Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Wennen aan lage rente?

Moet u echt wennen aan langdurig lage rentes?

Ik kan er maar slecht aan wennen. De Nederlandse staat leent voor een periode van tien jaar tegen een effectief rentetarief van 0,5% per jaar. Goed, dat is al flink hoger dan het 0% tarief dat gold voor dergelijke looptijden in de periode juli-september van vorig jaar.

Maar met een inflatie die met 1,5% ruim boven deze rente ligt, is er sprake van een negatieve reële rente. Voor looptijden tot zeven jaar gelden overigens nog steeds negatieve nominale rentes.

 

Nominaal, effectief, reëel en natuurlijk

Nominale rente, effectieve rente, reële rente, het zijn begrippen die verschillende aspecten van het rentetarief aangeven. Er is echter nog een ander relevant begrip: de natuurlijke rente. De natuurlijke rente is het tarief waarbij besparingen en investeringen met elkaar in evenwicht zijn.

Bij lagere besparingen of een hogere investeringsvraag zal de natuurlijke rente oplopen. En andersom. De natuurlijke rente is een determinant voor het feitelijke renteniveau, maar is daar doorgaans niet aan gelijk. Integendeel, mede door actief monetair beleid zijn er gewoonlijk grote verschillen tussen deze rentes.

 

Wen er maar aan, of niet?

Onlangs verscheen op de economenwebsite Me Judice het artikel Langdurig lage rentes: wen er maar aan. Dat is een schokkend advies voor alle spaarders en risicomijdende beleggers. Vooral ook voor (deelnemers van) pensioenfondsen en verzekeraars.

Een langdurig lage rente betekent een aanslag op de dekkingsgraden, die alleen goed gemaakt kan worden met hogere premies, lagere (pensioen)uitkeringen en/of langdurige hoge beleggingsrendementen. Moet u echt wennen aan de renteniveaus van de laatste jaren? Ik geloof er niets van.

Het betoog van de schrijvers van het artikel komt er op neer dat, voornamelijk door de vergrijzing, de besparingen de komende decennia zullen toenemen. Daarnaast hebben de opkomende economieën zich getransformeerd van netto leners tot netto spaarders.

Tegelijk met de hogere besparingen is er een trend naar een lagere investeringsvraag, bijvoorbeeld omdat de relatieve prijs van investeringsgoederen is gedaald (door ICT ontwikkelingen) en toegenomen risicopremies met mindere investeringsvraag als gevolg.

 

Allerminst overtuigend

De argumenten ter verklaring van de lage natuurlijke rente, maar vooral de daaraan gekoppelde conclusie dat de nominale en reële rente ook langdurig blijven, zijn allerminst overtuigend. Ten eerste zijn prognoses vaak gebaseerd op de actuele situatie. Veranderingen in trend zijn niet of nauwelijks te voorspellen.

Misschien dat de verwachte vergrijzing nog wel de meest betrouwbare voorspelling is, maar de daaruit voortvloeiende gevolgen zijn dat niet. Wat betekent de vergrijzing voor toekomstige investeringen in de gezondheidszorg? Als de grijze golf zoveel spaart, en dus vermogen accumuleert, wat gebeurt er met dat geld als dat via vererving in de handen van de volgende generatie valt?

 

Vraagtekens

Hoe verhoudt de vermeende hogere risicopremie, zoals schrijvers waarnemen, zich tot de almaar stijgende aandelenkoersen? Of tot de verhouding van de relatief hoge koerswinst van aandelen (en dus lage risicopremies)?

Dat de relatieve prijs van investeringsgoederen door ICT is gedaald, is ongetwijfeld waar. Maar de complexiteit van nieuwe investeringen en vooral onderzoek, juist ook door technologische ontwikkelingen, kan het totale investeringskostenplaatje flink opschroeven.

Ik zet dus mijn vraagtekens bij, dat als de investeringsvraag daalt, de besparingen stijgen en daarmee de natuurlijke rente daalt. Iets dat de schrijvers nu aannemen als vanzelfsprekend.

Gevolgen in de praktijk

Maar stel dat de analyse (deels) wel correct is en de natuurlijke rente daalt, wat zijn dan in de praktijk de gevolgen? Die zijn naar mijn idee beperkter dan in het artikel gesuggereerd wordt.

Volgens een rapport van de Federal Reserve Bank of San Francisco, was de natuurlijke rente in de eurozone in 1990 gelijk aan 2,5% en in 2007 2,1%. Vorig jaar zou de natuurlijke rente -0,3% hebben bedragen. Voor de komende tien jaar is, volgens een ander rapport van dezelfde federale bank, de natuurlijke rente in de VS circa 1% bij een structureel groeipad van 2%.

Als er voor de eurozone hetzelfde aangenomen wordt, dan zou de natuurlijke rente de komende tijd 1% zijn. Dat is inderdaad zo’n 1,5% lager dan de 2,0%-2,5% in de afgelopen decennia.

 

Werkelijke rentetarieven

Maar bekijkt u eens welke werkelijke rentetarieven er in de voorbijgaande decennia waren. In 1990 stond de Duitse tienjaars rente op bijna 9%, ver boven de natuurlijke rente van 2,5%. In 2007 lag de nominale rente op 4,5%, meer dan het dubbele van de natuurlijke rente.

De Duitse eenwording, hoge inflatie, grote overheidsuitgaven; een veelheid aan factoren die de werkelijke rente tot ver boven de natuurlijke rente deed uitkomen. Het monetaire beleid, maar ook bijvoorbeeld hoge overheidsschulden en inflatie(verwachtingen) zijn veel meer bepalend op het werkelijke niveau van de rente dan de hoogte van de theoretisch geconstrueerde natuurlijke rente.

Misschien dat de natuurlijke rente de komende decennia lager zal zijn dan die uit het verleden. Maar het is bijna zeker dat de werkelijke rente daar fors van gaat afwijken, met een hoge waarschijnlijkheid ook in positieve zin, en dus veel hoger ligt. Het lijkt me dus verstandiger aan die mogelijkheid te wennen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 april 2017 11:16
    Misschien wel, hoge rente in de toekomst, maar als je daar dan de conclusie uit trekt dat het slapend dat rendement binnenhalen wordt op spaarrekeningen en iedereen blij achter de geraniums rijk wordt zonder risico.. denk het niet. Is te makkelijk. Dus hoge rente wellicht, met veel hogere inflatie dan? Waarschijnlijk..

  2. info_124 12 april 2017 13:13
    Rente op spaargeld heeft dezelfde narigheid als elektrische stroom: als er meer is dan de vraag, kost het geld om het op te slaan. Doe je dat niet, dan is het per direct weg.
    En aanbod voorlopig dik ruim zat voldoende, met maar beperkte vraag, dus...de bodem is...wat een gek er nog voor geeft. En anders...met kosten...opslaan ( negatieve rente). Alle verhalen, die ik op de Uni Bedrijfskunde gehoord heb in deze...enkeltje overboord.
  3. WoBo50 12 april 2017 13:22
    Er bestaat een groot misverstand over besparingen door vergrijzing. Achterblijvende pensioenen zullen tot verbruik van de besparingen leiden. 2% inflatie en 0% inflatiecorrectie leidt over 25 jaren tot een achterstand van 40%. Dus flink interen op kapitaal. Een ding is zeker bij het huidige beleid van de ECB eet Nederland langzaam maar zeker haar rijkdom op. Let op Uw Saeck zou ik tot de NL regering en parlement willen zeggen. De ECB is momenteel zonder democratische legitimatie de financielen baas in het Eurogebied en dat is een zeer slechte zaak!!!
  4. [verwijderd] 12 april 2017 16:14
    De constatering dat vergrijzing leidt tot besparingen vind ik een heel bijzondere.

    Volgens mij zullen pensioenfondsen per saldo uitbetalers worden ipv incasseerders als gevolg van de vergrijzing. Daarnaast wordt geleerd te sparen voor 'een appeltje voor de oude dag'. Dat betekent dat ouderen hun appeltjes gaan opeten en per saldo zullen ontsparen. Dat zie ik ook in de praktijk. De babyboom-generatie geniet volop van het leven en is (Henk Krol zal het wel niet met me eens zijn...) bovendien de groep inwoners van het land met het meeste vermogen waar armoede het minst voorkomt. Deze groep Nederlanders zal m.i. dus juist niet gaan sparen.

    Overigens is de tred van de dalende rente al ruim 35 jaar intact. Dat zou (alleen in theorie!?!?) nog wel een tijdje door kunnen gaan, met alle onzekerheden die daarbij horen. Toch zou een pad naar meer 'normalere' rente wenselijk zijn als je het mij vraagt.
  5. [verwijderd] 12 april 2017 17:11
    Zo veel mensen zo veel meningen.
    Ik vergelijk met bevolkingsgroei Japan 1990 en nu in Europa. Ik heb idee dat vergelijkbaar is voor grotendeels. Aandelen stijgen omdat veel bedrijven daarmee hun koers verhogen vreemd geld erbij halen tegen lage rente en geld lenen zorgt voor betere cijfers op korte termijn en langere termijn is dat niet goed. Eigen vermogen levert te weinig op. En met vreemd vermogen erbij lijkt het meer als je de cijfers ziet. Maar schulden nemen ook toe.
  6. clever 13 april 2017 08:49
    De rente is vooral laag om zuid Europa, en dus onszelf, in leven te houden. Het verdienmodel van deze landen blijft slecht. Ze zullen permanent aan het renteinfuus moeten. Verder laat Japan zien dat het blijkbaar nodig is om sleeds meer geld te scheppen. Meer aanbod....

    De rente blijft langdurig laag. Het is beleid. Wen er nou maar gewoon aan.
  7. Bangizwe 13 april 2017 09:35
    Laat ons zeggen dat de rente zou stijgen. Waar gaan ze dan het geld vandaan halen om een hogere rente op die spaarboekjes te betalen ? De 5 grootste banken in België hadden in 2016 een winst van 3 miljard. En er staat 260 miljard op die spaarboekjes. Elke 1 % meer rente kost hen dan 2,6 miljard van hun winst. Dat terwijl ongeveer hun volledige portefeuille( hypotheeken) geherfinancierd is tegen ultra lage rentes. Dus mocht de rente stijgen, dan zal dat maar een impact hebben op een heel klein gedeelte van hun portefeuille met kredieten, wat rente inkomsten betreft. En voor de houders van die vast renderende producten, de ECB gaat de rente nog een ruime tijd laag houden. En hij is al een tijdje laag, straks zitten die volledige portefeuilles vol met zero yield.
  8. [verwijderd] 13 april 2017 11:17
    quote:

    clever schreef op 13 april 2017 08:49:

    De rente is vooral laag om zuid Europa, en dus onszelf, in leven te houden. Het verdienmodel van deze landen blijft slecht. Ze zullen permanent aan het renteinfuus moeten. Verder laat Japan zien dat het blijkbaar nodig is om sleeds meer geld te scheppen. Meer aanbod....

    De rente blijft langdurig laag. Het is beleid. Wen er nou maar gewoon aan.
    Inderdaad, maar er zijn alternatieven. Ik denk dan vooral aan hoogdividendaandelen zoals Wereldhave, Ahold, NN groep, ING, Bank van Landschot e.a.
  9. [verwijderd] 13 april 2017 23:53
    quote:

    Bob B. schreef op 13 april 2017 09:35:

    Laat ons zeggen dat de rente zou stijgen. Waar gaan ze dan het geld vandaan halen om een hogere rente op die spaarboekjes te betalen ? De 5 grootste banken in België hadden in 2016 een winst van 3 miljard. En er staat 260 miljard op die spaarboekjes. Elke 1 % meer rente kost hen dan 2,6 miljard van hun winst. Dat terwijl ongeveer hun volledige portefeuille( hypotheeken) geherfinancierd is tegen ultra lage rentes. Dus mocht de rente stijgen, dan zal dat maar een impact hebben op een heel klein gedeelte van hun portefeuille met kredieten, wat rente inkomsten betreft. En voor de houders van die vast renderende producten, de ECB gaat de rente nog een ruime tijd laag houden. En hij is al een tijdje laag, straks zitten die volledige portefeuilles vol met zero yield.
    Kortom, de banken zijn zo goed als failliet
  10. holenbeer 13 april 2017 23:54
    quote:

    theo1 schreef op 12 april 2017 13:07:

    De rente moet nog wel een jaartje laag blijven, want dan loopt mijn vaste hypo rente af.

    En inderdaad, van sparen word je nooit rijk. De reële rente is altijd laag.
    Kan je die niet eerder op een lagere rente zetten dan? Evt zelfs met rentemiddelen?
  11. gyronando 14 april 2017 03:45
    quote:

    Bob B. schreef op 13 april 2017 09:35:

    Laat ons zeggen dat de rente zou stijgen. Waar gaan ze dan het geld vandaan halen om een hogere rente op die spaarboekjes te betalen ? De 5 grootste banken in België hadden in 2016 een winst van 3 miljard. En er staat 260 miljard op die spaarboekjes. Elke 1 % meer rente kost hen dan 2,6 miljard van hun winst. Dat terwijl ongeveer hun volledige portefeuille( hypotheeken) geherfinancierd is tegen ultra lage rentes. Dus mocht de rente stijgen, dan zal dat maar een impact hebben op een heel klein gedeelte van hun portefeuille met kredieten, wat rente inkomsten betreft. En voor de houders van die vast renderende producten, de ECB gaat de rente nog een ruime tijd laag houden. En hij is al een tijdje laag, straks zitten die volledige portefeuilles vol met zero yield.
    duidelijk verhaal helemaal nergens kan de rente omhoog
  12. forum rang 5 adritromp 6 juli 2017 10:04
    quote:

    Bob B. schreef op 13 april 2017 09:35:

    Laat ons zeggen dat de rente zou stijgen. Waar gaan ze dan het geld vandaan halen om een hogere rente op die spaarboekjes te betalen ? De 5 grootste banken in België hadden in 2016 een winst van 3 miljard. En er staat 260 miljard op die spaarboekjes. Elke 1 % meer rente kost hen dan 2,6 miljard van hun winst. Dat terwijl ongeveer hun volledige portefeuille( hypotheeken) geherfinancierd is tegen ultra lage rentes. Dus mocht de rente stijgen, dan zal dat maar een impact hebben op een heel klein gedeelte van hun portefeuille met kredieten, wat rente inkomsten betreft. En voor de houders van die vast renderende producten, de ECB gaat de rente nog een ruime tijd laag houden. En hij is al een tijdje laag, straks zitten die volledige portefeuilles vol met zero yield.
    En toch zal als Draghi weg gaat en er komt een Duitse voorzitter, de rente langzaam stijgen. Net zo lang tot er landen in problemen komen, en ze "moeten veranderen" in ruil voor schuld wegstrepen. Rentes van 2,5 - 3% zullen daarvoor waarschijnlijk wel genoeg zijn.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.