Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Optietrading: de strangle

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pierino Ursone

Auteur:

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. Optieweek: De strangle
  2. Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. Optieweek Gevorderden: Ratiospreads

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergmans123 28 april 2017 14:19
    Beste Pierre,

    Mag ik je vragen om een suggestie van een optie constructie die je als een anker onder je portefeuille mee kan laten lopen met een relatief kleine investering. Het zal wel een soort van butterfly worden.

    Zelf denk ik aan een OTM put met weinig Theta, om bij een ingezette daling een hogere strike (korte looptijd) te schrijven, in combi met een nog hogere longput.
    Zie jij kan hier in een van je artikelen aandacht aan te besteden.
    Zeker nu de markt zo opgelopen is een waardevol onderwerp.

    Alvast bedankt voor je moeite,

    Bergmans.
  2. [verwijderd] 1 mei 2017 12:07
    Apart dat de auteur 'Skew' (scheefheid) gebruikt waar normaal Kurtosis wordt gebruikt om de 'volatility smile' te beschrijven.

    Kurtosis beschrijft de mate waarin de werkelijke verdeling van rendementen afwijkt van de normaalverdeling. In de praktijk zie je vaak een verdeling waarbij grote uitslagen vaker voorkomen dan bij een normaalverdeling ('fat tails'). De verklaart waarom de implied volatility toeneemt naarmate de strikes verder out of the money gaan.

    Scheefheid is eerder een mate waarin de balans tussen positieve en negatieve uitslagen wordt opgemaakt. Bij negative skew zie je meer grote negatieve uitslagen dan grote positieve uitslagen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij indexen, waarbij regelmatig 'crashes' voorkomen, maar beduidend minder vaak en minder hevige 'koersexplosies', vandaar de negatieve scheefheid.
  3. [verwijderd] 5 mei 2017 08:37
    Hi Crux,

    Aan de ene kant blijft een langlopende strangle zijn optionaliteit veel langer behouden, maar als bijvoorbeeld een aandeel op 50 staat dan is de 4 jaars 40-60 strangle ook vele malen duurder dan de 1 jaars strangle (met dezelfde strikes). Met de langlopende strangle heb je een veel grotere vegapositie en minder gamma in vergelijking tot de 1 jaars strangle. Statistisch zou die relatie moeten kloppen, maar ja markten zijn meestal niet zo gedistribueerd zoals de meeste optiemodellen aannemen. Het gaat dus echt om je persoonlijke voorkeur en waar je je "edge" hebt gevonden in jouw handelssystematiek.

    Volgens mij heb je die "edge" gevonden zoals je aangaf in een vorige reactie, dus ik zou zeggen: probeer je strategie verder te finetunen. Veel succes verder!

    Groeten

    Pierino
  4. [verwijderd] 5 mei 2017 08:45
    Hi AchAch,

    Je hebt gelijk wat betreft Kurtosis en Skewness, maar dat betreft de statistische wetenschap. Uiteraard wordt er door optiehandelaren ook naar deze twee fenomenen gekeken.

    In de tussentijd weten optiehandelaren precies waar je het over hebt als je zegt dat de skew naar de benedenkant heel steil is: volatility van out of the money puts is hoog. Flat skew naar boven: de volatility blijft constant in out of the money calls of negatieve skew naar boven: de volatility in out of the money calls staat lager dan de at the money strike.

    Dus misschien oneigenlijk gebruik van het woord skew, maar wel een veel gebezigde term tussen handelaren onderling die precies begrijpen waar het over gaat.

    Groeten

    Pierino
  5. Bergmans123 6 mei 2017 21:28
    Beste Pierino,

    Nou zoals in de huidige markt nu een versnelling in lijkt te gaan zetten omhoog. Heb ik het idee om dan ergens waar top vorming zichtbaar wordt wat puts aan te schaffen. In vorige artikelen van je heb ik wel gelezen over een put butterfly.
    Maar om die te optimaliseren zou ik die dan in delen op willen zetten.
    Dus eerst de onderkant kopen (redelijk ver OTM)en de boven kant en als de beweging omlaag dan inzet en zelfde looptijd strike 2x geven.
    Of is het juist beter om "lang" long te gaan en 2x "kort"te geven en welke verhouding dan. Doe je dat het handigst met maand long en week opties 2x short of beter 2 of 3 maands long en 1 maand 2xshort.

    Dus om het nog concreter te maken. Stel dat de AEX bij de 560 zone top vorming gaat laten zien. Dan zou ik daar de 510 of 520 put willen kopen long.
    Bij een ingezette daling de 540 long en als die daling doorzet onder de 540 ergens timen(proberen) 2x de 530 short.

    En mijn vraag is dan eigenlijk wat vind je van een dergelijke opzet en welke strikes en looptijden zijn het meest effectief voor een dergelijke strategie?

    Ik hoop zo voldoende duidelijk te zijn geweest.

    Nog een fijne weekend en groeten,

    Bergmans.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.