Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

TA: Alternatieve therapie?

Bovengemiddelde rendementen door technische analyse?

Het is bij IEX de Week van de Technische Analyse. Het is toevallig ook de week dat de technische aandelen een serieuze koerstik krijgen te verwerken. Daar zullen de grafieken, neem ik aan, tijdig voor gewaarschuwd hebben. Of toch niet?

Dat is voor mij, en veel andere geïnteresseerden, de grote vraag. Werkt technische analyse (TA) en kunnen, gebruikmakend van deze techniek, bovengemiddelde rendementen worden behaald? Laat ik voorop vaststellen dat TA erg populair is.

Kijkt u maar eens naar het aantal views dat technisch analist Bas Heijink, die overigens deze week afscheid neemt van IEX, dagelijks weet te genereren. Daar kan een gewone columnist als ondergetekende alleen maar van dromen, tenzij bitcoins of andere controversiële onderwerpen aan de orde komen.

Gegeven de populariteit van TA zou u de conclusie kunnen trekken dat er op zijn minst enige toegevoegde waarde van deze manier van analyseren moet zijn.

Toegevoegde waarde?

Het vreemde is dat, bij mijn weten, er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is dat onomstotelijk vaststelt dat met TA bovengemiddeld, voor risico gecorrigeerd, rendement is te behalen. Maar ook het tegendeel, dat TA zeker niet werkt, is volgens mij nooit aangetoond.

Voor fundamentele analyse (FA), min of meer het tegendeel van TA, zijn die gegevens er wel. Volgens veel onderzoek slaagt zeker 75% van de actief beheerde beleggingsfondsen er niet in de passieve benchmark-index te verslaan.

Dat betekent dat gemiddeld genomen FA geen toegevoegde waarde heeft en de beleggingsresultaten niet verbetert. Daarmee hebben we gelijk een belangrijke reden van de populariteit van TA te pakken. Als FA niet tot bovengemiddelde resultaten leidt, gaan beleggers zoeken naar alternatieven.

Beleggen en geneeskunde

Dan komt TA als vanzelf naar boven drijven. Wat dat betreft zou u FA kunnen vergelijken met reguliere geneeskunde en TA met de alternatieve. Daar waar de reguliere geneeskunde voor patiënten geen resultaten kan bereiken, is er alle ruimte voor de alternatieve therapieën. Zo werkt dat ook voor beleggers.

Nu is er wel een belangrijk verschil tussen beleggen en geneeskunde. In het laatste geval werken de reguliere therapieën in heel veel gevallen wel, en is er dus maar beperkte ruimte voor de alternatieven.

In de beleggingswereld blijkt FA echter gemiddeld niet te werken, en zou TA analyse zelfs de plaats van FA kunnen innemen. Dat is echter zeker (nog) niet het geval. Kennelijk is lang niet iedereen overtuigd van het nut van TA. Dat is maar goed ook voor de technisch analisten.

Als iedereen er gebruik van zou maken, is het zeker dat er geen toegevoegde waarde meer is. Alle technische informatie zit dan in de koersen, en alleen niet in de TA opgenomen onverwachte schokken kunnen dan nog leiden tot underperformance dan wel outperformance.

Laag kopen, hoog verkopen

Afgezien van de (wetenschappelijke) vraag of TA werkt, heeft het voor mij als belegger iets tegennatuurlijks. Ik koop het liefst aandelen als ze op een lage koers staan en verkoop als ze flink in prijs zijn gestegen. Volgens de TA mag ik aan dit basisgevoel niet zomaar toegeven.

Een aandeel dat in een flinke duikvlucht zit, kan ik beter niet oprapen, want het kan een vallend mes zijn. Ik moet met mijn aankoop wachten tot de koers weer flink is gestegen en het gevaar voor een verder dalende koers is geweken.

Wat mij betreft is er op elk moment gevaar voor dalende koersen, zeker als de koers weer (fors) is gestegen. Een dergelijke manier van handelen zit dus niet in mijn genen. Maar dat zegt natuurlijk nog niets over de waarde van TA.

Wetenschappelijk onderzoek

Eigenlijk kan die waarde alleen maar worden vastgesteld via uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Op zichzelf leent TA zich daar prima voor. De toppatronen, omkeerpunten, terugtests, shooting stars, bearish engulfing en meer van deze vaktermen, zijn relatief makkelijk en objectief vast te stellen.

Zelfs met terugwerkende kracht kan bekeken worden of de TA in een bepaalde periode tot betere dan wel slechtere resultaten zou hebben geleid ten opzichte van een passieve buy and hold-belegging.

Misschien moet IEX, in lijn met de passief-actief battle, een strijd tussen technische analisten tegen de passieve index organiseren. Zo kan worden vastgesteld of TA inderdaad tot betere resultaten leidt.

De passief-actief strijd wijst sinds de start in 2012 uit dat de passieve index, conform de verwachting, beter scoort. Maar ook dat is nog geen garantie dat dit consistent voor alle jaren geldt. Dit jaar heeft de actieve Fonds 40 een opmerkelijk grote voorsprong van 2,3% op de passieve Index20+.

Zelfs de langetermijnvoorsprong, nu nog 1%, komt door deze ontwikkeling in gevaar…

Grillig en onvoorspelbaar

De conclusie moet misschien wel zijn dat de wetenschap maar beperkt kan helpen te duiden of bepaalde beleggingstechnieken toegevoegde waarde hebben.

De financiële markten verlopen zo grillig en onvoorspelbaar dat beleggingstheorieën, die altijd gebaseerd zijn op het verleden, nooit de toekomstige ontwikkelingen goed kunnen aangeven.

Noch als het om fundamentele analyse, noch als het om technische analyse gaat. De belegger moet ermee leren leven. Hij zal zijn eigen weg op de financiële markten moeten vinden en kiezen voor het analysevoertuig waar hij zich het meest comfortabel bij voelt.

 

IEX Week van de Technische Analyse


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. joeps 14 juni 2017 10:17
    Er zijn wel wat studies, maar de oudere studies zijn methodologisch zwak (bv de technische regels worden niet gekozen voordat de data wordt geanalyseerd, maar zijn een resultaat van de data-analyse). Een 10 jaar oud overzichtsartikel is: Park, C. H., & Irwin, S. H. (2007). What do we know about the profitability of technical analysis?. Journal of Economic Surveys, 21(4), 786-826.

    Een recenter artikel test geen technische technieken op marktdata, maar kijk naar particuliere beleggers, en vindt dat beleggers die technische analyse gebruiken veel meer handelen en een (daardoor?) een lager rendement halen. Deze paper is te downloaden op arvidhoffmann.nl/Hoffmann_Shefrin_201...
  2. Fritski 14 juni 2017 10:19
    Interessante stelling. Natuurlijk werkt TA niet. Ik kom nooit een rijke TA analyst tegen. Het trekken van lijnen, golven etc is niet moeilijk maar houd wel de discussie levendig. TA is uitermate geschikt om door de computer te laten doen. Dan heet het opeens "Kwantitatieve Analyse" nog erger omdat de basis onzin is. FA is moeilijk bijna niemand neemt de moeite om het zelf te doen en baseert zich op adviezen van banken en brokers. Dat is ook onzin omdat die adviezen een conflict of interest zijn vaak. Dan heb je nog macro cijfers die bij elkaar gelogen worden door de overheid zoals inflatie en dus econ groei. De laatste 10 jaar maakt het allemaal niet meer uit want de enige factor is het drukken van geld door de centrale banken want het gaat zo goed met de economie :)
  3. [verwijderd] 14 juni 2017 11:23
    Conclusie dat FA niet werkt omdat beleggingsfondsen underperformen tov hun index vind ik wat voorbarig. Ten eerste zitten de kosten van die beleggingsfondsen ook in de performance meegerekend. Voor het beoordelen van FA als beleggingsstrategie is dat natuurlijk niet eerlijk. Daarnaast is niet na te gaan in hoeverre alle besluiten van een beleggingsfonds ook daadwerkelijk op Fundamentele Analyse gebaseerd waren. Grootste valkuil bij Fundamentele Analyse is namelijk dat wordt afgeweken van een strategie op basis van emoties.
    Verder gebruikt iedereen die aan FA doet andere regels. Grote kans dat sommige regels werken en andere regels niet. Het feit dat er mensen zijn die 50 jaar lang indexen weten te verslaan suggereren voor mij toch dat FA wel degelijk werkt.
  4. [verwijderd] 14 juni 2017 12:30
    " Wat dat betreft zou u FA kunnen vergelijken met reguliere geneeskunde en TA met de alternatieve."
    ...
    "In de beleggingswereld blijkt FA echter gemiddeld niet te werken, en zou TA analyse zelfs de plaats van FA kunnen innemen. Dat is echter zeker (nog) niet het geval. "

    Misschien eens de alinea eerst nog eens doorlezen, ipv te posten, mijn dokter zal anders voor u toch echt een placebo uitschrijven...
  5. Eventus docebit 14 juni 2017 13:05
    Mwagh, TA werkt best, in specifieke toepassingen. TA is qua theorie eigenlijk een beschrijvend model, maar het wordt tegenwoordig als voorspellend model gebruikt. De niveaus worden gebruikt als "ijkpunten" door een groot deel van de markt en daar kan je gebruik van maken.

    Stel: een aandeel maakt een koersbeweging die op basis van FA en/of kennis van het bedrijf en de bedrijfstak "raar" is. Dan kan je TA prima gebruiken om een voorspelling te doen tot waar de koers zich gaat ontwikkelen. Die waarden kan je dan gebruiken als richtpunt voor een koop- of verkoopprijs. TA gaat je niet vertellen wanneer een koersbeweging gaat plaatsvinden, wel tot hoever een eenmaal ingezette beweging waarschijnlijk zal gaan.
  6. fritscrach 14 juni 2017 13:36
    Mijn ervaring is dat TA meer iets is voor bulk, dus indices, in plaats van individuele aandelen. De technieken zijn door de tijd heen steeds verder ontwikkelt, zeg maar fijnzinniger geworden en ik vraag me af hoeveel meer dat oplevert. Volgens mij moet je het simpel houden, trends bijvoorbeeld, en combineren met het ouwerwetse fundamentele werk. Het kan elkaar dan versterken. Helemaal als je de derde komponent gezond verstand niet uit het oog verliest.
  7. [verwijderd] 14 juni 2017 13:40
    Dus een incident om een draai te geven aan de voorkeur voor FA / TA...

    Als TA de norm wordt zal deze ook als vanzelf weer verdwijnen omdat "de norm" altijd onderuit gehaald wordt (zoals bij FA nu).

    Het mooie (en gevaarlijke) van beleggen is de menselijke emotie, die kan niet zomaar uitgesloten worden en ook nimmer voorspelt.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.