Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Gas en wind

Gas en wind

Duurzaamheid is niet alleen een modewoord, maar betreft ook een niet te vermijden attitude om onze toekomst veilig te stellen. De instroom van hernieuwbare energiebronnen is een voortvloeisel daaruit.

Een tijdje terug was het de introductie van koolstofdioxide-emissierechten die de overgang vermakkelijkte van elektriciteitsproductie door kolencentrales naar aardgascentrales. Inmiddels echter is de grote ommezwaai gekomen naar elektriciteitsopwekking aan de hand van windturbines en zonnepanelen.

Deze laatste stap echter is voor gasproducenten, zoals het Nederlandse GasTerra, het Russische Gasprom of het Noorse Statoil, geen goede zaak. Immers, hierdoor daalt de vraag naar gas.

Gasleveringscontracten

Gasproducenten zijn daarom gaan sleutelen. Zij proberen om op inventieve wijze het hoofd te bieden aan de dynamische omstandigheden. Op die wijze zijn een aantal van hen tot overeenkomsten gekomen waarin een windcomponent zit versleuteld.

Met andere woorden, er wordt een gascontract gefabriceerd, welke is geïndexeerd aan de hand van een windmaatstaf. Naarmate de wind harder blaast, wordt als gevolg daarvan meer elektriciteit wordt opgewekt.

Daarom daalt de vraag naar gas voor gasgestookte elektriciteitscentrales, en wordt aardgas tegen een lager tarief aangeboden. Op deze wijze wordt gas toch weer competitief en wurmt het zich weer in een interessante positie.

Olie-indexering

Tot voor kort werden gascontracten sowieso geïndexeerd; destijds echter veelal op basis van olieprijzen. Dergelijke contracten worden nog steeds gesloten, maar in Nederland is dit afgezwakt tot het nulpunt.

De Nederlandse gasmarkt is immers samen met de Engelse de meest liquide in Europa. Alleen de Amerikaanse Henry Hub kent meer handelsactiviteit, maar dat terzijde.

Het gevolg van de olie-indexering is dat aardgas duurder wordt wanneer de olieprijs stijgt, en vice versa. Deze contracten worden nog steeds op grote schaal afgesloten.

En trouwens, ook wanneer dat niet het geval is, dan zijn ze voorlopig nog van kracht. Immers, vele van die contracten zijn een jaar of vijf, tien of vijftien gelden gesloten voor een periode van twintig of vijfentwintig jaar. Daarom staan ze voorlopig nog in de boeken.

Meteo-expertise

Energiebedrijven zijn met de instroom van hernieuwbare bronnen dus meer afhankelijk van het weer geworden. Voorspellingen worden gedaan door de Piet Paulusma’s van deze wereld, die niet langer werken voor Meteoconsult of het KNMI, maar op de loonlijst staan van nutsbedrijven.

Op basis van deze prognoses nemen marktpartijen positie in. Afwijkingen van de voorspellingen worden vervolgens uitgehandeld in de spotmarkten voor elektriciteit en gas. Niet geheel verwonderlijk derhalve dat die spotmarkten grote prijsuitslagen kennen. Leve de volatiliteit.

Burocraten hebben bij monde van de media met regelmaat kritiek geuit op bewegelijke markten. Echter, liberalisering van de energiemarkten werd geïntroduceerd door de politiek. Dus als je dan vervolgens niet blij bent met de gevolgen van marktwerking, dan lijkt me dat op zijn minst opmerkelijk.

Bovendien, de keuze voor duurzaamheid leidt dus – zoals bovenstaand verwoord – tot meer prijsbeweging. Tja, je kan dan ook niet alles hebben. Het één gaat ten koste van het ander.


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jerry de Leeuw

Auteur:

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. Ultrakorte contracten op energie
  2. Gouden olie
  3. Lego, ego en Stratego

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2017 09:34
    Goed artikel, je weet complexe materie goed samen te vatten in begrijpelijke tekst voor de leken zoals ik en ongetwijfeld velen.
    de marktwerking hebben ze in politiek denhaag maar voor 5% door en dat komt omdat ze denken de macht in handen te hebben en te kunnen beslissen op onvoldoende kennis en praktische ervaring.
    Met onwetendheid kan je de domste besluiten nemen.

    Globale sitiatie is dat grondstoffen in down trend zit op langere termijn. Tuurlijk tussentijdse oplevingen.
    olie prijs is 50 jaar tussen 10 en 30 geweest en 10 jaar tussen 30 en 100 en 1a2 jaar tussen 150 en 100 geweest.
    Zie oplossingkrediet crisis de schulden zijn 50% hoger als in 2008. en rente is low.
    Misschien dat het nu wat gaat stijgen maar das niet al te veel.
  2. [verwijderd] 11 juli 2017 09:39
    Wat mijn eigen energie behoefte betreft ik gebruik energie bewust en heb meeste zaken geoptimaliseerd naar mijn mogelijkheden. Alle lampen led. En energie zuinige apparaten aanschaffen als nieuwe nodig zijn.
    Ieder jaar een jaar contract met energie leverancier. Dat schijnt ook op termijn aardig voordelig te zijn. Met overstappen verdien je 75 euro tot soms wel 200. Das is snel verdiend in minder dan een uur.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.