% relatief lager ten opzichte van de gestegen marktrente.

Een laatste risico is de mogelijkheid dat de bank de certificaten vervroegd aflost. Onder bepaalde omstandigheden heeft de bank dat recht, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit uitgeoefend wordt. Onlangs heeft de bank nog voor 1,6 miljard euro aan certificaten uitgegeven, wat overigens tijdelijk enige koersdruk gaf.

Risico en rendement afwegend, vind ik de certificaten, ook op de flink gestegen koers, een mooi (aanvullend) product voor elke beleggingsportefeuille.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2017 13:44
    Voor Eeuwig,..... laat je niet gek maken, niets is voor eeuwig en al zeker niet een bank die geld te kort komt dus moet er worden bezuinigd, maar niet van boven af maar van onder af hetgeen te koste zal gaan van de nu nog bankierende klanten bij de RABO in hun zoektocht naar kapitaal stoten ze de klanten af, de neergaande spiraal is hiermee al enige tijd bezig certificaten? Nu zijn ze nog wat waard VERKOPEN WANT AAN HET EIND VAN DE LOPENDE NEERGAANDE SPIRAAL ZIJN ZIJ NIETS MEER WAARD.
  2. Woudsehoeve 21 juli 2017 17:50
    @Fibwaves zeker vergeten zelf te kopen toen op 108% gratis geld werd weggeven ... De RABO is altijd nog sterken dan de meeste andere banken. De enige die geen overheids steun nodig heeft!

    @gyrolando Je hebt zeker op een verjaardagsfeestje weer naar je alles wetende buurman geluisterd. Ik denk dat je maar bij de postbode moet blijven(giro=ing).

    Ik heb al jaren naar tevredenheid de certificaten, vanaf dat ze naar de beurs werden gebracht. Prima spul. voor een del van de beleggers portefeuille, wel spreiden he!
  3. Mijn Vriend 21 juli 2017 19:04
    Wanneer Tak er ook een onderbouwing van het toekomstige Rabo verdien model bij had gedaan, samen met de projectie van afnemende integriteit's interesse van de consument, dan heeft hij gelijk. Veel klanten zijn absurd loyaal;zelfs als ze bestolen worden (Libor) of kompleet voor de gek gehouden worden(diesel), etc.
  4. [verwijderd] 22 juli 2017 10:23
    Ze betalen dat percentage omdat de belegger een flink stuk risico overneemt. Het kan dus niet vergeleken worden met marktrente, want dan neemt niemand ze af. Verder betalen andere financiële instellingen ook rustig 5-6% dividend dus als Rabo daar ver onder zou gaan zitten dan is de uitgifte van die certificaten wellicht ook minder succesvol. Wel de prestaties / solvabiliteit van Rabo in de gaten houden, mocht het toch een keer zo ver komen dat ze coupons gaan overslaan dan komt er wss een koersdip, al dan niet tijdelijk.
  5. Da Freeze 22 juli 2017 10:32
    Er wordt even aan voorbij gegaan dat bij een sell-off van de certificaten de bank deze opkoopt. Hiermee wil de bank voorkomen dat de waarde van de certificaten teveel daalt en iedereen eruit stapt. Om dit te voorkomen heeft de Rabo een pot beschikbaar om dit op te vangen. Deze pot is beperkt tot een bepaald percentage van de totale waarde van de certificaten. Wordt het percentage bij een sell-off groter dan Rabo op kan vangen, dan ontstaat er een zwaard van Damocles.
    Desalniettemin is het toverwoord bij beleggen "spreiden" en lijken coupons met ca. 5% rente mij totaal niet verkeerd.
  6. [verwijderd] 22 juli 2017 13:39
    Dat is vast geen verplichting, maar een voornemen. Als het niet goed gaat met de Rabo en ze moeten coupons overslaan om die reden, dan hebben ze er denk ik ook geen geld voor over om certificaten op te kopen. Zo ver zit ik er overigens niet in, maar ik kan me niet voorstellen dat als het problematisch wordt, dat ze dan alsnog verplicht zijn / zich verplicht voelen om die pot aan te wenden.

    Voor wat betreft spreiden en 5% ben ik het 100% met je eens, ik heb ze zelf in de hoek gezet en ik kijk er verder niet/weinig naar om. Het enige wat ik een beetje in de gaten hou, is of de prestaties van rabobank goed / voldoende blijven en daarmee is het klaar.
  7. monti 22 juli 2017 14:23
    Beetje laat dit stukje, begin vh jaar kon je op €108 meedoen met de emissie, nu bijna all-time high. En dan nog wat, het is onwaarschijnlijk dat de koers naar 130 zal gaan, er is namelijk altijd de mogelijkheid tot vervroegde aflossing en een koers van 130 betekent 4,5 rente (aflossings) risico. Lijkt mij niet verstandig om dat te betalen. Maar het blijft een mooie belegging.
  8. [verwijderd] 22 juli 2017 16:30
    Mijn beste Woudsehoeve, nee niet van de buurman gehoord beleg al meer dan 20 jaar,
    ook de ABN/AMRO en de ING dachten dat ze de belastingbetaler niet nodig hadden in het verleden, de RABO heeft dus pech want het Rijk red geen banken meer met overheids geld (Lees onze belasting bijdragen)en moet zijn tekorten dus elders weghalen, enne weet je al wat de waarde is van je belegging als de RABO morgen failliet gaat .......NUL euro.
    Maar als je er blij mee bent hou ze gerust vast maar hou de koers in de gaten.
  9. candide 23 juli 2017 12:37
    Marcel Tak heeft al eerder aandacht aan deze belegging gegeven.
    In het verleden adviseerde de Rabo zelf om nooit meer dan 20% van je vrije vermogen in de participaties te stoppen. Vraag me af of ze dat vandaag nog durven. In ieder geval is het zinloos om op de bank te schelden. Heb de stukken al meer dan 10 jaar en ook regelmatig bijgekocht . Uitkering per kwartaal, dus voorshands een "gedwongen" dekking tegen de inhalige rovers van het Min. van Finan.
  10. PingPong 23 juli 2017 20:42
    Wie de moeite had genomen de prospectus te lezen weet dat de couponrente niet meer is dan een "Intended Payment". De Rabo kan ieder kwartaal beslissen minder of helemaal geen couponrente uit te betalen. Er staat nergens dat dat alleen het geval zal zijn als er geen winst gemaakt wordt.

    De certificaten zijn in feite perpetuals. Als er over enkele jaren weer eens een financiele crisis is (en die komt gegarandeerd) dan zal net als tijdens de vorige crisis de koers van alle perpetuals kelderen. Waarom zou iemand nu kopen op een koers van 118 % als men ze over hooguit vijf jaar kan kopen voor hooguit de helft?

    Maar het allergrootste risico voor Rabo, en de houders van die certificaten, is LIBOR. De meeste mensen beseffen het niet maar er lopen tig claims tegen Rabo in de VS en andere landen. Als er in Trumpland ook maar één claim toegekend wordt is het hek van de dam want dan maken alle andere lopende claims ineens meer kans van slagen en bovendien zullen dan vele nieuwe claims volgen. De koers van de Rabo-certificaten keldert dan naar 0 %.

    Men moet erg moedig zijn om zijn geld te steken in certificaten die nauwelijks opwaarts potentieel hebben maar wel een gigantisch neerwaarts risico. Logisch want Rabo geeft ze immers niet uit om ons een plezier te doen.
  11. Woudsehoeve 24 juli 2017 08:55
    @Fibwaves "Rabo failliet" Ze hebben geen geld van de belasting betaler nodig gehad, en dat zal in de toekomst ook niet nodig zijn. Gezien de solide leningen, vaak in landbouw grond en we moeten allemaal eten, zullen ze zeker niet failliet gaan, de verplichte verhoogde buffers helpen daar ook bij. Mogelijk zullen de winsten terug lopen maar daar vinden ze vast wel wat op.

    @PingPong "Intended payment", je moet de certificaten zien als aandelen RABO, dan begrijp je dat de rente feitelijk dividend is, beter en constanter als de meeste net zo afhankelijk van de winst als anderen. De dividend kampioen Shell durf ik nu geen cent meer in te steken, die gaan volledig onderuit in de nieuwe realiteit: geen olie meer als brandstof. De markt "geld" blijft bestaan.

    Maar inderdaad niet meer als 20% en spreiden maar dat weet iedereen hier al toch? Ondanks dat heb ik soms een hoger percentage omdat ik even geen goede andere belegging weet en de spaar geen bal opbrengt, zet ik cash even om in certificaten. Dat doe ik al sinds de beursgang, kost wel transactie kosten maar minder als het verlies van geen rente.....
  12. [verwijderd] 24 juli 2017 15:32
    Als je alle commentaren leest dan hoor je voor en tegenstanders met argumenten en die moet je afwegen tegen elkaar. Kortom zelf huiswerk maken en daarna krijg je de resultaten ervan.
    Allemaal bedankt voor de info. Doe er wat mee, zonder te veel in emoties te schieten want dat schijnt niet zo best te zijn op de beurs..das mijn bijdrage aan de discussie hier,

    ff over shell ik ben het eens met dividend issue daar gaande, maar zolang betaald word is 7% beter als minder dan 1%. Maar ze zeggen ook wel eens het verschil zit hem in de hoofdsom op het einde nadat de knak is geweest. Ik denk dat shell in tijdelijke uptrend zit en daarna nog een keer kan dalen onder 16. Maar ja ik ben gek en mij geloven ze niet omdat ik geen deskundige of guru ben en er niet voor betaald word.

    allemaal succes toe gewenst
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.