Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Muurbloempje Ordina

Muurbloempje Ordina

Het is niet het jaar voor Ordina, de markt zit tegen, werknemers zijn schaars en beleggers hebben amper oog voor de automatiseerder. Dat is ergens wel apart, want vormt juist ICT niet het kloppende hart bij veel bedrijven?

De strubbelingen waar dit Utrechtse bedrijf mee kampt zijn nogal divers van aard en niet zo simpel op te lossen. Een quick scan van Ordina.

Lastige marktomstandigheden

Allereerst ondervindt Ordina hinder van een terughoudende Nederlandse overheid. Die laatste heeft op dit moment weinig zin om veel geld uit te geven aan automatiseringsprojecten wegens faal op faal. In hoeverre dat Ordina te verwijten valt, is een andere discussie. Feit is dat uit die hoek de opdrachten maar mondjesmaat loskomen.

Maar de schaarse overheidsbestedingen vormen niet het enige pijnpunt. Ook in de financiële sector, toch een belangrijke pijler voor Ordina, lopen de zaken bepaald niet crescendo. Dat ligt deels aan de klanten: banken zijn volop aan het reorganiseren, hetgeen een negatieve invloed heeft op ICT-investeringen.

Maar ook dat is slechts een deel van het verhaal: Ordina heeft ook grote moeite met het kunnen aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel en het vasthouden van bestaande werknemers.

De arbeidsmarkt is krap, zeker voor ICT-werknemers, maar bedrijven als Ordina moeten ook naar zichzelf kijken. Er zitten genoeg mensen met een ICT-achtergrond thuis op de bank, omdat zij net niet 100% aansluiten bij hetgeen de werkgever zoekt. Een beetje om- en bijscholing hoeft toch niet zoveel te kosten?

Banen, banen, banen:

 

Schaarse werknemers vasthouden

Daarnaast kun je als werkgever maar beter erg goed voor je schaarse werknemers zorgen. Oftewel: hou die specialisten vooral in huis en probeer te voorkomen dat zij ten prooi vallen aan job hopping en vlot babbelende headhunters die nu eenmaal hun centjes verdienen met mensenhandel. 

Vergeet vooral niet dat Ordina hoofdzakelijk een uurtje-factuurtje-onderneming is. En dat brengt de nodige nadelen met zich mee. Er valt nu eenmaal weinig te factureren als er geen opdrachten zijn.

Pijnlijk, vooral als het werknemersbestand wel op volle sterkte is. Maar er valt ook weinig te factureren als Ordina wel opdrachten kan krijgen, maar vervolgens geen werknemers heeft om de opdrachten uit te voeren. Een lastige business, zoveel is zeker.

Financieel ijzersterk 

De cijfers dan: daar is op het eerste gezicht weinig reden om vrolijk van te worden. Zo liep de omzet over het eerste kwartaal van 2017 licht (-/- 2%) terug tot afgerond 88 miljoen euro. En ook de EBITDA-marge liet een kleine achteruitgang zien tot 4,8%. Dat was vorig jaar over het eerste kwartaal nog 5,1%.

Het nettoresultaat liep ook lichtjes terug: een nettowinst van 1,7 miljoen euro over het eerste kwartaal, versus 1,8 miljoen euro in Q1 2016. Extra zorgelijk: Ordina profiteerde het eerste kwartaal van twee extra werkdagen vergeleken met vorig jaar. Dat scheelt een slok op een borrel: 2,3 miljoen aan omzet en 1,7 miljoen euro aan EBITDA.

Daarmee rekening houdend zijn de cijfers dus nog slechter dan op het eerste gezicht al leek. Daar houden beleggers dus niet van: groei is het toverwoord.

Een wat somber verhaal tot nu toe voor Ordina, maar er zijn ook wel degelijk lichtpuntjes. Zo is de financiële positie van Ordina bijzonder gezond. De netto-schuldpositie bedroeg 2,5 miljoen euro eind eerste kwartaal. Dat lag begin 2016 nog op afgerond elf miljoen euro. Altijd prettig, al is het effect van de sterk gedaalde schuld op het resultaat amper meetbaar: de rente is namelijk nogal laag.

Vooruitzichten 

Ordina zelf spreekt van een matige start van het jaar. Dat laat zich toch kwalificeren als een understatement. De cijfers zijn gewoon niet goed (genoeg). Dat is het management zich terdege bewust, maar vraag is hoeverre men erin zal slagen het groeipad weer in te slaan.

Daarbij is het bedrijf uiteraard deels afhankelijk van de investeringsbereidheid van belangrijke klanten als de Nederlandse overheid en de financiële sector. Ook niet onbelangrijk: kom met producten waar klanten behoefte aan hebben. Daar kan Ordina uiteraard wel invloed op hebben.

De grootste uitdaging lijkt vooral te liggen op werknemersgebied. Zal Ordina erin slagen voldoende goed gekwalificeerde werknemers binnen te halen en houdt het bestaande werknemers vast?

Nog geen kooptriggers

Dat was het eerste kwartaal nog niet het geval: per saldo stroomde er 2% van de werknemers uit het bedrijf. Gaan we weer toe naar de tijden dat sollicitanten hun gesprek in de showroom van de dealer voerden, om gelijk een leaseauto mee te krijgen?

De quick scan van Ordina maakt in ieder geval duidelijk waar de desinteresse van beleggers vandaan komt. Ordina verdiende over 2016 een schamele 0,05 euro per aandeel en keerde daarvan 40% uit, oftewel 0,02 euro. Er is een klein wonder voor nodig om het over dit jaar aanmerkelijk beter te doen.

Hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn, is dat gezien de belabberde start van dit jaar bij Ordina voorlopig niet erg waarschijnlijk. Is er veel mis met het aandeel? Eigenlijk ook niet, maar voor een kooptrigger, los van eventuele speculatieve daghandel, is toch wel wat meer nodig.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Martin Crum

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 juni 2017 14:24
    De werknemers vinden en houden is wel een dingetje. Iets wat niet wordt vermeld is de expertise van IT bedrijven. Tegenwoordig lopen klanten vaak voorop ten opzichte van de IT bedrijven. In het verleden was het andersom. Dan huurde je mensen van IT bedrijven in voor bepaalde expertise.

    Er wordt genoemd 'banken zijn volop aan het reorganiseren, hetgeen een negatieve invloed heeft op ICT-investeringen.'. Dat is deels waar aangezien klanten juist mensen met bepaalde IT expertise zoeken. En hierdoor kan de sector door gaan met reorganiseren. Verder keurig artikel overigens.
  2. forum rang 4 Kompas 19 juni 2017 18:49
    Vanuit een dus blijkbaar alom erkende financieel bijzonder gezonde positie is het slechts wachten op de vonk welke de vlam weer in de pan zal doen slaan!

    Dat die vonk nabij is blijft mijn overtuiging en ook dat geduld Royaal zal worden beloond bij dit aandeel, vandaar met een hoofdletter ;-)
  3. forum rang 4 lanciared 20 juni 2017 13:35
    Natuurlijk Kompas.
    Wanneer je kijkt naar o.a. Belgie / Vlaanderen.
    Hier is het een gewone, courante praktijk, dat ICT bedrijven overgenomen worden voor 1 tot 1,5 x de omzet.
    Komt toch overeen met iets van een 4,25 euro per aandeel.

    Dit zit er beslist niet in hier, ja, wie heeft de koers zo dusdanig laag gezet ?
    Maar wat niet wegneemt dat Ordina aan een koers van 1,5 euro beslist laag gewaardeerd is.
    LR
  4. [verwijderd] 20 juni 2017 15:41
    wat een vreselijk dom verhaal, wat heb je er aan om je personeel vast te houden als er geen opdrachten zijn.
    Ga als de wiedeweerga achter werk/opdrachten aan en zorg dat er wat te doen is.
    Gewoon een heel slecht bedrijf wat er geen verstand van heeft.
    Gelukkig genoeg "warm vlees", whahahahahaha
  5. forum rang 8 Wilbar 20 juni 2017 15:45
    quote:

    dartyharry schreef op 20 juni 2017 15:41:

    wat een vreselijk dom verhaal, wat heb je er aan om je personeel vast te houden als er geen opdrachten zijn.
    Ga als de wiedeweerga achter werk/opdrachten aan en zorg dat er wat te doen is.
    Gewoon een heel slecht bedrijf wat er geen verstand van heeft.
    Gelukkig genoeg "warm vlees", whahahahahaha
    Waarom ging je zoon daar dan solliciteren? Paste er zeker goed bij?
  6. erjee-ff 20 juni 2017 19:15
    quote:

    lanciared schreef op 20 juni 2017 13:35:

    Dit zit er beslist niet in hier, ja, wie heeft de koers zo dusdanig laag gezet ?
    Maar wat niet wegneemt dat Ordina aan een koers van 1,5 euro beslist laag gewaardeerd is.
    LR

    Op basis waarvan is Ordina dan laag gewaardeerd? De K/W? Die liegt er namelijk niet om. EBITDA marge? Is met tussen de 4 en 5 procent ook niet heel wild. Cashflow dan? Nah.

    En op die kerngezonde financiële situatie is ook nog wel een en ander af te dingen. Zo bevat de balans vooral heel veel intangibles. 10m in de vorm van software en bijna 125 mio goodwill.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.